-->

Social Medicine and Community Health 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Social Medicine and Community Health 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



1. Which of the following is not a recommendation of a WHO study group 2011, for recording blood pressure?





(A) Record B.P. in a sitting position





(B) Measure B.P. thrice over a period of at least 3 minutes





(C) Take the average of three readings as correct B.P





(D) Use one arm consistently





Answer: (C)











2. Tobacco use is associated with all the following cancers except:





(A) Bladder





(B) Liver





(C) Pancrease





(D) Pharynx





Answer: (B)











3. Glycosylated haemoglobin is indicative of mean blood glucose levels during the past





(A) 2-3 days





(B) 2-3 weeks





(C) 2-3 months





(D) 2-3 years





Answer: (C)











4. Provision of concentrated solution of Vitamin A to every child from 9 months to 5 years of age as a prophylactic dose, every 6 monthly was supported by





(A) UNICEF





(B) WHO





(C) UNDP





(D) World Bank





Answer: (A)











5. What is meant by an exclusive breast feeding during first six months of Infancy?





(A) Feeding only breast milk including colostrum





(B) Feeding only breast milk excluding colostrum





(C) Feeding breast milk and boiled water





(D) Feeding breast milk and sugar water





Answer: (A)











6. Pap smear test for women is currently recommended at





(A) every year in women aged more than 35 years.





(B) beginning of sexual activity and every year after that.





(C) beginning of sexual activity and every 3 years after that.





(D) every year in married women.





Answer: (C)











7. Exposure to radiation in mammography is





(A) more than 10 times higher radiation risk than M chest X-rays.





(B) same radiation risk as chest X-Ray.





(C) Lower radiation risk than a chest X-ray.





(D) No risk of radiation.





Answer: (A)











8. The follow up prescribed for a woman after IUCD insertation is





(A) every month for one year.





(B) after her first and third menstrual periods and 6 months after that.





(C) after her first menstrual period and 6 months after that.





(D) after three months and every month thereafter.





Answer: (B)











9. Special Newborn Care Unit (SNCU) should be there in





(A) any facility with more than 1000 deliveries per year.





(B) any facility with more than 1,000 deliveries per month.





(C) any facility with more than 3000 deliveries per month.





(D) any facility with more than 3000 deliveries per year.





Answer: (D)











10. The level at which increase in knowledge is brought about by communication is known as





(A) Cognitive domen





(B) Affective domen





(C) Psychomotor domen





(D) Social domen





Answer: (A)











11. Which of the following vaccines are given at birth in India as per National Immunization schedule?





I. BCG





II. OPV





III. Hepatitis-B





IV. Hepatitis-A





(A) I, II, III are correct.





(B) II, III, IV are correct.





(C) I, II, IV are correct.





(D) III, IV, I are correct.





Answer: (A)











12. Following are the asymmetrical frequency distributions:





I. Skewed distribution





II. Normal distribution





III. Bimodal distribution





IV. ‘J’ shaped distribution





(A) I, II, III are correct.





(B) I, III, IV are correct.





(C) II, III, IV are correct.





(D) I, II, IV are correct.





Answer: (B)











13. Which of the following are true regarding point source epidemic?





I. All cases occur abruptly and simultaneously.





II. Children are most commonly affected.





III. Occurs with a specified incubation period.





IV. The epidemic curve rises and falls rapidly.





(A) I, III, IV are correct.





(B) II, III, IV are correct.





(C) II, III are correct.





(D) I, II are correct.





Answer: (A)











14. Which of the following prevalence criteria are used to determine the problem of xerophthalmia in children aged 6 months to 6 years:





I. Night blindness more than 1%





II. Bitots spots more than 0.05%





III. Corneal xerosis more than 0.01%





IV. Serum retinol (less than 10 mcgldl) more than 5%





(A) II, III, IV are correct.





(B) I, III, IV are correct.





(C) I, II are correct.





(D) II, III are correct.





Answer: (B)











15. Which of the following are true about Anopheles mosquitoes?





I. Eggs boat shaped and pointed with parallel floats.





II. Larvae rest parallel to water surface





III. Larvae have siphon tubes.





IV. Wings of adult are spotted





(A) I, III are correct.





(B) II, III are correct.





(C) II, III, IV are correct.





(D) I, II, IV are correct.





Answer: (D)











16. Which of the following are means of primary prevention of Hypertension?





I. Dietary changes





II. Cessation of smoking





III. Early diagnosis





IV. Regular physical exercise





(A) I, II, IV





(B) I, III, IV





(C) II, III





(D) III, IV





Answer: (A)











17. Which of the following statements are correct about assessment of growth and development in children?





I. Mean rather than median is used because of a skewed distribution of most of the anthropometric measurements.





II. A variation of 25 D from either side of the mean is considered as normal.





III. Normal children fall between 3rd and 97th percentile.





IV. Percentiles refer to the percentage of individuals falling above a particular level.





(A) II and III are correct.





(B) I and II are correct.





(C) II and IV are correct.





(D) I, II and III are correct.





Answer: (A)











18. Which of the following statements are correct about epidemiological assessment iodine deficiency?





I. Urinary iodine excretion is recommended.





II. Neonatal hypothyroidism has been found to be a sensitive indicator for environmental iodine deficiency.





III. Serum T3 level is a more sensitive indicator of thyroid insufficiency than T4.





IV. Prevalence of cretinism is a recommended indicator.





(A) I and III are correct.





(B) III and IV are correct.





(C) I, II and IV are correct.





(D) I, II and III are correct.





Answer: (C)











19. Which of the following organs are affected among cancers attributed to occupational exposure?





I. Lung





II. Breast





III. Bladder





IV. Liver





(A) II, III & IV are correct.





(B) I, III & IV are correct.





(C) I & II are correct.





(D) II & IV are correct.





Answer: (B)











20. Which of the following methods are accepted methods of randomisation?





I. Lottery method





II. Table of Random Numbers





III. Computer program for randomisation





IV. Odd-even day randomisation





(A) I, II & III are correct.





(B) II, III & IV are correct.





(C) III & IV are correct.





(D) II & IV are correct.





Answer: (A)





Given below (21 to 30) consists of 2 paired statements, statement A (Assertion) and statement R (Reason). Select appropriate answer using the codes given below as follow:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.











21. Assertion (A): The W.H.O. expanded programme on immunization recommends measles vaccination at 9 months of age.





Reason (R): Measles tends to be very severe in malnourished children.





Answer: (B)











22. Assertion (A): Sickness benefit under the E.S.I. Act consists of periodical cash payment to an insured person in case of sickness, if his sickness is duly certified by an Insurance Medical Practitioner.





Reason (R): Sickness benefit is payable for a maximum period of 180 days in any continuous period of 365 days.





Answer: (C)











23. Assertion (A): Information from persons testing positive for HIV at the (ICTCs) Integrated Counselling and Testing Centres across the country during 2011-12 shows that 88.2% of HIV infections are transmitted through heterosexual route of transmission.





Reason (R): Sexual mode of transmission is the most efficient mode of HIV transmission.





Answer: (C)











24. Assertion (A): Frank cases of beriberi were commonly seen in coastal districts of Andhra





Pradesh where people eat highly polished rice.





Reason (R): Thiamine is readily cost from rice during the process of milling. Further losses take place during washing and cooking.





Answer: (A)











25. Assertion (A): Mild and Moderate cases of Protein Energy Malnutrition constitute 20% of malnutrition cases in India.





Reason (R): Maintaining growth chart is the most practical method to detect Protein Energy Malnutrition (P.E.M.) early.





Answer: (D)











26. Assertion (A): Objectives and targets are not synonymous.





Reason (R): Objectives are concerned with the problem itself whereas targets refer to degree of achievement of a discrete activity.





Answer: (A)











27. Assertion (A): Integrated Rural Development Program (I.R.D.P.) is aimed at attacking poverty and improve the quality of life of rural people.





Reason (R): Cash incentives are given to all people below poverty line.





Answer: (C)











28. Assertion (A): Panchayat Raj Institution is a rural local self government in India.





Reason (R): MPs and M.L.A.s in the district are members of Zilla parishad.





Answer: (B)











29. Assertion (A): All the waste produced by the Health Care Institutions is infectious.





Reason (R): The waste produced in the course of health care activities carries the risk of infection and injury to the biomedical waste handlers.





Answer: (D)











30. Assertion (A): Quarantine which can once a popular method of disease control has now become outdated.





Reason (R): Quarantine measures are not applied to ship or aircraft also.





