TNPSC Important History Questions with Answers - 8

  {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10} {11} {12} {13} {14} {15

1. ‘Education is the manifestation of the perfection already in man’.who said?
a)Swami Vivekananda
b) Sri Ramakrishna
c) Chandra Sekhar Deb
d) Sri Narayana Guru
Answer: a

2. The Theosophical Society is an organization formed in _______ to advance the spiritual
principles and search for Truth known as Theosophy.
a) 1842
b) 1843
c) 1845
d) 1875
Answer: d

3. Who started the journal ‘New India’?
a) C.W.Leadbeater 
b) Annie Besant 
c) Ram Mohun Roy 
d) Keshub Chandra Sen
Answer: b

4. Who founded the Ramakrishna Mission?
a) Derozio
b) Satkari Datta
c) SwamiVivekananda
d) Sri Ramakrishna Parama Hamsar
Answer: c

5. Swami Vivekananda attended the World’s Parliament of Religions held in Chicago in _______
a) 1863
b) 1876
c) 1893
d) 1897
Answer: c

6. In India, the Wahabi movement was started by_______
a) Syed Ahmed of Rai Bareilly
b) ViIayet Ali
c) Mohammad Ali
d) Jahan Dad Khan
Answer: a

7. Swami Vivekananda, known in his pre-monastic life as_______
a) Narendra Nath Datta
b) Vishwanath Datta
c) Upendranath Datta
d) Vasava Datta
Answer: a

8.After a few years Olcott and Blavatsky moved to India and established the International
Headquarters at Adyar, in_______
a) New Zealand
b) Canada
c) Australia
d) Madras
Answer: d

9. Swami Vivekananda was born in an affluent family in _______ on 12 January 1863.
a) Bombay
b) Ajmer
c) Kolkata
d) Orrisa
Answer: c

10. ’A Study in Consciousness’ was written by _______
a) Annie Besant
b) Mrinal Gore
c) Prasanna Kumar Tagore
d) Rajkamal Sen
Answer: a

Click to comment