TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 15

1. Which one of the following is the largest of the inner planets?
a. Mars
b. Venus
c. Earth
d. Mercury
Answer: c

2. Who among the following led the Sepoys at Kanpur in the 1857 uprising?
a. Kunwar Singh
b. Tantia Tope
c. Laxmibai
d. Nana Sahip
Answer: d

3. The Indian caste system in its classical form is charactarised by _____
a. Vertical Hierarchy
b. Equality
c. Horizontal hierarchy
d. Intercaste occupational Competiton
Answer: a

4. The Harappans did not know the use of _____
a. Bronze
b. Iron
c. Gold
d. Silver
Answer: b

5. The I.N.A was organised by Netaji Subhash Chandra Bose at ____
a. Taiwan
b. Singapore
c. Rangoon
d. Tokyo
Answer: b

6. Who among the following was called the 'Iron Man of India'?
a. Sardar Patel
b. Dr.Ansari
c. Motilal Nehru
d. Dr.Rajendra Prasad
Answer: a

7. Railway and Telegraphy systems were introduced in India by _____
a. Lord Cornwallis
b. Lord Bentinck
c. Lord Wellesley
d. Lord Dalhousie
Answer: a

8. Swaraj as a national demand was first made by 
a. Bal Gangadhar tilak
b. Dadabhai Naorji
c. Jawaharlal Nehru
d. Chitaranjan Das
Answer: a

9. The "Servants of India Society" was founded by ______
a. Annie Besant
b. Dadabhai Naoroji
c. Bal Gangadhar Tilak
d. Gopalakrishna Gokhale
Answer: d

10. Brahmo Samaj was founded by ______
a. Vivekanandar
b. Ramakrishnar
c. Raja Ram Mohan Roy
d. David Hare
Answer: c

{2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10{11{12} {13{14{15

Click to comment