TNPSC Important History Questions with Answers - 1

{1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10} {11} {12} {13} {14} {15

1. The arrival of Vasco da Gama in Calicut, India on ______
a) 1398 
b) 1495 
c) 1496 
d) 1498

2. Diu was the colony of the ______
a) Portuguese 
b) English 
c) Dutch 
d) French

3. In 1612 _______ established a trading post in Gujarat.
a) British 
b) French 
c) Spain 
d) Dutch

4. In 1614 Sir Thomas Roe was instructed by _______ to visit the court of Jahangir, the Mughal emperor of India.
a) James I 
b) Babar 
c) Shajahan 
d) Humayun

5. In 1661 the company obtained _______ from Charles II.
a) Bombay 
b) Madras 
c) Kannur 
d) Calcutta

6. In 1650 Gabriel Boughton, an employee of the Company obtained a license for trade in _______
a) Bengal 
b) Orissa 
c) Mysore 
d) Surat

7. Year of the Battle of Plassey is _______
a) 1557 
b) 1657 
c) 1757 
d) 1857

8. Year of the Battle of Wandiwash is _______
a) 1560 
b) 1660 
c) 1760 
d) 1860

9. Year of the Battle of Buxar is _______
a) 1764 
b) 1767 
c) 1784 
d) 1864

10) Warren Hastings was appointed as the Governor of _______ in 1772.
a) Bengal 
b) Madras 
c) Bombay 
d) Delhi

Answers
1.d 
2.a 
3.a 
4.a 
5.a 
6.a
7.c 
8.c 
9.a 
10.a

  {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10} {11} {12} {13} {14} {15

Click to comment