TNPSC Important History Questions with Answers - 10

  {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10} {11} {12} {13} {14} {15

1. The First World Conference on Women in  ________  generated a new interest in and debate
on women’s issues.
a) Delhi
b) Hyderabad
c) Mexico
d) Copenhagen
Answer: c

2.  ________  was the Founder Father of Aligarh movement.
a) Sir Syed Ahmed Khan
b) Maqsud Ali
c) Abul kalam Azad
d) Karim Ali
Answer: a

3. Who instituted Scientific Society in 1863 to create a scientific temperament among the Muslims and to make the Western knowledge available to Indians in their own language?
a) Mohammad Iqbal
b) Sir Syed Ahmed Khan
c) Karim Ali
d) Inayat Ali
Answer: b

4. Lytton held an Imperial Durbar at Delhi in 1877 to announce  ________  as the Empress of India
at a time when a large part of the country was in the grip of a severe famine.
a) Queen Elizabeth
b) Queen Victoria
c) Queen Anne
d) Queen Marie
Answer: b

5. Who put on the statute book two obnoxious measures the vernacular press Act and the Indian Arms Act.
a) Lord Ripon
b) Lytton
c) Raja Ram Mohan Roy
d) Queen Victoria
Answer: b

6. In 1883 Dayananda was invited by the Maharaja of   ________  to stay at his palace.
a) Uttar Pradesh
b) Kashmir
c) Gujarat
d) Jodhpur
Answer: d

7. Nirankari movement, which was started by  ________  
a) Baba Dyal
b) Ranjit Singh
c) Lal Singh
d) Tej Singh
Answer: a

8. Who were called "Kukas"?
a) Namdhari
b) Nirankari
c) Tilak
d) Sri Aurobindo
Answer: a

9. In  ________  Jyotiba Phule formed the Satya Shodhak Samaj (Society of Seekers of Truth).
a) 1773
b) 1853
c) 1873
d) 1889
Answer: c

10.One Caste One Religion, One God for Man is the teaching of  ________  
a) Rajaram Mohan Roy
b) Chattambi Swamikal
c) C.Kesavan
d) Sree Narayana Guru
Answer: d

Click to comment