-->

Tourism Administration and Management 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Tourism Administration and Management 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



1. Assertion (A): Voluntourism is about combining volunteer work with a vacation.





Reason (R): It doesn’t require any specific skills, just a helping attitude that makes a positive impact on the lives of locals of the destination visited.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (A)











2. According to survey of Solo woman travellers conducted by Trip Advisor India, which is the safest city in India?





(A) Mumbai





(B) New Delhi





(C) Ahmedabad





(D) Bangalore





Answer: (A)











3. Which of the following is an essential element of any technical definition of tourism?





(A) Expenditure





(B) Mode of transport





(C) Purpose of trip





(D) Type of accommodation





Answer: (C)











4. According to Medical tourism climate survey conducted in 2013, which are the three topmost leading medical tourism destinations today in terms of patient numbers?





(A) India, Thailand and USA





(B) India, Turkey and Costa Rica





(C) India, Malaysia and Mexico





(D) India, Malaysia and Thailand





Answer: (A)











5. Internal tourism means





(A) City tour





(B) City and State tour





(C) Domestic and Inbound tourism





(D) Countryside tour





Answer: (C)











6. Humayun Tomb’s significance has tremendously increased after it was made attractive product by





(A) UNESCO





(B) Ministry of Tourism





(C) Agha Khan Trust for Culture





(D) Archaeological Survey of India





Answer: (C)











7. Aitmaduddaula’s Tomb (father of Nurjahan and father-in-law of Emperor Jahangir) is situated in





(A) Delhi





(B) Fatehpur Sikri





(C) Lahore





(D) Agra





Answer: (D)











8. Which one of the following is correct matched?





(A) Khasis – Tribes of West Bengal





(B) Red – Original inhabitants Indians of North America





(C) Bhils – Tribes of Assam





(D) Todas – Tribes of Nagaland





Answer: (B)











9. Which one of the following is correctly matched?





(A) The Statue of Zeus                       – is in the Valley of Olympia (Rome)





(B) Stone Henge                                 – is erected in France





(C) The Leaning Tower                       – is one of the wonders of the middle ages and is in Pisa





(D) The Sphinx                                   – is situated in Babylon





Answer: (C)











10. Match an item List – I with an item in List - II:





List – I                                                List – II





(Personalities)                          (Musical instrument)





i. Ustad Amir Khan                            1. Tabala





ii. Zakir Hussain                                  2. Flute





iii. Pandit Ravi Shankar                      3. Sarangi





iv. Pandit Hari Prasad Chaurasia        4. Sitar





Codes:





       i ii iii iv





(A) 4 2 1 3





(B) 3 4 1 2





(C) 3 1 4 2





(D) 2 3 1 4





Answer: (C)











11. The Kailasa Temple at Ellora, the largest single piece of architectural wonder of the world was built by





(A) The Pallavas





(B) The Cholas





(C) The Rashtrakutas





(D) The Vijayanagara





Answer: (C)











12. Match an item in List-I with an item in the List-II:





List – I (Names of Dances)                                                     List – II (Name of States)





i. Brita or Vrita                                                                        1. Himachal Pradesh





ii. Bihu                                                                                    2. Bengal





iii. Hikat                                                                                  3. Assam





iv. Kolatam                                                                             4. Andhra Pradesh





Codes:





       i ii iii iv





(A) 2 3 1 4





(B) 3 4 2 1





(C) 4 1 2 3





(D) 1 2 3 4





Answer: (A)











13. Assertion (A): Christopher Columbus, Ferdinand Magellan and Sir Francis Drake made great ocean voyages to discover North and South America, Australia and New Zealand.





Reason (R): Development of the rudder, triangular sails and the mariner’s compass helped navigation and distant travel.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











14. Which one of following pairs is correctly matched?





(A) Memphis businessman Kemmons Wilson thought of standardising motels into chain operation. He created the first Holiday Inn on the outskirts of Memphis, Tennessee.





(B) Willard Marriott created the first soda pop fountain in Quincy, Massachussetts with A & W fast food restaurant chain in 1928.





(C) Cecil B. Day opened the first budget hotel Travelodge in 1970.





(D) Stevens Hotel, later renamed as the Conrad Hilton had the distinction of being the first luxury hotel in America.





Answer: (A)











15. Which one of the following pairs is not correctly matched?





The International chains provided the following relationships to individual owners:





(A) Partnerships                                  – Providing professional managers, technicians, manuals systems etc. on the basis of management fees and a share of profits as incentive payment.





(B) Franchise                                       – Providing name and association against a fee





(C) Management Contract                  – Sharing equity and profits





(D) Conglomerates                              – Amalgamate their capital and their operations





Answer: (A)











16. Which date marked a major leap for mankind in travel? Orville and Wilbur Wright, bicycle manufacturers, flew the first engine driven aeroplane near Kitty Hwak, N.C. USA.





(A) November 15, 1902





(B) October 2, 1905





(C) November 11, 1900





(D) December 17, 1903





Answer: (D)











17. Which one does not apply to a coffee shop?





(A) 24-hour service





(B) Pre-plated service





(C) Formal atmosphere





(D) Lively music





Answer: (C)











18. Match an item in List-I with an item in List-II:





List – I (International Airport)                                                            List – II (Location)





i. Rajiv Gandhi International Airport                                                 1. Guwahati





ii. Veer Savarkar International Airport                                               2. Hyderabad





iii. Shri Guru Ram Dass Jee International Airport                              3. Port Blair





iv. Lokpriya Gopinath Bordoli International Airport                         4. Amritsar





Codes:





       i ii iii iv





(A) 3 4 1 2





(B) 2 3 4 1





(C) 4 1 3 2





(D) 1 3 4 2





Answer: (B)











19. The e-ticketing system of the Indian Railways is capable of handling how many tickets per minute?





(A) 1800





(B) 2000





(C) 2200





(D) 2400





Answer: (B)











20. In which year Air India was Nationalised?





(A) 1948





(B) 1951





(C) 1953





(D) 1957





Answer: (C)











21. Match an item in List-I with an item in List-II.





List – I (Name of Founder of Travel Agency)           List – II (Nature of Business)





i. Henry Wells                                                             1. Excursion Tours





ii. Richard Cox                                                            2. Bicycle Tours





iii. Thomas Cook                                                         3. Credit Card & Traveller’s Cheque





iv. John C. Dengler                                                     4. Serving British Army Regiment





Codes:





       i ii iii iv





(A) 3 2 1 4





(B) 2 1 4 3





(C) 3 4 1 2





(D) 1 4 3 2





Answer: (C)











22. Which was the steamship company that Thomas Cook used for bringing British tourists to India in 1878?





(A) Royale Meridian





(B) Star Cruise





(C) Royale Virgo





(D) Peninsular & Oriental





Answer: (D)











23. Which are the two famous tourist destinations that Thomas Cook used to conduct tour in India in the last quarter of 19th century?





(A) Aurangabad and Darjeeling





(B) Mahabalipuram and Ooty





(C) Agra and Gulmarg





(D) Delhi and Jaipur





Answer: (C)











24. Who is the founder president of IATO?





(A) Subash Goyale





(B) Ram Kohil





(C) Inder Sharma





(D) J.N. Katgara





Answer: (B)











25. Which type of travellers do not see travel as perk but rather as another source of stress?





(A) Leisure travellers





(B) Business travellers





(C) Free Independent travellers





(D) Vacationers





Answer: (B)











26. The concept of value within tourism is to





(A) provide good quality and more offers





(B) develop company systems and process





(C) help companies find ways to optimise the delivery of value





(D) provide more information on tourist product





Answer: (C)











27. The concept of marketing was evolved





(A) after the production approach





(B) after the economy Philosophy





(C) prior to the sales approach





(D) through the production, sales and then the marketing approach





Answer: (D)











28. Cognitive dissonance is caused





(A) during information research





(B) during purchase





(C) by post purchase conflict





(D) by pre-purchase conflict





Answer: (C)











29. The allocation for tourism sector in the Union Budget for 2013-14 is





(A) Rs. 1,269.66 crores





(B) Rs. 1,297.66 crores





(C) Rs. 1,110.96 crores





(D) Rs. 1,010.96 crores





Answer: (B)











30. Business philosophies can be identified within tourism sector as





(i) Product oriented company





(ii) Technology oriented company





(iii) Market oriented company





(iv) Sales oriented company





The candidate has to find the correct answer according to the code:





Codes:





(A) (i), (ii) and (iii) are correct.





(B) (i) and (ii) are correct.





(C) (ii) and (iii) are correct.





(D) (i) and (iv) are correct.





Answer: (A)











31. Deductive research is one that helps in





(A) drawing inference from a general principle to a particular conclusion





(B) drawing from the evidence in the form of conclusion





(C) drawing conclusion on the basis of tentative facts





(D) deriving variables based on observation





Answer: (A)











32. The review of literature aims at





(A) Analysing the data





(B) Identifying the key variables





(C) Selecting Statistical tools





(D) Drawing conclusion





Answer: (B)











33. This consists of two lists of names of variables used in hypothesis generation and the meaning of each variable. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:





List – I                                                            List – II





i. Independent variable                                   1. Independent variable other than the one manipulated in an experiment





ii. Explanatory variable                                   2. The effect in an experiment





iii. Dependent variable                                    3. Independent variable





iv. Extraneous variable                                    4. Manipulated variable in an experiment





Codes:





       i ii iii iv





(A) 2 3 1 4





(B) 4 3 2 1





(C) 3 1 4 2





(D) 1 2 3 4





Answer: (B)











34. Initiator is the person





(A) who has the financial authority within the group of people to make the purchase.





(B) who actually visits the travel agent and makes the purchase of the travel package.





(C) who actually goes on trip.





(D) who gathers information and starts the purchasing process.





Answer: (D)











35. Tourists who tend to search for authentic experience can be termed as





(A) Drifters





(B) Explorers





(C) Individual mass tourists





(D) Organised mass tourists





Answer: (B)











36. Which one of the following combination is the correct order of Doxey’s Irridex Index Model?





(A) Indifferent – Annoyance – Euphoric – Antagonistic





(B) Antagonistic – Indifferent – Annoyance – Euphoric





(C) Euphoric – Indifferent – Annoyance – Antagonistic





(D) Annoyance – Antagonistic – Indifferent – Euphoric





Answer: (C)











37. Which fundamental issue motivated F.W. Taylor to create a more scientific approach to management?





(A) Work effectiveness





(B) Work place safety





(C) Work efficiency





(D) Worker absenteeism and turnover





Answer: (C)











38. Fayol’s principles of management does not include





(A) Equality





(B) Discipline





(C) Unity of command





(D) Division of work





Answer: (A)











39. Respective of the study of Fayol and Taylor was





(A) Administrative theory, Macro economics





(B) Bureaucratic structures, chains of command





(C) Senior Managers, effective





(D) All managers, First line Managers





Answer: (D)











40. Which one of the following is not a component of synergies?





(A) Economies of scale and scope





(B) Impact of learning curve





(C) Economies of financial strategies





(D) Economies of corporate and competitive positioning





Answer: (B)











41. Which one of the following statement is false?





(A) Acquisition of fixed asset is of no concern to the Finance Manager.





(B) The Finance Manager has to keep a proper balance in the procurement and use of fund.





(C) Finance function is important as any other function in an organisation.





(D) Debentures and Loans from financial institutions are very important source of long-term funds.





Answer: (A)











42. Motives for holding cash do not include:





(A) Transaction motive





(B) Precautionary motive





(C) Speculative motive





(D) Investment motive





Answer: (D)











43. CAPM stands for





(A) Capital Asset Pricing Model





(B) Capital Allocation Pricing Model





(C) Cost Allocation Pricing Model





(D) Cost Asset Pricing Model





Answer: (A)











44. Vertical mergers take place when the firms are involved in





(A) Similar business activities





(B) Similar stage of production or service in the value chain





(C) Different stages of production or services in the value chain





(D) None of the above





Answer: (C)











45. In the Boston Consulting Group (BCG) model, the horizontal and vertical axis represents respectively





(A) Market Demand, Market Price





(B) Market Share, Market Growth Rate





(C) Market Return, Market Risk





(D) Market Supply, Market Securities











Read the passage below and answer the questions that follow. Answer the questions from 46 to 50. Choose your answers from the passage only.





Aspects of the past are increasingly used in the construction of tourism products for a number of expanding and varied markets. Such historical tourism includes trips principally motivated by aspects of the past, but also historical excursions and activities undertaken during non-historically motivated holidays.





The tourism product may be composed of preserved, collected and interpreted historical artefacts, sites, buildings, districts and even whole towns, including memories and associations of places with historical events and personalities. The selection from the past as a quarry of possibilities and its presentation for contemporary consumption results in heritage which may draw upon folklore, mythology and products of the human creative literary and artistic imagination. Historical tourists may be motivated by a search for identity or fantasy.





Historical and heritage tourism are almost synonymous and have an overlapping relationship with many other forms of tourism. These include the historical aspects of cultural, art and festival tourism, many aspects of place-specific and ethnic tourism including flows, costume and gastronomy, and those trips associated with museums, art galleries, monuments and archaeological and historical sites. More broadly, historical tourism accounts for a large proportion of urban tourism.





Answer: (B)











46. Historical aspects are used in the composition of





(A) Tourism products





(B) Economic benefits





(C) Monuments





(D) Palaces





Answer: (A)











47. Tourism products are composed of





(A) Artefacts, sites, towns and historical events





(B) Buildings, districts, memories and historical personalities





(C) None of the above





(D) All the above





Answer: (D)











48. Point out the pair of words which show the synonymity in historical aspects:





(A) Historical and heritage





(B) Historical and community





(C) Heritage and community





(D) Heritage and sustainable tourism





Answer: (A)











49. Tourism based on past is motivated by a search for





(A) Identity or Fantasy





(B) Monuments





(C) Folklores





(D) Mythology





Answer: (A)











50. To know about ethnic aspects of historical tourism one should visit





(A) Libraries





(B) Museums and art galleries





(C) Archives





(D) Palaces





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting