-->

Home Science 2012 December UGC NET Solved Question Paper III








1. The S.N.F. of standard milk should be as follows:





(A) 8.5%





(B) 7.2%





(C) 6.5%





(D) 5.2%





Answer: (A)








2. The period of human embryo is





(A) 2 – 4 weeks





(B) 1 – 8 weeks





(C) 2 – 8 weeks





(D) 2 – 6 weeks





Answer: (C)








3. Level of Intelligent Quotient of educable mentally challenged child is





(A) 0 – 25





(B) 50 – 75





(C) 25 – 50





(D) 75 – 100





Answer: (D)








4. Conversation is a





(A) Listening skill





(B) Intellectual skill





(C) Expressive skill





(D) Receptive skill





Answer: (C)








5. Degree of polymerization for polyester ranges between





(A) 50 – 70





(B) 90 – 115





(C) 115 – 140





(D) 140 – 165





Answer: (C)








6. Which of the following can finish hundreds of garments at one time by a single operator?





(A) Carousel jeans finisher





(B) Steam dolly





(C) Tunnel finisher





(D) Suction counter table





Answer: (C)








7. Indicate the region, separating one system from another, in the systems approaches to management





(A) Boundary





(B) Interface





(C) Exchanger





(D) Divider





Answer: (A)








8. Bending and carrying respectively belong to which kind of effort?





(A) Pedal and Mental





(B) Torsal and Manual





(C) Manual and Pedal





(D) Pedal and Torsal





Answer: (B)








9. Vanaspati is an adulterant in





(A) Malt





(B) Haldi





(C) Ghee and butter





(D) Saffron





Answer: (C)








10. The process of assessing the progress of a project based on predetermined indicators and objectives of the programme is known as





(A) Planning





(B) Implementation





(C) Monitoring





(D) Evaluation





Answer: (C)








11. Performance appraisals and review committees in an organization are examples of





(A) Outline evaluation





(B) Internal evaluation





(C) External evaluation





(D) Summative evaluation





Answer: (B)








12. Organization chart is also known as





(A) Tree chart





(B) Flow chart





(C) Flip chart





(D) Striptease chart





Answer: (B)








13. Which are the chemicals used for artificial ripening of fruits?





(a) Ethephon





(b) Benzene





(c) Methanol





(d) Calcium carbide





(A) (a) & (b)





(B) (b) & (c)





(C) (c)& (d)





(D) (d) & (a)





Answer: (D)








14. Components of the National vitamin A prophylaxis programme are:





(a) Providing supplementary nutrition





(b) Distributing mega doses of vitamin A





(c) Feeding colostrum





(d) Encouraging consumption of fruits & veg





(e) All of the above





(A) (a), (b), (c)





(B) (e)





(C) (b) & (d)





(D) (b), (c), (d)





Answer: (C)








15. Which of the following are not used for financial management?





(a) Variable cost





(b) Trial balance





(c) Performance Appraisal





(d) Fixed cost





(e) Break even analysis





(f) SWOT





(A) (a) and (f)





(B) (c) and (f)





(C) (a), (b) and (f)





(D) (e), (f) and (b)





Answer: (B)








16. The symptoms in kidney failure patients are





(a) GFR 90 ml/min





(b) GFR 20 ml or less/min





(c) Oliguria





(d) Polyuria





(e) Oedema





Codes:





(A) (a), (b) & (c)





(B) (a), (c) & (e)





(C) (d), (e) & (a)





(D) (b), (c) & (e)





Answer: (D)








17. To avoid diaper rash:





I. Change wet diapers immediately.





II. Use soft pants on diapers





III. Avoid using diapers till rashes disappear





IV. Clean and dry the area before putting a fresh diaper.





Codes:





(A) I and II are correct.





(B) I and IV are correct.





(C) I, III and IV are correct.





(D) II and IV are correct.





Answer: (B)








18. Immunization is necessary for children:





I. To develop defense mechanism in the body.





II. To increase nutritional status.





III. To reduce discomfort.





IV. To reduce incidence of viral and infectious diseases.





Codes:





(A) I and II are correct.





(B) II and IV are correct.





(C) I and IV are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (C)








19. Dominant emotions are always:





I. Pleasant





II. Unpleasant





III. Strong





IV. Rare





Codes:





(A) I and II are correct.





(B) I, II and III are correct.





(C) II and IV are correct.





(D) All are correct.





Answer: (B)








20. Following tests are mandatory for exports of children’s clothing.





I. Zipper strength





II. Snap strength





III. Needle detection





IV. Seam strength





Codes:





(A) I, III and IV are correct.





(B) I, II and III are correct.





(C) II, III and IV are correct.





(D) I, II and IV are correct.





Answer: (B)








21. Which of the following blends have best flame retardancy?





I. Cotton – Wool





II. Cotton – Spandex





III. Modacrylic – Spandex





IV. Modacrylic – Wool





V. Aramid – PVC





(A) I and II are correct.





(B) IV and V are correct.





(C) II and III are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (B)








22. Which of the following thread packages are not suitable for use on industrial machines?





I. Spools





II. Cops





III. Vicones





IV. Cones





Codes:





(A) I and IV are correct





(B) III and IV are correct





(C) I and II are correct





(D) II and III are correct





Answer: (C)








23. Which among the following are advertised under ‘classified category’?





I. Job vacancy





II. Matrimonial





III. Coffee powder





IV. Bicycles





Codes:





(A) I and II are correct.





(B) II and III are correct.





(C) III and IV are correct.





(D) I, II and IV are correct.





Answer: (A)








24. The affective components of workers are





I. Attitudes





II. Skills





III. Feelings





IV. Interests





Codes:





(A) I, II and III are correct.





(B) I, III and IV are correct.





(C) II, III and IV are correct.





(D) I, II and IV are correct.





Answer: (B)








25. Goals of the elderly include:





I. Family relations





II. Good health





III. Education





IV. Vocational pursuits





Codes:





(A) II and III are correct.





(B) III and IV are correct.





(C) I and III are correct.





(D) I and II are correct.





Answer: (D)








26. Voluntary organisations are involved in the following activities:





(a) Welfare





(b) Policy decision making





(c) Advocacy





(d) Networking





Codes:





(A) (b), (c) and (d) are correct.





(B) (a) and (d) are correct.





(C) (a) and (c) are correct.





(D) (a), (c) and (d) are correct.





Answer: (D)








27. Channels for participatory communication are





(a) Community Radio





(b) Participatory Video





(c) Street theatre





(d) Films





Codes:





(A) (a), (b) and (c) are correct.





(B) (b), (c) and (d) are correct.





(C) (b) and (d) are correct.





(D) (d) and (a) are correct.





Answer: (A)








28. Local leaders in development programme planning are also considered to be





(a) Key communicators





(b) Opinion leaders





(c) Information leaders





(d) Change agents





Codes:





(A) (a), (b) and (d) are correct.





(B) (b), (c) and (d) are correct.





(C) All are correct





(D) (a), (b) and (c) are correct.





Answer: (C)








29. Assertion (A): Bulimia nervosa is defined by little eating or reduced intake of food over a long period of time.





Reason (R): Little eating is used to describe the consumption of food that is much smaller than most people would eat during a similar period of time.





(A) (A) is true (R) is false.





(B) (A) is false (R) is true.





(C) Both (A) & (R) are true.





(D) Both (A) & (R) are false.





Answer: (B)








30. Assertion (A): The menu is the heart of the entire establishment on which all activities are centered.





Reason (R): The menu determines the materials to be purchased, equipments to be used, current food trends and even the style of leadership and workman’s compensation.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct but (R) is partially correct.





(C) (A) is correct but (R) is false.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (B)








31. Assertion (A): Consumption of plenty of fruits and vegetables protects individuals from





Certain cancers.





Reason (R): The antioxidants present in fruits and vegetables help in removal of free radicals.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) & (R) are true.





(C) (A) is true, (R) is false.





(D) (A) is false (R) is true.





Answer: (B)








32. Assertion (A): Mentally challenged people have no right for marriage.





Reason (R): They are unable to bear and rear children.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) (A) is correct (R) is wrong explanation.





(D) (A) is wrong (R) is correct explanation.





Answer: (B)








33. Assertion (A): Consistent sleep routines are advisable for all children right from birth.





Reason (R): It increases separation anxiety and deprives stimulation.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) (A) is correct (R) is wrong explanation.





(D) (A) is wrong (R) is correct explanation.





Answer: (C)








34. Assertion (A): Post mature babies are generally long and thin as they receive insufficient blood supply towards the end of gestation.





Reason (R): The aged placenta is less efficient to supply oxygen.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct (R) is wrong explanation.





(C) (A) is wrong (R) is correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)








35. Assertion (A): Marker efficiency can be enhanced by pattern engineering.





Reason (R): It divides the awkwardly shaped patterns in two pieces.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are incorrect.





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (A)








36. Assertion (A): A dart can be relocated without changing the fit.





Reason (R): Shifting of dart to various places does not change the angle of dart.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) (A) is correct but (R) is wrong.





(D) (A) is wrong but (R) is correct.





Answer: (A)








37. Assertion (A): To identify the polyester fibre it is important to negate the presence of nylon and acrylic by dissolving in hot phenol and concentrated nitric acid.





Reason (R): Polyester is insoluble in both hot phenol and concentrated nitric acid.





Codes:





(A) (A) is right but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)








38. Assertion (A): Motion against gravity are slower than those with gravity.





Reason (R): A good example is pushing chopped vegetable into a bowl kept at a lower level.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is wrong.





(B) (A) is wrong and (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (D)








39. Assertion (A): Ergonomics is also referred to as ‘Human Factors’.





Reason (R): The focus of the study is on worker fatigue.





