-->

UGC - NET Library and Information Science (MCQ) - 1


1. MESH is a

(A) Thesaurus

(B) Dictionary

(C) Journal

(D) Library

Answer: (A)



2. The First edition of DDC Consisted of

(A) 144 pages

(B) Four volume

(C) 44 pages

(D) 124 pages

Answer: (C) (1876)



3. What are the four entity of FRBR model?

(A) Personality, Matter, Energy, Space

(B) Work, Expression, Manifestation, Item

(C) Book, Form, Availability, Type

(D) Discipline, Entity, Action, Personality

Answer: (B)



4. The Dewey Decimal Classification divides human knowledge into

(A) 10 basic categories.

(B) 100 basic categories.

(C) 1000 basic categories.

(D) 10000 basic categories.

Answer: (A)



5. Accession Number means

(A) Call Number of a book

(B) Unique Number for a book inside a particular library.

(C) Book Number

(D) Class number

Answer: (B)



6. Who is the Editor in Chief of 19th Edition of DDC

(A) Benjamin A. Custer

(B) John P. Comaromi

(C) Winton E. Matthews

(D) John S. Mitchell

Answer: (A)



7. Who is the Editor in Chief of 20th Edition of DDC

(A) Benjamin A. Custer

(B) John P. Comaromi

(C) Winton E. Matthews

(D) John S. Mitchell

Answer: (B)



8. Who is the Editor in Chief of 21st Edition of DDC

(A) Benjamin A. Custer

(B) John P. Comaromi

(C) Winton E. Matthews

(D) John S. Mitchell

Answer: (C)



9. Who is the Editor in Chief of 22nd Edition of DDC

(A) Benjamin A. Custer

(B) John P. Comaromi

(C) Winton E. Matthews

(D) John S. Mitchell

Answer: (D)



10.  "To provide the best books to the maximum readers at the least cost" said by

(A) Dr. S. R. Ranganathan

(B) P. N. Kaula

(C) E.Mayo

(D) Melvil Dewey

Answer: (D)



11. Theory X and Theory Y is developed by

(A) Louis Brandeis

(B) Douglas Mc Gregor

(C) Abraham Maslo

(D) Mayo

Answer: (B)



12. ISBN consists of how many digit

(A) 10

(B) 9

(C) 15

(D) 13

Answer: (D)



13. Herzberg’s theory deals with

(A) Staffing

(B) Directing

(C) Motivation

(D) Planning

Answer: (C)



14. Who is considered as the father of Scientific Management

(A) F.W. Taylor

(B) Harold Koontz

(C) Peter F. Drucker

(D) Luther Gulick

Answer: (A)



15. CPM (Critical Path Method) is developed by

(A) Dupoint Company

(B) Aircraft Corporation

(C) IIM

(D) IBM

Answer: (A)



16. How many digits have in the ISSN

(A) 10

(B) 8

(C) 13

(D) 15

Answer: (B)



17. Main use of Shelf list is

(A) Cataloging

(B) Circulation

(C) Stock Verification

(D) Book Selection

Answer: (C)



18.  Theory X and Theory Y related to

(A) Planning

(B) Motivation

(C) Directing

(D) Staffing

Answer: (B)



19.  Which national agency in India is responsible for assigning the ISBN

(A) RRRLF

(B) BARC

(C) NCL

(D) National Library of India

Answer: (A)



20. TQM is a system of continuous improvement employing participative management and centered on needs of the ________

(A) Customers

(B) Staff

(C) Organization

(D) Government

Answer: (C)



21. Financial support given to libraries are of two types - Recurring and

(A) Ad-hoc

(B) Endowments

(C) Annual

(D) Non-recurring



Answer: (B)



22. Principle of maximum aggregate benefit is concerned with__

(A) Growth of library

(B) Library use

(C) Library service

(D) Library fee



Answer: (C)



23.  …….. takes items of expenditure for libraries as the working data for allocation of funds.

(A) Method of details

(B) Per capita method

(C) Principle of economy

(D) Library budget



Answer: (D)



24. A budget which mainly covers items of current revenue and expenditure is called __.

(A) Programme budget

(B) Welfare economics

(C) Current budgeting

(D) Capital budgeting



Answer: (D)



25. The library budget of a university is passed by the ?

(A) Senate

(B) Executive Council

(C) Academic Council

(D) Research Council



Answer: (B)



26. In fund accounting, _______ fund can not be used for other purposes.

(A) Recurring

(B) Non-recurring

(C) Restricted

(D) Encumbering



Answer: (A)



27. Scrutiny of financial transactions is called

(A) Budgeting

(B) Programming

(C) Accounting

(D) Auditing



Answer: (D)



28. What are the two parts of the annual report of the library

(A) Primary and Secondary

(B) Analytical and Systematic

(C) Upper and Lower

(D) Descriptive and Statistical



Answer: (D)



29. Who is the pioneer of open access system in British libraries

(A) Nine e.Brown

(B) James Duff Brown

(C) John cotton dana

(D) S. R. Ranganathan



Answer: (B)



30. When was Browne charging system started?

(A) 1895

(B) 1896

(C) 1899

(D) 1875



Answer: (A)



31. Who started New york Charging system?

(A) Peter Drucker

(B) Elton Mayo

(C) John Cotton Dana

(D) Francis Bacon



Answer: (C)



32. When did electrically operated book charging system introduced first?

(A) 1926

(B) 1905

(C) 1933

(D) 1932

Answer: (D)



33. How many columns are there in the accession register?

(A) 10

(B) 12

(C) 14

(D) 16



Answer: (C)



34. When was PERT developed?

(A) 1958

(B) 1968

(C) 1955

(D) 1948



Answer: (A)



35. Who had invented the MBO?

(A) Eltomn Mayo

(B) Frederic Winslow Taylor

(C) Peter Drucker

(D) Kermeth Blanchard

Answer: (C) (1954)



36. PPBS relates to

(A) Book selection

(B) Journal selection

(C) Budgeting

(D) Library records



Answer: (C)



37. The standard “X” and theory “Y” was conceived by

(A) Peter F.Drucker

(B) Doughlas Mc Gregor

(C) Gulik and URwick

(D) Taylor



Answer: (B)



38. Zero based budget is concerned with

(A) Present

(B) Past

(C) Future

(D) Remote future



Answer: (C)



39. Who is the father of Classical School

(A) Lyndall Urwick

(B) Gulick

(C) Cutter

(D) Henri Fayol

Answer: (D)



40. Who coined the word POSDCORB

(A) Henri Foyal

(B) Luther Gulick

(C) Herbert

(D) Elizabeth stone



Answer: (B)



41. Another term of PERT is

(A) CPM

(B) POSDCORB

(C) MBO

(D) HRM

Answer: (A)



42. POSDCORB is related to

(A) Library cataloguing

(B) Library reference service

(C) Library administration

(D) Library automation

Answer: (C)



43. Who introduced Three card system

(A) Krishan Kumar

(B) C. K. Sharma

(C) C.A. Cutter

(D) S. R. Ranganathan

Answer: (D)



44. What are the standard size of the Accession Register is

(A) 16” * 12”

(B) 16” * 13”

(C) 16” * 11”

(D) 16” * 18”

Answer: (B)



45. A good library building is an outcome of librarian and _________.

(A) Registrar

(B) Building Corporation

(C) Finance Officer

(D) Architect

Answer: (D)



46.  ________ are the storage areas for the various types of documents kept in a library.

A. Tasks 

B. Racks

C.Stacks

D. Desks

Answer: (C)



47. Study carrels are exclusive areas meant for……………

A. students

B. public

C. women

D. researchers

Answer: (D)

48. Library catalogue cards are filed in specially designed. drawers called ________

A. Charging tray

B. Catalogue cabinet

C. Display rack .

D. Filling equipment

Answer: (B)



49. Information Gatekeepers come under ________ sources.

A documentary

B. human

C. institutional

D. neo-conventional

Answer: (A)



50. Who categorises documents into three types such as primary, secondary and tertiary.

A. Grogan

B. Skeltor

C. SR. Ranganathan

D. Hanson

Answer: (A)

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting