-->

Psychology 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Psychology 2013 December UGC NET Solved Question Paper II





1. The visible spectrum wavelength ranges from





(A) 380 to 760 nanometers





(B) 200 to 700 nanometers





(C) 400 to 1000 nanometers





(D) 100 to 1000 nanometers





Answer: (A)











2. Shyam does not like to be in family gatherings but his mother has asked him to attend it. He decides to tell a lie that he has examination on that day however he finds it very distasteful. Shyam is experiencing _____.





(A) Double avoidance conflict





(B) Double approach conflict





(C) Approach-avoidance conflict





(D) Double approach-double avoidance conflict





Answer: (A)











3. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the code given below:





Assertion (A): Computational approach involves a rigorous, mathematically oriented analysis of certain aspects of visual perception derived largely from computer simulation and artificial intelligence.





Reason (R): Neurophysiological approach argues that sensory and perceptual phenomena are best explained by known neural and physiological mechanisms serving sensory structures.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











4. Having seen or heard a stimulus once may facilitate our recognizing it on a latter occasion, even if we are not aware that this is happening. This phenomena is referred to as





(A) Primacy effect





(B) Recency effect





(C) Practice effect





(D) Priming effect





Answer: (D)











5. Given below are the two statements, the first labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:





Assertion (A): Naturalistic observation is the highly preferred method in ethological research.





Reason (R): Naturalistic observation is free from observer-bias.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











6. There are various kinds of cells in human body. Which one of the following is not a neuron?





(A) Sensory





(B) Glia





(C) Inter





(D) Motor





Answer: (B)











7. Given below are two statements, the first labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:





Assertion (A): During action potential, there is change in polarization of ions across neuronal membrane.





Reason (R): All the negative ions are transported outside the neuronal membrane.





Codes:





(A) Both (A) & (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) & (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











8. Individual differences in intelligence are due to





(A) Only genetic factors





(B) Only environmental factors





(C) Genetic and economic factors





(D) Many factors including genetic and environmental





Answer: (D)











9. Put the parts of the Brain in sequence, going from higher to lower level of brain





I. Metencephalon





II. Mesencephalon





III. Diancephalon





IV. Telencephalon





V. Myelencephalon





Codes:





(A) I, II, III, IV, V





(B) II, IV, I, III, V





(C) IV, III, II, I, V





(D) III, II, I, V, IV





Answer: (C)











10. Arrange the following layers of Retina in order of light travelling from environment to back of the eyeball:





I. Ganglion cells





II. Cone receptors





III. Horizontal cells





IV. Bipolar cells





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) II, III, IV, I





(C) IV, II, III, I





(D) I, IV, III, II





Answer: (D)











11. The resting potential of a Neuron is





(A) – 95 mv





(B) + 85 mv





(C) – 70 mv





(D) + 70 mv





Answer: (C)











12. The chi-square, computed for a contingency table, was based on six degrees of freedom. If the contingency table had three rows, how many columns would it have?





(A) 2





(B) 3





(C) 4





(D) 6





Answer: (C)











13. Given below are two statements, the first labelled as Assertion (A) and the second labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:





Assertion (A): Test-Retest reliability of Psychometric tests is more than that of projective tests.





Reason (R): Trait approach presumes consistency of personality.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











14. Match List – I with List – II and indicate your answer with the help of codes given below:





List – I                                    List – II





(Measure of Intelligence)        (Psychologist)





p. EEG                                    1. Binet





q. Reaction Time                     2. Eysenck





r. Culture Fair Test                  3. Galton





s. Verbal Test                          4. Horn





Codes:





p          q          r           s





(A)       1          2          3          4





(B)       3          1          2          4





(C)       2          3          4          1





(D)       4          2          1          3





Answer: (C)











15. After the recent heavy catastrophic floods in a given state, a psychologist interviewed 120 participants to understand the psychological consequences of the event. This is an example of





(A) Ex post facto field research





(B) Field experiment





(C) Controlled experiment





(D) Psychometric research





Answer: (A)











16. Match the following List – I with List – II and indicate your answer using codes given below:





List – I                                                List – II





(Parts of the Eye)                    (Descriptions)





p. Rods and Cones                  1. Stable and unique in individual and can be used for identification better than finger prints.





q. Iris                                       2. Photoreceptors in retina





r. Ciliary muscles                     3. The optic disc where optic nerve fibers leave the eye enrouteto the brain





s. Blind spot                            4. Control its curvature which varies depending on the distance of the object focused.





Codes:





       p q r s





(A) 4 1 2 3





(B) 2 1 4 3





(C) 1 2 3 4





(D) 3 4 1 2





Answer: (B)











17. Match List – I with List – II and indicate your answer using codes given below:





List – I                                    List – II





(Visual variables)        (Explanations)





p. Colour                     1. The effect of intensity of light on the observer





q. Illuminance             2. The intensity of light reflected from an illuminated surface.





r. Luminance               3. The amount of incident light.





s. Brightness                4. The subjective or psychological effect that different wavelengths of light on the observer





Codes:





       p q r s





(A) 1 2 3 4





(B) 4 3 2 1





(C) 2 1 3 4





(D) 1 4 2 3





Answer: (B)











18. Given below are the three type’s psychological investigations: (1) Field experiments, (2) Laboratory experiments, and (3) Ex post facto field studies. If the above investigations are arranged in descending order in terms of researcher’s ability to control secondary variance, the typical order would be





(A) 2, 1, 3





(B) 3, 1, 2





(C) 2, 3, 1





(D) 3, 2, 1





Answer: (A)











19. What is the correct sequence of events for hunger motivation?





Indicate your answer using the codes given below:





1. Energy level to its set point





2. A bout of eating





3. Presence of an energy deficit





4. Satiation





5. Hunger





Codes:





(A) 1, 2, 3, 4, 5





(B) 3, 5, 2, 1, 4





(C) 2, 1, 3, 5, 4





(D) 5, 4, 3, 1, 2





Answer: (B)











20. Persons high in achievement motivation tend to prefer tasks that are _____.





(A) Very easy





(B) Extremely difficult





(C) Moderately difficult





(D) All types of task





Answer: (C)











21. Match List – I with List – II and indicate your answer with the help of the codes given below:





List – I                                                                                                                        List – II





(Definition)                                                                                                     (Memory system)





p. Memory for factual information that we acquired at a specific time         1. Procedural memory





q. memory for general, abstract knowledge that we cannot remember acquiring at a specific time                                                                                                                          2. Episodic memory





r. Memory for information necessary to perform skilled motor activity         3. Autobiographical memory





s. Memory for events in our own life                                                              4. Semantic memory





Codes:





      p q r s





(A) 2 4 1 3





(B) 4 1 3 2





(C) 3 2 4 1





(D) 1 3 2 4





Answer: (A)











22. Match the List – I with List – II and indicate your answer with the help of codes given below:





List – I                                                            List – II





(Phenomenon)                                                 (Psychologist)





p. Observational learning                                1. Skinner





q. Cognitive Map                                            2. Vygotsky





r. Association of different stimuli                   3. Bandura





s. Learning pulls to cognitive development    4. Pavlov





Codes:





       p q r s





(A) 2 1 3 4





(B) 3 1 4 2





(C) 3 1 2 4





(D) 2 3 1 4





Answer: (B)











23. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:





Assertion (A): The minimum flicker rate of a light source that results in a perceptual shift from apparent flicker to apparent steady continuous light is known as Critical Flicker Frequency (CFF).





Reason (R): The CFF marks the border between seeing flicker and seeing fusion.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











24. A person rattles the box of dog’s biscuits before giving the biscuit to dog. As the person rattles the box the dog begins to salivate. Thus rattling of box is _____; and the salivation of dog is a kind of _______.





(A) CS; CR





(B) CS; UCR





(C) UCS; CR





(D) UCS; UCR





Answer: (A)











25. In operant conditioning a schedule of reinforcement that reinforces a response at unpredictable time intervals is the case of





(A) Fixed – ratio schedule





(B) Variable – ratio schedule





(C) Fixed – interval schedule





(D) Variable – interval schedule





Answer: (D)











26. Read each of the following two statements Assertion (A) and Reason(R) and indicate your answer using the codes given below:





Assertion (A): Learning refers to the modification of behavior as a result of past experience.





Reason (R): Experience is achieved through observation.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (R) is true, but (A) is false.





Answer: (B)











27. A person had a blue car that was in the shop more than it was out. Since then the person could not think of owning a blue or green coloured car. The person’s aversion even to green cars is an example of





(A) Discrimination





(B) Generalization





(C) Latent learning





(D) The over justification effect





Answer: (B)











28. Which of the following best describes the serial position curve?





(A) Greater accuracy of recall of words in the beginning of the list and in the middle of the list.





(B) Greater accuracy of recall of words in the beginning of the list and gradual diminished accuracy by the end of the list.





(C) Greater accuracy of recall of words in beginning and at end of the list.





(D) Greater accuracy of recall of words in the middle and at the end of the list.





Answer: (C)











29. The degree to which construct system allows new information to enter that will allow construct system to change is called





(A) Individual Corollary





(B) Permeability





(C) Loose construing





(D) Constructive Alternativism





Answer: (B)











30. Who among the following has developed a test for personality assessment where the subject has to choose between a pair of jokes?





(A) McCafe





(B) McCall





(C) J.M. Cattell





(D) R.B. Cattell





Answer: (D)











31. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:





Assertion (A): Working memory can hold large amount of\ information even though it can retain only seven to nine items.





Reason (R): Items in working memory contain several separate bits of information grouped together called chunks.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











32. Who has emphasized the linguistic relativity hypothesis?





(A) Noam Chomsky





(B) Jean Piaget





(C) Steven Pinker





(D) Whorf B.L.





Answer: (D)











33. Telegraphic speech is typical of the ______ stage.





(A) Babbling





(B) One-word





(C) Two-word





(D) Three-word





Answer: (C)











34. The sentence “Blue Jeans wear false smiles” has correct _____ but incorrect _______.





(A) Morphemes; phonemes





(B) Phonemes; morphemes





(C) Semantics; syntax





(D) Syntax; semantics





Answer: (D)











35. Read the following statements labelled as Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer by using the codes given below:





Assertion (A): In deduction, conclusion is derived from a premise.





Reason (R): People reason by using deduction as well as induction.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the true explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is correct.





Answer: (B)











36. Match the List – I with List – II and indicate your answer with the help of codes given below:





List – I                                                                        List – II





(Phenomenon)                                                             (Psychological name)





p. Smallest unit that carries meaning                          1. Grammer





q. Rules to communicate and understand others        2. Semantics





r. Rules for desiring meanings                                    3. Morphemes





s. Rules for combining words                                     4. Syntax





Codes:





       p q r s





(A) 3 1 4 2





(B) 3 2 4 1





(C) 3 1 2 4





(D) 3 2 1 4





Answer: (C)











37. Three types of feature detector cells are





(A) Simple cells, Glial cells, T-cells





(B) Simple cells, Complex cells, Glial cells





(C) Sensory cells, hyper complex cells, T-cells





(D) Simple cells, Complex cells, hyper complex cells





Answer: (D)











38. Read the following two statements, Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:





Assertion (A): Sleep fulfills a critical biological function.





Reason (R): Sleep is required to restore the homeostatis.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is false, but (R) is true.





(D) (A) is true, but (R) is false.





Answer: (A)











39. Choose the odd one for pattern of sympathetic activation during emotions:





(A) Increased heart rate





(B) Pupil constriction





(C) Lowered skin resistance





(D) Increased breathing rate





Answer: (B)











40. Out of following who has not divided intelligence into two general components?





(A) Cattell J.M.





(B) Jensen





(C) Hebb





(D) Thurstone





Answer: (D)











41. Number of different factors as specified by Spearman to explain the performance on some tests:





(A) One‘s’ factor and many ‘g’ factors.





(B) Many‘s’ factors and many ‘g’ factors.





(C) One‘s’ factor and one ‘g’ factor.





(D) Many‘s’ factors and one ‘g’ factor.





Answer: (D)











42. Which set of three approaches is more relevant to study the impact of Genetic factors on intelligence?





1. Correlation between siblings





2. Correlation between identical twins reared apart.





3. Adopted child studies.





4. Correlation between parents and children.





Codes:





(A) 1, 2 and 3





(B) 2, 3 and 4





(C) 1, 2 and 4





(D) 1, 3 and 4





Answer: (C)











43. Match List – I with List – II and indicate your answer with the help of codes given below:





List – I                        List – II





(Psychologist)             (Concept)





p. Adler                       1. Basic anxiety





q. Bandura                  2. Triadic Reciprocal causation





r. Jung                                     3. Fictional Finalism





s. Horney                     4. Principle of Equivalence





Codes:





       p q r s





(A) 2 4 3 1





(B) 1 3 2 4





(C) 3 2 4 1





(D) 3 4 2 1





Answer: (C)











44. Researchers have found different ways in which an individual’s genotype shapes his or her environment. Which of the following is NOT one of them?





(A) The genotype has a passive effect on environment resulting from genetic similarity between parents and children.





(B) The child’s genotype evokes particular kinds of reactions from social and physical environment.





(C) The child’s genotype plays an active role in shaping the environment.





(D) People with different genotypes are differentially sensitive or susceptible to their environment.





Answer: (D)











45. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:





List – I                                    List – II





(Types of Variable)                 (Example)





p. Continuous                          1. Selection test outcome in terms of selected/ rejected





q. Real discrete                       2. Voice pitch





r. Artificially discrete              3. Intelligence





s. Qualitative                           4. Gender





Codes:





       p q r s





(A) 4 1 2 3





(B) 2 4 1 3





(C) 3 1 4 2





(D) 3 4 1 2





Answer: (D)











Instructions for Q. 46 to 50: Read the following passage and answer the five questions that follow:





The Classical Test Theory (CTT) assumes that every obtained score is a sum of the true score and the error of measurement. The earlier versions of the CTT, in their reliability conceptualization, ambitiously addressed the random errors of measurement. Accordingly, reliability can be conceptualized as a consistency between the true score and the obtained score. Reliability can be studied through various perspectives. In the test construction phase, internal consistency reliability is given heavy emphasis. Various reliability coefficients such as split-half reliability, Kuder-Richardson reliability, Cronbachalpha etc. have been developed for this purpose. One of the earlier developments in CTT is the Spearman-Brown formula. The other important types of reliabilities include test-retest reliability and inters corer reliability.





In addition to reliability, psychologists emphasize test validity. Content validity, concurrent validity, predictive validity, constructs validity is some of the important types of validities in psychometric studies. Factor analysis has also been employed in evaluating the test validity. Once the reliability and validity are well established, the test constructor attempts to establish the representative and comprehensive norms.











46. Reliability is conceptualized as





(A) Obtained variance / True variance





(B) True variance / (True varaince + Error variance)





(C) True variance / Error variance





(D) Obtained variance / Error variance





Answer: (B)











47. Cronbach alpha is





1. larger than split half reliability coefficient





2. smaller than reliability coefficient





3. Average of all possible split-half reliability coefficients





4. Equal to Kuder-Richardson reliability for dichotomous items





Codes:





(A) 1 only





(B) 2 only





(C) 3 and 4 only





(D) 1 and 4 only





Answer: (C)











48. The interscorer reliability is especially important for





1. Projective tests





2. Achievement tests with short answers





3. Multiple choice tests





4. Judgements by multiple raters





Codes:





(A) 1 only





(B) 2 and 3 only





(C) 1 and 4 only





(D) 1, 2 and 4 only





Answer: (C)











49. Consider that a newly developed test for assessing abstract reasoning and a well-established test of abstract reasoning are administered to a sample of 350 and a correlation of





0.25, significant at .01 levels is obtained. It will be inferred that the new test has





(A) Unsatisfactory concurrent validity





(B) Satisfactory concurrent validity





(C) Unsatisfactory predictive validity





(D) Satisfactory predictive validity





Answer: (A)











50. Factor analysis is best suited for studying





(A) Concurrent validity





(B) Predictive Validity





(C) Content validity





(D) Construct validity





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting