TNPSC Master

TNPSC Master

Study Material,Current Affairs Online Mock Test

News


Post Top Ad

10/09/2017

TN Govt. Free Coaching Class For All Competitive Exam

10/09/2017 0

Government of Tamil Nadu
Competitive Exam Coaching Centre 
Chennai, Tamil Nadu

Government of Tamil Nadu has Announced for Free Coaching Class (All Competitive Exam) Admission for Tamil Nadu Candidates. Interested Aspirants should submit Application through Online or Offline before the last date of 31st October, 2017. Application form link given below. All the Best...  



Last Date: 31.10.2017

Who Can Apply: Only in Tamil Nadu Candidates

Qualification:  SSLC / +2 / Any Degree / 


How to Apply:  Interested Candidates should Apply Online Only
For more details may visit Official Website: Click Here

For Apply Online Application form Link: Click Here



Read More

10/08/2017

General Knowledge for All Competitive Examinations Series - 4

10/08/2017 0
Q31. What are the major causes leading to railway accidents in India ?
a) Unmanned Level Crossings accounted for 34% of accidents in 2016-17 : (All unmanned level crossings should be eliminated expeditiously on the entire Indian Railway network in a year's time from now)
b) Derailments due to defects in tracks.( The special focus is to identify measures to reduce accidents due to derailments which has emerged as one of the major causes of Train accidents)
c) Both (a) and (b) 
d) Only (a)

Q32. Who is the President of the Swiss Confederation ?
a) Jean Claude Juncker
b) Ms. Doris Leuthard
c) Thomas Bach
d) Asharose Migiro

Q33. Shri Sunil Arora assumed charge of which of the following?
a) New Election Commissioner of India
b) Attorney General
c) Solicitor General
d) Advocate General

Q34. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna was announced by Prime Minister Shri Narendra Modi in his independence speech on 15th August, 2014 & the scheme was formally launched on which date ?
a) 2015
b) 28th August, 2014
c) 2016
d) 2017

Q35. What are the additional benefits, accrue to a customer on opening a bank account under Jan Dhan Scheme ?
a) a RuPay Debit Card having inbuilt insurance cover of Rs 1 Lakh.
b) an overdraft (OD) facility of Rs 5,000/- is granted to the customer for satisfactory operation of account for 6 months.
c) A life cover of Rs 30,000/- has also been granted to customers for opening the accounts up to a certain time period
d) All the above

Q36. The period of five years from 1942 to 1947 reflected India's struggle for freedom which transformed the entire country into one to fight for the freedom from the British Rule. Similarly the vision of new India from 2017 to 2022 will be showcased with various developmental programmes. What is the importance of 2022 ?
a) Starting of 15th Five Year Plan
b) India will be celebrating 75 years of India's Independence.
c) 60 years of Green Revolution
d) None of these

Q37. Twenty one times of a positive number is less than its square by 100. The value of the positive number is Options:
a) 25
b) 26
b) 42
d) 41

Q38. Two pipes of length 1.5 m and 1.2 m are to be cut into equal pieces without leaving any extra length of pipes. The greatest length of the pipe pieces of same size which can be cut from these two lengths will be Options:
a) 0.13 m
b) 0.4 m
c) 0.3 m
d) 0.41 m

Q39. A General of an Army wants to create a formation of square from 36562 army men. After arrangement, he found some army men remained unused. Then the number of such army men remained unused was Options:
a) 36
b) 65
c) 81
d) 97

Q40. The smallest number, which should be added to 756896 so as to obtain a multiple of 11, is Options:
a) 1
b) 2
c) 3
d) 5

Answer Keys
31. C
32. B
33. A
34. B
35. D
36. B
37. A
38. C
39. C
40. C
Read More

General Knowledge for All Competitive Examinations Series - 3

10/08/2017 0
Q21. What is National SC-ST Hub ? Give details.
a) It is launched by Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi
b) It aims to create a supportive ecosystem for SC/ST entrepreneurs by assisting in technology upgradation and capacity building
c) It enables SC/ST entrepreneurs to effectively participate in public procurement processes.
d) All the above

Q22. Which of the following are some of the Priority programmes of central government ? 
a) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
b) Din Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana
c) Promoting Digital Payments and Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban and Rural)
d) All the above

Q23. Which country is a pioneer in high-speed rail networks, and its Shinkansen bullet train is among the fastest in the world?
a) Japan
b) China
c) France
d) Russia

Q24. 125th Year of Swami Vivekananda's Chicago Address is celebrated this year . When Swami Vivekananda extended love, harmony and brotherhood through his famous speech, 125 years back ?
a) 12th January 1863
b) September 11, 1893
c) 14.11.1889
d) 2.10.1869

Q25. The two-day festival 'North East Calling', is organized by which ministry?
a) Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER)
b) Ministry of External Affairs
c) Ministry of Home Affairs
d) Ministry of Defence

Q26. Which of the following is correct ?
a) National Zoological Park : Delhi
b) The Lion Safari : Etawah
c) Sri Chamarajendra Zoological Gardens : Mysusru
d) All the above

Q27. The Central Zoo Authority (CZA) is a statutory body created under the provisions of the Wildlife (Protection) Act, 1972 by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change. When it came into existence to oversee the functioning of zoos and provide them technical and other assistance?
a) 1992
b) 1975
c) 2001
d) 1985

Q28. The commencement of work on the Country's First High Speed (Bullet train) will begin on 14th September, 2017 in Ahmedabad, Gujarat. What are the salient features of this project ?
a) Length 508 KMs (approx.), doubleline through two states, Maharashtra(156 KMs)and Gujarat(351 KMs) and UT of Dadra and Nagar Haveli (2 KMs).
b) Longest tunnel 21 KM switch 7 KMs undersea (Thane Creek).
c) Maximum Design Speed- :350 kmph
d) All the above

Q29. Who is Defence Minister of India, now?
a) Smt. Nirmala Sitharaman
b) Smt. Indira Gandhi
c) SS Ahluwalia
d) Kiren Rijiju

Q30. The International Literacy Day is celebrated on 8th September every year throughout the world. When UNESCO declared the International Literacy Day ?
a) 1945
b) UNESCO in its 14th Session in November, 1966, declared 8th September as the International Literacy Day
c) 1991
d) 1948

Answer Keys

21. D
22. D
23. A
24. B
25. A
26. D
27. A
28. D
29. A

30. B
Read More

General Knowledge for All Competitive Examinations Series - 2

10/08/2017 0
Q11. The Payment of Gratuity Act, 1972 applies to establishments employing 10 or more persons. The present upper ceiling on gratuity amount under the Act is Rs. 10 Lakh. (with implementation of 7th Central Pay Commission, in case of Government servants, the ceiling now is Rs. 20 Lakhs effective from 1.1.2016).Payment of Gratuity Act, 1972 is an important social security legislation to wage earning population in which of the following ?
a) industries
b) factories
c) establishments
d) All the above

Q12. The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for development of six laning of  arasannapetaRanastalam  section of National Highway (NH) - 16 (old NH-5). Narasannapeta - Ranastalam is in which state ?
a) Bihar
b) West Bengal
c) Orisha
d) Andhra Pradesh

Q13. Who is the Union Minister of State for AYUSH (Independent Charge) ?
a) Shri Shripad Yesso Naik
b) Bandaru Dattatreya
c) Shri Ramdas Athawale
d) Smt.Anupriya Patel

Q14. Coarse cereals were included in the 12th scheme and NFSM coarse cereal is being implemented in how many districts ?
a) 200 districts
b) 265 districts of 28 states since 2014-15.
c) 150 districts
d) None of these

Q15. Who is the Secretary of DIPP ?
a) Dr.S.Christopher
b) Ramesh Abhishek
c) A.S.Kiran Kumar
d) S.Basu

Q16. Who are the enablers for the startups in India ?
a) Venture Capitalists (VCs)
b) Incubators
c) Accelerators, Banks, etc.
d) All the above

Q17. Ministry of Corporate Affairs cancelled registration of around 2.10 lakh (2,09,032) defaulting companies . After closing of around 2.10 Lakh Companies, how many companies are there having Active status with the Registrar of Companies?
a) about 11 Lakh companies
b) 4 lakh companies
c) 6 lakh companies
d) None of these

Q18. Area of Sir Creek because of the relevance of the area to the overall security requirements of Southern Command. Where is Sir Creek ?
a) Gujrat coast ( tidal estuary between Pakistan and Pakistan )
b) Maharashtra sea coast
c) Karnataka sea coast
d) Kerala sea coast

Q19. Work will start on three river interlinking projects within the next three months. These include which of the following ?
a) Ken-Betwa Linking Project
b) Damanganga- Pinjal Link Project
c) Par-Tapi-Narmada Link projects
d) All the above

Q20. When Government of India confers the "Highest Civilian Honor for Women" by presenting "Nari Shakti Puraskars"?
a) June 5
b) 8th March, every year, International Women's Day
c) June 21
d) April 7

Answer Keys
11. D
12. D
13. A
14. B
15. B
16. D
17. A
18. A
19. D
20. B
Read More

General Knowledge for All Competitive Examinations Series - 1

10/08/2017 0
Q1. A nine-judge Constitution Bench of the Supreme Court of India, declared that the right to privacy is 'intrinsic to life and liberty' and an inherent part of the fundamental freedoms enshrined in Part III of the Constitution of India. In this context, which of the following is correct ?
a) Right to privacy is an intrinsic part of Article 21 that protects life and liberty of the citizens of India
b) The ruling has implications for the government's vast biometric ID scheme, covering access to benefits, bank accounts and payment of taxes
c) The other outcomes are unambiguously positive
d) All the above

Q2. The Bench comprising of five judges of Supreme Court of India, including Chief Justice JS Khehar, from major faiths in India i.e., Hinduism, Christianity, Islam, Sikhism and Zoroastrianism delivered judgement in which case recently ?
a) Triple Talaq
b) Animal protection
c) Land Acquisition
d) Child marriages

Q3. Which of the following is not a fundamental right now, in Indian Constitution?
a) Right to equality
b) Right to freedom
c) Right to privacy
d) Right to property

Q4. Devendra Jhajharia and Sardara Singh received which award recently ?
a) Rajiv Khel Ratna Award, 2017
b) Dronacharya Award
c) Dhyan Chand Award
d) Bharat Ratna Award

Q5. Article 12 of the Universal declaration of Human Rights (UN) guarantees which of the following ? 
a) No one shall be subjected to arbitrary interference with his privacy, family, home or correspondence, nor to attacks upon his honour and reputation.
b) Everyone has the right to the protection of law against such interference or attacks
c) Everyone has the right to a nationality
d) Both (a) and (b)

Q6. For Ramon Magsaysay Award, who are selected recently ?
a) Gethsie Shanmugam from Sri Lanka
b) Abdon Nababan from Indonesia
c) Lilia de Lima from Philippines
d) All the above

Q7. The Indian Council of Food and Agriculture on 19th August, 2017 announced the Global Agriculture Leadership Award to whom ?
a) K.Chandrasekhara Rao, CM , Telangana
b) Nitish Kumar
c) P.Vijayan
d) Mamta Banerjee

Q7. The motif of 'Hampi with Chariot' is printed on the reverse of which currency note ?
a) One Rupee Note
b) Rs. 500 note
c) Rs.50 note
d) Rs.1000 note

Q9. Who has taken charge as Pakistan High Commissioner to India recently ?
a) Kulbhushan Jadhav
b) Sohail Mahmood
c) Mohamoud Abbas
d) Hassan Rouhani

Q10. Who assumed charge as the 45th Chief Justice of India on 28th August, 2017 ?
a) Justice Dipak Misra
b) Justice J S Khehar
c) Dalbir Singh Bhandari
d) Justice Leila Seth

Answer Keys
1. D
2. A
3. D
4. A
5. D
6. D
7. A
8. C
9. B

10. A
Read More

10/07/2017

TNPSC VAO Special Study Materials Free Download PDF

10/07/2017 0
TNPSC VAO Special Study Materials Free Download: A Special Guide for VAO Examination 2017 published by Keela Eeral Dhanasekaran. These materials describes for VAO Exam for 25 Marks. So Aspirants should Download these materials and study for upcoming examination. All the best...

TNPSC VAO Special Study Materials Free Download: Click Here



Read More

9/30/2017

New Governor of Tamil Nadu (Banwarilal Purohit)

9/30/2017 0
Banwarilal Purohit is New Governor of Tamil Nadu:

President Ram Nath Kovind appointed  Banwari Lal Purohit as Tamil Nadu governor on Saturday. It is the first time that the state has got a full time governor after K Rosaiah retired in August 2016.Maharashtra governor Ch Vidyasagar Rao had additional charge of Tamil Nadu since Mr Rosaiah's retirement.

Other than Mr Purohit, President Ram Nath Kovind filled in vacancies in five other states.
  • Retired Brig. B. D. Mishra is the new Governor of Arunachal Pradesh
  • Satya Pal Malik is Governor of Bihar
  • Prof. Jagdish Mukhi is Governor of Assam
  • Ganga Prasad is the Governor of Meghalaya  
  • retired Admiral DK Joshi takes over Andaman and Nicobar islands.
Short Notes about the New Governor of Tamil Nadu
  • Banwarilal Purohit first joined the All India Forward Block.
  • Later he joined Congress. After Indira Gandhi split Congress Party and formed Congress (Indira), Purohit was elected as MLA from Nagpur East constituency in 1978, contesting as member of Congress(I), and he was re-elected in 1980 from Nagpur South and became a Minister of State for Urban Development, Slum Improvement and Housing in 1982.
  • In 1984, he was elected to the 8th Lok Sabha as member of Congress Party. He was re-elected in 1989 on Congress ticket.
  • Later he joined Bharatiya Janata Party when it launched a movement to build Ram Temple in Ayodhya and contested Lok Sabha elections in 1991 as the party's candidate. But he lost to Datta Meghe of Indian National Congress. In 1996, he was elected to 11th Lok Sabha as BJP's candidate.
  • In 1999, he quit the Bharatiya Janata Party to join the Indian National Congress after he developed serious differences with Pramod Mahajan. He contested the Lok Sabha elections from Ramtek in 1999 but lost.
  • In 2003, he launched his own party called Vidarbha Rajya Party and contested the Lok Sabha elections from Nagpur in 2004.
  • In 2009 he again contested on BJP's ticket but lost the election to Vilas Muttemwar of Indian National Congress.
  • In August 2016, Purohit was appointed as Governor of Assam by replacing Padmanabha Acharya who had additional in-charge of Assam.
Governorship
  • In September 30, 2017 he was appointed as Governor of Tamil Nadu President Ram Nath Kovind appointed Banwari Lal Purohit as Tamil Nadu governor on Saturday. It is the first time that the state has got a full time governor after K Rosaiah retired in August 2016
Source & Courtesy: The Hindu / Wikipedia
Read More