TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 18

1. A person sitting in a bus experiences a jerk, when the bus stops all of a sudden. This is due to
(a) Law of inertia
(b) Newton’s third law of motion
(c) Einstein’s law of relativity
(d) None of these
Answer: a

2. Sir J. C. Bose was a great scientist because he showed the
(a) Sensitivity in plants
(b) Pigments in plants
(c) Growth in plants
(d) Relations between plants and animals
Answer: a

3. Write the correct chronological order of the following events:
A. Shifting of capital from Delhi to Daulatabad
B. First Battle of Panipat
C. Second Battle of Tarain
(a) A, B, C
(b) C, A, B
(c) C, B, A
(d) A, C, B
Answer: b

4. What was the objectives of Home Rule Movement ?
(a) Selfgovernment at all levels
(b) Eradication of evils like Sati in the Indian community
(c) Participation in Indian National Movement
(d) Boycott of foreign goods
Answer: a

5. Triple Antigen does not immunise against
(a) Diphtheria
(b) Tetanus
(c) Typhoid
(d) Whooping cough
Answer: c

6. The major source of revenue for executing FiveYear
Plans is
(a) Direct taxes
(b) Indirect taxes
(c) Foreign loans
(d) Interest on investments
Answer: b

7. Who had founded the Asiatic Society of Bengal in 1784 ?
(a) Lord Clive
(b) Lord Warren Hastings
(c) Queen Victoria
(d) William Jones
Answer: d

8. Assertion (A) and Reason (R) 
Assertion (A) : The revolt of 1857 failed.
Reason (R) : It lacked adequate organisation and military power.
(a) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
(b) A is correct but R is incorrect
(c) A is incorrect but R is correct
(d) Both A and R are correct and R is correct explanation of A
Answer: d

9. Which is correct ?
(a) Lok Sabha cannot be dissolved before 5 years
(b) Rajya Sabha lasts only for 6 years
(c) Lok Sabha can be dissolved before 5 years
(d) Life of Lok Sabha can be extended indefinitely
Answer: c

10. Who had founded the Asiatic Society of Bengal in 1784?
(a) Queen Victoria
(b) Lord Warren Hasings
(c) Robert Charles
(d) None of the above
Answer: c

 {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10{11{12} {13{14{15{16}

Click to comment