Answer: (C)











31. Arrange the following diseases in the chronological order of the year of their elimination / eradication in India:





(A) Yaws, Smallpox, Dracunculiasis, Poliomyelitis





(B) Smallpox, Dracunculiasis, Yaws, Poliomyelitis





(C) Smallpox, Yaws, Dracunculiasis, Poliomyelitis





(D) Dracunculiasis, Smallpox, Yaws, Poliomyelitis





Answer: (B)











32. Arrange the following vaccines in descending order of their protective efficiency:





(A) Tetanus, Pertussis, BCG, Diphtheria





(B) Pertussis, Diphtheria, BCG, Tetanus





(C) Tetanus, BCG, Diphtheria, Pertussis





(D) Tetanus, Diphtheria, Pertussis, BCG





Answer: (D)











33. Arrange the following states in ascending order of their female literacy levels as per 2011 census:





(A) Rajasthan, Maharashtra, Himachal Pradesh, Kerala





(B) Maharashtra, Rajasthan, Himachal Pradesh, Kerala





(C) Himachal Pradesh, Rajasthan, Maharashtra, Kerala





(D) Rajasthan, Himachal Pradesh, Maharashtra, Kerala





Answer: (A)











34. Identify the correct ascending order of the following countries according to their Maternal Mortality Rate / 1,00,000 population as reported in the year 2010 :





(A) Sri Lanka, Singapore, Pakistan, India





(B) Singapore, Sri Lanka, India, Pakistan





(C) Sri Lanka, Singapore, India, Pakistan





(D) Singapore, Sri Lanka, Pakistan, India





Answer: (B)











35. Identify the correct chronological order of the following disease causing agents according to their discover:





(A) Hepatitis C Virus, Rotavirus, Corona Virus (SARs), Helicobacter Pylori





(B) Helicobacter Pylori, Rotavirus, Corona Virus (SARs), Hepatitis C Virus





(C) Rotavirus, Helicobacter Pylori, Hepatitis C Virus, Corona Virus (SARs)





(D) Rotavirus, Hepatitis C Virus, Corona Virus (SARs), Helicobacter Pylori





Answer: (C)











36. Arrange the topics mentioned below related to the themes of World Health Day in chronological order:





(A) Urbanization and Health, Antimicrobial resistance, Longivity and quality of life, Healthy blood pressure.





(B) Urbanization and Health, Longivity and quality of life, Healthy blood pressure, Antimicrobial resistance





(C) Longivity and quality of life, Healthy blood pressure, Antimicrobial resistance, Urbanization and Health





(D) Healthy blood pressure, Urbanization and Health, Longivity and quality of life, Antimicrobial resistance





Answer: (A)











37. Arrange the following ionizing radiations in descending order of their penetrating power in tissues:





(A) Gamma rays, Alpha particles, Beta particles, X-rays





(B) Beta particles, X-rays, Alpha particles, Gamma rays





(C) X-rays, Gamma rays, Alpha particles, Beta particles





(D) Gamma rays, X-rays, Beta particles, Alpha particles.





Answer: (D)











38. Arrange the following interventions and strategies of malaria control in India, in ascending order of the year of their implementation:





(A) Indoor residual spraying, Prereferral treatment with recommended medicines, Insecticide treated nets distributed free of cost, Rapid diagnostic tests used at community level





(B) Insecticide treated nets distributed free of cost, Pre-referral treatment with recommended medicines, indoor residual spraying, rapid diagnostic tests used at community level





(C) Indoor residual spraying, Insecticide treated nets distributed free of cost, Prereferral treatment with recommended medicines, rapid diagnostic tests used at community level





(D) Indoor residual spraying, Rapid diagnostic tests used at community level, Pre-referral treatment with recommended medicines, Insecticide treated nets distributed free of cost





Answer: (A)











39. Arrange the following milks from various sources in descending order of their energy (Kcal) content:





(A) Goat, cow, human, buffalo





(B) Buffalo, goat, cow, human





(C) Human, goat, buffalo, cow





(D) Buffalo, cow, goat, human





Answer: (B)











40. Arrange the following modes of transmission of HIV/AIDS in ascending order of their efficiency of transmission:





(A) Intravenous drug use, Mother to child transmission, Sexual transmission, Blood transfusion





(B) Mother to child transmission, Intravenous drug use, Sexual transmission, Blood transfusion





(C) Sexual transmission, Mother to child transmission, Intravenous drug use, Blood transfusion.





(D) Sexual transmission, Intravenous drug use, Mother to child transmission, Blood transfusion





Answer: (C)











Questions 41 to 50 are matching items. This consists of two lists of statements, terms or symbols and candidate has to match an item in List – I with an item in the List – II:











41. List – I (Agency)                                                              List – II (Assistance in India)





a. Rockefeller foundation                                                       i. Designing and construction of hand flushed sanitary latrines.





b. SIDA                                                                                  ii. Supporting the National Blindness Control Programme





c. DANIDA                                                                            iii. Supporting the National Tuberculosis Control Programme





d. Ford Foundation                                                                 iv. Setting up the field demonstration area with AIIMS





Codes:





       a b c d





(A) iv iii ii i





(B) ii iii i iv





(C) iii ii i iv





(D) i iv ii iii





Answer: (A)











42. List – I (Pneumo-Coniosis)                                               List – II (Dust)





a. Farmer’s Lung                                                                     i. Coal





b. Bagassosis                                                                           ii. Grain





c. Byssinosis                                                                            iii. Cotton





d. Anthracosis                                                                         iv. Sugar cane





Codes:





       a b c d





(A) ii iii i iv





(B) ii iv iii i





(C) iii ii iv i





(D) i iii ii iv





Answer: (B)











43. List – I (Type of Food Poisoning)                        List – II (Symptoms)





a. Salmonella                                                   i. Sudden onset with vomiting and abdominal cramps





b. Staphylococcal                                            ii. Diarrhoea, abdominal pain, no fever and little vomiting





c. Botulism                                                      iii. Sudden on set with chills, fever, nausea and vomiting





d. Bacillus cereus                                            iv. Dysphagia, diplopia, ptosis and blurring of vision





Codes:





        a b c d





(A) iii ii iv i





(B) i ii iv iii





(C) iii i iv ii





(D) i iii iv ii





Answer: (C)











44. List – I (Committee)                                             List – II (Purpose)





a. Modhok                                                                   i. Basic health workers’ norms





b. Chadha                                                                    ii. Minimum additional staff for PHCs





c. Mukherjee                                                               iii. Multipurpose Health Workers





d. Kartar Singh                                                           iv. Malaria Eradication Programme





Codes:





       a b c d





(A) i iii ii iv





(B) iv iii i ii





(C) iv i ii iii





(D) ii iii i ii





Answer: (C)











45. List – I (Health Related Millennium Development Goal Number)          List – II (Goal)





a. Goal 1                                                                                 i. Combat HIV/AIDS Malaria





b. Goal 5                                                                                ii. Ensure environmental sustainability





c. Goal 6                                                                                iii. Eradicate extreme poverty and hunger





d. Goal 7                                                                                 iv. Improve Maternal Health





Codes:





        a b c d





(A) iii iv i ii





(B) iv iii ii i





(C) iii ii i iv





(D) ii iii iv i





Answer: (A)











46. List – I (Mendelian Diseases)                                           List – II (Mode of inheritance)





a. Achondroplasia                                                                   i. Sex linked recessive





b. Albinism                                                                              ii. Autosomal recessive





c. G6 PD Deficiency                                                               iii. Sex linked dominant





d. Vit. D resistant Rickets                                                      iv. Autosomal dominant





Codes:





       a b c d





(A) i iii ii iv





(B) ii iv iii i





(C) iii iv ii i





(D) iv ii i iii





Answer: (D)











47. List – I (Measures of a screening test)                  List – II (Quality)





a. Sensitivity                                                               i. Diagnosis of previously undiagnosed disease





b. Specificity                                                               ii. Diagnostic power of the test





c. Predictive accuracy                                                 iii. Ability to detect true negatives





d. Yield                                                                       iv. Ability to detect true positives





Codes:





       a b c d





(A) i iii ii iv





(B) iv iii ii i





(C) ii iii iv i





(D) iii iv i ii





Answer: (B)











48. List – I (Instruments)                                            List – II (Measures)





a. Sling Psychrometer                                                 i. Radiant temperature





b. Kata thermometer                                                   ii. Air velocity





c. Globe Thermometer                                                iii. Humidity





d. Anemometer                                                           iv. Cooling power





Codes:





       a b c d





(A) i iii ii iv





(B) ii iii i iv





(C) iii i iv ii





(D) iii iv i ii





Answer: (D)











49. List – I (Type of Communication)                                                List – II (Method)





a. Didactic                                                                                           i. Internet





b. Socratic                                                                                           ii. Body language





c. Non-verbal                                                                                      iii. One way





d. Telecommunication                                                                         iv. Two way





Codes:





        a b c d





(A) iii iv ii i





(B) ii i iv iii





(C) i ii iv iii





(D) iii iv i ii





Answer: (A)











50. List – I (Food Stuff)                                             List – II (Rich Source)





a. Ground nut                                                              i. Vit C





b. Ragi                                                                         ii. Iron





c. Indian Gooseberry                                                  iii. Calcium





d. Garden cress seeds                                                 iv. Niacin





Codes:





        a b c d





(A) iii ii i iv





(B) iv iii i ii





(C) iv ii iii i





(D) ii iii i iv





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting