TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 16

1. Assertion (A) : Hiuen Tsang came to India during Harsha’s rule.
Reason (R) : His main objective was to visit the Buddhist shrines.
(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A
(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) if A is incorrect but R is correct
(d) if A is correct but R is incorrect
Answer: a

2. The centre of gravity of the floating ship
(a) Lies above the metacentre.
(b) Lies below the metacentre.
(c) Coincides with the metacentre.
(d) None of the above
Answer: b

3. Snake bite first affects the
(a) Nervous system
(b) Blood circulation
(c) Brain
(d) Lungs
Answer: b

4. Assertion (A) : The First War of Indian Independence started in 1857.
Reason (R) : The soldiers refused to use the greased cartridges.
(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A
(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) if A is incorrect but R is correct
(d) if A is correct but R is incorrect
Answer: d

5. Gandhiji started the Dandi March
(a) To demonstrate against the policies of British empire
(b) To break the salt law
(c) To boycott foreign goods
(d) None of the above
Answer: b

6. Radio waves travel with a speed of
(a) 3 x 106 m/sec
(b) 3 x 107 m/sec
(c) 3 x 108 m/sec
(d) 3 x 109 m/sec
Answer: c

7. The Swaraj Party was founded by Motilal Nehru in
(a) 1947
(b) 1952
(c) 1923
(d) 1929
Answer: c

8. The rupee coin was first minted in India in
(a) 1542
(b) 1601
(c) 1801
(d) None of these above
Answer: a

9. Rupee coin was first minted in India during rule of 
(a) Shahjahan
(b) Shershah Suri
(c) East India Company
(d) Razia Begum
Answer: b

10. Lord Wellesley greatly extended the British dominion in India
through
(a) Doctrine of Lapse
(b) Subsidiary Alliance
(c) Partitioning of Indian States
(d) Annexing the princely States
Answer: b

Click to comment