TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 10

                 {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10} {11}

1.The International Rice Research Institute is located in
(a) The Philippines
(b) Thailand
(c) Indonesia
(d) Malaysia
Answer: a

2. Match the following :
A. Amir Khusro       1. 17th century
B. Kabir                   2. 13th century
C. Abul Fazal           3. 15th century
D. Tukaram              4. 16th century

      A  B C  D
(a)  3  4   2  5
(b)  5  2   1  4
(c)  2   3  4  1
(d)  1   3  5  4
Answer: c

3. Which of the following tribes is not found in Central India ?
(a) Todas
(b) Gonds
(c) Mundas
(d) Bhils
Answer: a

4. The first Civil Disobedience Movement was started by Gandhiji after the
(a) Rowlatt Act of 1919
(b) Jallianwala Bagh massacre in 1919
(c) Chauri Chaura incident in 1922
(d) Arrival of Cripps’ Mission in 1942
Answer: a

5. INTERPOL means
(a) International Criminal Police Organisation
(b) International Political Conference
(c) International Association of Police Officers
(d) None of the above
Answer: a

6. Which of the following FiveYear Plans was terminated one year before its completion ?
(a) Second
(b) Third
(c) Fourth
(d) Fifth
Answer: d

7. Who among the following attended all the three Round Table Conferences ?
(a) Madan Mohan Malaviya
(b) Mahatma Gandhi
(c) Sarojini Naidu
(d) B. R. Ambedkar
Answer: d

8. Gautam Buddha attained Nirvana at
(a) Bodh Gaya
(b) Sarnath
(c) Kushi Nagar
(d) Lumbini
Answer: a

9. For pasteurization by the Flash Method, milk is heated to a temperature of
(a) 0°C
(b) 100°C
(c) -4°C
(d) 72°C
Answer: d

10. Match the following :
A. Mumps          1. Protozoa
B. Tuberculosis  2. Bacterium
C. BeriBeri         3. Virus
D. Dysentry        4. Lack of thiamine
    
    A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 1 2 3 4
(c) 1 2 4 3
(d) 1 3 2 4
Answer: a

Click to comment