TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 12

  {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10{11{12} {13}

1. The Seventh Schedule of the Indian Constitution contains
(a) States and Union Territories
(b) Salaries of the President, Governors of States, Judges of Supreme Court, etc.
(c) Union List, State’ List and Concurrent List
(d) Allocation of seats in the Rajya Sabha
Answer: c

2. Which of the following is a weedkiller ?
(a) Insecticide
(b) Methyl salicylate
(c) Heribicide
(d) None of these
Answer: c

3. Which of the following languages are included in the Eighth Schedule of the Indian Constitution ?
(a) Sindhi and English
(b) English and Kashmiri
(c) Kashmiri and Konkani
(d) Sindhi and Kashmiri
Answer: d

4. The National Anthem was written by
(a) Rabindranath Tagore
(b) Bankim Chandra Chatterji
(c) Mohammed Iqbal
(d) None of the above
Answer: a

5. Ballbearings are used to reduce the friction by
(a) Reducing the area of contact with the use of metallic balls
(b) Increasing the area of contact with the use of metallic balls
(c) Applying lubricants to the balls used
(d) None of the above
Answer: a

6. Microphone is a device in which the
(a) Sound waves are converted into electrical energy and then reconverted into sound after transmission
(b) Sound waves are directly transmitted
(c) Electrical energy is converted into sound waves directly
(d) Amplification is not required at all
Answer: a

7. Poliomyelitis is an epidemic virus infection. Which of the following is responsible for it ?
(a) Rhabdo virus
(b) Entero virus
(c) Dengue virus
(d) Mumps virus
Answer: b

8. Trade winds are caused by the
(a) Revolution of the earth
(b) Rotation of the earth
(c) In flowing movement of air along the earth’s surface towards the equator
(d) None of the above
Answer: c

9. The Deputy Chairman of Rajya Sabha can be removed by a resolution
(a) Passed by a twothirds majority of its total members at that time
(b) Passed by a simple majority of its total members at that time
(c) Moved by Rajya Sabha but passed by Lok Sabha
(d) None of the above 
Answer: b

10. Yuan is the currency of
(a) China
(b) Japan
(c) Indonesia
(d) Burma
Answer: a

Click to comment