-->

Social Medicine and Community Health 2013 September UGC NET Solved Question Paper III



Social Medicine and Community Health 2013 September UGC NET Solved Question Paper III



1. Ideal temperature for storage of DPT vaccine at PHC level is





(A) 0 °C





(B) 2 to 8 °C





(C) Room temperature





(D) –20 °C





Answer: (B)








2. The drug of choice for chemo prophylaxis in Meningococcal Meningitis is





(A) Erythromycin





(B) Streptomycin





(C) Rifampicin





(D) Tetracycline





Answer: (Nil)








3. Most of the ElTor vibrios isolated in India belong to the





(A) Inaba serotype





(B) Ogawa serotype





(C) Hitojima serotype





(D) NAG serotype





Answer: (B)








4. Antibiotic of choice for treating cholera in adults except in pregnant women is





(A) Single dose of doxycycline 300 mg





(B) Tetracycline 500 mg 4 times a day and 3 days





(C) Furazolidone 100 mg 4 times a day and 3 days





(D) Trimethoprim (160 mg) + sulfamethoxazole (800 mg) twice a day × (multi-symbol 3 days





Answer: (Nil)








5. Sample registration system was initiated to provide





(A) Reliable estimates of birth and death rates at National and State levels





(B) Reliable estimates of population size





(C) Reliable estimates of morbidity pattern





(D) Reliable cause of death at National and State level





Answer: (A)








6. The commonest side effect of IUCD is





(A) Pain





(B) Pelvic infections





(C) Uterine perforation





(D) Increased vaginal bleeding





Answer: (D)








7. The cut off point for blood lead level above which clinical symptoms appear is





(A) 20 μg/100 ml





(B) 50 μg/100 ml





(C) 70 μg/100 ml





(D) 100 μg/100 ml





Answer: (C)








8. The incubation period of tetanus is usually





(A) 2 to 5 days





(B) 6 to 10 days





(C) 12 to 15 days





(D) 15 to 20 days





Answer: (B)








9. The additional daily calorie requirement during pregnancy is





(A) 300 Kcals





(B) 400 Kcals





(C) 500 Kcals





(D) 550 Kcals





Answer: (Nil)








10. As per the Central Births and Deaths Registration Act 1969, the time limit for registration of births without fine is





(A) 10 days





(B) 14 days





(C) 20 days





(D) 28 days





Answer: (Nil)











11. The Dosage of Fenthion used as Larvicide in mosquito control is





(A) 1 to 2 g/hectare





(B) 2 to 20 g/hectare





(C) 224 to 672 g/hectare





(D) 22 to 112 g/hectare





Answer: (D)








12. Daily requirement of vitamin C for an adult is





(A) 20 mg





(B) 40 mg





(C) 60 mg





(D) 80 mg





Answer: (B)








13. Gomez classification of PEM is based on





(A) weight for age





(B) weight for height





(C) height for age





(D) mid arm circumference





Answer: (A)








14. The life cycle of Malarial parasites in man may be described as





(A) Propagative





(B) Cyclo-propagative





(C) Cyclo-developmental





(D) A sexual cycle





Answer: (D)








15. Trypsin inhibitor is present in





(A) Hen egg





(B) Duck egg





(C) Milk





(D) Fish





Answer: (B)








16. What is the population norm for mini-Anganwadi centre in a tribal/ desert/riverine/hilly and other difficult areas?





(A) 150 – 300





(B) 300 – 400





(C) 100 – 200





(D) 150 – 250





Answer: (A)








17. Which of the following diseases is found in India?





(A) West Nile fever





(B) Murray valley encephalitis





(C) Yellow fever





(D) Colorado tick fever





Answer: (A)








18. Net Protein Utilization (NPU) is estimated from





(A) Biological value alone





(B) Biological value and protein efficiency ratio





(C) Biological value and digestibility coefficient





(D) Protein efficiency ratio alone





Answer: (C)








19. Sick New Born Care Units (SNCUS) are established at which of the following facilities?





(A) First Referral unit





(B) District Hospital





(C) Community Health Centre





(D) Medical College





Answer: (B)








20. A corrected effective temperature of how many degree Celsius is considered comfortable in India?





(A) 20 °C – 30 °C





(B) 20 °C – 25 °C





(C) 27 °C – 30 °C





(D) 25 °C – 27 °C





Answer: (D)











21. The cut off point for diagnosis of anaemia in children aged 6-14 years as recommended by WHO Expert Group is





(A) 13.8 g/dl haemoglobin





(B) 11.5 g/dl haemoglobin





(C) 12 g/dl haemoglobin





(D) 10 g/dl haemoglobin





Answer: (C)








22. Under the Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme monthly pension is given to





(A) People aged more than 60 years and who are below poverty line





(B) People aged more than 65 years and who are below poverty line





(C) People aged more than 62 years and who are below poverty line





(D) Destitute elderly





Answer: (B)








23. Which of the following methods is used to remove the permanent hardness of water?





(A) Boiling





(B) Adding lime





(C) Permutit process





(D) Adding sodium carbonate





Answer: (D)








24. Supplementary nutrition given to children, aged 6-72 months who are severely malnourished under ICDS is





(A) 800 calories and 20-25 gm protein everyday





(B) 500 calories and 15-20 gm protein everyday





(C) 1000 calories and 20-25 gm protein everyday





(D) 600 calories and 15-20 gm protein everyday





Answer: (A)








25. ‘Ujjawala’ is a comprehensive scheme launched by the Ministry of Women and Child Development to combat





(A) Child labour





(B) Child abuse





(C) Child trafficking





(D) Juvenile Delinquency





Answer: (C)








26. Under the ‘Nutrition Programme for Adolescent Girls’ the nutrition provided to each beneficiary is





(A) 600 calories through food per day





(B) 6 kg of free food grain per month





(C) Rs. 6 for buying food per day





(D) 6 gm proteins through food per day





Answer: (B)








27. Pasteurization of milk effectively kills all the following except:





(A) fever organisms





(B) Tubercle bacilli





(C) Salmonella





(D) Bacterial spores





Answer: (D)








28. Abdominal fat accumulation is indicated by waist hip ratio of





(A) more than 1.0 in men and more than 0.85 in women





(B) more than 0.85 in men and more than 0.5 in women





(C) more than 1.0 in men and more than 1.0 in women





(D) more than 1.5 in men and more than 0.85 in women





Answer: (A)








29. The only cancer in which some cases show spontaneous regression without treatment is





(A) Cancer breast





(B) Lung cancer





(C) Cancer cervix





(D) Oral cancer





Answer: (C)








30. The minimum number of antenatal visits recommended for a pregnant woman in India is





(A) 2





(B) 4





(C) 3





(D) 6





Answer: (B)








31. Which indicator is included in Human development index?





(A) Infant mortality rate





(B) Maternal mortality rate





(C) Life expectancy at birth





(D) Proportion of immunized children





Answer: (C)








32. Factories Act applies to whole of India except





(A) Andhra Pradesh





(B) Jammu and Kashmir





(C) Himachal Pradesh





(D) Tamil Nadu





Answer: (B)








33. In a mosquito, period between a blood meal until eggs are laid is called





(A) Serial interval





(B) Genotrophic cycle





(C) Extrinsic incubation period





(D) Generation time





Answer: (B)








34. Source reduction in mosquito control comprises of





(A) Genetic engineering techniques





(B) Personal protection against bites





(C) Space sprays





(D) Minor engineering methods





Answer: (D)








35. Highest permissible level of chlorine in drinking water is





(A) 5 mg/lit





(B) 75 mg/lit





(C) 125 mg/lit





(D) 200 mg/lit





Answer: (Nil)








36. Waste water from kitchen is called





(A) Refuse





(B) Sullage





(C) Garbage





(D) Sewage





Answer: (B)








37. The disinfecting action of chlorine is mainly due to which molecule?





(A) Chlorine





(B) Hypochlorine





(C) Hydrogen





(D) Hypochlorous





Answer: (D)








38. Which one is the most important single determinant of Infant mortality?





(A) Mother’s age





(B) Family size





(C) Order of birth





(D) Birth weight





Answer: (D)








39. Residual action of HCH lasts for





(A) 1 month





(B) 3 months





(C) 10 months





(D) 12 months





Answer: (B)








40. For every case of paralytic poliomyelitis the estimated no. Of subclinical cases are





(A) 10





(B) 100





(C) 400





(D) 1000





Answer: (D)








41. DEC has no effect against





(A) Microfilaria





(B) Adult worm





(C) 2nd stage larva





(D) Infective stage larva





Answer: (Nil)








42. The commonest opportunistic infection associated with HIV in India is





(A) Cryptosporidiosis





(B) Herpes simplex





(C) Tuberculosis





(D) Pneumocystis pneumonia





Answer: (C)








43. The daily requirement of Iodine in adult male





(A) 10 μ gm/day





(B) 50 μ gm/day





(C) 100 μ gm/day





(D) 150 μ gm/day





Answer: (D)








44. Primary health care concept was formed by Alma ata Conference in





(A) 1950





(B) 1970





(C) 1978





(D) 1998





Answer: (C)








45. The incidence of Hydatid disease is highest in





(A) Northern India





(B) Eastern India





(C) Southern India





(D) Western India





Answer: (C)








46. Specificity of a test refers to its ability to detect





(A) True positive





(B) False positive





(C) True negative





(D) False negative





Answer: (C)








47. The Body Mass Index (BMI) for a normal adult is





(A) 13.5 – 17.99





(B) 18.5 – 24.99





(C) 25.5 – 30.99





(D) 31.5 – 35.99





Answer: (B)








48. The most common site of cancer in males in India is





(A) Lung





(B) Prostate





(C) Oro-pharynx





(D) Esophagus





Answer: (A)








49. The non-modifiable risk factor for hypertension is





(A) Obesity





(B) Stress





(C) Salt intake





(D) Age





Answer: (D)








50. A case of acute flaccid paralysis must be observed for how many days for residual paralysis after onset of paralysis?





(A) 15 days





(B) 30 days





(C) 45 days





(D) 60 days





Answer: (D)








51. Fast breathing in a two years old child is recognised at





(A) ≥ 60 breaths





(B) ≥ 50 breaths





(C) ≥ 40 breaths





(D) ≥ 30 breaths





Answer: (C)








52. Yellow fever is absent in India because





(A) Climatic conditions are not favourable





(B) Virus is not present





(C) Vector mosquito is absent





(D) Population is immune to the disease





Answer: (B)








53. Statistical power of a study is related to





(A) α error





(B) β error





(C) systematic error





(D) γ error





Answer: (B)








54. In estimation of statistical probability, Z score is applicable to





(A) Normal distribution





(B) Skewed distribution





(C) Binomial distribution





(D) Poisson distribution





Answer: (A)








55. There are no subclinical cases in which of the following infectious diseases?





(A) Measles





(B) Poliomyelitis





(C) Cholera





(D) Diphtheria





Answer: (A)








56. Number of live births per thousand women in the reproductive age group in a given year is known as





(A) General Fertility Rate (GFR)





(B) Total Fertility Rate (TFR)





(C) Gross Reproduction Rate (GRR)





(D) Net Reproduction Rate (NRR)





Answer: (A)








57. If the prevalence is very low as compared to the incidence of a disease, it implies





(A) The disease has low mortality.





(B) The disease is very fatal and/easily curable





(C) The disease has a long latent period





(D) The disease has a short latent period





Answer: (B)








58. Living standard of people is best assessed by





(A) Infant Mortality Rate (IMR)





(B) Maternal Mortality Rate (MMR)





(C) Physical Quality of Life Index (PQLI)





(D) Perinatal Mortality Rate (PNMR)





Answer: (Nil)








59. External validity of a study indicates





(A) Reproducibility





(B) Credibility





(C) Generalizability





(D) Compatability





Answer: (C)








60. Odds ratio for estimation of strength of association is calculated in





(A) Cross sectional study





(B) Cohort study





(C) Intervential study





(D) Case-control study





Answer: (D)








61. Sullivan’s index indicates





(A) Life free disability





(B) Pregnancy rate per Hundred Women Years (HWY)





(C) Hook worm eggs/gm of stool





(D) Standard of living





Answer: (A)








62. Most difficult criterion to establish causal association in etiology of disease is





(A) Temporality





(B) Strength of association





(C) Specificity of association





(D) Biological plausibility





Answer: (C)








63. Population growth rate is rated to be explosive if the annual growth rate exceeds





(A) 0.5%





(B) 1.0%





(C) 1.5%





(D) 2.0%





Answer: (D)








64. When was the Health Policy first formulation in India?





(A) 1983





(B) 1993





(C) 1973





(D) 2003





Answer: (A)








65. During which Five Year Plan Family Planning Programme was renamed as Family Welfare Programme?





(A) Second





(B) Third





(C) Fourth





(D) Fifth Five Year Plan





Answer: (D)








66. Which of the following indirect causes contribute most for maternal mortality in India?





(A) Anaemia





(B) Pregnancy with T.B.





(C) Pregnancy with Malaria





(D) Pregnancy with Hepatitis





Answer: (A)








67. Care at birth requires five cleans. Which of the following is not among them?





(A) Clean hands





(B) Clean cord tie





(C) Clean water tap





(D) Clean razor blade





Answer: (C)








68. Which of the following institutions is responsible for issues pertaining to health education?





(A) ICMR





(B) CBHI





(C) CHEB





(D) NIMS





Answer: (C)








69. Which of the following States in India ranks poorest in nutritional status of children below 5 years of age?





(A) Chhatisgarh





(B) Orissa





(C) Uttarakhand





(D) Jharkhand





Answer: (D)








70. Under ICDS which of the following services are not delivered through the Anganwadi centre?





(A) Sports training to children below 5 years





(B) Growth monitoring





(C) Nutritional supplement





(D) Pre-school education





Answer: (A)








71. National Malaria Control Programme was rechristened as National Malaria Eradication Program in 1958. When was the National Anti-Malaria Programme introduced?





(A) 1979





(B) 1999





(C) 1989





(D) 2009





Answer: (B)








72. Which of the following is not a norm for the delivery of health and family welfare services to rural community in the hilly regions?





(A) One CHC per 80,000 persons





(B) One sub-centre per 3000 persons





(C) One PHC per 20000 persons





(D) One ASHA per 1000 persons





Answer: (D)








73. Adolescent age starts from according to WHO





(A) 9 years





(B) 10 years





(C) 14 years





(D) 15 years





Answer: (B)








74. Lathyrism affects one of the following system:





(A) Gastro intestinal system





(B) Renal system





(C) Cardio vascular system





(D) Central nervous system





Answer: (D)








75. Commonly affected site of occupational cancer is





(A) Tongue





(B) Cervix





(C) Skin





(D) Brain





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting