-->

Home Science 2012 June UGC NET Solved Question Paper III








1. Normal BMI for adult Asians as suggested by WHO is





(A) 18 – 23 kg/m2





(B) 19 – 24 kg/m2





(C) 20 – 25 kg/m2





(D) 21 – 26 kg/m2





Answer: (A)











2. Generally visually impaired persons have visual acuity of





(A) 2/200





(B) 20/100





(C) 20/70





(D) 20/200





Answer: (D)











3. The female sex hormone is





(A) Androgen





(B) Prolactin





(C) Estrogen





(D) Oxytocin





Answer: (C)











4. Colostrum is very good as it is rich in proteins and ________.





(A) Carbohydrates





(B) Minerals





(C) Vitamins





(D) Antibodies





Answer: (D)











5. Which of the following is sheared from a living sheep?





(A) Flannel





(B) Fleece





(C) Felt





(D) Moire





Answer: (B)











6. Which of the following is a stationary knife?





(A) Band





(B) Round





(C) Straight





(D) Die





Answer: (A)











7. Which of the following is a double pointed dart?





(A) Flange





(B) French





(C) Fish





(D) Dressmakers





Answer: (C)











8. A portion of output reentered as input to affect succeeding output is





(A) Feedback





(B) Deferred resource





(C) Throughput





(D) Black box





Answer: (A)











9. Eliminating or combining parts of jobs is suggested by incorporating changes in





(A) Tools





(B) Posture





(C) Production sequence





(D) Raw materials





Answer: (C)











10. The recommended height of the work surface in the kitchen for efficient operation is





(A) 4 inches below the elbow





(B) 5 inches below elbow level





(C) 3 inches below elbow level





(D) 6 inches below the elbow





Answer: (C)





11. A group of persons whom an individual consults before taking an important decision is known as





(A) Formal groups





(B) Informal groups





(C) Reference groups





(D) Interest groups





Answer: (C)











12. Approaches to understand Women’s participation in development have gone through the following phases:





(A) Welfare, Women in Development, Gender and Development





(B) Welfare, Gender and Development, Women in Development





(C) Women in Development, Welfare, Gender and Development





(D) Gender and Development, Women in Development, Welfare





Answer: (A)











13. Putting the last as first, means





(A) Reversals in learning





(B) Destination of man





(C) Blue print approach





(D) Content centric teaching





Answer: (A)











14. Following are the symptoms of Diabetes Mellitus:





(a) Polyuria





(b) Hypoglycaemia





(c) Glycosuria





(d) Polyphagia





(e) Edema





(f) Taste acuity





(A) (a), (c) and (d)





(B) (d), (b) and (c)





(C) (f), (d) and (c)





(D) (b), (d) and (e)





Answer: (A)











15. Which of the following are not deficiency diseases?





(a) Xerophthalmia





(b) Dyslipidemia





(c) Osteomalacia





(d) Keratomalacia





(e) Anorexia Nervosa





(A) (a) & (c)





(B) (a) & (b)





(C) (b) & (e)





(D) (d) & (e)





Answer: (C)











16. Which of the following packages are examples of aseptic packaging?





(a) Tetra pack boxes





(b) Paper bag





(c) Milk bottle





(d) Plastic bag





(e) Aluminium foil





(A) (c) & (e)





(B) (a) & (e)





(C) (c) & (d)





(D) (a) & (c)





Answer: (D)











17. Which of the following are not new trends of Management?





(a) JIT





(b) TQM





(c) MBO





(d) BARS





(e) PERT





(f) ERG





(A) (e) and (b) are correct.





(B) (d) and (f) are correct.





(C) (e) and (c) are correct.





(D) (a) and (c) are correct.





Answer: (B)











18. Family directly influences personality of the child by





I. Communication





II. Moulding





III. Directing





IV. Controlling





(A) I, II, III are correct.





(B) I and II are correct.





(C) II and IV are correct.





(D) Only I is correct.





Answer: (B)











19. Disciplining is a way of improving:





I. Mannerisms





II. Aesthetic sense





III. Moral values





IV. Educational values





(A) I and II are correct.





(B) II, III and IV are correct.





(C) I, III and IV are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (C)











20. Right to survival of children includes





I. Right to Birth and Registration





II. Right to Express





III. Right to Health and Nutrition





IV. Right to Participation





(A) I, II and III are correct.





(B) I and III are correct.





(C) I, III and IV are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (B)





21. Following chemicals used in the textile industry are hazardous:





(i) azo compounds





(ii) Enzymes





(iii) Chlorine compounds





(iv) Hydrogen peroxide





(A) (iii) and (iv) are correct.





(B) (i) and (iv) are correct.





(C) (i) and (ii) are correct.





(D) (i) and (iii) are correct.





Answer: (D)











22. Which of the following stitches are used in chikankari embroidery?





(i) Kamal kadai





(ii) Negi





(iii) Fanda





(iv) Bijli





(v) Pechni





(A) (i), (iii) and (iv) are correct.





(B) (ii), (iv) and (v) are correct.





(C) (iii), (iv) and (v) are correct.





(D) (i), (iv) and (v) are correct.





Answer: (C)











23. Name the components included in the ‘Macro-habitat’ concept of systems approach to management.





I. Man-made and natural space





II. Biological contents of the physical environment of the family system.





III. Biological contents of the physical environment of the personal system.





IV. Economic actions of the family.





(A) I and III are correct.





(B) II and III are correct.





(C) I and II are correct.





(D) II and IV are correct.





Answer: (C)











24. The effects of mental fatigue are





I. decreased attention





II. Decreased motivation





III. Increased mental performance





IV. impaired perception and thinking





Codes:





(A) I, II, III and IV are correct.





(B) I, II and IV are correct.





(C) I, II and III are correct.





(D) I and II are correct.





Answer: (B)











25. Packaging serves the purpose of





I. Protection of merchandise





II. Enhancement of product value





III. Value addition of product





IV. Advertising the product





Codes:





(A) I, II and IV are correct.





(B) I, II and III are correct.





(C) II, III and IV are correct.





(D) I, III and IV are correct.





Answer: (A)











26. As per the Human Development Report, the dimensions for measuring ‘human development’ in any country are





(a) Longevity





(b) Happiness





(c) Knowledge





(d) Decent Standard of living





Codes:





(A) (a), (b) and (d) are correct.





(B) (a), (c) and (d) are correct.





(C) (b), (c) and (d) are correct.





(D) (a), (b) and (c) are correct.





Answer: (B)











27. Feedback covers the following functions in communication:





(a) Facilitates action





(b) Improves learning





(c) Removes barriers





(d) Informs audience





Codes:





(A) (a), (b) and (d) are correct.





(B) (b), (c) and (d) are correct.





(C) (a), (b) and (c) are correct.





(D) (b), (d) and (a) are correct.





Answer: (C)











28. The objectives of non-formal education are





(a) To raise the extent of functional literacy





(b) To provide life-long education





(c) To compliment formal education in schools





(d) To prepare individuals for self-employment





Codes:





(A) (a), (b) and (c) are correct.





(B) (b), (c) and (d) are correct.





(C) (a), (b) and (d) are correct.





(D) (a), (b), (c) and (d) are correct.





Answer: (C)











29. Assertion (A): Microkjeldahl method is used for analysis of proteins.





Reason (R): Percentage of sulphur is measured to calculate protein content.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true, (R) is false.





(D) (A) is false, (R) is true.





Answer: (C)











30. Assertion (A): Marketing is a business strategy designed to attract customers and influence their purchasing power.





Reason (R): Process charts, work sampling and Pareto charts help in achieving it.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct, but (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is false, but (R) is correct.





Answer: (B)











31. Assertion (A): Atherosclerosis is the pathological process that underlines majority of vascular diseases.





Reason (R): The formation of plaques due to the collection of lipids narrows the lumen of blood vessels.





Codes:





(A) Both (A) & (R) are true.





(B) Both (A) & (R) are false.





(C) (A) is true (R) is partially true.





(D) Both (A) and (R) are partially true.





Answer: (C)











32. Assertion (A): Adopting a child carries special challenges as the adoptive parents need to deal with integrating the child into the family.





Reason (R): Adopted children are always problematic.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) (A) is correct (R) is wrong explanation.





(D) (A) is wrong (R) is correct explanation.





Answer: (C)











33. Assertion (A): Physical and psychological readiness of children to enter school affects the personality.





Reason (R): Children who are physically and psychologically ready will make satisfactory adjustment and develop favourable attitude towards education.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is correct (R) is wrong explanation.





(D) (A) is wrong (R) is correct explanation.





Answer: (B)











34. Assertion (A): Couples need genetic counseling before conceiving.





Reason (R): Genetic defects lead to multiple births.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct, but (R) is wrong explanation.





(C) (A) is wrong; (R) is correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











35. Assertion (A): Plisse has a permanently puckered surface.





Reason (R): Caustic soda printed on the fabric shrinks the fabric.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is correct, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is correct.





Answer: (B)











36. Assertion (A): Plasma and Nanotechnologies are the latest finishing technologies used in the textile industry.





Reason (R): They produce aesthetic effects but are not eco-friendly.





Codes:





(A) (A) is correct but (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) (A) is false, but (R) is correct.





Answer: (A)











37. Assertion (A): Lock stitch is appropriate for stitching stretch fabrics.





Reason (R): Lock stitch stretches with fabric stretch.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (D)











38. Assertion (A): Throughput is the activity outside the system boundary.





Reason (R): ‘Black box’ describes the unknown throughput.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











39. Assertion (A): Physiological fatigue can occur in situations other than those in a relatively high work-load period.





Reason (R): Performing disliked tasks is the major cause for physiological fatigue.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











40. Assertion (A): Ergonomics is defined as ‘fitting the task to the man’.





Reason (R): Poor relationship between work, worker and work environment reduces the stress of workers.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











41. Assertion (A): Summative evaluation tries to measure end results of a programme.





Reason (R): This will help to decide whether to continue or discontinue the programme.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct, (R) is the correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are correct, (R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











42. Assertion (A): Intrapersonal communication is important for self-reflection.





Reason (R): Self-reflection is important for communicating with others.





Codes:





(A) (A) is true, but (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are true.





(C) (A) is false, but (R) is true.





(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.





Answer: (D)











43. Assertion (A): Poverty is essentially a social phenomenon and only secondarily a material or physical phenomenon.





Reason (R): Poverty is the socioeconomic phenomenon whereby the resources available to a society are used to satisfy the wants of the few while many do not have even their basic needs met.





Codes:





(A) (A) is false, but (R) is true.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) Both (A) and (R) are not correct.





(D) (A) is true, but (R) is false.





Answer: (B)











44. Arrange in the right sequence, the changes that take place in cereals during moist cooking and cooling:





(a) Retrogradation





(b) Synerisis





(c) Water absorption





(d) Change in viscosity





(e) Recrystallization





(A) (c), (d), (b), (a), (e)





(B) (a), (b), (c), (d), (e)





(C) (d), (c), (e), (b), (a)





(D) (c), (d), (a), (e), (b)





Answer: (D)











45. Give the sequential progression of symptoms from hepatitis to cirrhosis:





(a) Increased bilirubin





(b) Abdominal tenderness and jaundice





(c) Nausea, anorexia, vomiting





(d) oesophageal varicose





(e) oedema and ascitis





(f) Portal hypertension





(A) (b), (c), (d), (a), (e), (f)





(B) (b), (a), (d), (f), (c), (e)





(C) (a), (c), (f), (d), (b), (e)





(D) (c), (b), (a), (f), (d), (e)





Answer: (D)











46. Arrange in right sequence the procedure used in selecting a food service employee:





(a) Appointment letter





(b) Internal source





(c) Determining need





(d) Establishment of wage





(e) Advertisement





(f) Interview





(g) Orientation





(A) (b), (a), (e), (f), (g), (c), (d)





(B) (c), (e), (f), (g), (a), (b), (d)





(C) (d), (b), (a), (c), (g), (f), (e)





(D) (c), (b), (e), (f), (d), (a), (g)





Answer: (D)











47. Arrange the stages of psycho-sexual development in correct sequence:





I. Phallic stage





II. Genital stage





III. Oral stage





IV. Latency stage





V. Anal stage





(A) II, IV, I, V, III





(B) I, II, III, V, IV





(C) III, V, I, IV, II





(D) V, IV, III, II, I





Answer: (C)











48. Arrange the stages of child development in correct sequence:





I. Antenatal





II. Prenatal





III. Neonatal





IV. Infancy





V. Toddlerhood





(A) II, III, I, IV, V





(B) II, I, III, IV, V





(C) I, II, IV, III, V





(D) I, II, III, IV, V





Answer: (B)











49. Identify the correct sequencing order in the process of listening:





I. Understanding





II. Remembering





III. Receiving





IV. Evaluating





V. Responding





(A) III, I, II, V, IV





(B) II, I, III, V, IV





(C) I, II, IV, III, V





(D) V, III, IV, I, II





Answer: (A)











50. Give the sequence for denim washing:





(i) Bleaching





(ii) Clean up to adjust desired effect





(iii) Tinting/Dyeing





(iv) Softening





(v) Desizing, Scouring





(vi) Enzyme wash or stone wash





Codes:





(A) (ii), (i), (v), (vi), (iii), (iv)





(B) (v), (vi), (ii), (i), (iii), (iv)





(C) (iii), (i), (ii), (vi), (v), (iv)





(D) (v), (iv), (vi), (i), (iii), (ii)





Answer: (B)











51. Give the correct sequence for cotton processing:





(i) Singeing





(ii) Printing





(iii) Bleaching





(iv) Scouring





(v) Curing and heat setting





(vi) Desizing





Codes:





(A) (i), (iii), (iv), (v), (ii), (vi)





(B) (ii), (iv), (i), (iii), (vi), (v)





(C) (i), (vi), (iv), (iii), (ii), (v)





(D) (iv), (i), (vi), (iii), (ii), (v)





Answer: (C)











52. Give the sequence for design development process of garments for fashion industry:





(i) Designing by maintaining identity of brand





(ii) Presentation





(iii) Study of forecast





(iv) Identifying target market





(v) Study of current trends





(vi) Making design brief





Codes:





(A) (vi), (iv), (v), (iii), (i), (ii)





(B) (iii), (iv), (ii), (i), (v), (vi)





(C) (v), (ii), (iv), (vi), (i), (iii)





(D) (i), (v), (iii), (iv), (vi), (ii)





Answer: (A)











53. Arrange the following in the proper sequence of communication:





I. Message





II. Source





III. Decoder





IV. Encoder





V. Destination





Codes:





(A) (I), (II), (III), (IV), (V)





(B) (II), (I), (IV), (III), (V)





(C) (II), (I), (III), (IV), (V)





(D) (II), (I), (III), (V), (IV)





Answer: (B)











54. Arrange in sequence the channels of distribution:





I. Wholesaler





II. Manufacturer





III. Consumer





IV. Retailer





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) II, III, I, IV





(C) II, I, IV, III





(D) III, IV, II, I





Answer: (C)











55. Arrange Maslow’s ‘Hierarchy of needs’ in the proper sequence:





I. Physiological





II. Social





III. Safety





IV. Self-esteem





V. Self actualisation





Codes:





(A) I, III, II, IV, V





(B) I, II, III, IV, V





(C) V, IV, III, II, I





(D) I, IV, III, II, V





Answer: (A)











56. Arrange the following programmes of adult education in India in chronological order of their inception:





(a) National Adult Education Programme (NAEP)





(b) National Literacy Mission (NLM)





(c) Total Literacy Campaign (TLC)





(d) Continuing Education





Codes:





(A) (b), (d), (c), (a)





(B) (d), (c), (b), (a)





(C) (c), (b), (a), (d)





(D) (a), (b), (c), (d)





Answer: (D)











57. The correct sequence of steps involved in behaviour change communication is





(i) Action





(ii) Interest





(iii) Attention





(iv) Satisfaction





(v) Conviction





(vi) Desire





Codes:





(A) (ii), (vi), (iv), (iii), (i), (v)





(B) (iii), (ii), (vi), (v), (i), (iv)





(C) (i), (ii), (iii), (iv), (v), (vi)





(D) (vi), (v), (iv), (iii), (ii), (i)





Answer: (B)











58. Arrange the following phrases used by Laswell in his model of communication:





(a) To whom





(b) In which channel





(c) Says what





(d) Who





(e) With what effect





Codes:





(A) (b), (d), (c), (a), (e)





(B) (e), (a), (b), (c), (d)





(C) (d), (c), (b), (a), (e)





(D) (c), (a), (e), (d), (a)





