-->

Folk Literature 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



Folk Literature 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



1. The context of Folklore means





(A) The area where folklore event occurs.





(B) The people among whom folklore event occurs.





(C) The situation in which folklore event occurs.





(D) The culture in which folklore event occurs.





Answer: (C)











2. Oral literature is always





(A) Fixed and unchanging





(B) Fluid and flux





(C) Dynamic and spontaneous





(D) Static and impulsive





Answer: (B)











3. The 33rd session of Indian Folklore Congress (IFC) was held at





(A) Manipur University - Imphal





(B) Nagaland University – Kohima





(C) Punjabi University – Patiala





(D) Nagpur University – Nagpur





Answer: (A)











4. ‘Totem’ is





(A) Cultural item of social life





(B) Rituals in cultural life





(C) Beliefs in folk life





(D) Do’s in socio-cultural life





Answer: (D)











5. Multivolume annotation of folktales was collected and edited by





(A) W.J. Thoms





(B) Grimm Brothers





(C) Stith Thompson





(D) Finnish Scholars





Answer: (B)











6. ‘Audience – centred flexibility’ is part of





(A) Lyrical drama





(B) Written literature





(C) Folk narrative





(D) Folk motifs





Answer: (C)











7. The specificity of folktales according to V.J. Propp are based on





(A) Motif





(B) Type





(C) Variable





(D) Function





Answer: (D)











8. ‘Oicotype’ refers to





(A) Religious folktale pattern





(B) National folktale pattern





(C) Regional folktale pattern





(D) International folktale pattern





Answer: (C)











9. Myth and literature are inter-related because of the shared traits of





(A) Theme, image, identity.





(B) Description, theme, point of view.





(C) Narrative, theme, character.





(D) Plot, character, landscape.





Answer: (C)











10. The book namely ‘Folkloristics and Indian Folklore’ is jointly authored by





(A) Peter J. Claus and Frank J. Korom





(B) Peter J. Claus and D.P. Pattanayak





(C) Peter J. Claus and J. Handoo





(D) Peter J. Claus and Stuart H. Blackburn





Answer: (A)











11. What are the primary approaches for Folklore studies?





(A) Linguistics, geographical, literary.





(B) Structural, anthropological, historical.





(C) Sociological, psychological, marxist.





(D) Psycho-analytic, mass cultural, feminist.





Answer: (B)











12. ‘The behaviour of the particular group of people’ is called





(A) Folklore





(B) World view





(C) Culture





(D) Folk life





Answer: (C)











13. The phrase ‘Conversational genres’ refers to





(A) Jokes, songs and tales





(B) Proverb, riddle and tale





(C) Riddle, proverb and ballad





(D) Proverb, riddle and jokes





Answer: (D)











14. ‘Meta folklore’ refers to





(A) World view





(B) Ethnic folklore





(C) Folkloristics from the perspective of the folk





(D) Attitude of the folk towards their life





Answer: (C)











15. Verbal art refers to





(A) Oral traditions





(B) Folklore





(C) Material culture





(D) Riddling session





Answer: (A)











16. Who translated ‘Morfologiya skawki’ into English?





(A) Alan Dundes





(B) Dan Ben-Amos





(C) Lowrence Scott





(D) Robert A. Georges





Answer: (C)











17. The term ‘Motifeme’ is introduced into folklore studies by





(A) V. Propp





(B) Alan Dundes





(C) J. Handoo





(D) Y. M. Sokolov





Answer: (B)











18. The word Folklorism was coined by





(A) Hans Moser





(B) Regina Bendix





(C) Roger D. Abrahams





(D) Hermann Bausinger





Answer: (A)











19. The Folk Dance form of Punjab is known as





(A) Garba





(B) Bihu





(C) Bhangra





(D) Aattam





Answer: (C)











20. The first ISFNR conference held in India was at





(A) Shillong





(B) Chennai





(C) Kolkata





(D) Mysore





Answer: (D)











21. Assertion (A): The very position of folklore in the cultural milieu shows its complex relationship with other cultural expressions.





Reason (R): Therefore the discipline of folklore is required to be developed on interdisciplinary thrusts only.





Codes:





(A) (A) is correct, (R) is incorrect.





(B) (A) is not correct, (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) (A) is correct, (R) is partially correct.





Answer: (C)











22. Assertion (A): If folklore is to be examined for its universal elements, then it should be seen as a historically fixed fact.





Reason (R): Since it is also a dynamic and on-going process giving cultural results.





Codes:





(A) (A) is correct, (R) is partially correct.





(B) (A) is not correct, (R) is correct.





(C) (A) is partially correct, (R) is not correct.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (B)











23. Assertion (A): Indian folklore itself identifies various folk groups and assigns them stereotypical characteristics.





Reason (R): This phenomenon is also taken as an example of Meta folklore.





Codes:





(A) (A) is correct, (R) is not correct.





(B) (A) is not correct, (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are partially correct.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (D)











24. Assertion (A): One of the important features of folklore is variation. During the process of transmission all the items of folklore especially oral narratives will have more variations than the minor oral genres.





Reason (R): But the minor genres such as proverb, riddle and jokes never provide space for occurring variations and because of this nature they are termed as ‘fixed phrase genres’.





Codes:





(A) (A) is correct, and (R) is partially correct.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is correct and (R) is not correct.





(D) (A) is not correct and (R) is correct.





Answer: (C)











25. Assertion (A): Most literary genres are easily identifiable in terms of structure.





Reason (R): But folk poetry is different, for it is defined not only in terms of form but also in terms of its manner of transmission.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct and (R) is not correct.





(C) Both (A) and (R) are not correct.





(D) (A) is not correct and (R) is correct.





Answer: (A)











26. Assertion (A): Folk costume is one of the symbols of folk community, and one of the variables of a culture.





Reason (R): As a symbol it expresses the basic needs as well as the basic structure of a folk community and as a variable it becomes a means of identifying the pervading culture.





Codes:





(A) (A) is partially correct, (R) is not correct.





(B) (A) is correct, (R) is partially correct.





(C) Both (A) and (R) are not correct.





(D) (A) is not correct, (R) is correct.





Answer: (B)











27. Assertion (A): Folklore has been and continues to be a reflection and a weapon of class conflicts.





Reason (R): That is why Marx and Gorky declared that folklore must be considered from the social political point of view.





Codes:





(A) (A) is not correct, (R) is correct.





(B) Both (A) and (R) are not correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) (A) is correct and (R) is not correct.





Answer: (D)











28. Assertion (A): Since folk literature depends on its own cultural climate, modern folk stories are influenced by modern life, communication and multiculturalism.





Reason (R): Because easy travel opportunities and immediate information on world affairs have made folk communities more cosmopolitan than ethnic.





Codes:





(A) (A) is correct, (R) is partially correct.





(B) (A) is partially correct, (R) is correct.





(C) (A) is not correct, (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are not correct.





Answer: (B)











29. Assertion (A): Pre-proppian era was closely guided by variable elements in all kinds of folklore studies because that was the only option to study folklore.





Reason (R): But the different approach founded by propp is the constant action in his morphological analysis.





Codes:





(A) (A) is not correct and (R) is correct.





(B) (A) is correct and (R) is not correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are not correct.





Answer: (A)











30. Assertion (A): It is apparent that the training of the folklorist requires considerable experience in the field, the library, the archives, the museum.





Reason (R): Yet many person feel they can understand folklore in a five minute conversation.





Codes:





(A) (A) is correct, (R) is not correct.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is not correct, (R) is correct.





(D) (A) is correct, (R) is partially correct.





Answer: (B)











31. Which one is the correct sequence of functional folklorists?





(A) B. Malinowski, Ruth Benedict, Linda Degh, W. Bascom.





(B) Ruth Benediet, W. Bascom, B. Malinowski, Linda Degh.





(C) Ruth Benediet, B. Malinowski, W. Bascom, Linda Degh





(D) B. Malinowski, Ruth Benediet, Linda Degh, W. Bascom





Answer: (C)











32. Which one is not the correct sequence of Folklore theories?





(A) Functional, Structural, Oral formulaic, Contextual.





(B) Historical-reconstructional, Ideological, Functional, Psychoanalytical.





(C) Structural, Oral-formulaic, Cross cultural, Mass cultural.





(D) Contextual, Structural, Functional, Oral-formulaic.





Answer: (D)











33. According to Dorson give the correct sequence of the four major categories of Folklore and Folk life?





(A) Oral literature, Material culture, Social folk custom, performing folk arts.





(B) Material culture, Social folk custom, oral literature, performing folk arts.





(C) Social folk custom, Performing folk arts, Oral literature, Material culture.





(D) Oral literature, Performing folk arts, Material culture, Social folk custom.





Answer: (A)











34. Give the correct sequence of the books in which they appeared?





(A) Another Harmony, Folklore: An introduction, Folkloristics and Indian Folklore, Folklore: The pulse of the people.





(B) Folklore: The pulse of the people, Another Harmony, Folklore: An Introduction, Folkloristics and Indian Folklore.





(C) Folklore: An Introduction, Another Harmony, Folkloristics and Indian Folklore, Folklore: The pulse of the people.





(D) Another Harmony, Folklore: The pulse of the people, Folklore: An Introduction, Folkloristics and Indian Folklore.





Answer: (B)











35. Which of the given concepts are in correct order?





(A) Diffusion, motif, type, function.





(B) Motif, type, diffusion, function.





(C) Type, motif, diffusion, function.





(D) Function, type, motif, diffusion.





Answer: (C)











36. Find out the correct order of the following advocates of structural analysis.





(A) Lord Raglan, Andre Jolles, Alan Dundes, Vladimir Propp.





(B) Andre Jolles, Lord Raglan, Vladimir Propp, Alan Dundes.





(C) Alan Dundes, Vladimir Propp, Andre Jolles, Lord Raglan.





(D) Andre Jolles, Alan Dundes, Lord Raglan, Vladimir Propp.





Answer: (B)











37. Match the following List – I with List – II.





List – I                                    List – II





a. Multiculturalism                  1. Mass culture





b. Folklorismus                        2. Supernatural





c. Marchen                              3. Ethnic diversity





d. Myth                                   4. Folktale





Codes:





      a b c d





(A) 2 3 1 4





(B) 4 2 3 1





(C) 1 4 2 3





(D) 3 1 4 2





Answer: (D)











38. Which one is not correctly matched?





(A) Baisakhi: Punjab





(B) Dussehr :Kulu





(C) Pongal: Orissa





(D) Holi: Uttar Pradesh





Answer: (C)











39. Which one is correctly matched?





(A) Onam: Tamil Nadu





(B) Bihu: Manipur





(C) Ganesh Chaturth: Maharashtra





(D) Ugadi: Assam





Answer: (C)











40. Match the following List – I with List – II





List – I                                                                        List – II





a. A Bibliography of Indian Folk Literature               1. Jhaverchand Meghani





b. Folk Literature of Gujarat                                       2. Sankar Sen Gupta





c. Another Harmony                                                   3. Jawaharlal Handoo





d. Folklore Research in India                                      4. Blackburn and Ramanujan





Codes:





      a b c d





(A) 3 1 4 2





(B) 2 4 1 3





(C) 4 2 3 1





(D) 1 3 2 4





Answer: (A)











41. Match the following List – I with List – II.





List – I                                                            List – II





a. The Hand Book of Folklore                        1. V.J. Propp





b. Golden Bough                                            2. A.H. Krappe





c. The Science of Folklore                              3. C.S. Burne





d. The Morphology of the Folktale                 4. J.G. Frager





Codes:





      a b c d





(A) 2 1 4 3





(B) 3 4 2 1





(C) 4 2 1 3





(D) 1 3 4 2





Answer: (B)











42. Match the following List – I with List – II.





List – I                        List – II





a. Tamasha                  1. Folk costume





b. Mohiniattam            2. Folk musical instrument





c. Malisaar                   3. Folk drama





d. Paembai                  4. Folk dance





Codes:





      a b c d





(A) 1 3 2 4





(B) 4 1 3 1





(C) 2 2 4 3





(D) 3 4 1 2





Answer: (D)











43. Match items of List – I with List – II





List – I                                    List – II





a. Alan Dundes                       1. American Folk life





b. Dan Ben Amos                   2. The Savage Mind





c. Don Yoder                          3. Interpreting Folklore





d. Claude Levi Strauss            4. Folklore in Context: Essays





Codes:





      a b c d





(A) 2 3 4 1





(B) 4 2 3 1





(C) 3 4 1 2





(D) 1 2 3 4





Answer: (C)











44. Match the following List – I with List – II.





List – I                        List – II





a. V. Proop                  1. Motif





b. Kenneth Pike          2. Allomotif





c. Alan Dundes           3. Motifeme





d. Stith Thompson      4. Function





Codes:





      a b c d





(A) 2 4 1 3





(B) 4 3 2 1





(C) 3 4 2 1





(D) 1 2 4 3





Answer: (B)











45. Match the following List – I with List – II.





List – I                                                                                                List – II





a. Folklore Resources and Research Centre (FRRC)                          1. Bhopal





b. Indira Gandhi National Centre for Arts (IGNCA)                                    2. Udupi





c. Lok Kala Parishad                                                                           3. New Delhi





d. Regional Resource Centre for Folk performing Arts (RRC)          4. Palayam Kottai





Codes:





      a b c d





(A) 2 4 3 1





(B) 3 2 4 1





(C) 4 3 1 2





(D) 1 2 3 4





Answer: (C)











46. Which one of the following is not correctly matched?





(A) Deepavali, Holi: North India





(B) Lai haraoba, Bihu: East India





(C) Pongal, Onam: South India





(D) Baisakhi, Ugadi: West India





Answer: (D)











Read the passage below and answer the questions (47-50).





But in 1955, when Levi-Strauss first presented his paper, ‘The Structural Study of Myth’, it took the Anglo-American intellectual world by surprise. We were not at all aware of these sorts of ideas, and still fixed upon thoroughly empirical levels of analysis of course, this was not true of linguistics, but by that time linguistics has separated from its sister discipline of anthropology. The study of folklore was particularly empiricist, with the historical geographical school at its peak and the Aarne-Thompson Tale and Motif Indices the major tools of the trade. In anthropology, functionalism dominated the British scene. Americans were caught up in debates between functionalists, historicists and neo-evolutionists. All these currents were empirical and concerned with surface features of culture and generalizations about society. And furthermore, these disciplines tended to divide themselves from one another in terms of the subjects it was thought appropriate for them to study.





Linguistics studied language, anthropology studied society and material culture and folklore studied oral traditions. Subject matter, methodology and a sense of intellectual territoriality separated the disciplines.











47. Which is the correct statement?





(A) The Anglo-American intellectual world was not aware about the ideas propounded by Levi-Strauss.





(B) The Anglo-American intellectual world was familiar with the ideas given by Levi-





Strauss.





(C) There was no debate between functionalists, historicists and neo-evolutionists.





(D) None of the above.





Answer: (A)











48. Who was concerned with the surface features of culture and society?





(A) Historicists and neo evolutionists





(B) Functionalism that dominated the British scene





(C) Historical-Geographical school





(D) All of the above





Answer: (D)











49. Which is the area of study of folklore?





(A) Language





(B) Society and Material Culture





(C) Oral traditions





(D) None of the above





Answer: (C)











50. Which disciplines were separated on the basis of subject matter, methodology and intellectual territoriality?





(A) History, Geography, Anthropology.





(B) Linguistics, Anthropology, Folklore.





(C) Psychology, Linguistics, Folklore.





(D) Folklore, History, Culture.





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting