TNPSC Group 4 Expected Questions with Answers - Set - 17

1. Which of the following States in India has no Legislative Council ? 
(a) Tamil Nadu
(b) Bihar 
(c) West Bengal 
(d) Maharashtra
Answer: c

2. The case of dispute in the presidential election is referred to 
(a) Chief Election Commissioner 
(b) Supreme Court 
(c) Parliament 
(d) None of these
Answer: b

3. In a parliamentary system the executive is responsible 
(a) Directly to the people 
(b) To legislature 
(c) To judiciary 
(d) None of the above 
Answer: b

4. The Vice-President of India is elected by 
(a) The people directly 
(b) The members of Lok Sabha and Rajya Sabha 
(c) The members of Rajya Sabha only 
(d) The members of Lok Sabha, Rajya Sabha and State Legislatures
Answer: b

5. “India Wins Freedom” was written by 
(a) Rajendra Prasad 
(b) Maulana Abul Kalam Azad 
(c) R.N. Tagore 
(d) J.L. Nehru 
Answer: b

6. The President of Union of India has the same constitutional authority as the 
(a) British Monarch 
(b) President of U.S.A. 
(c) President of Egypt 
(d) President of U.S.S.R.
Answer: a

7. A candidate to become a member of Lok Sabha should not be less than 
(a) 21 years 
(b) 25 years 
(c) 30 years 
(d) 35 years
Answer: b

Q94. Which of the following Asian languages are UN official languages ? 
(a) Chinese and Japanese 
(b) Chinese and Arabic 
(c) Japanese and Arabic 
(d) Chinese and Hindi 
Answer: b

8. The two highest gallantry awards in India are 
(a) Param Vir Chakra and Maha Vir Chakra 
(b) Param Vir Chakra and Vir Chakra 
(c) Ashok Chakra and Maha Vir Chakra 
(d) Param Vir Chakra and Ashok Chakra 
Answer: a

9. Who is authorized to decide over a dispute regarding disqualification of a member of Parliament ? 
(a) Election Commissioner 
(b) Speaker of the Lok Sabha 
(c) President of India 
(d) A committee set up by the Parliament
Answer: b

10. First Europeans, who started trade with India, were 
(a) The Portuguese 
(b) The British 
(c) The French 
(d) The Dutch
Answer: a

                      {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} {9} {10}

Click to comment