Answer: (C)











59. Match the nutrient fortified in List – I with foods in List – II:





List – I                                    List – II





Nutrient                       Foods





(a) Iron                        (i) Hydrogenated fat





(b) Iodine                    (ii) Milk





(c) Vitamin D              (iii) Biscuits





(d) Vitamin A and D (iv) Salt





(v) Sugar





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (v) (iv) (i) (ii)





(B) (iii) (iv) (ii) (i)





(C) (v) (ii) (iii) (i)





(D) (iv) (v) (ii) (iii)





Answer: (B)











60. Match the Nutritional Assessment Methods in List – I with Tools used for measurement in List – II:





List – I                                                            List – II





Nutritional Assessment Methods        Tools





(a) Dietary Survey                               (i) Hb





(b) Anthropometry                              (ii) Bitot spot





(c) Biochemical                                   (iii) FFQ





(d) Clinical                                          (iv) Bomb Calorimeter





(v) MUAC





(vi) HPLC





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (vi) (iv) (i)





(B) (iv) (iii) (i) (vi)





(C) (vi) (iv) (v) (ii)





(D) (iii) (v) (i) (ii)





Answer: (D)











61. Match the symptoms in List – I with the disease in List – II:





List – I                                                                        List – II





Symptoms                                                       Disease





(a) Steatorrhea                                                 (i) Hepatic encephalopathy





(b) Neuropsychiatric                                       (ii) CVD





(c) Increased loss of proteins in urine             (iii) Gout





(d) Platelet aggregation                                   (iv) Malabsorption





(v) Nephrotic syndrome





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (iv) (i) (ii)





(B) (iv) (i) (v) (ii)





(C) (v) (iii) (i) (ii)





(D) (ii) (i) (iv) (iii)





Answer: (B)











62. Match List – I with List – II:





List – I                        List – II





(a) Grapevine              (i) Consists of 4 ‘P’





(b) Benchmark            (ii) Cost that increase with sales





(c) Fish Diagram         (iii) Informal method of communication





(d) Variable Cost        (iv) Focus on different causes of problem





(e) Market Mix            (v) Set of goals based on what is achievable





(vi) Frequency with which customer select menu items





Codes:





         (a) (b) (c) (d) (e)





(A) (iii) (v) (iv) (ii) (i)





(B) (i) (iv) (vi) (ii) (v)





(C) (ii) (vi) (i) (iii) (v)





(D) (iii) (v) (ii) (i) (iv)





Answer: (A)











63. Match the items in List – I with List – II:





List – I                                                List – II





I. Sucking and eye blinking                1. Classical conditioning





II. Less than 2.5 kg of birth weight    2. Loneliness





III. Empty nest                                   3. Operant conditioning





IV. Pairing of stimuli                          4. Permanent Reflex





5. Small for date





6. Broken Homes





Codes:





I           II         III        IV





(A)       5          2          6          3





(B)       6          5          2          3





(C)       2          4          6          1





(D)       4          5          2          1





Answer: (D)











64. Match the items in List – I with List – II:





List – I                                                List – II





I. Germination                                     1. Sleeping on stomach and soft surfaces





II. Equilibration                                  2. Balance





III. Sudden Infant Death Syndrome 3. Viral infection





IV. Kindergarten                                4. Piaget





5. Science experience





6. Froebel





Codes:





I           II         III        IV





(A)       1          2          3          4





(B)       5          4          1          6





(C)       2          1          6          4





(D)       3          4          2          5





Answer: (B)











65. Match the items in List – I with List – II:





List – I                                                            List – II





I. T.A.T.                                                          1. Immediately after birth





II. Cooperative and Helpful behavior             2. Quantitative





III. BCG                                                         3. Projective technique





IV. Development                                            4. Pro-social behaviour





5. Intelligence test





6. Qualitative





Codes:





I           II         III        IV





(A)       3          4          1          6





(B)       2          3          5          4





(C)       3          2          4          2





(D)       2          3          1          5





Answer: (A)











66. Match List – I with List – II:





List – I                        List – II





(a) Velvet                    (i) Short thick pile of cotton





(b) Velveteen              (ii) Woven nylon strip of hooks eyes





(c) Velcro                    (iii) Filling pile surface





(d) Velour                   (iv) Warp pile surface of silk





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (iii) (i) (iv) (ii)





(D) (ii) (iv) (i) (iii)





Answer: (B)











67. Match the terms used in dyeing given in List – I with their description given in List – II:





List – I                        List – II





(a) Migration               (i) Loss of colour due to sunlight





(b) Prosting                 (ii) Transference of colour to another fabric by rubbing





(c) Fading                    (iii) Change in colour due to localized abrasion





(d) Crocking                (iv) Transference of colour from one area of fabric to another





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (ii) (i) (iv) (iii)





(C) (iv) (iii) (i) (ii)





(D) (iii) (iv) (ii) (i)





Answer: (C)











68. Match the garment production systems given in List – I with their descriptions given in List – II:





List – I                                                            List – II





(a) Unit Production System                            (i) Empowered work team





(b) Modular Production System                     (ii) Assembly of a complete panel by a single operator





(c) Progressive Bundle System                       (iii) automatic transfer from workstation to workstation





(d) Section or process production system       (iv) Gradually assembled as bundles more through





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iv) (ii) (iii)





(B) (iii) (i) (iv) (ii)





(C) (ii) (iii) (i) (iv)





(D) (iv) (ii) (iii) (i)





Answer: (B)








69.







Answer: (B)











70. Match the following in List – I with List – II:





List – I                        List – II





I. Transferring             1. Adjusting availability of resources





II. Producing               2. Inventory of resources





III. Investing               3. Reduce available resources





IV. Exchanging           4. Create added resources





Codes:





I           II         III        IV





(A)       3          4          1          2





(B)       3          4          2          1





(C)       1          2          3          4





(D)       4          3          2          1





Answer: (A)











71. Match the following in List – I with List – II:





List – I                                    List – II





I. Met demands                       1. Change in action





II. Used resources                   2. Demands requiring action





III. Goals                                3. Shift in stock





IV. Adjusting                          4. Value-based objectives





5. Component of output





Codes:





I           II         III        IV





(A)       5          4          2          3





(B)       4          3          2          1





(C)       5          2          1          4





(D)       5          3          2          1





Answer: (D)











72. Match the following in List – I with List – II:





List – I                        List – II





I. Brands                     1. BIS





II. Process Chart         2. Word





III. Trademarks           3. Symbol





IV. Standards                         4. Pen and Pencil





5. Pin and thread





Codes:





I           II         III        IV





(A)       2          3          4          1





(B)       3          4          2          1





(C)       1          3          4          2





(D)       4          2          1          3





Answer: (B)











73. Match the items in List – I with List – II:





List – I                                                List – II





Early Extension Efforts                      Name of the Proponent





(a) Gurgaon Experiment                     (i) Mahatma Gandhi





(b) Sriniketan Experiment                   (ii) Spencer Hatch





(c) Marthandum Experiment               (iii) Rabindranath Tagore





(d) Etawah Pilot Project                     (iv) Albert T.Mayor





(v) F.L. Brayne





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (i) (ii) (v)





(B) (i) (iii) (iv) (ii)





(C) (iii) (i) (v) (iv)





(D) (v) (iii) (ii) (iv)





Answer: (D)











74. Match the items in List – I with List – II:





List – I                        List – II





(a) David K. Berto      (i) Diffusion of innovations





(b) Edgar Dale            (ii) Communication Model





(c) Rogers, E.M.          (iii) Rapid Rural Appraisal





(d) Robert Chambers (iv) Cone of Experience





(v) Panchayati Raj





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (iii) (ii) (i)





(B) (iii) (iv) (ii) (i)





(C) (ii) (i) (iii) (iv)





(D) (ii) (iv) (i) (iii)





Answer: (D)











75. Match the eminent social activist in List – I with movement they spearheaded in List – II:





List – I                                    List – II





(a) Medha Patkar                    (i) Narmada Bachao





(b) Sundarlal Bahuguna          (ii) Bhoodan





(c) Mahatma Gandhi               (iii) Corruption





(d) Vinoba Bhave                   (iv) Freedom





(v) Chipko





Codes:





         (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (iv) (ii) (i)





(B) (ii) (i) (iii) (iv)





(C) (i) (v) (iv) (ii)





(D) (i) (v) (ii) (iv)








Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting