-->

Human Rights and Duties 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Human Rights and Duties 2013 September UGC NET Solved Question Paper II





1. Which of the following is not a Civil Right?





(A) Right to Life





(B) Right to Marriage





(C) Right to Education





(D) Right to Divorce





Answer: (C)











2. Who of the following was the main mover behind the Universal Declaration of Human Rights?





(A) Woodrow Wilson





(B) Franklin D. Roosevelt





(C) Thomas Paine





(D) Eleanor Roosevelt





Answer: (D)











3. Third Generation of Human Rights is also known as





(A) Citizen’s Rights





(B) Developmental Rights





(C) Group Rights





(D) Women’s Rights





Answer: (C)











4. At the time of adoption of the declaration of the right of development by the U.N. General





Assembly in 1986 only State to express its divert was





(A) The United States of America





(B) Peoples Republic of China





(C) Iran





(D) France





Answer: (A)











5. Which one of the following determines that the Indian constitution is federal?





(A) A written and rigid constitution





(B) An independent judiciary





(C) Vesting of residuary power with the centre





(D) Distribution of powers between the centre and the states





Answer: (D)











6. Public Interest Litigation (PIL) was initiated in 1983 with the pioneering efforts of





(A) Justice R.N. Mishra





(B) Justice Chandrachud





(C) Justice P.N. Bhagawati





(D) Justice Venkatswami





Answer: (C)











7. Which of the following was the first international treaty having significant portents for International Human Rights Law?





(A) Congress of Vienna





(B) Geneva Convention





(C) League of Nations





(D) Treaty of Westphalia





Answer: (D)











8. Who of the following was the pioneer of United Nations Peace keeping operations?





(A) Trygve Li





(B) Kofi Annan





(C) U. Thant





(D) Dag Hammarjskold





Answer: (D)











9. Who among the following wrote the book ‘The Theory of Justice’?





(A) Thomas Hegal





(B) John Rawls





(C) Jean Jacques Rousseau





(D) Thomas Hobbes





Answer: (B)











10. Who among the following defined rights as “those conditions of social life without which no man can reacts in general, to be his best”?





(A) Harold J. Laski





(B) Bernard Bosanquet





(C) Leonard Hobhouse





(D) Hurst Hannum





Answer: (A)











11. In which case Supreme Court held that Parliament has no power to amend the Fundamental Rights?





(A) Golak Nath Case





(B) Sajjan Singh Case





(C) Shankari Prasad Case





(D) None of these





Answer: (A)











12. What is the full form of COFEPOSA?





(A) Conservation of Foreign Exchange & Prevention of Smuggling Act





(B) Conservation of Foreign Economy and Prevention of South Africa.





(C) Conservation of Foreign Export Problems of South Asia.





(D) None of these





Answer: (A)











13. Which one of the following sets of Articles in Part – III of the Constitution emphasis its secular character?





(A) Articles 8 to 11





(B) Articles 25 to 28





(C) Articles 45 to 48 A





(D) Articles 14 to 19





Answer: (B)











14. ‘No taxation without representation’ was the slogan of which of the following revolutions?





(A) Glorious Revolution of Britain





(B) Bolshevik Revolution





(C) French Revolution





(D) Chinese Revolution





Answer: (A)











15. Who was the first Chairperson of the National Human Rights Commission in India?





(A) Rangnath Misre





(B) A.S. Anand





(C) J.S. Verma





(D) P.B. Gajendragadkar





Answer: (A)











16. Who of the following was not a member of the Fundamental Rights sub-committee of the Advisory Committee of Constituent Assembly in India?





(A) K.T. Shah





(B) B.R. Ambedkar





(C) Maulana Abdul Kalam Azad





(D) Jawaharlal Nehru





Answer: (D)











17. Who of the following developed the notion of Human Development Index?





(A) Mohd. Yunus





(B) J.K. Galbraith





(C) Amartya Sen





(D) Mahbub-ul-Haq





Answer: (D)











18. Which of the following is not a new social movement?





(A) Environmental Movements





(B) Feminist Movements





(C) Peasant Movements





(D) Differently-Abled Rights Movements





Answer: (C)











19. Who among the following did not have an influence on shaping the thinking of Mahatma Gandhi?





(A) Ruskin Bond





(B) Leo Tolstoy





(C) Thoreau





(D) Ernest Hemingway





Answer: (D)











20. Husband and wife have a right to each other’s company. This right is called





(A) Legal Right





(B) Matrimonial Right





(C) Consortium Right





(D) Conjugal Right





Answer: (D)











21. Where are Juvenile delinquents sent?





(A) Borstal





(B) Asylums





(C) Protective custody





(D) Reformation centre





Answer: (A)











22. Which of the following rights are included in cultural and educational rights?





(A) Right to linguistic minorities to promote their language.





(B) Right against discrimination for admission to educational institutions on the grounds of religion, race or caste.





(C) Right of the minorities to establish and administer their educational institutions.





(D) All of these





Answer: (D)











In question numbers 23 to 32 examine whether the statements given are correct and related to each other with the help of the codes attached.











23. Assertion (A): Preventive Detention is an integral part of the constitution of India.





Reason (R): Preventive detention is an essential part of a democratic system.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (C)











24. Assertion (A): The rise of Human Rights Non-Governmental organisations in India has been a recent phenomenon with the National Emergency of 1975 acting as a trigger for their emergence and increased activities.





Reason (R): Before 1975 there were no human rights violations.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (C)











25. Assertion (A): Governments can reserve the right not to apply a specific part of a treaty and have to declare so when ratifying a treaty by submitting a reservation.





Reason (R): Governments may not be in a position to undertake the obligations at the time of ratification.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (A)











26. Assertion (A): Not only the rights of the present generation but also that of the future generations to live and lead a healthy life is embodied in the right to a healthy environment.





Reason (R): The right to life itself is dependent upon good and healthy environment.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (A)











27. Assertion (A): The Right to equality suggests that people ought to have an equal opportunity to exercise their particular capabilities and not be governed by the accident of their birth.





Reason (R): All men are born equal in strength, talent and capacity.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (C)











28. Assertion (A): The welfare state of today provides various social services such as health, education, old age protection etc. free.





Reason (R): Welfare state is based on socialist ideology.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (C)











29. Assertion (A): Torture was abolished from criminal procedure during the age of enlightenment, and is prohibited, without exception even in emergency situation, by present international law.





Reason (R): Torture is not a scientific method of investigation.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (B)











30. Assertion (A): The Phenomenon of globalization has, among other things, given rise to a variety of Global social movements.





Reason (R): Globalization ushers in an era of human rights.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (C)











31. Assertion (A): Every Juvenile of compulsory school age has the right to education suited to his or her needs and abilities and designed to prepare him or her for return to society.





Reason (R): Juvenile’s Commission of crime does not necessarily have criminal mindset.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (B)











32. Assertion (A): Judicial review is the power of courts to pronounce upon the constitutionality of legislative acts.





Reason (R): Constitution is the foundation and source of other legislative authorities in the polity.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (A)











33. Arrange the following in chronological order in which they addressed the issue of racial discrimination:





i. United Nations Declaration on the Elimination of All Forms of Discrimination.





ii. International Convention on the suppression and punishment of the crime of aparthied.





iii. International convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination.





iv. International Convention against Aparthied in sports.





Codes:





(A) i ii iii iv





(B) ii i iii iv





(C) i iii ii iv





(D) iii ii iv i





Answer: (C)











34. Arrange the following instruments in the chronological order of their introduction using codes given below:





i. American convention





ii. Refugee convention





iii. Geneva convention





iv. European torture convention





Codes:





(A) i ii iii iv





(B) ii iii i iv





(C) iii ii i iv





(D) i iii iv ii





Answer: (C)











35. Arrange the following cases in chronological order of their disposal.





i. Keshavanand Bharti vs. State of Kerala





ii. A.D.M. Jabalpur vs. S. Shukla





iii. Maneka Gandhi vs. Union of India





iv. Galak Nath vs. State of Punjab





Codes:





(A) iv i ii iii





(B) i ii iii iv





(C) ii iv i iii





(D) iii ii iv i





Answer: (A)











36. Arrange the following in chronological order in which they were established:





i. Asia Pacific Human Rights Network





ii. Amnesty International





iii. People’s Union for civil liberties





iv. Human Rights Watch





(A) i ii iii iv





(B) ii iv iii i





(C) iii i iv ii





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











37. Arrange the following conference in the order in which they were held.





i. World Conference on Human Rights, Tehran





ii. Fourth World Conference on Women, Beijing





iii. Earth Summit in Rio de Janeiro





iv. International Conference on population and Development, Cairo





Codes:





(A) i iii iv ii





(B) ii iv i iii





(C) iv iii ii i





(D) iii iv ii i





Answer: (A)











38. Arrange in sequence the adoption of following Acts in India for the protection of rights of scheduled castes and scheduled tribes.





i. Protection of Civil Rights Act





ii. Employment of Manual Scavengers and Construction of Dry Latrine (prohibition) Act





iii. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (prevention of atrocities) Act.





iv. Panchayats (Extension of the scheduled areas) Act





Codes:





(A) i iii ii iv





(B) ii i iii iv





(C) ii iii i iv





(D) iii ii iv i





Answer: (A)











39. Arrange the following Fundamental Rights enshrined in the Constitution of India in order of sequence.





i. Right to Freedom





ii. Right to Education





iii. Right to Freedom of Religion





iv. Right against Exploitation





Codes:





(A) i iii ii iv





(B) i ii iv iii





(C) ii iv i iii





(D) iv i ii iii





Answer: (B)











40. Arrange the following in chronological order of their inception:





i. International Criminal Court





ii. International Court of Justice





iii. The European Court of Human Rights





iv. Inter-American Court of Human Rights





Codes:





(A) i ii iii iv





(B) ii iii iv i





(C) iii i iv ii





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











41. Arrange the following UN Agencies in chronological order of their formation:





i. United Nations Environment Programme





ii. United Nations Development Programme





iii. International Labour Organisation





iv. World Health Organisation





Codes:





(A) iii iv ii i





(B) iv iii ii i





(C) i ii iii iv





(D) ii i iv iii





Answer: (A)











42. Arrange chronologically the instruments in order of their introduction using codes given below:





i. The Magna Carta





ii. The Petition of Rights





iii. The Bill of Rights





iv. Glorious Revolution





Codes:





(A) i ii iv iii





(B) ii iii i iv





(C) iv i iii ii





(D) i iv ii iii





Answer: (A)











43. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I (Group)           List – II (Concern/ Distinctiveness)





a. NGOs                      i. To promote interest of their members and to influence politics





b. Pressure groups       ii. A group of eminent persons in their chosen field.





c. Political parties        iii. Concerned with some public issues/problems.





d. Elites                       iv. Seek political power





Codes:





a          b          c          d





(A)       ii          i           iii         iv





(B)       i           ii          iv         iii





(C)       iii         i           iv         ii





(D)       i           iii         ii          iv





Answer: (C)











44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                                                    List – II





a. Environmental Protection Act                                            i. 1947





b. Industrial Disputes Act                                                       ii. 1994





c. Equal Remuneration Act                                                     iii. 1986





d. The transplantation of Human Organ Act                          iv. 1976





Codes:





a          b          c          d





(A)       iii         i           iv         ii





(B)       i           ii          iii         iv





(C)       ii          iv         i           iii





(D)       iv         iii         ii          i





Answer: (A)











45. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                            List – II





a. Civil Right                                                   i. Right to work





b. Political Right                                             ii. Right to life





c. Social Right                                                 iii. Right to vote





d. Economic Right                                          iv. Right to Public Feasting





Codes:





a          b          c          d





(A)       iii         ii          i           iv





(B)       ii          iii         iv         i





(C)       i           iv         iii         ii





(D)       iv         i           ii          iii





Answer: (B)











46. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                                                                                        List – II





a. International Labour Organization (ILO)                                                               i. Paris





b. United Nations High Commissioner for Human Rights (UNHCHR)                    ii. Rome





c. United Nations Educational, Social and Cultural Organization (UNESCO)         iii. Geneva





d. United Nations Security Council (UNSC)                                                             iv. New York





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       ii          i           iv         iii





(C)       ii          iii         i           iv





(D)       iv         ii          iii         i





Answer: (C)











47. Match List – I with List – II and select the correct answer with the codes given below:





List – I                                                                        List – II





a. J.J. Rousseau                                                           i. Survival of the Fittest





b. Herbert Spencer                                                      ii. General will





c. Jermy Bentham                                                       iii. Greatest good of the greatest number





d. John Austin                                                             iv. Theory of Sovereignty





Codes:





a          b          c          d





(A)       ii          i           iii         iv





(B)       i           ii          iii         iv





(C)       iv         iii         ii          i





(D)       iii         iv         i           ii





Answer: (A)











48. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I (Fundamental Rights)                                                                        List – II (Article No.)





a. Right to Constitutional Remedy                                                     i. 29





b. Protection of interest of Minorities                                                 ii. 17





c. Abolition of untouchability                                                             iii. 16





d. Equality of opportunities in matters of public employment           iv. 32





Codes:





a          b          c          d





(A)       iv         i           ii          iii





(B)       i           ii          iii         iv





(C)       ii          iv         i           iii





(D)       iii         ii          i           iv





Answer: (A)











49. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                                                    List – II





a. John Locke                                                                          i. Limited Government





b. Thomas Hare                                                                       ii. Separation of powers





c. Hamilton                                                                             iii. Rule of law





d. A.V. Dicey                                                                                     iv. Proportional Representation





Codes:





a          b          c          d





(A)       ii          i           iii         iv





(B)       i           iv         ii          iii





(C)       iii         iv         i           ii





(D)       iv         ii          iii         i





Answer: (B)











50. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                                                                List – II





a. The Shariah Act                                                                              i. 1956





b. The Dissolution of Muslim Marriage Act                                       ii. 1986





c. The Muslim Women (Protection of Rights on Divorce) Act          iii. 1937





d. The Hindu Succession Act                                                             iv. 1939





Codes:





a          b          c          d





(A)       iii         iv         ii          i





(B)       iv         ii          i           iii





(C)       i           ii          iii         iv





(D)       ii          iv         i           iii





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting