Showing posts with label 8th Science. Show all posts
Showing posts with label 8th Science. Show all posts

11/19/2015

TNPSC - 8th Standard Science Notes - for all Competitive Exam (TNPSC/SSC/UPSC/TRB/TET/RRB)

11/19/2015 0
TNPSC - 8th Standard Science Notes - for all Competitive Exam (TNPSC/SSC/UPSC/TRB/TET/RRB)
1. How many hormones carried in the body to various parts?
Answer: By blood stream

2. Hormone produced by Testes is _____
Answer:  Testosterone 

3. Skin cancer is also called as ______
Answer: Melanoma

3. What two methods involved in cancer treatment?
Answer:  Chemotherapy and Radiotherapy 
  
4. Number of Chromosomes in  a human cell is _____
Answer:  23 Pairs

5. Types of cells in Islets of Langerhans______
Answer: Alpha and Beta Cells

6.  What is sex organ of Male and Female?
Answer:  Testes / Ovary

7.  Two diseases caused by excess production of growth hormone is _______
Answer: Gigantism and Acromegaly

8. Leukemia begins in ________
Answer:  Bone Marrow

9. The voice box is called______
Answer:  Larynx

10. The sugar metabolism in the body is controlled by ______
Answer: Insulin

11.  Exocrine glands produce ______
Answer: Enzymes

12. When  a thyroid gland enlarges it is called?
Answer: Goitre

11/18/2015

TNPSC - 8th Standard Science Notes for All Exam ( Group 1, Group 2, Group 4 and VAO )

11/18/2015 0
TNPSC - 8th Standard Science Notes for All Exam  ( Group 1, Group 2, Group 4 and VAO )
1. Production of less growth hormone leads to ______
Answer: Dwarfism

2. Osteoporosis is due to irregular level of ______
Answer: Calcium

3. Deficiency of thyroxine  harmone in children ______
Answer: Cretinism

4. The harmone produced during stress or emergency situations is ______
Answer: Adrenalin

5. The boys and girls attain at the age of ______ years
Answer: Boys: 14-15 / Girls: 11-12

6. Button mushroom refers to ______
Answer: Agaricus

7. Scalariform and Lateral conjugation occur in ______
Answer: Spirogyra

8. What is blue green algae?
Answer: Oscillatoria

9. The plant body of fungi contains _______
Answer: Hyphae

10. The centre part of root is called as _______
Answer: Pith

11/06/2015

TNPSC - 8th Standard Science Important Notes for All Competitive Exam (UPSC/SSC/TRB/TET)

11/06/2015 0
TNPSC - 8th Standard Science Important Notes for All Competitive Exam (UPSC/SSC/TRB/TET)
1. The Organelle having two sub units is ______
Answer: Ribosome

2. Formation of Retinal Pigment is the function of ______
Answer: Golgi

3. The blood is made up of _______
Answer: 55 %

4. Which one is Smallest of blood cells?
Answer: Platelets

5. The ______ become enlarged during cell division
Answer: Nucleolus

6. Where is formed in RBC (Red Blood Cell)?
Answer: Bone Marrow

7. How long days life of RBC?
Answer: 100-120 Days

8. Endoplasmic reticulum was discovered by_______
Answer: Porter

9. Our body is made of ______ water with dissolved substances
Answer: 70 %

10. What is smallest bone in human body
Answer: Stapes

11/05/2015

TNPSC - 8th Standard Science Important Notes for All Competitive Exam

11/05/2015 0
TNPSC - 8th Standard Science Important Notes for All Competitive Exam
1. Leukaemia begins with _____
Answer: Bone Marrow

2. _______ gland is located below the brain
Answer: Pituitary

3. _______ is the Rice Bowl of Tamil Nadu
Answer: Tanjavur

4. Indian Population had grown by _____ between 1991-2001.
Answer: 21.34 %

5. Preparation of soil is the first essential stage for _____ of Crops
Answer: Cultivation

6. Which one of the biggest canal project in India ______
Answer: Indira Gandhi Canal

7. Undesirable plants in the field are called as ______
Answer: Weeds

8. Central sector scheme to check the quality and standard for agriculture products. What is that Name?
Answer:  AGMARK (Agricultural Produce (Grading and Marking) Act of 1937 )

9. What is PUFA stands for?
Answer:  Poly Unsaturated Fatty Acid

10. What type of irrigation used where soil cannot retain water for a long time?
Answer:  Sprinkler Irrigation

-------------------------------------------------------------------------