-->

Human Rights and Duties 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



Human Rights and Duties 2012 December UGC NET Solved Question Paper III





1. Which one of the following is not a crime under the statute of the International Criminal Court?





(A) Piracy





(B) War Crimes





(C) Crimes against humanity





(D) Genocide





Answer: (A)











2. The National Human Rights Commission is a





(A) Constitutional body





(B) Statutory body





(C) Executive body





(D) NGO





Answer: (B)











3. The right to freedom from malnutrition can be availed through





(A) Antyodaya Anna Yojana





(B) Madhyarn Bhojan Yojana





(C) Bhook Mitao Yojana





(D) None of them





Answer: (A)











4. Revocation of appointment on grounds of pregnancy amounts to gender violation under





(A) Convention on the Elimination of all forms of Discrimination against Woman (CEDAW).





(B) Equality before law.





(C) Fundamental Liberties granted under the UN Convention.





(D) All of them.





Answer: (A)











5. Speedy trial vis-à-vis effective opportunity to defend one self is a mandate of





(A) Preamble of International Covenant and Civil and Political Rights, 1966.





(B) As per Article 10 of United Nations Declaration on Human Rights, 1948.





(C) Supreme Court Order in Sheela Barse’s case.





(D) All of them.





Answer: (D)











6. Field trial of genetically modified crop requires safety measures to avoid crop contamination is considered as





(A) Human Rights violation





(B) Violation of public health





(C) Violation of personal liberty





(D) None of them





Answer: (C)











7. Which Schedule of the Indian Constitution deals with tribal Welfare?





(A) Seventh Schedule





(B) Fifth Schedule





(C) Ninth Schedule





(D) Eleventh Schedule





Answer: (D)











8. Justice is





(A) Basic Concept





(B) Critical Theory





(C) Theory of Marx





(D) Feminist jurisprudence





Answer: (A)











9. Human Rights entitles/mankind to





(A) Comfort





(B) Convenience





(C) Decent, civilized and dignified life





(D) Guarantee of existence





Answer: (C)











10. Which of the following agreement is blamed for raising drug price thereby adversely affect the right to health?





(A) TRIPS





(B) TRIMS





(C) GATT





(D) AOA





Answer: (A)











11. The legality of the use of which one of the following weapons was questioned before the ICJ?





(A) Chemical weapons





(B) Biological weapons





(C) Anti-personnel Landmine





(D) Nuclear weapons





Answer: (D)











12. Article 21 of the Indian Constitution provides for





(A) Right to die





(B) Right to subsist





(C) Right to life and personal liberty





(D) Right to lively and liberal life





Answer: (C)











13. Which one of the following is not recognised by the UNHCR as a durable solution to refugee problem?





(A) Burden sharing





(B) Voluntary Repatriation





(C) Resettlement





(D) Local Integration





Answer: (A)











14. Vishaka Vs. State of Rajasthan case is not about





(A) Gender bias





(B) Gender equality





(C) Gender exploitation





(D) Gender satisfaction





Answer: (D)











15. Under the UN Charter the prohibition on the use of force is found in





(A) Article 2(i)





(B) Article 2(ii)





(C) Article 2(iii)





(D) Article 2(iv)





Answer: (D)











16. Who headed the constitutional Assembly’s Minorities Sub commission?





(A) H.K. Mookerjee





(B) K.M. Munshi





(C) Rajkumari Amrit Kaur





(D) Begum Aizaz Rasul





Answer: (A)











17. Staineslaus Vs. State of Madhya Pradesh has dealt the issue relating to





(A) Educational Rights of Minorities





(B) Language Rights





(C) Religious Conversion





(D) Cultural Rights





Answer: (C)











18. Which of the following NGO’s advocates for abolition of death penalty?





(A) Green Peace





(B) International Commission of Jurists





(C) ICRC





(D) Amnesty International





Answer: (D)











19. In which year Human Rights Council replaced the UN Commission of Human Rights?





(A) 2001 





(B) 1993





(C) 1958





(D) 2006





Answer: (D)











20. European Commission on Human Rights is abolished in





(A) 1994





(B) 1998





(C) 1950





(D) 2008





Answer: (B)











21. Protective discrimination is meant to uplift:





(A) Scheduled Castes only





(B) Scheduled Tribes only





(C) Other Backward Classes only





(D) All of above





Answer: (D)











22. Concept of Rule of Law is fathered by





(A) Lord Ivor Jenning





(B) A.V. Dicey





(C) Babasaheb Ambedkar





(D) Lord Mountbatten





Answer: (B)











23. Which one of the following rights is not protected under Article 27 of the ICCPR?





(A) To enjoy their own culture





(B) To profess and practice their own religion





(C) To use their own language





(D) To participate in political process.





Answer: (D)











24. Fundamental Duties of the citizen were added to the Constitution by





(A) 44th Amendment





(B) 42nd Amendment





(C) 34th Amendment





(D) 32nd Amendment





Answer: (B)











25. Cartagena Declaration is related to





(A) Refugees





(B) Minorities





(C) Migrant workers





(D) Woman





Answer: (A)











26. Which Article of UDHR concerns the Right to benefit from scientific advancement?





(A) Article 3





(B) Article 14





(C) Article 27





(D) Article 24





Answer: (C)











27. Name the human rights activist who is on hunger strike since November 2nd, 2000 against the Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA).





(A) Medha Patkar





(B) Shabnam Hashmi





(C) Teesta Setalvad





(D) Irom Chanu Sharmila





Answer: (D)











28. Which of the following is false?





(A) All Human Rights are for all.





(B) Governments should see that domestic laws confirm to the standards of human rights instrument.





(C) Human Rights are interdependent but hierarchical





(D) UN Charter mentions its concern for Human Rights





Answer: (C)











29. Mukherjee J. in Commissioner, Hindu Religious Endowments vs. L.T. Swamiar held





(A) A law may prescribe ritual and observances, ceremonies and modes of worship





(B) A king may prescribe ritual and observances, modes of worship and ceremonies





(C) A religion may prescribe ritual and observances, ceremonies and modes of worship





(D) None of above





Answer: (C)











30. Ms. Aruna Roy, one of the founders of the movement for the right to information is associated with





(A) Mazdoor Kisan Shakti Sangathan





(B) People’s Union for Civil Liberties





(C) People’s Union for Democratic Rights





(D) National Human Rights Commission





Answer: (A)











31. Human Rights and Human Duties are





(A) Opposite to each other





(B) Complementary to each other





(C) Not related to each other





(D) None of the above





Answer: (B)











32. The Declaration on the Rights of Indigenous People was adopted in 2007 by





(A) Security Council





(B) General Assembly





(C) Human Rights Council





(D) Economic and Social Council





Answer: (B)











33. The Framers of the Indian Constitution borrowed the concept of Fundamental





Rights from the Constitution of





(A) U.S.A.





(B) U.K.





(C) Ireland





(D) Canada





Answer: (A)











34. Which Convention outlaws Hate Speech?





(A) International Covenant on Civil and Political Rights





(B) International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights





(C) Convention on the Rights of the Child





(D) International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination





Answer: (D)











35. The Right to Health recognised under the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights is contained in





(A) Article 8





(B) Article 10





(C) Article 12





(D) Article 14





Answer: (C)











Question Nos. 36 to 45 contains two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R). Examine whether the statements are correct and related to each other with the help of the codes given below:











36. Assertion (A): Justice is object of Human Rights.





Reason (R): Because Human Rights are provided by law.





Codes:





(A) (A) and (R), both are correct, (R) is correct explanation of (A).





(B) (A) and (R), both are correct, but (R) is not correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











37. Assertion (A): Humanity, compassion and other virtues are human values.





Reason (R): Human Rights is a subject of great importance.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











38. Assertion (A): Custodial violence is an unacceptable abuse of power by police and serious violations of human rights by them.





Reason (R): Article 21 of the Indian Constitution guarantees the Fundamental Rights to life and personal liberty.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but(R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (A)











39. Assertion (A): Right to equality suggests that people ought to have an equal opportunity to demonstrate their particular capabilities and not be governed by the accident of their birth.





Reason (R): All men are equal in virtue, talent, rational capacity and endeavour.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (C)











40. Assertion (A): The concept of Fundamental Rights of the Indian Constitution was taken from the Act of 1935.





Reason (R): The Fundamental Rights are justifiable.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (D)











41. Assertion (A): The right of the individual to participate in the choice of representative is a right inherent in the quality of citizenship.





Reason (R): Franchise is an agency of political participation in governance.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (B)











42. Assertion (A): Society, economy, polity, religion and culture are inter-related.





Reason (R): Society, economy, polity, religion and culture are governed by law.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











43. Assertion (A): Naxalite movement is an armed struggle of poor peasantry against the landlords.





Reason (R): Naxalite movement was born in the Naxalbari village of Darjeeling District.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (B)











44. Assertion (A): Development should not deprive the belongings and suppress the Human Rights of Tribal and indigenous people.





Reason (R): Real development is inclusive of the social development of the indigenous population.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (A)











45. Assertion (A): Romans opposed slavery and it declined during the ancient Roman period in history.





Reason (R): Romans keeping faith on Human Rights believed in equality of men and slavery as against equality.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (A)











46. Arrange the following instruments in their chronological order of their introduction using codes given below:





(i) International Convention on the Elimination of all forms of Racial Discrimination.





(ii) Bill of Rights.





(iii) Torture Convention.





(iv) United Nations Convention on the Rights of the Child.





Codes:





(A) (i), (ii), (iv), (iii)





(B) (ii), (i), (iii), (iv)





(C) (ii), (i), (iv), (iii)





(D) (i), (ii), (iii), (iv)





Answer: (B)











47. Arrange chronologically the ascending order of the establishment of the following international organizations using the codes given below:





(i) WHO





(ii) ILO





(iii) WTO





(iv) UNESCO





Codes:





(A) (iii), (iv), (ii), (i)





(B) (ii), (iii), (iv), (i)





(C) (i), (ii), (iii), (iv)





(D) (ii), (iv), (i), (iii)





Answer: (D)











48. Arrange chronologically the enactment years of following instruments by using codes given below:





(i) The Women’s Rights to Property Act





(ii) The Female Infanticide Act.





(iii) The Hindu Marriage Disabilities Removal Act.





(iv) The Indian Divorce Act.





Codes:





(A) (i), (ii), (iv), (iii)





(B) (ii), (iv), (i), (iii)





(C) (iv), (ii), (i), (iii)





(D) (iv), (ii), (iii), (i)





Answer: (C)











49. Arrange the following topics, appearing in the protection of Human Rights Act, 1993, according to their sequence in the Act, using codes given below:





(i) Definition of Human Rights





(ii) Powers of NHRC





(iii) Functions of NHRC





(iv) Human Rights Courts





Codes:





(A) (i), (ii), (iii), (iv)





(B) (i), (iii), (ii), (iv)





(C) (i), (iii), (iv), (ii)





(D) (iii), (i), (ii), (iv)





Answer: (B)











50. Arrange the UN Secretary Generals in order of their term:





(i) Kofi Annan





(ii) Ban Ki-Moon





(iii) Boutros Boutros-Ghali





(iv) Perez de Cuellar





Codes:





(A) (iv), (iii), (i), (ii)





(B) (i), (ii), (iii), (iv)





(C) (iii), (ii), (i), (iv)





(D) (ii), (iii), (iv), (i)





Answer: (A)











51. What is the correct sequence of the following?





(i) Universal Declaration of Human Rights.





(ii) Declaration on the Rights of Disabled persons.





(iii) Convention on the Rights of the Child.





(iv) Convention on the status of refugees.





Codes:





(A) (i), (iv), (ii), (iii)





(B) (ii), (i), (iv), (iii)





(C) (iv), (i), (iii), (ii)





(D) (ii), (iii), (i), (iv)





Answer: (A)











52. Consider the following events and choose the correct chronological sequence for recognition of human rights:





(i) Magna Carta





(ii) French Revolution





(iii) Universal Declaration of Human Rights





(iv) Adoption of International Covenant on civil and political Rights





Codes:





(A) (i), (iv), (ii), (iii)





(B) (i), (ii), (iii), (iv)





(C) (iii), (i), (iv), (ii)





(D) (ii), (i), (iv), (iii)





Answer: (B)











53. Arrange chronologically in the order of happening of the following revolutions by using the codes below:





(i) French Revolution





(ii) American Revolution





(iii) Bolschwick Revolution





(iv) Iranian Revolution





Codes:





(A) (i), (ii), (iii), (iv)





(B) (iv), (iii), (ii), (i)





(C) (ii), (iii), (iv), (i)





(D) (ii), (i), (iii), (iv)





Answer: (A)











54. Arrange the following Fundamental Human Duties as per their Constitutional order of sequence using the code below:





(i) To provide opportunities for education to one’s own child.





(ii) To abide by the Constitution.





(iii) To defend the country.





(iv) To safeguard public property.





Codes:





(A) (iii), (ii), (iv), (i)





(B) (ii), (iii), (iv), (i)





(C) (ii), (iii), (i), (iv)





(D) (iv), (i), (ii), (iii)





Answer: (B)











55. Arrange the following thinkers in sequence of their era using the codes below:





(i) Karl Marx





(ii) A.V. Diecy





(iii) Rousseau





(iv) Hegel





Codes:





(A) (iii), (iv), (i), (ii)





(B) (iii), (ii), (iv), (i)





(C) (i), (ii), (iv), (iii)





(D) (iv), (iii), (i), (ii)





Answer: (A)











56. Match the conferences in List – I with subject matter in List – Ii and select answer from the codes given below:





List – I                                    List – II





a. Kampala Conference           i. Women Rights





b. Beijing Conference             ii. Crime of Aggression





c. Vienna Conference                         iii. Racism





d. Durban Conference            iv. Human Rights





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) i ii iii iv





(C) iv iii ii i





(D) iii iv ii i





Answer: (A)











57. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                                                                List – II





a. Right to adequate means of livelihood                                           i. Article 39





b. Right to Work                                                                                 ii. Article 41





c. Rights of workers to participate in management of industries       iii. Article 43





d. Right of children to free and compulsory education                      iv. Article 45





Codes:





       a b c d





(A) ii iv i iii





(B) i ii iii iv





(C) iv iii ii i





(D) iii i iv ii





Answer: (B)











58. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I            List – II





a. 1215            i. Petition of Rights





b. 1628            ii. Magna Carta





c. 1689            iii. Ministers of the Crown Act





d. 1937            iv. Bill of Rights





Codes:





       a b c d





(A) iii iv i ii





(B) ii i iv iii





(C) iv ii iii i





(D) i ii iii iv





Answer: (B)











59. Match List – I with List – II and select the correct answer with the help given codes:





List – I                                    List – II





a. Magna Carta                        i. Luther King





b. American Civil Rights        ii. King John





c. French Revolution               iii. Nelson Mandela





d. Antiapartheid                      iv. Dante





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) iv ii iii i





(C) i iii iv ii





(D) iii ii i iv





Answer: (A)











60. Match the technology in List – I with human rights concern mention in List – II:





List – I                                                            List – II





Science &Technology                         Human Rights Concern





a. Amniocentesis                                 i. Right to Health





b. Narco Analysis                                ii. Right to privacy





c. Cyber Technology                           iii. Right to birth





d. Genetic Engineering                       iv. Freedom of Information





Codes:





       a b c d





(A) iv ii iii i





(B) i ii iii iv





(C) i iii iv ii





(D) iii ii iv i





Answer: (D)











61. Match the following concepts with the names of the supporters in List – II :





List – I                                                List – II





Concepts                                 Supporters





a. Swaraj                                 i. Jyotirao Phule





b. Freedom                              ii. Gandhi





c. Development                       iii. Thomas Jefferson





d. Dalit Justice                        iv. Mahbub al Haq





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) ii iv i iii





(C) ii iii iv i





(D) iii iv i ii





Answer: (C)











62. Match List – I with List – II and select the correct answer with the help of codes given below:





List – I                                                            List – II





Millennium Development                   Goal Issue





a. Goal 1                                              i. Gender equality





b. Goal 2                                             ii. Poverty eradication





c. Goal 3                                              iii. Combat HIV/AIDS





d. Goal 6                                             iv. Universal primary education





Codes:





      a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iv i iii





(C) ii iv iii i





(D) iv ii iii i





Answer: (B)











63. Match List – I with List – II and select the correct answer with the help of codes given below:





List – I                                                            List – II





Declaration                                          Subject Matter





a. Rome Declaration, 1996                 i. Gender justice





b. Stockholm Declaration 1972          ii. Food Security





c. Doha Declaration, 2001                  iii. Environment Protection





d. Beijing Declaration                         iv. Public Health





Codes:





      a b c d





(A) ii iii iv i





(B) i iv iii ii





(C) i ii iii iv





(D) iv i ii iii





Answer: (A)











64. Match the summits in List – I with subject matter of the summits in List – II:





List – I                                                            List – II





Summits                                              Subject Matter





a. Johannesburg Summit, 2002           i. Right to reproductive health





b. Cairo Summit, 1994                        ii. Right to housing





c. Millennium Summit, 2000               iii. Sustainable development





d. Istanbul Summit, 1996                   iv. Developmental goal





Codes:





      a b c d





(A) i iii ii iv





(B) iii i iv ii





(C) iv iii ii i





(D) i iv ii iii





Answer: (B)











65. Match List – I with List – II and select the correct answer with the help of given codes which have human rights touch:





List – I                                                List – II





a. Right to freedoms                           i. Article 14 – 18





b. Right to equality                             ii. Article – 19





c. Right to Constitutional Remedies   iii. Article 23 – 24





d. Right against exploitation               iv. Article – 32





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) i iii iv ii





(C) iii ii i iv





(D) i ii iii iv





Answer: (A)











66. Match list – I with List – II and select the correct answer with the help of codes given below:





List – I                                                List – II





UDHR Articles                       Theme





a. Article – 3                           i. Freedom from Slavery





b. Article – 4                           ii. Freedom from arbitrary Arrest





c. Article – 7                           iii. Right to Life and Liberty





d. Article – 9                           iv. Right to Equality





Codes:





       a b c d





(A) iii i iv ii





(B) i ii iii iv





(C) ii iii iv i





(D) iv iii ii i





Answer: (A)











67. Match the following features of the Indian Constitution and their sources:





List – I                                    List – II





a. Bill of Rights                       i. Ireland





b. Directive principles             ii. U.S.A.





c. Emergency powers              iii. Canada





d. Residual powers                 iv. Germany





Codes:





      a b c d





(A) i iii iv ii





(B) ii i iii iv





(C) iii ii i iv





(D) ii i iv iii





Answer: (D)











68. Match items in List – I with items in List – II, using codes given below for protection human rights:





List – I                                    List – II





a. Magna Carta                        i. Sexual harassment





b. Feminist Perspective           ii. Civil and Political Rights





c. Critical Theory                    iii. Human value





d. Humanity                            iv. Horbeumors





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) i ii iv iii





(C) ii i iii iv





(D) iv iii i ii





Answer: (A)











69. Match items in List – I with items inList – II, using codes given below for protection of human rights:





List – I                                                List – II





a. Protective discrimination                i. Article 29 of the Constitution





b. Freedom of Speech                         ii. Article 25 of the Constitution





c. Freedom of Religion                       iii. Article 14 of the Constitution





d. Linguistic Minorities                       iv. Article 19 of the Constitution





Codes:





       a b c d





(A) iv iii ii i





(B) iii iv ii i





(C) iii iv i ii





(D) i ii iv iii





Answer: (B)











70. Match items in List – I with items in List – II, using codes given below:





List – I                                    List – II





a. Fundamental Rights            i. Crime





b. Conscience                          ii. Universal Declaration of Human Rights





c. Preventive detention           iii. Language





d. Culture                                iv. Religion





Codes:





       a b c d





(A) ii iv i iii





(B) iv ii i iii





(C) ii iv iii i





(D) i iii iv ii





Answer: (A)











Question Nos. 71 to 75:





            G.W.F. Hegel completely changed the meaning of the civil society giving rise to a modern liberal understanding of it as a form of market society as opposed to institutions of modern nation state. Unlike his predecessors, the leading thinker of Romanticism movement considered civil society as a separate realm, a “system of needs” that is “the difference which intervenes between family and the State. For Hegel, civil society manifested contradictory forces. Being the realm of capital interests, there is a possibility of conflicts and inequalities within it. Man’s choice is limited due to those inequalities. Hegel argued that those inequalities lead to a more efficient system on the whole. Karl Marx was a Hegelian. For Marx civil society was the base of productive forces whereas political society was the super structure. Agreeing with the link between capitalism and civil society, Marx held that the latter represents bourgeoisies. Therefore, the State as super structure also represents the dominant class. Marx rejected the positive role of State put forth by Hegel. This negative view about civil society was rectified by Antonio Gramsci. Departing from Marx, Gramsci located the civil society in the political super structure. He underlined the crucial role of civil society as the contributor of cultural and ideological capital. Rather than posing it as a problem Gramsci viewed civil society as the sole site of problem solver. Agreeing with Gramsci, The New Left assigned key role to civil society to defend people against state and market.











71. Hegel felt





(A) Inequalities create civil society





(B) Inequalities within civil societies bring overall efficiency





(C) Men enjoy good choice due to inequalities in civil society





(D) Civil society is devoid of inequalities





Answer: (B)











72. Marx was Hegelean because he





(A) Resembled Hegel.





(B) Had the same nationality as that of Hegel.





(C) Did not differ from Hegel’s description of civil society in Toto.





(D) Agreed with Hegel’s description of civil society as a form of market society.





Answer: (D)











73. Marx considered





(A) State is bourgeosis while civil society is not.





(B) Civil society is bourgeosis while State is not.





(C) Both civil society and State are independently bourgeose.





(D) State is bourgeose because civil society is bourgeosic in its representation.





Answer: (D)











74. Role of civil society is positive according to





(A) Marx





(B) Marx and Hegel





(C) Gramsci and Marx





(D) Hegel and Gramsci





Answer: (C)











75. ‘New Left’ supported the civil society because it





(A) Creates rift between state and market.





(B) Engages defence lawyer when state or market troubled people.





(C) Is linked by Gramsci.





(D) Supports people in case of trouble from State or market.





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting