-->

UGC - NET Library and Information Science (MCQ) - 2



51.  ________ is a legal document and can be used as a source of industrial information.


A. Report


B. Law Review


C. Patent


D. Specification


Answer (D)





52. In Encyclopaedia Britianica, ___________ acts as an index to macropaedia.


A. Bibliography


B. Introduction Part


C. Propaedia


D. Micropaedia


Answer (D)





53. One of the book selection principles states that “the best reading for the largest number at the ……………Cost.”


A. maximum


B. medium


C. least


D. zero


Answer (C)





54. Payments for the books purchased can be made only after


A. accessioning


B. classification


C Cataloguing


D arrangement in the shelve


Answer (A)





55. The standard size of an accession register is ?


A.15” x 13”


B. 16 x 13”


C.12” x 5”


D. 5” x 3”


Answer (B)





56. ISBN stands for ________


A. Integrated Services Bibliographic Network


B. Indian Standard Book Number


C. International Standard Book Number


D. International Standard for Book and Non- book


Answer (C)





57. The three card system introduced by Ranganathan are


(i) Register Card


(ii) Check Card


(iii)……..


A. KARDEX


B LINDEX


C. Ledger Card


D. Classified Index Card


Answer (D)





58. Technical section performs mainly two functions namely classification and……….


A. accessioning


B. bills payment


C. cataloguing


D. shelving


Answer (C)





59. PRECIS was developed by Derek Austin for use in the ________


A. BNB


B. INB


C. ISBD


D. ISBN


Answer (A)


60. Getting books back from the users and releasing the borrower’s ticket is known as


A. charging


B. holding


C. reserving


D. discharging


Answer (D)





61. While entering the library, the personal belongings of a reader is kept in ________


A. Cloak room


B. Property counter


C. Gate counter


D. Store room


Answer (B)





62. Books misplaced on the shelves by readers are restored. This work is referred to as 


A. Shelving


B. Stock verification


C. Shelf rectification


D. Shifting


Answer (C)


63. Outdated and seldom used books are withdrawn from the library is known as ___________              A. Shelving


B. Weeding


C. Circulating


D. Guiding


Answer (B)





64. The objective of library binding is ________of the library materials.


A. Proper organisation


B. accessibility.


C. durability


D. humidity control


Answer (C)


65. All part & pages of a volume are correctly sequenced in the first stage of binding process known as?


A. sewing


B. guard


C. pulling


D. collation


Answer (D)





66. Leather being used as one of the binding materials i.e., _________ is the strongest leather


A. Roan


B. Imitation


C. Pig skin


D. Sheep skin


Answer (D)


67. ________ has prescribed certain standards for library binding.


A. ILA


B. ALA .


C. BLA


D. NBT


Answer (B)





68. A skillful method of providing means mechanism and structural elements to.


streamline organizational work is known as _______


A. Strategic planning


B. Role analysis


C. Work culture


D. Autonomous planning


Answer (A)





69. Posting the right person at the right place is called


(A) Recruitment


(B) Coaching


(C) Deployment


(D) Induction


Answer : (D)





70. Principle of maximum aggregate benefit is concerned with________


(A) growth of library


(B) library use


(C) library service


(D) library fee


Answer : (C)





71.  ….. takes items of expenditure for libraries as the working data for allocation of funds.


(A) Method of details


(B) Per capita method


(C) Principle of economy


(D) Library budget


Answer : (D)


71. A budget which mainly covers items of current revenue and expenditure is called___.


(A) Programme budget


(B) Welfare economics


(C) Current budgeting


(D) Capital budgeting


Answer : (D)





72. _______ budgeting does not take into account what happened in the past but


emphasizes on current activities.


(A) formula


(B) performance


(C) programme


(D) zero-base


Answer : (B)





73. The library budget of a university is passed by the ?


(A) Senate


(B) Executive Council


(C) Academic Council


(D) Research Council


Answer : (B)





74. The concept of Artificial Intelligence (AI) belongs to ____________________


(A) Second Generation Computers


(B) Third Generation Computers


(C) Fourth Generation Computers


(D) Fifth Generation Computers


Answer: (D)





75.Computer memory is measured in ____________________


(A) Bytes


(B) Kilobytes


(C) Megabytes


(D) All of the above


Answer: (D)





76. The term "Cyberspace" was first used by _________________


(A) Andrew Pollock


(B) William Gibson


(C) John Postal


(D) Joe Flower


Answer: (B)





77. The term hypertext was coined by whom?


(A) Ted Nelson


(B) Vannevan Bush


(C) John Brown


(D) J. C. Kith


Answer: (A)





78. What are three types of basic languages used in computer programming?


(A) Zero, low and high levels


(B) COBOL, BASIC and PROLOG


(C) FOTRAN, PL/I and SNOWBOL


(D) Machine, Assembly and high level lannguages


Answer: (D)





79. When CD-ROM was prepared and made?


(A) 1985


(B) 1982


(C) 1980


(D) 1977


Answer: (A)





80. In how many ways switching system can be established?


(A) Two


(B) Three


(C) Five


(D) Seven


Answer: (B)





81. Which type of switching system is telephone network?


(A) Circuit switching


(B) Packet switching


(C) Message switching


(D) None of the above


Answer: (A)





82. Which of the following software is usful for word processing ?


(A) DBASE


(B) LIBSYS


(C) WordStar


(D) CDS/ISIS


Answer: (C)





83. NICNET and INDONET are the networks of which category?


(A) LAN


(B) MAN


(C) WAN


(D) IN


Answer: (C)





84. Who designed analytical engine?


(A) Charles Babbage


(B) Pascal


(C) James watt


(D) Boyl


Answer: (A)





85. Calculating machine is developed by


(A) Charles Babbage


(B) Pascal


(C) Shakuntala Devi


(D) Boyl


Answer: (B)





86. What is a bug?


(A) Computer Virus


(B) Error in Computer Configuration


(C) Error in a Programme


(D) None of these


Answer: (C)





87. Which is not a programming language?


(A) FORTRAN


(B) BASIC


(C) COBOL


(D) ASCII


Answer: (D)





88. ENIAC stands for?


(A) Electronic Numerical Integrator and Calculator


(B) Electrified Numerical Integration and Calculator


(C) Electronic Number Integrator and Calculator


(D) Electrical Numerical Integrator and Calculator


Answer: (A)





89. ISO-9960 is related with?


(A) Standard for encoding data on CD-ROM


(B) Standard for Computer Hardware


(C) Standard for Information Processing


(D) Standard for Networking


Answer: (A)





90. ASCII has how many codes?


(A) 256


(B) 526


(C) 265


(D) 254


Answer: (A)





91. Raw, unevaluated, unprocessed and unorganized facts is known as:


(A) Data


(B) Information


(C) Knowledge


(D) Wisdom


Answer: (A)





92. INTERNET was initially developed by US Department of


(A) Commerce


(B) Defense


(C) Interior


(D) State


Answer: B 





93. Information retrieval is fastest from


(A) Floppy Disk


(B) Magnetic Tape


(C) Hard Disk


(D) None of the above


Answer: C





94. An University providing Open Access to Sanskrit dissertations through Internet


(A) Jawaharlal Nehru University


(B) Delhi University


(C) Mahatma Gandhi University


(D) University of Madras


Answer: B





95. In which of the following the term “Truncation” is used


(A) Budgeting


(B) Search Formulation


(C) Coordination


(D) Classified bibliography


Answer: B





96. The term “Hypertext” was coined by


(A) Garfield


(B) Bill Gates


(C) Ted Nelson


(D) Raj Reddy


Answer: (C)





97.  UNIX is a


(A) Single user operating system


(B) Double user operating system


(C) Triple user operating system


(D) Multi user operating system


Answer: (D)





98. In fund accounting, _______ fund can not be used for other purposes.


(A) Recurring


(B) Non-recurring


(C) Restricted


(D) Encumbering


Answer : (A)





99. Scrutiny of financial transactions is called


(A) Budgeting


(B) Programming


(C) Accounting


(D) Auditing


Answer : (D)





100. A good library building is an outcome of librarian and _________.


(A) Registrar 


(B) Building Corporation


(C) Finance Officer


(D) Architect


Answer : (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting