-->

Tourism Administration and Management 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Tourism Administration and Management 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



1. A type of tourist who seeks novelty at all costs even discomfort and danger and avoids contact with other tourists





(A) Drifter





(B) Adventurer





(C) Psychocentric





(D) Diver





Answers: (A)











2. During which period India celebrated “Explore India Year”?





(A) 1981 – 1982





(B) 1991 – 1992





(C) 1999 – 2000





(D) 2009 – 2010





Answers: (C)











3. The term ‘Gastronomy” refers to an aspect of





(A) Space tourism





(B) Medical tourism





(C) Cultural tourism





(D) Marine tourism





Answers: (C)











4. The headquarter of UNWTO is situated at





(A) Paris





(B) London





(C) New York





(D) Madrid





Answers: (D)











5. Where is the headquarter of World Travel and Tourism Council (WTTC)?





(A) Brussels





(B) Madrid





(C) Amsterdam





(D) Rome





Answers: (Wrong question)











6. Mughal official name of Tajmahal is





(A) Begum Mumtaz Makbara





(B) Roza-i Munawwara





(C) Roza-i Mumtaz Begum





(D) Roza-i Mumtaz Mahal





Answers: (B)











7. Complete tourism study shouldcomprise the study of





(A) Geography, environment and ecology





(B) History, heritage and culture





(C) Economics and Management





(D) All of the above





Answers: (D)











8. Imambara is





(A) A congregational mosque





(B) A large hall for observing Muharram and for storing tazias





(C) Audience hall





(D) A residential centre for spiritual study





Answers: ()











9. What is equivalent of one nautical mile, used in aviation and shipping?





(A) 1.852 km





(B) 1.610 km





(C) 1.230 km





(D) 1.100 km





Answers: (A)











10. Match List – I with List – II:





List – I                        List – II





(River)                         (Origin of place)





I. Narmada                  1. Mahabaleshwar





II. Tapi                        2. Brahmagiri





III. Kaveri                   3. Betul





IV. Krishna                 4. Amarkantak





Codes:





      I II III IV





(A) 4 3 2 1





(B) 4 2 3 1





(C) 1 2 3 4





(D) 2 1 4 3





Answers: (A)











11. The coral reefs in India are found at





I. The Gulf of Mannar





II. Andaman and Nicobar Islands





III. Lakshadweep Islands





IV. Diu Island





Codes:





(A) I, II, III and IV are correct.





(B) I, II, III and IV are not correct.





(C) I, II and III are only correct.





(D) I, III and IV are only correct.





Answers: (C)











12. Avoidance, accommodating, competing, compromising and collaborating are the five options available for





(A) Organisational conflict resolution





(B) Employee dispute resolution





(C) Labour dispute resolution





(D) Industrial dispute resolution





Answers: (A)











13. Kitchen profit is also termed as gross profit and is calculated on the basis of the formula





(A) Sales – Food cost + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit





(B) Sales – Food cost = Kitchen profit or Gross profit





(C) Sales – Ingredient cost + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit





(D) Sales – Overheads + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit





Answers: (B)











14. Kitchen stewarding in a hotel is responsible for





(A) Wine service





(B) Garbage disposal





(C) Salad preparation





(D) Still room





Answers: (B)











15. Match List – I with List – II:





List – I                                    List – II





(Term)                                     (Statements)





I. Continental Plan                  1. No meals are included in the room tariff





II. Modified American plan    2. All meals are included in the room tariff





III. American Plan                  3. Only breakfast is included in the room tariff





IV. European Plan                  4. Breakfast and one meal is included in the room tariff





Codes:





      I II III IV





(A) 2 3 1 4





(B) 1 2 4 3





(C) 4 1 3 2





(D) 3 4 2 1





Answers: (D)











16. Which cruise ship was grounded off at Tuscan Island (near Italy) on January 16, 2012?





(A) Star Cruise





(B) Oasis





(C) Costa Concordia





(D) Elizabeth





Answers: (C)











17. Which is the largest cruise ship in the world?





(A) Oasis





(B) Queen Merry II





(C) Star Libra





(D) RCCL Caribbean





Answers: (A)











18. Which is not a major sea port of India?





(A) Ennore





(B) Tuticorin





(C) Vishakhapatnam





(D) Yanam





Answers: (D)











19. What percentage of oxygen is used in gas cylinder of SCUBA diving?





(A) 100 %





(B) 80 %





(C) 60 %





(D) 50 %





Answers: (C)











20. According to the survey by National Geographic and International Poling firm Globescan on 17 large countries, which country stands first in “Greendex-2010” for better environment?





(A) Brazil





(B) New Zealand





(C) South Africa





(D) India





Answers: (D)











21. Match List – I with List – II:





List – I                                                            List – II





(Name of the Company / Travel agency)        (Year of establishment)





I. Thomas Cook India Ltd.                             1. 1963





II. SITA World Travel, India                          2. 1948





III. Mercury Travels                                        3. 1978





IV. Travel Corporation of India (TCI)           4. 1961





Codes:





      I II III IV





(A) 1 3 4 2





(B) 4 1 2 3





(C) 3 1 2 4





(D) 2 4 1 3





Answers: (C)











22. J.N. Katgara is described as the first Indian to establish the travel agency business in India. Name the agency which he established in 1920.





(A) Jeena & Company





(B) Lee & Muirhead India Pvt. Ltd.





(C) Jamnadas and Co. Ltd.





(D) Mercury Travels





Answers: (A)











23. Inwhich city, Office of Bureau of Immigration is not located?





(A) Hyderabad





(B) Amritsar





(C) Varanasi





(D) Bangaluru





Answers: (C)











24. Match List – I with List – II:





List – I                        List – II





(Type of US Visa)       (Description)





I. F-1                           1. Visitor Visa Tourism





II. M                            2. Foreign Student Visa





III. B-2                        3. Vocational Student





IV. I                            4. Foreign Media





Codes:





      I II III IV





(A) 2 3 1 4





(B) 3 2 1 4





(C) 2 1 3 4





(D) 1 2 3 4





Answers: (A)











25. Who was the most influential travel agent in Egypt during the last quarter of 19th century?





(A) J.N. Katgara





(B) John Thompson





(C) John Mason Cook





(D) Cox





Answers: (C)











26. The people element in service marketing mix includes





(A) Customers only





(B) Employees only





(C) All human actors





(D) Suppliers only





Answers: (C)











27. A customer in a bar purchasing a glass of beer may go right to the purchase decision skipping information search and evaluation is referred





(A) Automatic response loop





(B) Post purchase behaviour





(C) Consumer response management





(D) Customer relationship





Answers: (A)











28. Who adopted the product life cycle model to the tourism industry and created Tourism Area Life Cycle Theory in 1980?





(A) Baum Tom





(B) Butler R.W.





(C) Cooper, Chris





(D) Oliver R.L.





Answers: (B)











29. Markets segmented into light medium and heavy user groups refers to





(A) Psychographic segmentation





(B) Behavioural segmentation





(C) Demographic segmentation





(D) Geographic segmentation





Answers: (B)











30. Market coverage strategies include





(A) Concentrated marketing





(B) Structural attractiveness





(C) Physical attributes differentiation





(D) Order routine specification





Answers: (A)











31. Necessary involvement of the service providers emotions in the delivery of service is termed as





(A) Service culture





(B) Organisation culture





(C) Emotional labour





(D) Emotional appeals





Answers: (C)











32. In recreational planning, a new technique was followed from 1990 and it is defined as follows. Indicate the correct definition.





(A) It is known as carrying capacity technique





(B) It is known as Delphi technique.





(C) It is known as recreation and tourism planning.





(D) Recreational planning and managements.





Answers: (B)











33. “Incredible India” campaign was launched in the year





(A) 2000





(B) 2001





(C) 2002





(D) 2003





Answers: (C)











34. In 1975 the Irritation Index Theory was presented by





(A) Butler, R.W





(B) Doxey, GV





(C) Roxy, D.C





(D) Jaffri, J





Answers: (B)











35. Match List – I with List – II:





List – I                                    List – II





(Measurement of Scale)          (Example of scale)





I. Nominal                               1. Attitudinal Scale: 10-20, 21-30, 31-40, 41-50 etc.





II. Ordinal                               2. Attitude: Favourable – unfavourable





III. Infernal                             3. Income above average, Average, below average





IV. Ratio                                 4. Age, years/ months





Codes:





      I II III IV





(A) 2 4 2 1





(B) 2 3 1 4





(C) 1 2 3 4





(D) 3 2 1 4





Answers: (B)











36. Match List – I with List – II:





List – I                                    List – II





(Types of Studies)                   (Characteristics)





I. Trend Studies                      1. Cross-sectional or longitudinal





II. Cohort Studies                   2. Through analysis of an individual





III. Case Studies                     3. Placebo experimental design





IV. Blind Studies                    4. Past, Present and future





Codes:





      I II III IV





(A) 1 3 4 2





(B) 2 3 1 4





(C) 4 1 2 3





(D) 3 2 1 4





Answers: (C)











37. Relationship of two or more variables is examined excluding some other variables in case of





(A) Complex correlations





(B) Multiple correlations





(C) Partial correlations





(D) Single correlations





Answers: (C)











38. The central unit indicates the sample distribution of means when it





(A) is always normal





(B) is always normal for large sample size





(C) approaches normality due to increase in sample size





(D) Approaches normality only when it exceeds more than 10,000 sample size





Answers: (C)











39. Cross-sectional research design is described as





(A) A type of research design used to gather data from the entire population more than once.





(B) Atype of research design applied to assimilation of data from an identified population frequency.





(C) A type of research design involved to collect information from a small sample in two successive times.





(D) A type of research design involving the collection of information from any given sample population elements only once.





Answers: (A)











40. Emigration check not required (ECNR), status passport are granted to





I. Indian Nationals from abroad





II. All holders of diplomatic passport





III. All income tax payers





IV. All graduates and professional degree holders





Codes:





(A) I, II, III are correct.





(B) II, III & IV are correct.





(C) All of the above are correct.





(D) Only IV is correct.





Answers: (C)











41. Repetitiveness is identified as a major dimension of





(A) Communicating





(B) Directing





(C) Leadership





(D) Planning





Answers: (D)











42. According to Maslow’s Theory of Need Hierarchy





(A) Higher order needs would be satisfied first.





(B) Lower order needs would be satisfied first.





(C) There is no pattern of satisfaction of need.





(D) Need and wants are one and same.





Answers: (B)











43. Measuring performance, comparing measured performance to standards and taking corrective action are the three main steps in





(A) Directing process





(B) Controlling process





(C) Planning process





(D) Communicating process





Answers: (B)











44. The minimum rate of return, which the investors of firm expect to earn on its investment proposal, is called





(A) Cost of capital





(B) Value of investment





(C) Inflows





(D) Current liabilities





Answers: (A)











45. Which one of the following is not a trading account item?





(A) Purchases





(B) Fuel





(C) Power





(D) Salary to Sales Manager





Answers: (D)











Read the passage below and answer the questions that follow based on understanding of the passage Answer (46 – 50):





The Collage Technique





Collage (Schlackman, 1989: Solomon et al., 1999; Schiffman and Kanuk 2000: Moisander and Valtonen, 2006) is a projective technique that can be described as a method in which participants are asked to represent a topic or phenomenon visually by composing and gluing together a collage of images drawings and texts on a piece of cardboard or paper (Moisander and Valtonen, 2006; 96).





From this representation, an interpretation is made using a perceptual diagram that differentiates three perceptual levels; observation level, evaluative level and levels of values and feelings. The observation level considers the most objective image about the resources of the city, including tangible resources, such as infrastructure, urban development and buildings and intangible resources such as traditions, customs and personality traits associated with the residents (Kotler et al., 1993.) The evaluative level reveals their attitudes towards each one of the issues identified in the preceding level and, finally, the last level reflects the subjective perception of the city, linked with the values and feelings that it transmits (Laaksonen et al., 2006).











46. Collage technique is





(A) To show the images of destinations to the tourists.





(B) To provide accommodation on cheaper rate.





(C) To provide travelling cost.





(D) To display peculiar sites to the tourists.





Answers: (A)











47. Collage research method is





(A) Quantitative method ofresearch





(B) Qualitative method of research





(C) Survey and data collection method





(D) Snow-balling method





Answers: (B)











48. Tangible resources are





(A) Infrastructure





(B) Urban development





(C) Buildings





(D) All of the above





Answers: (D)











49. Intangible resources are





(A) Palaces to visit





(B) Hotels to stay





(C) Restaurant to eat





(D) None of the above





Answers: (D)











50. Collage Research Method represents





(A) Neutral image of the city





(B) Subjective Perception of the city





(C) Objective Perception of the city





(D) Traditional image of the city





Answers: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting