-->

Social Medicine and Community Health 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Social Medicine and Community Health 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



1. Which of the following is a vaccine preventable disease?





(A) Malaria





(B) HIV/AIDS





(C) Poliomyelitis





(D) Dengue fever





Answers: (C)











2. Sex ratio in the Indian context is expressed as





(A) Number of males per 1000 females.





(B) Number of females per 1000 males.





(C) Number of males per 100 females.





(D) Number of females per 100 males.





Answers: (B)











3. Use of Oral Rehydration solution in place of Intravenous fluids for treating mild dehydration is an example of





(A) Equitable distribution





(B) Inter-sectoral co-ordination





(C) Appropriate technology





(D) Community participation





Answers: (C)











4. Orthotoluidine test determines





(A) Free chlorine





(B) Residual chlorine





(C) Combined chlorine





(D) Both free and combined chlorine





Answers: (D)











5. Sentinal surveillance is done for identifying





(A) Missed cases





(B) Index case





(C) Sub-clinical cases





(D) Carriers





Answers: (A)











6. Anti-tetanus serum is prepared from





(A) Rat





(B) Rabbit





(C) Guinea pig





(D) Horse





Answers: (D)











7. Sensitivity of a screening test is theability to correctly identify





(A) True positives





(B) True negatives





(C) False positives





(D) False negatives





Answers: (A)











8. Minimum interval between two doses of Vaccines should be





(A) 2 weeks





(B) 4 weeks





(C) 6 weeks





(D) 8 weeks





Answers: (B)











9.AedesAegypti is a vector that transmits





(A) Malaria





(B) Filaria





(C) Dengue fever





(D) Diarrhoeal Diseases





Answers: (C)











10. Which of the following countries comes under W.H.O. South East Asia Region?





(A) Pakistan





(B) Afghanistan





(C) Myanmar





(D) Egypt





Answers: (C)











11. Ergonomics refers to ______________





(A) Social Engineering





(B) Genetic Engineering





(C) Human Engineering





(D) Occupational Alterations





Answers: (C)











12. Cereals are deficient in which amino acid?





(A) Lysine





(B) Methionine





(C) Leucine





(D) Tryptophans





Answers: (A)











13. Which of the following is the most important cause of Infant Mortality in India?





(A) Respiratory infections





(B) Low Birth Weight (LBW)





(C) Diarrhoeal Diseases





(D) Cord infections





Answers: (B)











14. Which of the following is the maximum intensity of sound that can be tolerated by humans on a daily basis in decibels (dB) without substantial damage to their hearing?





(A) 60 dB





(B) 85 dB





(C) 100 dB





(D) 120 dB





Answers: (B)











15. Which of the following is the goal to be achieved by 2015 as per the National Health Policy 2002?





(A) Eradicate Polio and Yaws





(B) Eliminate Leprosy





(C) Eliminate Lymphatic Filariasis





(D) Achieve Zero growth of HIV/AIDS





Answers: (C)











16. The term ‘Comprehensive health care’ was used for the first time by which of the following committees?





(A) Bhore Committee





(B) Mukerji Committee





(C) Jungalwalla Committee





(D) Kartar Singh Committee





Answers: (A)











17. The Births, Deaths and Marriages Registration Act was passed by the Government of India in the year:





(A) 1872





(B) 1975





(C) 1873





(D) 1985





Answers: (C)











18. Which of the following areas in India is ‘Rabies Free’?





(A) Goa





(B) Nagland





(C) Sikkim





(D) Andaman and Nicobar Islands





Answers: (D)











19. In which one of the following cities was the First International Sanitary Conference held in the year 1851?





(A) Geneva





(B) Paris





(C) Copenhagen





(D) London





Answers: (B)











20. Which one of the following indices is regarded as the most sensitive index of recent transmission of malaria in a locality?





(A) Parasite Rate





(B) Spleen Rate





(C) Infant Parasite Rate





(D) Average Enlarged spleen





Answers: (C)











21. The impact indicator for monitoring ASHA’s work set up by the Government of India is





(A) Percentage of children with diarrhoea receiving ORS.





(B) Percentage of institutional deliveries.





(C) Percentage of ASHA’s attending review meetings.





(D) Child Malnutrition rates.





Answers: (D)











22. Which of the following of the millennium Development Goals is to ‘Develop a global partnership for development’?





(A) Goal 5





(B) Goal 4





(C) Goal 8





(D) Goal 1





Answers: (C)











23. The target age group for measles catch up campaign is





(A) 9 months to 5 years





(B) 9 months to 6 years





(C) 9 months to 10 years





(D) 9 months to 14 years





Answers: (C)











24. In the Revised National Tuberculosis Control Program a Designated Microscopy centre is established for:





(A) 1 Lakh in plains and 10,000 in tribal and mountainous areas.





(B) 1 Lakh in plains and 50,000 in tribal and mountainous areas.





(C) 50,000 in plains and 10,000 in tribal and mountainous areas.





(D) 50,000 in plains and 20,000 in tribal and mountainous areas.





Answers: (B)











25. Under the ‘Janani Suraksha Yojana’ which of the following is the amount of cash assistance given to mother’s delivering in a health institution/ health centre, in a low performing state?





(A) Rs. 700





(B) Rs. 600





(C) Rs. 1,400





(D) Rs. 900





Answers: (C)











26. What is the recommended management of a child who is found allergic to DPT?





(A) Give DTaP/DT instead of remaining doses of DPT.





(B) Give DT only instead of remaining doses of DPT.





(C) Give TT only instead of remaining doses of DPT.





(D) Give DPT after two weeks and continue with remaining doses.





Answers: (A)











27. Which one of the following conditions is under Regular Surveillance under Integrated Disease Surveillance programme?





(A) Leprosy





(B) Road Traffic Accidents





(C) Anthrax





(D) Rabies





Answers: (B)











28. Which of the following is the value fixed for minimum level of iodine in salt at consumer level under Prevention of Food Adulteration Act.?





(A) 30 PPM





(B) 100 PPM





(C) 20 PPM





(D) 15 PPM





Answers: (D)











29. At what level of Net Reproduction Rate is the reproductive performance of the population below replacement level?





(A) 1





(B) Less than 1





(C) More than 1





(D) 1.5





Answers: (B)











30. The term family size in demography refers to





(A) Total number of persons in a family.





(B) Total number of daughters a woman has borne at a point in time.





(C) Total number of children a woman has borne at a point in time.





(D) Total number of children a woman has borne between the ages of 15-45 years.





Answers: (C)











31. Which infectious disease has longest incubation period?





(A) Diphtheria





(B) Plague





(C) Malaria





(D) Leprosy





Answers: (D)











32. Which infectious disease has no carrier state?





(A) Typhoid





(B) Hepatitis B





(C) Tuberculosis





(D) Gonorrhoea





Answers: (C)











33. How many K cal/day are required by sedentary adult women?





(A) 1500





(B) 1775





(C) 1875





(D) 2100





Answers: (C)











34. What is the amount of saturated fatty acids in Ghee (gm/100 gm)?





(A) 60





(B) 65





(C) 70





(D) 75





Answers: (B)











35. One tablespoon contents is equal to





(A) 1 ml





(B) 5 ml





(C) 10 ml





(D) 15 ml





Answers: (D)











36. The Dose of BCG vaccine for new born child is





(A) 0.01 ml





(B) 0.02 ml





(C) 0.05 ml





(D) 0.1 ml





Answers: (C)











37. Antirabic treatment is not indicated for





(A) Wild Animal bite





(B) Cow bite





(C) Dog bite





(D) Rat bite





Answers: (D)











38. IQ range for normal person is (By Binet& Simon test)





(A) 50 to 69





(B) 70 to 79





(C) 80 to 89





(D) Above 89





Answers: (D)











39. The oldest public health law is





(A) Medical Termination of Pregnancy Act





(B) ESIS Act





(C) The Epidemic Diseases Act





(D) The Factories Act





Answers: (C)











40. In a large scale purification of water the optimum storage of river water should be





(A) upto 2 days





(B) 2 to 10 days





(C) 10 to 14 days





(D) 15 to 20 days





Answers: (C)











41. Recommended illumination in Lux for casual reading is





(A) 100





(B) 150





(C) 200





(D) 250





Answers: (A)











42. Sound level for jet take off in dB is





(A) 50





(B) 100





(C) 150





(D) 200





Answers: (C)











43. The concentration of DDT dust for control of fleas required is





(A) 10 %





(B) 20 %





(C) 25 %





(D) 30 %





Answers: (A)











44. Which of the following is not included as vital event?





(A) Death





(B) Fetal death





(C) Injury





(D) Divorce





Answers: (C)











45. The Alma Ata Declaration was made in





(A) 1948





(B) 1978





(C) 1988





(D) 2008





Answers: (B)











46. Hardy Weinberg Law relates to





(A) Population genetics





(B) Demography





(C) Social structure





(D) Incidence and prevalence of disease





Answers: (A)











47. Which of the following has a protective effect on coronary heart disease?





(A) Low Density Lipoproteins (LDL)





(B) Very Low Density Lipoproteins (VLDL)





(C) High Density Lipoproteins (HDL)





(D) Very High Density Lipoproteins (VHDL)





Answers: (C)











48. The scatter diagrammes represent





(A) Constants





(B) Characteristics





(C) Regressions





(D) Correlations





Answers: (A)











49. Random allocation of subjects to study and control groups is undertaken in





(A) Cross sectional study





(B) Case control study





(C) Cohort study





(D) Clinical trial





Answers: (D)











50. Auto infection is possible in





(A) Echinococcosis





(B) Enterobiasis





(C) Dracunculosis





(D) Filariasis





Answers: (B)











51. Mean root squared deviation is





(A) Variance





(B) Mean deviation





(C) Standard deviation





(D) Co-efficient of variation





Answers: (C)











52. The theme of WHO day during 2013 was related to





(A) Environment





(B) Blood Pressure





(C) Diabetes





(D) Coronary Heart Disease(CHD)





Answers: (B)











53. Protection offered by ‘Herd Immunity’ in the community is due to





(A) Immune people acting as barrier.





(B) Environmental sharing.





(C) Passive transfer of disease agent.





(D) Common social practices.





Answers: (A)











54. Time period between detection by screening test and standard diagnostic test is known as





(A) Lag time





(B) Generation time





(C) Latent period





(D) Lead time





Answers: (D)











55. Incidence can be found out by conducting





(A) Case control study





(B) Cross sectional study





(C) Ecological study





(D) Cohort study





Answers: (D)











56. Secondary attack rate is a measure of





(A) Communicability





(B) Sub clinical cases





(C) Exposure to carriers





(D) Immunization coverage in the population





Answers: (A)











57. Confounding factor is associated to





(A) Both exposure and disease





(B) Disease only





(C) Exposure only





(D) Neither disease nor exposure





Answers: (A)











58. Severity of acute diseases can be best measured by





(A) Age specific death rate.





(B) Cause specific death rate.





(C) Proportional mortality rate.





(D) Case fatality rate.





Answers: (D)











59. For calculation of positive predictive value the denominator is





(A) True positives + false negatives





(B) False positives + True negatives





(C) True positives + false positives





(D) True positives + True negatives





Answers: (C)











60. In right sided skewed distribution the median is





(A) Smaller than the mean





(B) Larger than the mean





(C) Equal to the mean





(D) At any position in relation to the mean





Answers: (A)











61. During 2003-04 long distance migration across countries contributed to the speed of





(A) AIDS





(B) SARS





(C) Chikangunia





(D) Dengue





Answers: (B)











62. ‘Bills of Mortality’ laid the foundation of systematic registration and use of death records. Who among the following is associated with it?





(A) John Stuart Mill





(B) Edwin Chadwick





(C) Robert Malthus





(D) Talcott Parsons





Answers: (A)











63. Which of the following will be an appropriate sampling technique for studying nutritional disparity among lactating women in the catchment area of a Primary Health Centre?





(A) Simple Random Sampling





(B) Stratified Random Sampling





(C) Systematic Random Sampling





(D) Cluster Sampling





Answers: (B)











64. Recently the advertisement for a contraceptive was removed from being aired in the media. Name the contraceptive





(A) NET-EN





(B) Cyclofem





(C) i-pill





(D) DEPO-PROVERA





Answers: (C)











65. Which of the following are not associated with Public Health?





(A) John Snow





(B) Edwin Chadwin





(C) Eric Ross





(D) P.B. Shelley





Answers: (D)











66. ‘Nirmal Gram Puraskar’ is given to a village which is





(A) Providing safe drinking water to all.





(B) Open defaecation free.





(C) Well connected with the nearest town.





(D) Providing education all children below 12 years free of cost.





Answers: (B)











67. The Report of the Macroeconomic Commission on Health is the best recognised as





(A) WHO Bulletin of Health





(B) Social Determinants of Health





(C) Annual Health Survey





(D) UN Report on Health





Answers: (B)











68. The nodal agency for the conduct and monitoring of National Family Health Surveys in India is





(A) International Institute for Population Services, Mumbai.





(B) National Institute of Medical Statistics, New Delhi.





(C) Institute for Research in Reproduction, Mumbai.





(D) Public Health Foundation of India.





Answers: (A)











69. Sex ratio at birth is affected by





(A) Crude birth rate





(B) Pre-natal diagnostic test





(C) Total fertility rate





(D) Maternal health





Answers: (D)











70. ‘World Health Day’ is observed on which of the following days?





(A) 01 January





(B) 07 April





(C) 05 June





(D) 02 October





Answers: (B)











71. The normative population size for a sub centre in the plain region is





(A) 1,000 persons





(B) 5,000 persons





(C) 3,000 persons





(D) 2,000 persons





Answers: (B)











72. Population dynamics is constituted by fertility, mortality and





(A) Urbanisation





(B) Migration





(C) Industrialisation





(D) Globalisation





Answers: (B)











73. Among the following countries, which has the lowest maternal mortality?





(A) Norway





(B) Germany





(C) France





(D) China





Answers: (Wrong question)











74. ‘Health and Development Committee’ is better known as





(A) Srivastava Committee





(B) Barve Committee





(C) Mudaliar Committee





(D) Bhore Committee





Answers: (D)











75. Which of the Indian cities from among the following was adjudged the cleanest in India after being hit by an epidemic during 1994?





(A) Delhi





(B) Chennai





(C) Surat





(D) Indore





Answers: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting