-->

Home Science 2013 December UGC NET Solved Question Paper III








1. The frequency with which a job position falls vacant in an organization is referred to as





(A) Employee turnover





(B) Absenteeism





(C) Induction





(D) Reinforcement





Answer: (A)











2. The fortificant used in iodized salt is





(A) Sodium iodide





(B) Potassium iodate





(C) Sodium iodate





(D) Potassium iodide





Answer: (B)











3. Serum Vitamin D level ______ are indicative of sub-clinical Vitamin D deficiency.





(A) < 20 ng/dl





(B) < 10 ng/dl





(C) < 30 ng/dl





(D) < 5 ng/dl





Answer: (A)











4. Following is not a method of nutritional assessment using Biochemical Method:





(A) Urinary iodine





(B) Haemoglobin estimation





(C) Serum retinol





(D) Blood Pressure





Answer: (D)











5. In the study of language the terms surface structure and deep structure can be associated with





(A) Albert Bandura





(B) Noam Chomsky





(C) Jane Elliot





(D) B.F. Skinner





Answer: (B)











6. The overall female literacy according to Census 2011 is





(A) 54.6%





(B) 10.8%





(C) 65.5%





(D) 38.2%





Answer: (C)











7. Which of the following is not a hand printing technique?





(A) Duplex





(B) Screen





(C) Block





(D) Stencil





Answer: (A)











8. Which of the following garment finishers is used for finishing number of garments together?





(A) Form press





(B) Tunnel





(C) Buck Press





(D) Die Press





Answer: (B)











9. Electromyography is a method used for measuring





(A) Muscle fatigue





(B) Electric phenomenon occurring in the muscle





(C) Electric phenomenon occurring in the bones





(D) Efficiency of tissues





Answer: (B)











10. The Act which governs Consumer Disputes Redressal Forum is_______





(A) The Bureau of Indian Standards Act





(B) The Consumer Protection Act





(C) The Trade merchandise Mark Act





(D) Restrictive Trade Practices Act





Answer: (B)





11. ‘Diffusion of Innovation’ Theory was proposed by





(A) Evrett Rogers





(B) Aristotle





(C) Wilbur Schramm





(D) Shannon and Weaver





Answer: (A)











12. International Literacy Day is celebrated on





(A) 8th September





(B) 8th October





(C) 8th November





(D) 8th August





Answer: (A)











13. Operating expenses in any food service organization include





I. Labour





II. Depreciation





III. Replacement and maintenance





IV. Rent





V. Food





Codes:





(A) II, III, IV





(B) I, II, IV





(C) II, IV, V





(D) I, III, V





Answer: (A)











14. Following food components have antioxidant effects:





I. Sesame lignans





II. Phenols





III. Carotenoid





IV. Vitamin E





V. Vitamin D





VI. Vitamin C





Codes:





(A) III, V, II, VI





(B) V, I, II, III





(C) II, III, IV, VI





(D) I, II, III, V





Answer: (C)











15. The following are the tests for measuring pectin concentration:





I. Alcohol Test





II. Boiling point test





III. Jelmeter Test





IV. Sheet test





Codes:





(A) I & II





(B) II & IV





(C) I & III





(D) All of these





Answer: (B)











16. Important functions of calcium are





I. Formation of bone





II. Neuromuscular excitation





III. Blood coagulation





IV. Membrane permeability





V. maintain osmotic equilibrium





Codes:





(A) I and IV





(B) I, II, III & IV





(C) I, II, III & V





(D) I, III, IV & V





Answer: (B)











17. Fruits such as mangoes, papaya, peaches and apricots are rich source of





I. Antioxidants





II. Carbohydrates





III. Soluble fibre





IV. Protein





Codes:





(A) I, II, IV





(B) I, II, III





(C) II, III, IV





(D) None of these





Answer: (B)











18. Mid-Day Meal (MDM) Programme for school children between 6 – 11 years of age involves the following:





I. Monitors growth of the children





II. Provide 450 kCals and 8 – 12 g protein/day





III. Provide hot cooked meals





IV. Provide timely immunization





V. Improve school attendance





Codes:





(A) II, III & IV





(B) II, III & V





(C) I, II & V





(D) II, IV & V





Answer: (B)











19. Common symptoms of Alzheimer’s disease are





(a) Disorientation





(b) Joint pain





(c) Anxiety and anger





(d) Upper respiratory infections





(e) Memory loss





Codes:





(A) (d), (a) and (e)





(B) (b), (d) and (a)





(C) (c), (b) and (e)





(D) (a), (c) and (e)





Answer: (D)











20. Egocentrism leads to a variety of illogical features of thought in preschoolers





(a) Animistic thinking





(b) Irreversibility





(c) Perception bound





(d) Metacognition





Codes:





(A) (a), (b), (c)





(B) (b), (c), (d)





(C) (c), (d), (a)





(D) (d), (a), (b)





Answer: (A)





21. Which are the statutory bodies required to be set up under the Juvenile Justice (Care and Protection) Act 2000?





(a) Councils for Rights





(b) Observation Homes





(c) Juvenile Welfare Boards





(d) Antenatal clinics





(e) Child Welfare Committees





Codes:





(A) (a), (b) and (c)





(B) (b), (d) and (c)





(C) (a), (c) and (e)





(D) (b), (c) and ü (e)





Answer: (D)











22. Oxidizing bleaching agents include:





I. Sodium hypochlorite





II. Hydrogen peroxide





III. Ozone





IV. Sodium bisulphate





Codes:





(A) II, III and IV are correct.





(B) I, II and III are correct.





(C) I, II and IV are correct.





(D) I, III and IV are correct.





Answer: (B)











23. Specifications in a production unit affect the following:





I. Consistency in fit





II. Costs





III. Intrinsic quality





IV. Materials used





Codes:





(A) I & II are correct.





(B) II & III are correct.





(C) III & IV are correct.





(D) All the above are correct.





Answer: (D)











24. Persian carpets are divided into three groups:





I. Obee





II. Farsh/Qali





III. Qalichech





IV. Gelim/Zilu





V. Pagan





Codes:





(A) I, II and III are correct.





(B) II, IV and V are correct.





(C) III, IV and V are correct.





(D) II, III and IV are correct.





Answer: (D)











25. Which of the following methods are used for controlling the use of income?





I. Mental check





II. Evaluation of Expenditure





III. Savings and Investment





IV. Mechanical Check





V. Record Keeping





VI. Budgeting





Codes:





(A) II, III, VI





(B) I, IV, V





(C) III,V, VI





(D) I, IV, V, VI





Answer: (D)











26. Types of traction (important in the development of goal character in activities) include





I. Operation traction





II. Object traction





III. Time traction





IV. Batch traction





V. Process traction





VI. Machine traction





VII. Line traction





Codes:





(A) II, IV, V, VI, VII





(B) II, III, IV, V, VII





(C) I, IV, V, VI, VII





(D) II, III, IV, V, VI





Answer: (C)











27. In the managerial subsystem of systems approach to management, the sources of demands and resources of inputs are:





I. Events in micro-habitat





II. Family goals





III. Feed back





IV. Goods and services of a family





V. Events in macro-habitat





VI. Decisions and Standards





Codes:





(A) I, III, IV, V





(B) II, III, V, VI





(C) I, II, IV, V





(D) I, II, V, VI





Answer: (C)











28. The effects of magic Bullet Theory of Mass Media are





I. Promotion of innovation





II. Popularization of radio and television.





III. Emergence of advertising industry.





IV. Hitler’s monopolization of the mass media.





Codes:





(A) I, II, III and IV are correct.





(B) I, II and III are correct.





(C) II, III and IV are correct.





(D) Only I is correct.





Answer: (C)











29. The impact of Information, Communication, Technologies, and ICTs in practice is evident in





I. Networks in society





II. Digital divide





III. E-commerce





IV. Grapevines





Codes:





(A) I, II, III and IV are correct.





(B) I, II and IV are correct.





(C) I, II and III are correct.





(D) II and III are correct.





Answer: (C)











30. The essential features of leaders training include the following:





I. Participatory atmosphere





II. Group interaction





III. Realistic venues





IV. Create work opportunities





Codes:





(A) I, II, III and IV are correct.





(B) II, III, IV are correct.





(C) II, III, I are correct.





(D) Only IV is correct.





Answer: (C)











31. Assertion (A): Antioxidant rich diet can minimize toxicity and maximize potential health benefits.





Reason (R): Diet rich in fruits and vegetables provide Vitamin A, Vitamin C and Vitamin E, etc. at higher than RDA levels.





Codes:





(A) (A) is wrong and (R) is right.





(B) (A) is right, but (R) is wrong.





(C) (A) is right and (R) is the correct explanation.





(D) (A) is right, but (R) is incorrect explanation.





Answer: (C)











32. Assertion (A): Obesity and Heart Disease is a result of excessive energy intake and reduced physical activity.





Reason (R): Sedentary life style and availability of high energy density foods leads to degenerative disease.





Codes:





(A) (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(B) (A) is true and (R) is false.





(C) (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (C)











33. Assertion (A): Bakery products are rich in hydrogenated fat containing transfats.





Reason (R): Excess consumption of foods rich in transfat increases the risk to develop non-communicable diseases.





Codes:





(A) (A) and (R) are correct and (R) is partial explanation of (A).





(B) (A) and (R) are correct and (R) is complete explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (B)











34. Assertion (A): In nutrition assessment, biochemical tests are useful in early detection of nutritional deficiency.





Reason (R): Such laboratory tests confirm the sub-clinical form.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is not correct explanation of (A).





(B) (A) is correct, but (R) is partially correct.





(C) (A) is incorrect and (R) is correct.





(D) (A) is correct and (R) is correct explanation.





Answer: (D)











35. Assertion (A): Indians are at increased risk to develop metabolic syndrome X.





Reason (R): Primary indicators of syndrome X are central obesity, abnormal glucose tolerance, and low level of HDL.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) and (R) are true and(R) is partially true.





(C) Both (A) and (R) are true and (R) is completely true.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answer: (B)











36. Assertion (A): Between 2 and 6 years the preschoolers improve in a wide variety of skills such as perception, attention and logical thinking.





Reason (R): Myelinization and synaptic pruning of neural fibres together with brain increasing from 70 to 90 percent adult weight leads to dramatic changes in skills.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (R) is correct and (A) is wrong.





(C) (A) is correct and (R) is wrong.





(D) Both(A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











37. Assertion (A): Authoritative parenting styles is a democratic, rational approach





in which children’s rights are respected.





Reason (R): A democratic and rational approach in parenting may lead to children not respecting their parents.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (R) is correct and (A) is wrong.





(C) (A) is correct and (R) is wrong.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











38. Assertion (A): To uncover cultural meanings of children and adults behaviour human development researchers have borrowed ethnographic methods from the field of anthropology.





Reason (R): It uses participant observation to understand the unique values and social processes of a culture.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are wrong.





(B) (R) is correct and (A) is wrong.





(C) (A) is correct and (R) is wrong.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (D)











39. Assertion (A): Fibres containing high proportion of amorphous regions are markedly prone to crease.





Reason (R): This is because of the absence of intermolecular binding forces.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











40. Assertion (A): Recent developments on finishing focus on reducing consumption of water, energy and chemicals.





Reason (R): They are nonrenewable resources which are used for finishing textiles.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











41. Assertion (A): Traditional Kantha is a sustainable textile.





Reason (R): It is traditionally made from waste textile material.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both(A) and (R) are false.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











42. Assertion (A): A source or means, is considered if it is available and recognized only in present context.





Reason (R): A source or means which may not have any utility at present but has a potential for use in future could not be considered as a resource.





Codes:





(A) (A) is true, but (R) is false.





(B) (A) is wrong and (R) is true.





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (D)











43. Assertion (A): Static work results due to static muscle contraction required to hold the body or any segment of it in a fixed position without contributing to work performance.





Reason (R): Occlusion of blood vessels during muscular activity could be a serious detriment to blood flow in the muscles resulting in pain and muscle weakness.





Codes:





(A) (A) is true, but (R) is false.





(B) (A) is wrong and (R) is true.





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (A)











44. Assertion (A): Non-formal educational interventions are important for developing societies.





Reason (R): Non-formal education is more flexible in terms of time and age.





Codes:





(A) (A) is true, but (R) is false.





(B) (A) is true, but (R) is not the reason.





(C) (A) is true and (R) is the reason.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











45. Assertion (A): Diffusion of Innovation is the adoption of technical and social innovations.





Reason (R): Rogers presented the communication strategy for development.





Codes:





(A) (A) is true and (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the reason for it.





(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the right reason for it.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answer: (B)











46. Arrange the steps used in planning of meals by using food exchange list:





(a) Use the food exchanges for planning menu.





(b) Distribute the above food exchanges between meals.





(c) Estimate the amount of different food exchanges that provide required energy and protein (Food Exchange Plan).





(d) Record personal data for determining RDA.





Codes:





(A) (a), (b), (c), (d)





(B) (c), (a), (b), (d)





(C) (d), (b), (c), (a)





(D) (d), (c), (b), (a)





Answer: (D)











47. Arrange fruits in decreasing order as per their fibre content:





(a) Water melon





(b) Banana





(c) Papaya





(d) Apple





(e) Sapota





(f) Guava





Codes:





(A) (d), (f), (e), (a), (b), (c)





(B) (f), (e), (d), (c), (b), (a)





(C) (b), (d), (c), (e), (a), (f)





(D) (b), (d), (a), (f), (c), (e)





Answer: (B)











48. Arrange the following steps in the planning of a new unit in the proper sequence:





I. Organize a planning team





Ii. Prepare a prospectus





III. Design development





IV. Preliminary study





V. Architectural features





VI. Menu analysis





Codes:





(A) I, II, IV, VI, V, III





(B) IV, II, I, VI, V, III





(C) IV, I, VI, III, II, V





(D) III, II, I, IV, VI, V





Answer: (B)











49. Arrange in correct sequence the metabolic changes occurring in uncontrolled diabetic state:





I. Dehydration





II. Glycosuria





III. Peripheral circulatory failure





IV. Loss of water and electrolytes





V. Anuria





VI. Decrease Renal Blood Flow





VII. Coma and Death





Codes:





(A) I, II, III, VI, V, IV, VII





(B) II, IV, I, III, VI, V, VII





(C) II, I, III, IV, VI, V, VII





(D) II, I, IV, III, V, VI, VII





Answer: (B)











50. Arrange the following needs according to Maslow’s Need Hierarchy Theory:





I. Love





II. Self Actualisation





III. Safety





IV. Physiological





V. Esteem





Codes:





(A) IV, I, III, V, II





(B) IV, III, I, V, II





(C) III, IV, II, I, II





(D) II, III, IV, V, I





Answer: (B)











51. Arrange according to cognitive attainment:





(a) Object permanence





(b) Reflexive schemes





(c) Deferred imitation





(d) Centration





(e) Hierarchical classification





Codes:





(A) (c), (b), (a), (d), (e)





(B) (b), (a), (c), (d), (e)





(C) (a), (b), (d), (e), (c)





(D) (b), (a), (d), (c), (e)





Answer: (B)











52. Arrange in accordance with Kohlberg’s stages of Moral Development:





(a) Good boy – Good girl orientation





(b) Punishment and obedience orientation





(c) Instrumental purpose orientation





(d) Social contract orientation





(e) Social order maintaining orientation





Codes:





(A) (a), (b), (c), (e), (d)





(B) (b), (c), (a), (e), (d)





(C) (b), (a), (e), (d), (c)





(D) (c), (b), (a), (e), (d)





Answer: (B)











53. Give the correct sequence of wet spinning:





(a) Stretching





(b) Washing and chemical treatment





(c) Solidifying filaments in a coagulating bath





(d) Drying





(e) Winding





Codes:





(A) (c), (b), (a), (d), (e)





(B) (b), (c), (a), (e), (d)





(C) (c), (a), (b), (d), (e)





(D) (a), (b), (c), (d), (e)





Answer: (C)











54. What is the sequence in the production of line assembly for trousers?





(a) Production of back of trousers





(b) Production of front of trousers





(c) Pre-preparation of pockets, fly and labels





(d) Assembling of garment parts





Codes:





(A) (c), (a), (b), (d)





(B) (d), (a), (c), (b)





(C) (a), (c), (d), (b)





(D) (b), (d), (c), (a)





Answer: (A)











55. Arrange the following steps of a pathway chart in a sequential order:





I. Draw the plan of the place.





II. Analyse the observation.





III. Insert nails and connects thread





IV. Observe the movement and wind the thread





V. Discuss the suggestions with the worker for repeated task.





VI. Draw suggestion for improvement.





Codes:





(A) I, III, II, IV, V, VI





(B) III, I, IV, II, V, VI





(C) I, IV, II, III, VI





(D) I, III, IV, II, VI, V





Answer: (D)











56. Write the correct sequence of the steps involved in controlling:





I. Establish standards





II. Device suitable measures of performance.





III. Analyse the performance based on standards.





IV. Measure performance against standards.





V. Set right deviations if required.





Codes:





(A) II, I, III, V, IV





(B) II, III, I, IV, V





(C) II, I, IV, V, III





(D) II, IV, V, III, I





Answer: (C)











57. Give in the sequential order the steps to be followed while preparing a budget:





I. Estimating the total expected income





II. Estimating the cost of desired items.





III. Listing the commodities and services needed.





IV. Checking the plan for realism.





V. Balancing expected income and expenditure.





VI. Writing out the plan.





Codes:





(A) I, III, II, V, IV, VI





(B) III, II, I, V, IV, VI





(C) III, I, II, IV, V, VI





(D) I, II, IV, III, VI, V





Answer: (B)











58. Arrange the following in the descending order of hierarchy:





I. Jilla Panchayat





II. Gram Panchayat





III. Block Panchayat





IV. Gram Sabha





Codes:





(A) IV, II, III and I





(B) I, III, II and IV





(C) II, IV, III and I





(D) III, IV, II and I





Answer: (B)











59. The steps followed in process of transfer of information by a person to another person are in the following sequential order:





I. Idealism





II. Transmission





III. Encoding





IV. Decoding





V. Receiving





VI. Action





Codes:





(A) I, II, III, IV, VI and V





(B) I, III, II, V, IV and ü VI





(C) VI, V, IV, III, II and I





(D) I, III, II, V, VI and IV





Answer: (B)











60. The steps in executing the programme of training includes the following sequence:





I. Building a training group





II. Introduction of the participants





III. Reception of trainees





IV. Registration of participants





V. Monitoring of programmes





Codes:





(A) III, IV, II, I and V





(B) III, IV, II, V and I





(C) I, II, III, IV and V





(D) III, I, II, IV and V





Answer: (A)











61. Match the markers in List – I with cut off values in List – II:





List – I                                                                                    List - II





a. Normal Systolic B.P. (mmHg)                                            i. < 80





b. Normal Dystolic B.P. (mmHg)                                           ii. < 120





c. Normal adult BMI (kg/m2)                                                  iii. 200





d. HbAIC (%)                                                                                     iv. 240





e. Fasting blood sugar (mg/de)                                               v. < 7





f. Serum cholesterol level (mg/de)                                          vi. 18.5 to 24.9





vii. < 100 – 120





Codes:





a          b          c          d          e          f





(A)       i           ii          vi         v          vii        iii





(B)       iii         i           v          vii        ii          iv





(C)       ii          i           vi         v          vii        iii





(D)       ii          i           v          vi         iii         iv





Answer: (C)











62. Match the following marks of standardization in List – I with the products in List – II:





List – I                        List – II





a. BIS                          i. Milk products





b. FPO                         ii. Coffee, Tea, Infant foods





c. Agmark                   iii. Meat products





d. MMPO                    iv. Oil, ghee, pulses, and spices





e. MPO                        v. Fruit squashes





Codes:





a          b          c          d          e





(A)       iii         iv         ii          i           v





(B)       ii          v          iv         i           iii





(C)       iv         v          i           ii          iii





(D)       i           iii         ii          iv         v





Answer: (B)











63. Match the disease condition given in List – I with the nutrient to be restricted given in List – II:





List – I                        List – II





a. Celiac                      i. Fibre





b. Typhoid                   ii. Sodium





c. Renal failure            iii. Gluten





d. Atherosclerosis       iv. Fat





e. Liver                        v. Saturated fatty acids





f. Hypertension           vi. MCT





vii. protein





Codes:





a          b          c          d          e          f





(A)       ii          vi         iv         i           v          iii





(B)       iv         vii        i           v          vi         ii





(C)       iii         i           vii        v          iv         ii





(D)       iii         vii        ii          iv         vi         i





Answer: (C)











64. Match Consumption Unit (CU) given in List – II with Age Group given in List – I:





List – I                                                            List – II





Age Group                                          Consumption Union





a. Adolescent (12 – 21 yrs.)                i. 0.8





b. Adult female sedentary worker      ii. 1.2





c. Adult female heavy worker            iii. 1.0





d. Children 7 – 9 yrs.                          iv. 0.7





v. 1.6





Codes:





a          b          c          d





(A)       iii         ii          v          iv





(B)       iii         ii          ii          iv





(C)       iii         i           ii          iv





(D)       ii          iii         iv         v





Answer: (C)











65. Match the micro-organism given in List – I with the food borne disease condition in List – II:





List – I                        List – II





a. Salmonella               i. Dysentery





b. Shigella                   ii. Amoebic dysentery





c. Clostridium            iii. Tuberculosis





d. Protozoa                  iv. Hepatitis





e. Virus                        v. Enteric fever





vi. Botulism





Codes:





a          b          c          d          e





(A)       ii          v          i           vi         iii





(B)       v          iii         ii          vi         iv





(C)       v          i           vi         ii          iv





(D)       i           v          vi         ii          iii





Answer: (C)











66. Match the laws in List – I with the group they are applicable to in List – II:





List – I                        List – II





a. PWD Act                i. Destitute children





b. CL (P & R) Act      ii. Disabled persons





c. JJ (C & P) Act         iii. Working children





d. PNDT Act              iv. Hindu adoptive parents





e. HAMA                    v. Pregnant women





vi. Minority women





Codes:





a          b          c          d          e





(A)       v          vi         i           iii         ii





(B)       v          ii          i           iii         iv





(C)       ii          iii         i           v          iv





(D)       ii          i           vi         iii         iv





Answer: (C)











67. Match the theorists in List – I with their theories in List – II:





List – I                        List – II





a. Vygotsky                 i. Psychoanalytic





b. Konrad Lorenz        ii. Cognitive development





c. Piaget                      iii. Psychosocial





d. Freud                      iv. Ethology





e. Erikson                    v. Socio-cultural





vi. Social learning





Codes:





a          b          c          d          e





(A)       v          iv         ii          i           iii





(B)       iv         v          ii          i           vi





(C)       iii         iv         ii          i           vi





(D)       i           ii          iii         vi         v





Answer: (A)











68. Match the dyes given in List – I with their properties given in List – II:





List – I                        List – II





a. Acid dyes                i. Water insoluble dispersion





b. Azoic dyes              ii. Applied as reduced leuco compound





c. Sulphur dyes           iii. Applied with a Mordant





d. Vat dyes                 iv. Dye developed within the textile from a chemical reaction





v. Water insoluble dye





vi. Water soluble anionic dye





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         vi





(B)       vi         iv         v          ii





(C)       ii          iii         v          vi





(D)       vi         i           ii          iii





Answer: (B)











69. Match the colour problems given in List – I with their descriptions given in List – II:





List – I                        List – II





a. Frosting                   i. Weak areas in a fabric resulting from chemical damage





b. Tendering                ii. Horizontal off shade band across fabric





c. Barre                        iii. Same colour appears different under different light sources





d. Metamerism            iv. Change of colour due to localized abrasive wear





v. Unintentional shade variation within a piece of fabric





Codes:





a          b          c          d





(A)       iv         ii          v          i





(B)       iv         i           ii          iii





(C)       ii          iii         iv         v





(D)       v          iv         iii         ii





Answer: (B)











70. Match the traditional textile fabrics given in List – I with the descriptions given in List – II:





List – I                                    List – II





a. Chobe                                  i. Patola with cross diagonal design





b. Thirma                                 ii. Phulkari done on white khaddar





c. Ratan Chowk bhat              iii. Red Phulkari with triangular designs in yellow pat





d. Chhabri bhat                       iv. Patola with basket design





v. Patola with human figures





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           v          iv         ii





(B)       iv         i           ii          v





(C)       ii          iv         iii         i





(D)       iii         ii          i           iv





Answer: (D)











71. Match the following family type with their stages of family life cycle:





List – I                                                                        List – II





Family Types                                                   Stages





a. Normal nuclear family                                 i. Expanding stage continue





b. Childless family                                          ii. Beginning, expanding and contracting family





c. Single parent family with adopted child     iii. Expanding and contracting stage





d. Joint family                                                 iv. Beginning stage with expanding stage





e. Extended family                                         v. Beginning stage continue





vi. Contracting stage





Codes:





a          b          c          d          e





(A)       ii          iii         i          v          iv





(B)       ii          v          iii         i           iv





(C)       ii          v          i           iii         iv





(D)       i           iii         ii          v          iv





Answer: (B)











72. Match the following movements with joints muscle or activity involved:





List – I                                                List – II





Movements                             Joints/Muscles / activity





a. Ballistic movement              i. Contraction of flexion and contractors





b. Fixed movement                 ii. Shoulder joint





c. Static contraction                iii. Anti-gravity muscle





d. Flexers and Extensors         iv. Elbow joints





e. Cocontraction                      v. Lifting of an immovable object





vi. Antagonistic muscles





Codes:





a          b          c          d          e





(A)       iv         v          iii         i           ii





(B)       ii          v          i           iv         iii





(C)       ii          iv         v          iii         i





(D)       ii          v          iv         i           iii





Answer: (C)











73. Match the type of audio visual aids given in List – I with the aids given in List – II:





List – I                                    List – II





a. 2D                                       i. Field visit





b. 3D                                       ii. Poster





c. Projected aid                       iii. Model





d. Non-projected aid               iv. Films





v. Bulletin Board





Codes:





a          b          c          d





(A)       ii          iii         iv         i





(B)       ii          iii         i           iv





(C)       ii          iii         v          iv





(D)       ii          iii         iv         v





Answer: (D)











74. Match the following:





List – I                        List – II





a. Budgeting               i. Gathering and analysis of data





b. Monitoring              ii. Allocation of funds for implementation of project





c. Auditing                  iii. To improve the working of the system





d. Reporting                iv. Formal record of programme





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       ii          i           iii         iv





(C)       iv         iii         ii          i





(D)       i           ii          iv         iii





Answer: (B)











75. Match the following basic functions of communication with their characteristic features:





List – I                        List – II





a. Information                         i. Initiation of communication by superiors





b. Instruction               ii. Adopting oneself to environment





c. Influence                 iii. Changing behaviour in desirable direction





d. Integration              iv. Maintaining societal stability





Codes:





a          b          c          d





(A)       ii          i           iii         iv





(B)       ii          i           iv         iii





(C)       i           ii          iii         iv





(D)       iv         iii         ii          i








Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting