TNPSC Important History Questions with Answers - 13

  {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10} {11} {12} {13} {14} {15

1. The Minto Morley reforms was in the year  ______ 
a) 1906
b) 1907
c) 1909
d) 1919
Answer: c

2. The ‘political philosophy’ was the work of  ______ 
a) Gopala Krishna Gokhale
b) Dadabai Naoroji
c) R. C. Dutt
d) Lala Lajpath Rai
Answer: a

3.  ______  in his book ‘Economic history of India’ wrote ‘If India is poor today it is through the operation of economic causes’.
a) Dadhabai Naoroji
b) R.C. Dutt
c) Ranade
d) R.P.Datt
Answer: b

4.  ______ is remembered as the ‘Grand old man of India’.
a) Ranade
b) Dadabhai Naoroji
c) Pulinbehari Sarkar
d) Amaresh Chakravarty
Answer: b

5. The Bombay Association, the first political association in Bombay presidency was founded by  ______ in 1852.
a) Dadabhai Naoroji
b) Pulinbehari Sarkar
c) Amaresh Chakravarty
d) Prankrishna Parija.
Answer: a

6. ______  is the acknowledged high priest of the drain theory.
a) Dadabhai Naoroji
b) S N Bose
c) J.N. Ghosh
d) J.N.Mukherjee
Answer: a

7. The spark for the Swadeshi Movement was the  ______ decision to partition Bengal.
a) French
b) British
c) Dutch
d) Portuguese
Answer: b

8. The partition of Bengal had to be annulled in ______ 
a) 1907
b) 1911
c) 1928
d) 1929
Answer: b

9. The inauguration of the Ganapati and Shivaji Festivals was done by ______ 
a) Tilak
b) Pandit Madan Mohan Malaviya
c) Shyamaprasad Mukherjee
d) J.N.Mukherjee
Answer: a

10. The Ganapati festival was started in  ______ 


a) 1792
b) 1793
c) 1893
d) 1904
Answer: c

Click to comment