-->

Psychology 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Psychology 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



1. Substantially higher performance scores than verbal scores on the subtests of Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS) indicates





(A) Gender differences





(B) Learning difficulties





(C) Genetic influences





(D) Cultural biases





Answers: (B)











2. Ruchi remembers that when she was eight year old she was whimsical. This memory of Ruchi is called





(A) Episodic memory





(B) Semantic memory





(C) Sensory memory





(D) Amnesic memory





Answers: (A)











3. Which is the most basic and common obstacle to problem solving?





(A) Confirmation bias





(B) Fixation





(C) Functional fixedness





(D) Mental set





Answers: (B)











4. The child who says “Milk gone” is engaging in ________. This type of utterance demonstrates that children are actively experimenting with rules of ________.





(A) Babbling; syntax





(B) Telegraphic speech; syntax





(C) Babbling; semantics





(D) Telegraphic speech; semantics





Answers: (B)











5. Problem solving comprises of four stages. Choose the correct sequence of stages





(A) Incubation, preparation, verification, illumination





(B) Preparation, incubation, illumination, verification





(C) Incubation, preparation, illumination, verification





(D) Preparation, illumination, incubation, verification





Answers: (B)











6. Match the following lists:





List – I                                                            List – II





(Author)                                              (Focus/Emphasis)





a. Kagan & Haveman, 1979                1. Mental manipulation





b. Silverman, 1978                              2. Solution of problem





c. Whittaker, 1970                              3. Mediating process





d. Humphrey, 1963                             4. Goal directed process





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 4 3





(B) 1 2 3 4





(C) 1 3 2 4





(D) 1 4 3 2





Answers: (A)











7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).





Assertion (A): Thinking about objects brings change in attitudes.





Reason (R): Attitudes toward complex issues and objects are typically a mixture of positive and negative feelings.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answers: (A)











8. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:





List – I





(Memory Phenomena)                         List – II (Brief Description)





a. Semantic memory                            1. Memory for events that occur in a particular time, place or context.





b. Priming                                            2. Memory for skills and habits.





c. Episodic memory                            3. Memory for general knowledge and facts about the world.





d. Procedural memory                         4. Information that people already have in storage is activated to help them remember new information better and faster.





Codes:





       a b c d





(A) 3 2 4 1





(B) 4 3 2 1





(C) 3 4 1 2





(D) 2 4 3 1





Answers: (C)











9. A subject is presented four non-sense syllabus one by one each for two seconds. After presentation of the four items, the subject is asked to count backward aloud by threes from some number for fifteen seconds and after that he/she is asked to recall the non-sense syllabus. What memory storage is being measured in this experiment?





(A) Sensory memory storage





(B) Working memory storage





(C) Short term memory storage





(D) Long term memory storage





Answers: (C)











10. When the previously learned task affects the retention of task being currently acquired, the phenomenon is referred to as:





(A) Retroactive interference





(B) Proactive interference





(C) Retroactive effect





(D) Proactive effect





Answers: (D)











11. Assertion (A): Positive psychology draws its strength from humanistic psychology.





Reason (R): Both humanistic and positive psychology believes in positive human qualities.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answers: (B)











12. The basic difference between classical conditioning and instrumental learning is of





(A) Presentation of stimulus





(B) Emitting of response





(C) Temporal contiguity





(D) Mechanism





Answers: (D)











13. Major criticisms of Thurston’s theory of intelligence are based on





I. Use of subjective measures





II. Restricted heterogeneity in sample





III. Method of factor analysis





(A) I and II are correct.





(B) I and III are correct.





(C) II and III are correct.





(D) I, II and III are correct.





Answers: (C)











14. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:





Assertion (A): Heritability of intelligence explains variations due to genetics for individuals within a given population.





Reason (R): Earlier the children from deprived families were adopted, the higher their intelligence score will be.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answers: (B)











15. Read each of the following two statements Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:





Assertion (A): Psychoactive drugs affect the nervous systems to cause change in perception or mood.





Reason (R): Reticular activating system is related to perception and mood.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answers: (C)











16. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:





List – I                                    List – II





(Glands)                      (Hormons)





a. Pituitary                   1. Melatonin





b. Adrenal Cortex       2. Adrenaline





c. Pineal                       3. Prolactin





d. Adrenal Medulla     4. Corticosteroids





Codes:





       a b c d





(A) 2 1 3 4





(B) 1 3 2 4





(C) 4 3 1 2





(D) 3 4 1 2





Answers: (D)











17. What is the correct sequence of ear parts given below?





(A) Eardrum – Hammer – Anvil – Stirrup – Oval window





(B) Oval window – Hammer – Eardrum – Anvil – Stirrup





(C) Eardrum – Anvil – Stirrup – Hammer – Oval window





(D) Oval window – Anvil – Hammer – Stirrup – Eardrum





Answers: (A)











18. We can cope with stress by becoming aware of our irrational, upsetting thoughts and replacing them with rational, calming thoughts. This view represents.





(A) Cognitive behavioural approach





(B) Psychoanalytical approach





(C) Socio-cultural approach





(D) Bio-social approach





Answers: (A)











19. An instrumental response is conditioned only when organism interprets the reinforcement as being controlled by its response. This view is supported by





(A) Tolman





(B) Skinner





(C) Seligman





(D) Beck





Answers: (C)











20. When a child gets two chocolates once every week for its performance in the class it is an instance of





(A) Fixed ratio, variable interval





(B) Fixed ratio, fixed interval





(C) Variable ratio, fixed interval





(D) Variable ratio, variable interval





Answers: (B)











21. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:





List – I                                                List – II





(Learning term)                       (Brief explanation)





a. Positive reinforcement        1. Removal of a pleasant or appetitive stimulus after a behavioural response.





b. Classical conditioning         2. Delivery of a pleasant or appetitive stimulus that follows a behavioural response.





c. Punishment                          3. Presenting a neutral stimulus after a stimulus that usually elicits a specific response.





d. Omission training                4. Presentation of an unpleasant or aversive stimulus after a behavioural response.





Codes:





       a b c d





(A) 2 3 4 1





(B) 4 1 3 2





(C) 1 4 2 3





(D) 3 4 1 2





Answers: (A)











22. Match List – I (Psychologist) with List – II (Test):





List – I                                                List – II





(Name of Psychologist)          (Name of Test)





a. J.B. Rotter                           1. NEO-Personality inventory





b. C. Robert Cloninger            2. Hardy Personality





c. Suzanne Kobasa                  3. Locus of control





d. P.T. Costa                           4. Temperament and character inventory





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 3 4 2 1





(C) 3 4 1 2





(D) 3 2 4 1





Answers: (B)











23. In a study on ‘Career Aspirations of Students’, the respondents were required to state their career aspirations in about sixty words. This would be an example of





(A) Fixed-alternative item





(B) Scale item





(C) Open-end item





(D) Checklist item





Answers: (C)











24. Read each of the following two statements-Assertions (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:





Assertion (A): In Ponzo illusion and Muller-Lyer illusion, linear perspective is misapplied to the display.





Reason (R): According to Gregory perception is only a function of stimulus characteristics.





Codes:





(A) (A) is true and (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is false and (R) is true.





(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





Answers: (A)











25. Match each of the following organizational laws with its meaning. Select the correct answer using the code given below:





List – I                                    List – II





(Law)                          (Meaning)





a. Closure                    1. Elements close together are grouped together.





b. Proximity                2. Patterns are perceived in the most basic, direct manner possible.





c. Similarity                 3. Groupings are made in terms of complete figures.





d. Simplicity                4. Elements similar in appearance are grouped together.





Codes:





       a b c d





(A) 1 4 2 3





(B) 2 3 1 4





(C) 4 2 3 1





(D) 3 1 4 2





Answers: (D)











26. Which of the following is not one of the Big Five personality factors?





(A) Submissiveness





(B) Agreeableness





(C) Extroversion





(D) Openness to experience





Answers: (A)











27. Read the following two statements Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:





Assertion (A): The level of arousal for optimal performance varies for different tasks.





Reason (R): Too little arousal can be non-motivating, too high arousal can be disruptive.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answers: (B)











28. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:





List – I                                    List – II





(Behaviour)                 (Expression mode)





a. Tone                        1. Facial





b. Crying                     2. Glanduar





c. Laugh                      3. Varbal





d. Eyebrow                 4. Muscular





Codes:





       a b c d





(A) 3 2 4 1





(B) 1 4 3 2





(C) 2 4 3 1





(D) 2 1 3 4





Answers: (A)











29. A slow graded electrical potential produced by a receptor cell in response to a physical stimulus is





(A) Receptor potential





(B) Generator potential





(C) Transduction





(D) Arousal





Answers: (A)











30. This area contains ‘Somoto Sensory Cortex’





(A) Parietal lobe





(B) Frontal lobe





(C) Temporal lobe





(D) Occipital lobe





Answers: (A)











31. Give the correct sequence of the location of following glands in human body from top to bottom





(A) Thyroid – Adrenal – Pancreas – Pituitary





(B) Thyroid – Pancreas – Pituitary– Adrenal





(C) Pituitary – Adrenal – Thyroid – Pancreas





(D) Pituitary – Thyroid – Adrenal – Pancreas





Answers: (D)











32. A complex behaviour that is rigidly patterned throughout a species and is unlearned is called





(A) Imprinting





(B) Instinct





(C) Emotion





(D) Feeling





Answers: (B)











33. Our tendency to perceive objects as unchanging despite changes in sensory input is an illustration of





(A) Figure-Ground relationship





(B) Perceptual constancy





(C) Binocular cues





(D) Linear perspective





Answers: (B)











34. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):





Assertion (A): As compared to other methods of psychological research, experimental method is usually considered to be best suited for studying cause and effect relationship.





Reason (R): Secondary variance is more efficiently controlled in experimental method.





In the context of the above two statements, which one of the following conclusion is correct?





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answers: (A)











35. Consider the following three types of psychological researches:





1. Field experiment





2. Laboratory experiment





3. Ex post facto study





Arrange these typical investigations in descending order in terms of the researcher’s ability to control secondary variance.





(A) 3, 1, 2





(B) 2, 1, 3





(C) 3, 2, 1





(D) 1, 2, 3





Answers: (B)











36. What is the correct sequence of development of the following personality tests?





1. Maudsley Personality Inventory





2. Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2





3. Millon Clinical Multiaxial Inventory





4. NEO PI-3





Codes:





(A) 1, 2, 3, 4





(B) 4, 3, 2, 1





(C) 2, 4, 1, 3





(D) 1, 3, 2, 4





Answers: (D)











37. Perceiving one thing in relation to another when both are presented simultaneously is called





(A) Simultaneous perception





(B) Figure-Ground perception





(C) Consecutive perception





(D) Successive perception





Answers: (B)











38. Verbal behaviour that is reinforced when someone else’s verbal response is repeated verbation is called





(A) Autoclitic behaviour





(B) Echoic behaviour





(C) Reinforced behaviour





(D) Operant behaviour





Answers: (B)











39. Which of the following are essential to Spearman’s methodology of theory development?





I. Tetral equation





II. Tetral difference





III. Specific factor





IV. Neurological basis of intelligence





Codes:





(A) I, II and III





(B) I, III and IV





(C) II, III and IV





(D) I, II and IV





Answers: (A)











40. Dissociable sub-systems operate simultaneously in each hemisphere and help us recognize similarity at one level and differences at another level in the perceived pattern. This system consists of





1. Top-down processing system





2. Abstract category sub-system





3. Bottom-up processing system





4. Specific-exemplar sub-system





Codes:





(A) 1 and 2 only





(B) 3 and 4 only





(C) 2 and 4 only





(D) 1 and 4 only





Answers: (C)











41. Based on Eysenkian theory of personality, what are the correct sequence levels of personality from bottom to top?





1. Habit level





2. Trait level





3. Type level





4. S.R. level





Codes:





(A) 1, 2, 3, 4





(B) 4, 3, 2, 1





(C) 4, 1, 2, 3





(D) 2, 4, 1, 3





Answers: (C)











42. Speed and power tests cannot be differentiated on the basis of





I. Time limit





II. Verbal content





III. Non-verbal content





IV. Difficulty level





Codes:





(A) I and IV





(B) II and IV





(C) II and III





(D) I, III and IV





Answers: (C)











43. According to two factors of Retroactive Interference, RI is caused by two factors: One is unlearning of the first task during the time one is engaged in the second task. What is the second factor?





(A) Unlearning of the responses of second task.





(B) Competition of the first task responses with the second task responses that inhibits the recall responses of the first task at the time of recall.





(C) Inability to recall responses from first task.





(D) Decaying of memory-traces of responses of first task.





Answers: (B)











44. One of the difficulties with the survey method is





(A) Inability to examine changes over time.





(B) That subjects may give dishonest or inaccurate responses.





(C) The relatively small number of subjects used.





(D) The impossibility of getting a representative sample.





Answers: (B)











45. A cell in a contingency table had an obtained frequency of 16 and an expected frequency of 25. What would be the contribution of this cell to the total chi-square value?





(A) 3.24





(B) 5.06





(C) 9.00





(D) 81.00





Answers: (A)











Questions 46 to 50: Read the following paragraph and answer the five questions which follow:





The notion of true score is at the heart of classical reliability theory. This model proposes that the obtained score on a variable is a sum of true score and the random error of measurement, the two components being independent. Using this model, various ways of computing reliability have been developed. One of the ways of examining the reliability of a test is to test the homogeneity of test items or the internal consistency. The most widely used method of estimating the reliability is split half technique, also called as odd-even reliability. In this context, Spearman Brown correction is important. Kuder- Richardson reliability and Chronbach Alpha are the two other methods of studying internal consistency.





Another important type of reliability is the interscorer reliability. This reliability is not useful for objective tests, but for certain types it is quite important. There are also other types of reliability such as parallel form reliability and test retest reliability, the latter concerned with temporal stability of the test results.











46. Reliability can be defined as





(A) (True score variance) / (Total variance)





(B) (Error variance) /  (Total variance





(C) (True score variance) /  (Error variance





(D) (Error variance) /  (Total score variance





Answers: (A)











47. For a newly developed test, the scores on odd and even part correlated by 0.4. After applying Spearman-Brown formula





(A) The corrected reliability would by 0.8.





(B) The corrected reliability would be 0.4.





(C) The corrected reliability would be greater than 0.4 and lesser than 0.8.





(D) The corrected reliability would be lesser than 0.4.





Answers: (C)











48. Which of the following statement is true for tests with dichotomous items?





(A) Chronbach Alpha is greater than Kuder-Richardson reliability.





(B) Chronbach Alpha is smaller than Kuder-Richardson reliability.





(C) Chronbach Alpha and Kuder- Richardson reliability are equal.





(D) Chronbach Alpha may be greater or smaller than Kuder- Richardson reliability.





Answers: (C)











49. For which of the following types of tests interscorer reliability is relevant?





1. Objective personality inventories





2. Projective tests





3. Achievement tests with descriptive items





4. Intelligence tests





Codes:





(A) 1 and 2 only





(B) 2 and 4 only





(C) 1 and 3 only





(D) 2 and 3 only





Answers: (D)











50. If two groups are administered the same test with a time gap of eight weeks, we would be able to compute





(A) Test-retest reliability





(B) Parallel form reliability





(C) Interscorer reliability





(D) None of the above reliabilities can be computed.





Answers: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting