-->

Folk Literature 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Folk Literature 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



1. In which journal the term ‘Folklore’ was first coined by W.J. Thoms?





(A) International Review





(B) California Folklore Quarterly





(C) The Anthenaeum





(D) Journal of American Folklore





Answer: (C)











2. Who said ‘Folk’ as ‘Among others! We are’?





(A) R.M. Dorson





(B) Alan Dundes





(C) Roger D. Abrahams





(D) Robert A. Georges





Answer: (B)











3. Stith Thompson is associated with





(A) Diffusion Theory





(B) Myth Ritual Theory





(C) Performance Theory





(D) Devolution Theory





Answer: (A)











4. The notion that, ‘Folklore concept apply not to a text but to an event in time in which a tradition is performed or communicated’ belongs to which theory?





(A) Folk cultural





(B) Contextual





(C) Oral formulaic





(D) Functional





Answer: (B)











5. Motif is





(A) recurring tale element





(B) repeated thematic element





(C) dominant idea





(D) central theme





Answer: (A)











6. ‘Panchatantra’ is on





(A) Animal Tales





(B) Fairy Tales





(C) Heroic Tales





(D) Numskull Tales





Answer: (A)











7. World heritage Day is celebrated on





(A) 08 March





(B) 18 April





(C) 28 May





(D) 08 June





Answer: (B)











8. Folk performance of Odisha is





(A) Dulla Bhatti





(B) Hiranyan Koothu





(C) Dhanu Jatra





(D) Vidhi Natakam





Answer: (C)











9. Tangible culture is





(A) Monument, Temple, Material





(B) Custom, Belief, Ritual





(C) Ethno-medicine, Ethno-music, Monument





(D) Epic, Ballad, Temple





Answer: (A)











10. The basic functions of folklore is





(i) Escape from repressions





(ii) Validating culture





(iii) Pedagogic device





(iv) Exercising social control





(A) (i) and (ii) are correct





(B) (iii) & (iv) are correct





(C) (i) and (iii) are correct





(D) All are correct





Answer: (D)











11. The synchronic theories of folklore are





(i) Structuralism and Functionalism





(ii) Solar mythology and Analytical psychology





(iii) Psycho Analytical and Contextual theory





(iv) Cultural evolution and Finnish Theory





(A) (i) and (iii) are correct





(B) (iii) and (iv) are correct





(C) (ii) and (iii) are correct





(D) (i) and (iv) are correct





Answer: (A)











12. Evolution theory proposes:





(i) Unilinear progression





(ii) Cyclical progression





(iii) Complex to simple forms





(iv) Simple to complex forms





(A) (ii) and (iii) are correct





(B) (i) and (ii) are correct





(C) (i) and (iv) are correct





(D) (iii) and (iv) are correct





Answer: (C)











13. The characteristics of Myth is





(i) Charismatic Narrative





(ii) Spreading Gossip





(iii) Tracing the origins





(iv) Sacred Narrative





(A) (i) and (ii) are correct





(B) (ii) and (iii) are correct





(C) (i) and (iv) are correct





(D) (iii) and (iv) are correct





Answer: (C)











14. Proppian function consists of





(A) The basic structure of a tale





(B) The basic context of a tale





(C) The basic performance of a tale





(D) The basic meaning of a tale





Answer: (A)











15. Assertion (A): Folk Archives is a repository of ethnographic documents.





Reason (R): Ethnographic documents are found only in written form.





Codes:





(A) Both (A) and (R) is false.





(B) Both (A) and (R) is true.





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answer: (C)











16. Assertion (A): According to Freud, super-ego observes and criticises us like our parents whose influence reigns over our personalities throughout our lives.





Reason (R): Because super ego forces us to obey the moral codes expected by the group.





Codes:





(A) (A) is false and (R) is correct explanation.





(B) Both (A) and (R) is false and (R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answer: (C)











17. Assertion (A): Folklore is always transmitted by mass media.





Reason (R): Mass media is the creation of the folk.





Codes:





(A) (A) is false and (R) is true.





(B) (A) is correct explanation and (R) is false.





(C) (A) and (R) is false.





(D) (A) and (R) is true.





Answer: (C)











18. Assertion (A): Myths are regarded not merely as true but also as venerable and sacred.





Reason (R): Myths are explanations for ritual practices.





Codes:





(A) Both (A) and (R) is false.





(B) Both (A) and (R) is true.





(C) (A) is false and (R) is true.





(D) (A) is true and (R) is false.





Answer: (B)











19. Assertion (A): Survey method uses empirical data therefore it is quantitative.





Reason (R): Quantitative data cannot be used in folklore research.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) is correct.





(C) (A) is wrong but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) is wrong.





Answer: (A)











20. Assertion (A): Folklore is the study of futurology of a culture.





Reason (R): Future of a culture lies in the strength of folklore.





Codes:





(A) (A) is true (R) is false.





(B) Both (A) and (R) is true.





(C) (A) is false but (R) is true.





(D) Both (A) and (R) is false.





Answer: (D)











21. Assertion (A): Indian Folkloristic deals with the cultures of ancient period and therefore it is forming a part of historical studies.





Reason (R): Historical studies rely on Sruti and Smriti literature as a source of study of ancient cultures.





Codes:





(A) (A) is correct but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) is wrong.





(C) (A) is wrong and (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) is correct





Answer: (D)











22. Assertion (A): Folklore study has been the identification of large, overall motifs and structures which occur in fiction and poetry.





Reason (R): But have their rootsn in the ground originally mapped by folklorists.





Codes:





(A) (A) is wrong (R) is correct.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is correct (R) is wrong.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











23. Correct sequence of the theories in Folkloristic is





(A) Myth ritual, Functionalism, Evolution, Performance





(B) Evolution, Myth ritual, Functionalism, Performance





(C) Performance, Myth ritual, Functionalism, Evolution





(D) Functionalism, Myth ritual, Evolution, Performance





Answer: (B)











24. Correct sequence of the books as per publication:





(A) Indian Folk Arts and Crafts, Art and Culture of North East, Folklore and Historiography





(B) Art and Culture of North East, Indian Folk Arts and Crafts, Folklore and Historiography





(C) Folklore and Historiography, Art and culture of North East, Indian Folk Arts and Crafts





(D) Art and culture of North East, Folklore and Historiography, Indian Folk Arts and Crafts.





Answer: (A)











25. Arrange deities from East to West order





(A) Viswanath, Jagannath, Srinath, Somnath





(B) Srinath, Somnath, Jagannath, Viswanath





(C) Somnath, Jagannath, Srinath, Viswanath





(D) Jagannath, Viswanath, Srinath, Somnath





Answer: (D)











26. Cultural performance associated with states Punjab, Bengal, U.P., Odisha





I. Jatra





II. Ramlila





III. Bhangra





IV. Dandanata





(A) III, I, II, IV





(B) I, II, III, IV





(C) II, III, I, IV





(D) IV, II, III, I





Answer: (A)











27. Sequence the deities Shiva, Kamakhya, Vishnu, Surya with places





I. Rishikesh





II. Konark





III. Gauhati





IV. Thiruananthapuram





(A) II, I, IV, III





(B) III, IV, II, I





(C) IV, II, I, III





(D) I, III, IV, II





Answer: (D)











28. Geographically arrange the festivals from North to South India:





(A) Raj(a), Baisakhi, Ugadi, Pongal





(B) Baisakhi, Raj(a), Ugadi, Pongal





(C) Ugadi, Pongal, Raj(a), Baisakhi





(D) Ugadi, Raj(a), Pongal, Baisakhi





Answer: (B)











29. Sequence the four Ethno-Linguists who contributed for the folk speech studies:





I. Noam Chomsky





II. Roman Jakobson





III. Dell Hymes





IV. Ferdinand de Saussure





(A) II, IV, I, III





(B) III, IV, II, I





(C) I, III, II, IV





(D) IV, II, III, I





Answer: (A)











30. Arrange the order of wind, pur cussion, string and metal instruments:





I. Ektara





II. Bansuri





III. Dufli





IV. Chimta





(A) III, IV, I, II





(B) II, III, IV, I





(C) II, III, I, IV





(D) IV, II, I, III





Answer: (C)











31. Match the following:





List – I                                                                        List – II





a. Totemism                                                                 i. G. Frazer





b. Naturism                                                                 ii. E.B. Taylor





c. Magic                                                                      iii. Levi-Strauss





d. Animism                                                                 iv. Max Muller





Codes:





       a b c d





(A) ii i iii iv





(B) iii iv i ii





(C) iv iii ii i





(D) i ii iii iv





Answer: (B)











32. Match the following:





List – I                                                                        List – II





a. Survey method                                                        i. Quantitative approach





b. Experimental method                                              ii. Field approach





c. Hermeneutic method                                               iii. Textual approach





d. Ethnographic method





iv. Qualitative approach





Codes:





       a b c d





(A) i iv iii ii





(B) ii iii iv i





(C) iv i iii ii





(D) iii i ii iv





Answer: (A)











33. Match the following:





List – I                                                                                    List – II





a. Anthropology                                                                      i. Malinowski





b. Mythology                                                                          ii. Y. Sokolov





c. Folkloristics                                                                         iii. J.G. Frazer





d. Ritual studies                                                                      iv. Franz Boas





Codes:











        a b c d





(A) iv i ii iii





(B) ii iii i iv





(C) i ii iii iv





(D) iii i ii iv





Answer: (A)











34. Match the following:





List – I                                                                        List – II





a. Motif Index                                                                         i. Aarne-Thompson





b. Type Index                                                              ii. F.J. Child





c. English Riddles                                                       iii. Stith Thompson





d. English Ballads                                                       iv. Archer Taylor





Codes:





        a b c d





(A) iv ii iii i





(B) ii i iv iii





(C) i ii iii iv





(D) iii i iv ii





Answer: (D)











35. Match the following:





List – I                                                                        List – II





a. Adigrantha                                                              i. Buddhism





b. Zenda-Avesta                                                         ii. Sikhism





c. Tripitaka                                                                  iii. Hinduism





d. Srimad Bhagawata                                                 iv. Zorastrianism





Codes:





        a b c d





(A) iv iii ii i





(B) ii iii iv i





(C) ii iv i iii





(D) i iii ii iv





Answer: (C)











36. Match the following:





List – I                                                                        List – II





a. Dokra                                                                      i. Andhra Pradesh





b. Bidiri                                                                       ii. Jharkhand





c. Kalamkari                                                                iii. Bihar





d. Madhubani                                                              iv. Karnataka





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iv i iii





(C) iv iii ii i





(D) iii i ii iv





Answer: (B)











37. Match the following:





List – I                                                                                    List – II





a. Gate Keepers                                                                       i. Antonio Gramsci





b. Culture Hegemony                                                              ii. Kenneth Goldstein





c. Cultural Metabolism                                                            iii. Stuart Blackburn





d. Performance markers                                                          iv. Milton Singer





Codes:





        a b c d





(A) iii i iv ii





(B) ii i iv iii





(C) iii ii i iv





(D) iv i iii ii





Answer: (A)











38. Which one of the following pairs is not correctly matched?





(A) Kamal Kothari – Rajasthan





(B) Haridas Bhatt – Karnataka





(C) Rama Raja – Andhra Pradesh





(D) Shankar Sen gupta – Punjab





Answer: (D)











39. Which one is not correctly matched?





(A) Somnath dham – Kashmir





(B) Devendra Satyarthi – Punjab





(C) Kunjabihari Dash  – Odisha





(D) P.D. Goswami – Bengal





Answer: (D)











40. Which one of the following pairs is not correctly matched?





(A) Sattriya – Assam





(B) Thang Ta – Manipur





(C) Mohiniattam – Maharashtra





(D) Kuchipudi – Andhra Pradesh





Answer: (C)











41. Folk expressions are





(A) Lore





(B) Performance





(C) Utterance





(D) Gesture





Answer: (A)











42. Certain brief genres of oral expression are classed as





(A) Epics and ballads





(B) Fairy tales and Myths





(C) Proverbs and Riddles





(D) Nursery Rhymes and Tongue twisters





Answer: (C)











43. According to Alan Dundes, ‘the literary critic without proper knowledge of folklore can go wrong’ in





(A) Evaluation and explanation





(B) Identification and interpretation





(C) Understanding and Hermeneutics





(D) Folklore and Metafolklore





Answer: (B)











44. Specialised skills for a folklorist are





(A) Use of Indexes, Annotation, Informant





(B) Bibliography, Annotation, Translation





(C) Terminology, Speech, Performance





(D) Field Work, archives, Folk Museum





Answer: (D)











45. Material culture respond to





(A) Techniques, Skills, Formulas





(B) Recipes, Behaviour, Techniques





(C) Skills, Industry, Beliefs





(D) Implements, Utensils, Taboos





Answer: (A)











46. Functionalism is associated with





(A) Carl Jung





(B) Ruth Benedict





(C) Levi-Strauss





(D) Joseph Alder











Read the passage below and answer the questions that follow based on the passage:





Folklore is fascinating to study because people are fascinating creatures. It is a diversified and complex subject because it reflects the whole intricate mosaic of the rest of human culture. Folklore is part of culture, but it is elusive, flowing along separately from the main stream of the major intellectual attainments of humanity. In traditional lore, however, there are counterparts for literary and representational art, Philosophical speculations, scientific inquires, historical records, social attitudes and psychological insights. Thus, the study of folklore is a sub-division of the broader study of people and their works and as such, folklore research has much in common with both the humanities and the social sciences.





Answer: (B)











47. Why Folklore is fascinating to study?





(A) because it deals with people’s life





(B) because it deals with culture





(C) because it deals with art





(D) because people are fascinating creatures.





Answer: (D)











48. Traditional lore includes





(A) Social attitude





(B) Psychological attitude





(C) Historical record





(D) All the above





Answer: (D)











49. Folklore is part of culture because





(A) It is elusive and flows separately from main stream.





(B) It reflects the part of human culture.





(C) It is diversified and complex subject.





(D) It is part of major intellectual attainments.





Answer: (A)











50. The study of Folklore is a subdivision of





(A) The study of human behaviour.





(B) The study of people and their works.





(C) The study of philosophical speculation.





(D) The study of representational art.





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting