TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 7

1. Liberty, Equality and Fraternity, this inspiration was derived from
(a) American Revolution
(b) French Revolution
(c) Russian Revolution
(d) None of the above
Answer: b

2. The oldest mountains are
(a) Himalayas
(b) Aravalis
(c) Satpura
(d) Vindhyas
Answer: b

3. Rabindranath Tagore surrendered his title to the British because of
(a) Civil Disobedience Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Jallianwalah Bagh massacre
(d) Partition of Bengal 
Answer: c

4.The Interim Government at the Centre after independence was formed
(a) After the visit of Cripps Mission
(b) Before the visit of Cripps Mission
(c) After Mountbatten submitted his plan
(d) After the visit of the Cabinet Mission 
Answer: d

5. The purpose of Mohammad Ghazni’s attack on India was
(a) To plunder the wealth of India
(b) To spread Islam in India
(c) To rule over the territories of India
(d) None of these 
Answer: a

6. Who led the extremists before the arrival of Gandhiji on the political scene for freedom struggle ?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) Subhash Bose
Answer: a

7. The French supremacy in India came to an end with the
(a) Battle of Wandiwash
(b) Battle of Plassey
(c) Battle of Buxar
(d) Battle of Panipat 
Answer: a

8. The planets nearest to Sun are
(a) Mercury and Mars
(b) Earth and Mercury
(c) Mercury and Venus
(d) Mercury and Uranus
Answer: c

9. The crop which grows in alluvial soil and needs 150 cm rainfall is
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Groundnut
(d) Sugarcane 
Answer: b

10. Line demarcating the boundary between India and China is
(a) Durand Line
(b) McMohan Line
(c) Strafford Line
(d) Radcliffe Line
Answer: b

 {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10}

Click to comment