TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 6

1. Who was the Prime Minister of U.K. at the time of India’s Independence ?
(a) Lord Attlee
(b) Winston Churchill
(c) Lord Mountbatten
(d) Harold Wilson
Answer: a

2. The worship of idols started in India in
(a) Pre-Aryan period
(b) Gupta period
(c) Mauryan period
(d) Kushan period
Answer: b

3. “Laterite Soil” is found in India in
(a) Western Ghats
(b) Eastern Ghats
(c) Deccan Plateau
(d) Satpura region in Madhya Pradesh
Answer: a

4. Which of the following crops helps in nitrogen fixation ?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Maize
(d) Beans 
Answer: d

5. Which of the following Muslim rulers enforced price control system ?
(a) Alauddin Khilji
(b) Mohd. Tughlaq
(c) lltutmish
(d) Balban 
Answer: a

6. “Mansabdars” in Mughal period were
(a) Landlords and Zamindars
(b) Officials of the state
(c) Those who had to give revenue
(d) Revenue collectors
Answer: a

7. The extinctive type of lions are mostly found in
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Assam
(d) Uttar Pradesh
Answer: a

8. Which of the following projects is administered by more than one State ?
(a) Nagarjuna Sagar Project
(b) Kosi Project
(c) Hirakud Project
(d) Tungbhadra Project
Answer: d

9. Richter scale is used to measure
(a) Earthquakes
(b) Ocean depth
(c) Intensity of wind
(d) Temperature of the body
Answer: a

10. The sea territory of India extends up to
(a) 4 nautical miles
(b) 12 nautical miles
(c) 200 nautical miles
(d) None of these 
Answer: b

                        {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10}

Click to comment