TNPSC Important History Questions with Answers - 2

{1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10} {11} {12} {13} {14} {15}  

1. Regulating Act was in the year of _______
a) 1573 
b) 1673 
c) 1773 
d) 1873

2. Hyder Ali was the ruler of _______
a) Hyderabad 
b) Mysore 
c) Kochi 
d) Bengal

3. Mahe was a colony of _______
a) English 
b) French 
c) Dutch 
d) Germany

4. In November 1781, Sir Eyre Coote defeated  _______ at Porto Nova.
a) Hyder Ali 
b) Marthanda Verma 
c) British 
d) Tipu Sultan

5. The Treaty of Mangalore was in the year _______
a)1484 
b) 1584 
c) 1684 
d) 1784

6. Seringapatnam was the capital of _______
a) Pazhassi Raja 
b) Tipu Sultan 
c) Kurumbranad Raja 
d) Srimoolam Tirunal

7. The fourth  _______ War was of short duration and decisive and ended with Tipu’s death on May 4, 1799.
a) Anglo-Mysore 
b) French- Mysore War
c) Maratha -Mysore war 
d) Nizam-Mysore War

8. The Treaty of Surat was in the year  _______
a) 1475 
b) 1575 
c) 1675 
d) 1775

9. Treaty of Rajpurghat" was signed on December 25, 1805,between Holkar and  _______
a) French 
b) British 
c) Portuguese 
d) Dutch

10. The Company was granted an English Royal Charter, under the name Governor and Company of Merchants of London Trading into the East Indies, by  _______ on
31 December 1600.
a) Elizabeth I 
b) Elizabeth II 
c) Henry VII 
d) Henry VIII

Answers
1.c 
2.b
3.b 
4.a 
5.d 
6.b 
7.a 
8.d
9.b 
10.a

  {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10} {11} {12} {13} {14} {15

Click to comment