TNPSC Important History Questions with Answers - 15

  {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10} {11} {12} {13} {14} {15

1. My Experiments with Truth is the work of _______
a) Mahatma Gandhi
b) Tara Chand
c) Shankarlal Banker
d) Mahadev Desai
Answer: a

2. Who is the author of ‘Social Background of Indian Nationalism’?
a) A.R.Desai
b) Dharam Kumar
c) Ray Chaudhuri
d) K.Rajayyan
Answer: a

3. Author of ‘Culture ideology Hegemony Intellectual and Social consciousness in Colonial
India’ is _______
a) K.N.Ganesh
b) K.N.Panikkar
c) R.C. Majumdar
d) Herman Kulke
Answer: b

4. Author of Poverty and Un-British Rule in India is _______
a) Romila Thapar
b) Irfan Habib
c) S.C.Ghosh
d) Naoroji Dadabhai
Answer: d

5. Who preached the idea of Home Rule through his two newspapers - the Kesari and the
Maratha?
a) Gokhale
b) Annie Besant
c) Tilak
d) Jawaharlal Nehru
Answer: c

6. Champaran Satyagraha was in  _______
a) Gujarat
b) Bombay
c) Bihar
d) Madras
Answer: c

7.Champaran Satyagraha was led by  _______
a) Amaresh Chakravarty
b) Pulinbehari Sarkar
c) Gandhi
d) patel
Answer: c

8. Kheda Satyagraha _______
a) Gujarat
b) Calcutta
c) Thana
d) Malabar
Answer: a

9. In _______the First National Trade union organization (The All India Trade Union Congress (AITUC)) was established.
a) 1904
b) 1908
c) 1917
d) 1920
Answer: d

10. Against Lord and State was written by _______
a) Sumit Sarkar
b) R.C.Majumdar
c) Panikkar K.N
d) K.K.N.Kurup
Answer: c

Click to comment