-->

Folk Literature 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Folk Literature 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



1. ‘Myth in Primitive Psychology, (Malinowski) deals with





(A) Ritualistic context of folklore





(B) Social context of folklore





(C) Religious context of folklore





(D) Psychological context of folklore





Answer: (B)











2. The medium of nearly all folklore is





(A) Performer





(B) Orality





(C) Audience





(D) Tradition





Answer: (B)











3. The 31st, Session of ‘Indian Folklore Congress’ (IFC) was held at





(A) Santiniketan (West Bengal)





(B) Amritsar (Punjab)





(C) Chennai (Tamil Nadu)





(D) Thiruvananthapuram (Kerala)





Answer: (A)











4. Taboo is





(A) Beliefs in folklife





(B) Rituals in cultural life





(C) Customs in social life





(D) Don’ts in socio-cultural life





Answer: (D)











5. National Folklore Support Centre is situated at





(A) Kolkata





(B) Bangalore





(C) New Delhi





(D) Chennai





Answer: (D)











6. Small units of narrative occurring in oral circulation is called





(A) Myths





(B) Motifs





(C) Legends





(D) Motifemes





Answer: (B)











7. Jatak stories are related to





(A) Travels of Buddha





(B) Contemporary life of Buddha





(C) Spiritual life of Buddha





(D) Previous life of Buddha





Answer: (D)








8. Myth is based on





(A) Supernatural and religion





(B) History and religion





(C) Ethics and religion





(D) Legend and religion





Answer: (A)











9. Legend is based on





(A) History and religion





(B) Myth and religion





(C) Supernatural and religion





(D) Ethics and religion





Answer: (A)











10. The volume of collected articles on Indian folklore ‘Another Harmony:





New essays of the folklore of India’ is jointly edited by





(A) Ramanujan and Stuart H. Blackburn





(B) Peter J. Claus and Stuart H. Blackburn





(C) Stuart H. Blackburn and A. K. Ramanujan





(D) A. K. Ramanujan and Peter J. Claus





Answer: (C)











11. Which one is the correct group of folklore theories





(A) Historical-reconstructional, ideological, anthropological





(B) Structural, geographic, oral formalistic





(C) Cross-cultural, folk cultural, mass-cultural





(D) Psychoanalytic, socio-cultural, formalistic





Answer: (C)











12. A description about a particular culture is





(A) Ethnology





(B) Ethnography





(C) Ethnohistory





(D) Ecology





Answer: (B)











13. Performance studies consider folklore





(A) in action





(B) in the past





(C) in the form of an idealized text





(D) in the fossilized text





Answer: (A)











14. The folklore which is taken out of context and used for some other purposes is called





(A) Function of folklore





(B) Folklorism





(C) Folklore process





(D) Application of culture





Answer: (B)











15. The nomenclature “Folk-lore” was adopted in place of the cumbersome phrase





(A) Popular culture





(B) Popular antiquities





(C) Material culture





(D) Popular folk traditions





Answer: (B)











16. Who has said folklore “essentially of the people, by the people and for the people”?





(A) Mac Edward Leach





(B) Theodor H. Gaster





(C) Theodor Benfey





(D) Roger D. Abrahams





Answer: (B)











17. The term ‘Oediphs complex’ is related with





(A) A. J. Greimas





(B) Earnest Jones





(C) Sigmund Freud





(D) C. G. Jung





Answer: (C)











18. The relationships of folklore to culture is generally explored by





(A) Sociology





(B) History





(C) Anthropology





(D) Geography





Answer: (C)











19. ‘Lai Haraoba’ is a festival in the state of





(A) Mizoram





(B) Manipur





(C) Orissa





(D) Rajasthan





Answer: (B)











20. Richard M. Dorson outlined four broad categories of folklore





(A) Oral literature, Customary traditions, Dance forms and Customs





(B) Oral literature, Material culture, Customary traditions and Song genres





(C) Oral folkforms, Performing arts, Material culture and Social folk custom





(D) Oral literature, Material culture, Social folk custom and Performing folk arts





Answer: (D)











21. Assertion (A): Richard Dorson’s recommendations for the demonstration of folklore as a literature are for a folklorist seeking ethnographic data.





Reason (R): But they are not useful for a literary scholar interested in determining a ethodology to identify authentic folklore





(A) (A) is incorrect (R) is correct.





(B) (A) is correct (R) is incorrect.





(C) (A) is correct (R) is partially correct.





(D) Both (A) and (R) is correct.





Answer: (B)











22. Assertion (A): Verbal art and literature are similar with regard to both the method of transmission and the method of creation.





Reason (R): Whereas the materials of folklore originate from the folk itself and that of literature with ‘pen in hand’.





(A) (A) is correct (R) is incorrect.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is incorrect (R) is correct.





(D) (A) is correct (R) is partially correct.





Answer: (C)











23. Assertion (A): Various terms were proposed in different Indian languages to refer the subject of folklore after the arrival of the British. The term Janapada often used in South Indian languages to refer to folklore, is a modern creation. So too is the Hindi lokvartha and lokayana and Bengali lok sahitya.





Reason (R): In part, these coinages can be seen simply as efforts to translate the English term ‘folklore’. If that is all that our concern were, it would be a relatively simple matter of choosing a ‘good Bengali term’, a ‘good Kannada term’, a ‘good Telugu term’ and so on, in the same manner as Thoms did.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are not true.





(C) (A) is true but (R) is not true.





(D) (A) is not true but (R) is true.





Answer: (A)











24. Assertion (A): We must be cautious in our universal application of the term folklore, for history teaches as that different people use the term in culturally specific ways, or they opt for other terms to replace it.





Reason (R): In Meso-America, Hispanic scholars consciously chose not to use the term ‘folklore’ because of its associations with colonial imperialism. Instead, they decided to adhere to the older definitions akin to ‘popular antiquities’.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are not true.





(C) (A) is true but (R) is untrue.





(D) (A) is untrue but (R) is true.





Answer: (A)











25. Assertion (A) : A narrative folk poem is not only a poem that tells a story it is also a poem that has been transmitted primarily by word of mouth and changed in the process.





Reason (R): Therefore without additional, extraneous information no one can distinguish a narrative folk poem from any other sort of narrative poem.





(A) Both (A) and (R) are incorrect.





(B) (A) is correct (R) is incorrect.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) (A) is incorrect (R) is correct.





Answer: (C)











26. Assertion (A): Folk drama must use a wide variety of techniques to focus the attention of the audience on the performance.





Reason (R): These include clowning, dancing singing, instrumental music and bombastic speeches etc. All these are highly stylized as well as subtle techniques.





(A) (A) is correct (R) is partially correct.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is partially correct (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect (R) is partially correct.





Answer: (A)











27. Assertion (A): Folklore is an echo of the past but at the same time it is also the vigorous voice of the present.





Reason (R): That is why Lenin and Stalin declared that folklore is an aid to understand the hopes and expectations of working masses.





(A) (A) is incorrect (R) is correct.





(B) Both (A) and (R) are incorrect.





(C) (A) is correct (R) is incorrect.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (C)











28. Assertion (A): To our perception it seemed that folk culture is given lesser importance in the intellectual arena where classical culture is given primary importance.





Reason (R): But the real Indian cultural life remarkably reveals that both cultures along with the popular culture are found integrated with each other. This is the realistic cultural phenomenon which has been existing from the past to the present.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are not true.





(C) (A) is true but (R) is not true.





(D) (A) is not true but (R) is true.





Answer: (A)











29. Assertion (A): Contextualist insist that the concept of folklore apply not to a text but to an extent in time in which a tradition is performed.





Reason (R): Therefore emphasis is on rigorous fieldwork i.e. multidimensional paradigm of the context of the event is to be recorded.





(A) (A) is not correct (R) is correct.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) Both (A) and (R) are not correct.





(D) (A) is correct and (R) is not correct.





Answer: (B)











30. Assertion (A): The work of the folklorist is not merely the collection of texts, but also the study of the context of particular performances.





Reason (R): Therefore, the folklorist must attend folk performances, record and observe many of its aspects, hold interviews also, we may or may not take audience into consideration.





(A) (A) is incorrect and (R) is correct.





(B) (A) is correct and (R) is partially correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (B)











31. Which one is the correct sequence of Folklore theories?





(A) Oral formulate, structural, contextual, functional





(B) Functional, structural, oral formulate, contextual





(C) Structural, functional, contextual, oral formulate





(D) Contextual, oral formulate, functional, structural





Answer: (B)











32. Which one is not the correct sequence of folklore scholars?





(A) Maria leach, Richard Dorson, Lauri Honko





(B) Franz Boas, Maria Leach, Stith Thompson





(C) Stith Thompson, Maria Leach, Franz Boas





(D) Maria Leach, Antti Aarne, Richard Dorson





Answer: (C)











33. The stages of the growth of Indian folklore studies have been identified by different periods. Find out correct sequence from the following:





(A) Academic, Missionary, Nationalistic





(B) Missionary, Academic, Nationalistic





(C) Nationalistic, Academic, Missionary





(D) Missionary, Nationalistic, Academic





Answer: (D)











34. Give the correct sequence of the books in which they appeared





(A) The study of folklore, folklore and folklife, the folktale, contributions to folkloristics





(B) Folklore and folklife, the folktale, the study of folklore, contributions to folkloristics





(C) The folktale, the study of folklore, folklore and folklife contributions to folkloristics





(D) The study of folklore, the folktale, contributions to folkloristics, folklore and folklife





Answer: (C)











35. The life-cycle ceremonies of all human kind have a sequence in their order. Find out the correct one from the following:





(A) Birth, Puberty, Marriage and Death





(B) Marriage, Birth, Puberty and Death





(C) Puberty, Marriage, Death and Birth





(D) Death, Birth, Puberty and Marriage





Answer: (A)











36. The young Turks emerged through the contextual movement have been mentioned by Dorson following an order. Find out the correct order from the following:





(A) Dan Ben-Amos, Alan Dundes, Robert Georges, Kenneth Goldstein, Roger Abrahams





(B) Roger Abrahams, Dan Ben- Amos, Alan Dundes, Robert Georges, Kenneth Goldstein





(C) Alan Dundes, Roger Abrahams, Dan Ben-Amos, Robert Georges, Kenneth Goldstein





(D) Kenneth Goldstein, Alan Dundes, Robert Georges, Dan Ben-Amos, Roger Abrahams





Answer: (B)











37. Match items of List-I with List-II





List – I                                                                        List – II





(a) Oicotype                                                                (i) Hans Moser





(b) Mytheme                                                               (ii) Stith Thompson





(c) Folklorismus                                                          (iii) Von Sydow





(d) Motif                                                                     (iv) Levi Straus





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (i) (ii) (iii)





(B) (iii) (iv) (i) (ii)





(C) (ii) (iii) (iv) (i)





(D) (i) (ii) (iii) (iv)





Answer: (B)











38. Which one is correctly matched?





(A) Holi : Karnataka





(B) Music Festival : Jalandhar (Punjab)





(C) Rath Yatra : West Bengal





(D) Pushkar Fair : Haryana





Answer: (B)











39. Which one is not correctly matched?





(A) Mahashivratri : Maharashtra





(B) Onam : Andhra Pradesh





(C) Pongal : Tamil Nadu





(D) Rath Yatra : Puri (Orissa)





Answer: (B)











40. Match the following List-I with List-II





List – I                                                                                                List – II





(a) Another Harmony : New Essays on the Folklore of India            (i) Peter J. Claus & D. P. Pattanayak





(b) Folkloristics and Indian Folklore                                                  (ii) Lowell Edmunds & Alan Dundes





(c) Oediphs : A Folklore case book                                                    (iii) Peter J. Claus & F. J. Korom





(d) Indian Folklore I                                                                           (iv) Stuart H. Blackburn  & A. K. Ramanujan





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iv) (iii)





(B) (iii) (iv) (i) (ii)





(C) (ii) (iii) (iv) (i)





(D) (iv) (iii) (ii) (i)





Answer: (D)











41. Match the following List-I with List-II





List – I                                                            List – II





(a) S. K. Chattergee                                        (i) Traditions of Indian Dance





(b) Kapila Vatsayayan                                                (ii) Folk Theatre of India





(c) Hem Barua                                                 (iii) Cultural Heritage of India





(d) Balwant Gargi                                           (iv) Folk Songs of India





Codes :





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (i) (iv) (iii)





(B) (i) (iii) (ii) (iv)





(C) (iv) (ii) (i) (iii)





(D) (ii) (iv) (iii) (i)





Answer: (A)











42. Match items of List-I with List-II





List – I                                                            List – II





(a) Siri                                                             (i) Tamil





(b) Khamba Thoibi                                          (ii) Punjabi





(c) Annanmaar Sami Khathai                          (iii) Manipuri





(d) Dullah Bhatti                                             (iv) Kannada





Codes :





        (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (iv) (iii) (i)





(B) (i) (iii) (iv) (ii)





(C) (iii) (i) (ii) (ii)





(D) (iv) (iii) (i) (ii)





Answer: (D)











43. Match the following List-I with List-II





List – I                                                            List – II





(a) Ethnomusicology                                       (i) Study of Folklore





(b) Meta folklore                                             (ii) Description of a culture





(c) Folkloristics                                               (iii) Folklore about folklore





(d) Ethnography                                              (iv) Study of Folkmusic





Codes :





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (iii) (i) (ii)





(B) (i) (ii) (iv) (iii)





(C) (ii) (iv) (iii) (i)





(D) (iii) (i) (ii) (iv)





Answer: (A)











44. Match the following List-I with the  List-II





List – I                                                            List – II





(a) Volkskunde                                               (i) America





(b) Narod                                                        (ii) Latin America





(c) Popular antiquities                                     (iii) Russia





(d) Folklore                                                     (iv) Germany





Codes :





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (i) (iii) (iv)





(B) (i) (iv) (ii) (iii)





(C) (iv) (iii) (ii) (i)





(D) (iii) (iv) (i) (ii)





Answer: (C)











45. Match items of List-I with List-II





List – I                                    List – II





(a) Chenda                              (i) Tamil Nadu





(b) Pena                                   (ii) Punjab





(c) Udukku                              (iii) Manipur





(d) Dhol                                  (iv) Kerala





Codes :





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (iii) (i) (ii)





(B) (iii) (iv) (ii) (i)





(C) (ii) (i) (iv) (iii)





(D) (i) (ii) (iii) (iv)





Answer: (A)











46. Match the List-I with the List-II





List – I                                                List – II





(a) Satyendra                                       (i) Theoretical essays in Indian Folklore





(b) Shyam Parmar                               (ii) Lok Sahitya Vigyan





(c) Devendra Satyarthy                       (iii) Bhartiya Lok Sahitya





(d) J. Handoo                                      (iv) Dharti Gati Hai





Codes :





        (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iii) (iv) (ii)





(B) (ii) (iii) (iv) (i)





(C) (iii) (ii) (i) (iv)





(D) (iv) (i) (iii) (ii)











Read the passage below and answer the questions (47-50)





……The traditional methods of agriculture are changing. Plough, manure and the traditional well (its simple and fascinating technology) are replaced by the buzzing tractor, chemical fertilizers and the electric powered tube-well. Folk architecture of the villages is disappearing fast and the new cement-steel structures are changing the skyline even in rural India. Utencils of stainless steel, brass and plastic-ware are replacing the traditional earthen, ceramic and bronzeware in the rural homes. The traditional folk decorative designing, which once adorned the domestic surroundings have disappeared. Traditional folk basketry; an important item of Indian material culture, is on its way out. Plastic basketry has not only replaced it but has also killed the art of making such basketry. Folk jewellery, which India has traditionally been proud of and through which Indian folk mind has, for centuries, been expressing the artistic genius of Indian mind in the form of most popular motifs of Indian art, is fast disappearing and unfortunately a good part of it has found its way into the unscrupulous foreign museums. So are our traditional modes of transportation, foods, cookery fishing and embroidery, etc., vanishing or undergoing changes and therefore becoming naturally the concern of a folklorist for various reasons. First, if we do not collect and preserve what ever is left of these vanishing artefacts of our national culture, we shall be losing a big part of our important cultural heritage. Second, without collecting and studying these artefacts we cannot obviously know much about the richness of our material culture. This becomes more important due to the fact that unlike other countries of the world, India has fascinating regional folk cultures which make the area of material culture more important and challenging.





Answer: (B)











47. The author has empasized on





(A) The richness of our material culture





(B) The aesthetic elegance of our folk art





(C) The concern of the folklorists on the disappearance of traditional technology





(D) The protection of traditional folk culture





Answer: (C)











48. What are the material traditions through which the Indian folk mind has expressed its artistic genius ?





(A) Idolatory





(B) Terracotta





(C) Jewellery





(D) Foods





Answer: (C)











49. What was the negative effect of the introduction of plastic basketry?





(A) The replacement of the traditional folk basketry





(B) Folk basket makers became as sellers of plastic utencils





(C) Plastic basketry killed the art of making traditional basketry





(D) All the above





Answer: (D)











50. What will be the great loss to our national heritage if our folklorists fail to collect and study the material traditions?





(A) We cannot know much about the richness of our material culture.





(B) It will be a loss to the field of folkloristics.





(C) We cannot fill our museums with the precious folk arts and crafts.





(D) We will be deprived to understand India’s fascinating regional folk cultures which make material culture more important and challenging.





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting