-->

Human Rights and Duties 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Human Rights and Duties 2013 June UGC NET Solved Question Paper II





1. The Hindu concept of dharma setsforth the responsibilities and rights of individuals in terms of their





(A) Individual identity





(B) Membership in a human community





(C) Duty towards God





(D) Duty towards family





Answer: (B)











2. The Indian tradition of human rights during war is best exemplified in the work of





(A) Mahabharata





(B) Ramayana





(C) Emperor Ashoka





(D) Emperor Akbar





Answer: (C)











3. Prohibition of Discrimination on grounds of religion etc. (Article 15 of the Indian Constitution) is a





Fundamental Right classifiable under





(A) The Right to Freedom of Religion





(B) The Right against Exploitation





(C) The Cultural and Educational Rights





(D) The Right to Equality





Answer: (D)











4. Which Article of the Constitution of India says ‘No Child below the age of fourteen years shall be employed to work in any Factory or Mine or engaged in any other hazardous employment’?





(A) Article 24 





(B) Article 45





(C) Article 330





(D) Article 368





Answer: (A)











5. Which Amendment introduced the “Right to Education” as a Fundamental Right?





(A) 44th





(B) 86th





(C) 98th





(D) 101st





Answer: (B)











6. Fundamental Duties mention in Article 51 A of the Constitution is in the nature of





(A) Legal obligations





(B) Instructions addressed to the citizens





(C) Powers of State to monitor citizens





(D) Justiciable Right





Answer: (B)











7. Which of the following thinkers did not give the idea of natural rights?





(A) Thombas Hobbes





(B) J.J. Rousseau





(C) John Locke





(D) Jermy Bentham





Answer: (D)











8. Who among the following theorists spoke about the right to property?





(A) John Locke





(B) Karl Marx





(C) J.S. Mill





(D) Antonio Gramsci





Answer: (A)











9. Article – 343 of the Indian Constitution declares Hindi as the





(A) National language





(B) State language





(C) Official language of the Union





(D) Administrative language of the Union





Answer: (C)











10. International Humanitarian Law relates to





(A) Laws of War





(B) Laws of Sea





(C) Laws of peaceful settlement of International Disputes





(D) Laws of Intervention in case of violation of Human Rights





Answer: (A)











11. Which Article of Universal Declaration of Human Rights declares, “Everyone has the right to life, liberty and security of person”?





(A) Article 1





(B) Article 3





(C) Article 5





(D) Article 6





Answer: (B)











12. The Declaration on the Rights of persons belonging to National or Ethnic religious or linguistic minorities was adopted by the U.N. General Assembly in





(A) 1948





(B) 1966





(C) 1993





(D) 2003





Answer: (C)











13. Convention on the elimination of All Forms of Discrimination against Women was adopted in





(A) 1966





(B) 1979





(C) 1983





(D) 1993





Answer: (B)











14. Which of the following does not constitute part of the International Bill of Rights?





(A) Universal Declaration of Human Rights





(B) International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights





(C) International Convention on Elimination of All Forms of Racial Discrimination





(D) Optional Protocol to the International Covenant on Civil and Political Rights, aiming at the abolition of the death penalty.





Answer: (C)











15. Which of the following is the only country in the world that guarantees right to succession to its citizens?





(A) Russia





(B) Switzerland





(C) Ethiopia





(D) Central African Republic





Answer: (C)











16. Who coined the phrase ‘self-rule and shared-rule’ that establishes federalism as a grand theory of group rights?





(A) Ronald Watts





(B) Thomas Eleiner





(C) Danial Elazar





(D) Benedict Anderson





Answer: (C)











17. All rights and freedoms are





(A) Indivisible and interdependent





(B) Indivisible but independent





(C) Hierarchical in order





(D) absolute





Answer: (A)











18. The Gandhian idea of individual rights was characterized within the framework of





(A) Human interdependence





(B) European liberal tradition





(C) Socialist tradition





(D) Vedic tradition





Answer: (A)











19. According to the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act 2000, Juveniles in conflict with the law are kept in





(A) Juvenile Home





(B) Judicial Custody





(C) Observation Home





(D) Parental Custody





Answer: (C)











20. Which of the following type of violence is not included in the ‘The Protection of Women from Domestic Violence Act 2005’?





(A) Physical and Sexual





(B) Verbal and Emotional





(C) Financial





(D) None of the above





Answer: (D)











21. Assertion (A): Extreme poverty constitutes the gross violation of human rights.





Reason (R): Fulfillment of basic needs of life lie at the core of enjoyment of human rights.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (A)











22. Assertion (A): International crimes refer to the crimes that take place in the international waters.





Reason (R): International criminal court was set up to deal with the incidents of the most serious crimes of concern to the international community as a whole.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (D)











23. Assertion (A): Rape and sexual harassment of women reflect the need for educating people on protection and promotion of women’s rights in India.





Reason (R): Human Rights Education in India is more academic than sensitizing people on the issues of protection and promotion of rights of vulnerable sections of society.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) iscorrect.





Answer: (A)











24. Assertion (A): Article 21 of the Indian Constitution has provided ample scope to courts to add newer dimensions to Right to Life.





Reason (R): Without Article 21, the Indian Constitution would not have remained democratic.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (B)











25. Assertion (A): John Locke is considered as the father of Constitutional Government.





Reason (R): John Locke argued for limiting the authority of Government.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (A)











26. Assertion (A): Universal Declaration of Human Rights is the foundation of various





Human Rights Instruments in the modern times.





Reason (R): America sought to universalize human rights in the world through the mechanism of Universal Declaration of Human Rights.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (C)











27. Assertion (A): Public opinion thrives in a democratic society.





Reason (R): There is freedom of press.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (A)











28. Assertion (A): ‘Climate Refugees’ are a group of people facing displacement from their native places due to the extremities of weather.





Reason (R): Rio Summit was an attempt to save the earth.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correctand (R) is the correctexplanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (B)











29. Assertion (A): The doctrine of ‘basic structure’ of Indian Constitution was evolved by Supreme Court in the Keshavanand Bharti case.





Reason (R): During the decades of 1950s and 1960s, there was an attempt on the port of the Executive to undermine the authority of the constitution.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (A)











30. Assertion (A): The challenge that the Indian State is facing today is how to achieve an equivalence between the State and the Civil Society within a democratic framework..





Reason (R): Criminalization of politics, political corruption and communal violence stand in the way of creating a value based political culture.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (B)











31. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                    List – II





a. Desmond Tutu                    i. Ghana





b. Martin Luther King             ii. Tanzania





c. Julius Nyrere                       iii. United States





d. Kwame Nkrumah               iv. South Africa





Codes:





       a b c d





(A) ii i iii iv





(B) iii iv i ii





(C) iv iii ii i





(D) i ii iii iv





Answer: (C)











32. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                List – II





a. Glorious Revolution                        i. 1215





b. Petition of Rights                            ii. 1688





c. Magna Carta                                    iii. 1689





d. Bill of Rights                                  iv. 1628





Codes:





       a b c d





(A) ii iii i iv





(B) ii iii iv i





(C) i ii iv iii





(D) ii iv i iii





Answer: (D)











33. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                List – II





a. Dr. Rajendra Prasad                        i. Struggle is My Life





b. Dr. AbulKalam Azad                      ii. Gitanjali





c. Nelson Mandela                              iii. India Wins Freedom





d. Rabindranath Tagore                      iv. India Divided





Codes:





        a b c d





(A) iv iii i ii





(B) iii ii iv i





(C) i ii iii iv





(D) ii i iv iii





Answer: (A)











34. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                List – II





a. Legal Theory of Rights                   i. Edmund Burke





b. Theory of Prescriptive Rights         ii. John Locke





c. Theory of Natural Rights                iii. T.H. Green





d. Idealistic Theory of Rights                         iv. J. Bentham





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv i ii iii





(C) i iii ii iv





(D) ii iv iii i





Answer: (B)











35. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                    List – II





a. Vienna Declaration                         i. 1993





b. Rio Declaration                   ii. 1992





c. Copenhagen Declaration     iii. 1980





d. Beijing Declaration             iv. 1995





Codes:





      a b c d





(A) ii iii iv i





(B) iii i ii iv





(C) iv ii iii i





(D) i ii iii iv





Answer: (D)











36. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                    List – II





a. Swami Sahajanand              i. Rights of Women





b. Sir Syed Ahmad Khan        ii. Rights of Dalits





c. Sir Narayan Guru                iii. Rights of Muslims





d. PanditaRamabai                  iv. Rights of Peasants





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv iii i ii





(C) ii iii i iv





(D) iv iii ii i





Answer: (D)











37. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                                                                                                    List – II





(Instrument)                                                                                                              (Year of Adoption)





a. International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination        i. 1950





b. Convention on the Political Rights of Women                                                                   ii. 1952





c. Convention on the Rights of the Child                                                                               iii. 1965





d. Convention relating to the status of Refugees                                                                   iv. 1989





Codes:





       a b c d





(A) i iii ii iv





(B) iii ii i iv





(C) ii i iii iv





(D) iii ii iv i





Answer: (D)











38. Arrange chronologically the enactment years of the following instruments by using codes given below:





(i) Dowry Prohibition Act





(ii) Child Marriage Restraint Act





(iii) Immoral Traffic (Prevention) Act





(iv) Protection of Civil Rights Act





Codes:





(A) (iii) (i) (ii) (iv)





(B) (ii) (iv) (iii) (i)





(C) (i) (ii) (iv) (iii)





(D) (iv) (i) (ii) (iii)





Answer: (B)











39. Match the Articles of International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights given in List – I with their corresponding rights given in List – II:





List – I                        List – II





a. Article 6                  i. Right to Education





b. Article 7                  ii. Right to Work





c. Article 8                  iii. Right to form and join Trade Union





d. Article 13                iv. Right to enjoyment of just and favorable conditions of work





Codes:





       a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iii i ii iv





(C) ii iv iii i





(D) i ii iii iv





Answer: (C)











40. Match List – I with List – II and select the correct answers from the codes given below:





List – I                                                                                                            List – II





(Right)                                                                                                 (Directive Principle)





a. Right to adequate means of livelihood                                           i. Article 39





b. Right to work                                                                                  ii. Article 41





c. Right to workers to participate in management of industries         iii. Article 43





d. Right of Children to free and compulsory education                     iv. Article 45





Codes:





       a b c d





(A) ii iii iv i





(B) i ii iii iv





(C) iv iii i ii





(D) iii iv ii i





Answer: (B)











41. Arrange the following in chronological order:





(i) African Charter on Human and Peoples’ Rights





(ii) Arab Charter on Human Rights





(iii) American Convention on Human Rights





(iv) European Convention on Human Rights





Codes:





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (iv) (iii) (i) (ii)





(D) (ii) (i) (iii) (iv)





Answer: (C)











42. Arrange the following Commissions in order of their creation:





(i) National Commission for Human Rights





(ii) National Commission for Minorities





(iii) National Commission for Women





(iv) National Commission for Protection of Child Rights





Codes:





(A) (i) (iii) (iv) (ii)





(B) (ii) (iv) (i) (iii)





(C) (iv) (ii) (i) (iii)





(D) (iii) (ii) (i) (iv)





Answer: (D)











43. Arrange the following in chronological order:





(i) Universal Declaration of Human Rights.





(ii) Declaration of the Rights of the Child.





(iii) Declaration on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination.





(iv) Declaration on the Right to Development.





Codes:





(A) (ii) (iv) (iii) (i)





(B) (iii) (i) (iv) (ii)





(C) (i) (ii) (iii) (iv)





(D) (iv) (iii) (ii) (i)





Answer: (C)











44. Arrange the following in chronological order:





(i) Asian Values Debate





(ii) Right to Development





(iii) Universal Declaration of Human Rights





(iv) Development as Freedom





Codes:





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iii) (i) (ii) (iv)





(C) (ii) (iii) (i) (iv)





(D) (iv) (ii) (iii) (i)





Answer: (B)











45. Arrange the following in chronological order:





(i) League of Nations





(ii) Permanent Court of International Justice





(iii) International Labour Organization





(iv) World Health Organization





Codes:





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (ii) (i) (iii) (iv)





(C) (iv) (iii) (ii) (i)





(D) (i) (iii) (ii) (iv)





Answer: (D)











46. Arrange the following Articles in chronological order:





(i) Freedom of Expression





(ii) Freedom of Thought, Conscience and Religion





(iii) Protection of Privacy





(iv) Access to Appropriate Information





Codes:





(A) (ii) (iii) (i) (iv)





(B) (i) (ii) (iii) (iv)





(C) (iii) (iv) (i) (ii)





(D) (iv) (i) (ii) (iii)





Answer: (Wrong question)











Read the passage given below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage:





The British political theorist John Stuart Mill (1806-1873) called for the right to self-determinationonly in particular instances. In Considerations on Representative Government (1861), he argued that the homogeneity of national identity, of a “united public opinion,” is necessary to allow the establishment of free political institutions. The unified nation, rather than the multinational state, formed the fundamental political unit. Its existence is a necessary precondition for free government. The other prerequisites were economic and social development, and those nations which, like India, lagged behind, were legitimate objects of an “enlightened” colonialism for which the British provided a model.





As early as 1909, Rosa Luxemburg (1870-1919), the exiled Polish socialist leader in Germany, provided a socialist view of the right to self-determination. In The National Question and Autonomy (1909), she maintained that socialist concessions to claims for national rights were usually pointless and counterproductive. Yet in opposition to future Soviet leader Joseph Stalin, she favoured claims to self-determination by oppressed people so long as their economies could survive independence. Attacking the Polish nationalists of her day, Luxemburg argued that secession from Russia would undermine the interests of the Polish proletariat. Such rights were utopian for industrially backward countries, like Poland and Czechoslovakia, whose economic development depended on the market of their mother country. Luxemburg also warned that any alliance of the working class with the nationalist bourgeoisie of oppressed countries would subvert the future establishment of democratic and socialist regimes.





From a very different perspective, the liberal President Woodrow Wilson (1856- 1924) proclaimed in his “The Fourteen Points Address” to Congress (1918) the right of ethnic groups to national self-determination: “it is the principle of justice to all peoples and nationalities, and their right to live on equal terms of liberty and safety with another, whether they be strong or weak.” These rights, he hoped, could be realized by a League of Nations, which would establish borders based on homogenous ethnic groups, thereby presumably removing a major cause of war.





Inspired by Wilson, the League of Nations, was an international organization established after World War I to provide peace and security, and to facilitate humancooperation. The Covenant of The League ofNations (1919) sought humane working conditions, the prohibition of traffic in women and children, the prevention and control of disease, and the just treatment of colonial peoples. The League of Nations placed the people of the colonies under a system of mandates administered by the victorious colonial powers, who agreed to bring the mandate territories toward self-Government. The administering powers were responsible for ensuring racial and religious impartiality in those territories.











47. Who among the following favoured grant of right to self-determination only on the basis of ethnicity?





(A) Rosa Luxemburg





(B) Woodrow Wilson





(C) John Stuart Mill





(D) None of the above





Answer: (B)











48. Necessary pre-condition for free Government according to J.S. Mill is





(A) Unified Nation





(B) Multinational State





(C) Cultural Homogeneity





(D) Cultural Heterogeneity





Answer: (A)











49. Rosa Luxemburg opposed Polish recession from Russia because





(A) Poland was ethnically not different Russia





(B) Right to self-determination by industrially backward countries was not justified.





(C) Communism does not favourright to self-determination.





(D) None of the above





Answer: (B)











50. The covenant of League of Nations favoured





(A) Immediate grant of right to self-determination to colonial people.





(B) Continuation of colonial rule as it existed before 1919.





(C) Placement of colonies under a system of mandates administered by victorious colonial powers.





(D) Administration of colonies by the League itself.





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting