TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 11

  {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10{11{12}


1. Which of the following pairs is correct ?
(a) Mahatma Gandhi—”Swaraj is my birth right”
(b) Jawaharlal Nehru—”Truth and nonviolence are my God”
(c) Sardar Patel—”Dilli Chalo”
(d) Subhash Chandra Bose—”Give me blood, I will give you freedom”
Answer: d

2. Which of the following can be regarded as the chief contribution of Buddhism to India ?
(a) Art and literature
(b) Architecture
(c) Ahimsa and selfpurification
(d) Rituals
Answer: c

3. Who among the following being a renowned poet was a good painter also ?
(a) Rabindra Nath Tagore
(b) Amrita Shergil
(c) A. N. Tagore
(d) S. N. Bannerjee
Answer: a

4. Which of the following Acts gave representation to Indians for the first time in legislatures ?
(a) The Indian Councils Act. 1909
(b) The Indian Councils Act, 1919
(c) The Government of India Act, 1935
(d) None of the above
Answer: c

5. Black hole is
(a) A magnetic dark cavity
(b) Name of a star
(c) A hole in the moon
(d) A dying star
Answer: d

6. Which of the following States produces maximum quantity of lignite ?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Jammu & Kashmir
(d) Tamil Nadu
Answer: d

7. The Panchayati Raj was first introduced in the States of Rajasthan and
(a) Andhra Pradesh
(b) Bihar
(c) Gujarat
(d) Haryana
Answer: a

8. Sex chromosomes transmit which of the following diseases ?
(a) Myopia
(b) Colour blindness
(c) Longsightedness
(d) Night blindness
Answer: b

9. Who among the following Governors General Introduced the
Dual System of Government ?
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Canning
(c) Lord Clive
(d) Lord Rippon
Answer: c

10. In a Parliamentary System of Government
(a) The parliament is responsible to the executive
(b) The parliament is responsible to the judiciary
(c) The executive is responsible to the parliament
(d) The judiciary is responsible to the parliament
Answer: c

Click to comment