TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 5

1. Gandhiji’s “Champaran Movement” was for
(a) The security of rights of Harijans
(b) Civil disobedience movement
(c) Maintaining the unity of Hindu society
(d) Solving the problem of the Indigo workers 
Answer: d

 2. The principal language of Nagaland is 
(a) English 
(b) Naga 
(c) Assamese 
(d) Khasi
Answer: a

3. The cause for the immediate precipitation of the Sepoy Mutiny was
(a) Use of cartridges greased with cow fat
(b) Doctrine of Lapse
(c) The disparity between salaries of Native Sepoys and the British Soldiers
(d) The Spread of Christianity
Answer: a

4. The Home Rule movement was launched by 
(a) Annie Besant 
(b) Bal Gangadhar Tilak 
(c) Mahatma Gandhi 
(d) Lala Lajpat Rai
Answer: a

5. Who commented “the Cripps Mission was a post-dated cheque on a crashing bank” ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Sardar Patel 
Answer: a

6. The aim of the Cripps Mission to India was to
(a) Appease the Indian public opinion
(b) Appease the American people
(c) Decentralise the power to States
(d) None of the above
Answer: b

7. Which of the following is not included in Fundamental Rights in the Constitution of India ? 
(a) Right to property 
(b) Right to freedom of religion 
(c) Right to vote in all elections 
(d) Right to freedom of speech and expression 
Answer: c

8. The word ‘secular’ denotes 
(a) Keeping away from all religions 
(b) Freedom of religion and worship to all citizens 
(c) Belief in God 
(d) Practising different religions 
Answer: b

9. The Lucknow Congress Session of 1916 refers to
(a) Concession of separate electorates for the Muslims by the Congress Party
(b) Merger of Muslim League into Congress
(c) Selection of Muslim leader as the Congress President
(d) None of the above 
Answer: a

10. Gandhiji started Dandi March in 1930
(a) Against imposition of salt tax laws
(b) Against the announcement of communal award
(c) Against atrocities committed on Harijans
(d) Against all of the above
Answer: a

                     {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10}

Click to comment