Codes:





(A) (A) is correct but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong and (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)








40. Assertion (A): Communication whether interpersonal or between social systems involves interface, the common boundary of two systems.





Reason (R): The interface between families and other systems remain the same irrespective of their income.





Codes:





(A) (A) is correct but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)








41. Assertion (A): Mass Communication is not appropriate for participatory Communication.





Reason (R): Mass communication is largely monologue.





Codes:





(A) (A) is correct but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)








42. Assertion (A): A good communicator is a good listener.





Reason (R): Communication is a cyclic process.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct but (R) is not correct.





(C) (A) is not correct but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are not correct.





Answer: (A)








43. Assertion (A): Need assessment is carried out to identify the gap between the present and the desired situation.





Reason (R): Objectives of programme planning are based on need assessment.





Codes:





(A) (A) is correct, (R) is wrong.





(B) (A) is not correct, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are not correct.





Answer: (C)








44. Arrange in the right sequence the steps taken in planning a physical facility for food service unit.





(a) Planning Team





(b) Menu Analysis





(c) Architectural features





(d) Prospectus





(e) Budget





(f) Feasibility study





Codes:





(A) (a), (b), (d), (c), (f), (e)





(B) (a), (f), (c), (d), (e), (b)





(C) (d), (a), (f), (b), (c), (e)





(D) (f), (e), (d), (c), (b), (a)





Answer: (C)








45. Arrange in the correct sequence, the symptoms of diabetes as they appear with advancement of disease:





(a) Dehydration





(b) Glycosuria





(c) Polyurea





(d) Ketosis





(e) Hyperglycemia





(f) Diabetic coma





Codes:





(A) (e), (c), (b), (d), (a), (f)





(B) (e), (b), (c), (a), (d), (f)





(C) (b), (a), (c), (e), (f), (d)





(D) (c), (b), (a), (d), (e), (f)





Answer: (B)













Answer: (B)








47. Arrange the following in order of establishment in correct sequence:





I. Integrated Child Development Scheme (ICDS)





II. Central Social Welfare Board (CSWB)





III. Convention on the rights of child (CRC)





IV. National Council of Education, Research and Training (NCERT)





Codes:





(A) II, I, III, IV





(B) II, IV, I, III





(C) III, II, IV, I





(D) I, III, IV, II





Answer: (B)








48. Write the correct sequence of early language development stages:





I. Cooing





II. Babbling





III. Crying





IV. Gestures





V. Utterance





Codes:





(A) I, III, II, V, IV





(B) III, IV, II, I, V





(C) I, II, III, IV, V





(D) III, I, II, IV, V





Answer: (D)








49. Arrange Abraham Maslow’s Hierarchy of needs in correct sequence:





I. Security needs





II. Self-esteem





III. Physiological needs





IV. Self-actualization





Codes:





(A) III, IV, I, II





(B) III, I, II, IV





(C) I, III, IV, II





(D) II, I, III, IV





Answer: (B)








50. Give the sequence of wool manufacturing and processing:





I. lap formation





II. Separation of tops and nails





III. Grading of fibres





IV. Carbonizing





V. Scouring





VI. Washing and oiling





Codes:





(A) II, I, III, V, VI, IV





(B) III, I, II, IV, V, VI





(C) V, IV, III, I, II, VI





(D) III, V, IV, VI, I, II





Answer: (D)








51. Give the sequence of weaving operations





I. Drawing





II. Looming and weaving





III. Warp & Weft winding





IV. Denting





V. Warping and Sizing





Codes:





(A) V, IV, I, III, II





(B) III, V, I, IV, II





(C) I, IV, V, II, III





(D) I, IV, II, III, II





Answer: (B)








52. What is the sequence followed in the merchandising department of a garment industry?





I. Costing





II. Booking order





III. Raw material procurements





IV. Designing and sampling





V. Selling the concept





VI. Production follows up





Codes:





(A) V, II, IV, I, III, VI





(B) II, IV, VI, V, I, III





(C) I, II, V, III, VI, IV





(D) IV, I, II, V, III, VI





Answer: (A)








53. Sequence the general objectives of Ergonomics according to their order of importance:





I. Efficiency





II. Comfort





III. Health and Safety





IV. Productivity





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) II, III, I, IV





(C) II, IV, III, I





(D) IV, III, II, I





Answer: (B)








54. According to Mundel, each higher level brings about changes in motion in the level below it. Arrange the changes in the proper sequence:





I. Body portions and motions





II. Working arrangements and equipment.





III. Finished product





IV. Raw materials





V. Production sequence





Codes:





(A) I, II, III, IV, V





(B) I, III, V, II, IV





(C) I, II, V, III, IV





(D) V, III, II, I, IV





Answer: (C)








55. Given are four acts pertaining to consumerism in India. Identify the correct order in which they were enacted:





I. Prevention of Food Adulteration Act





II. Standards of Weight and Measures Act





III. Essential Commodities Act





IV. Consumer Protection Act





Codes:





(A) I, III, II, IV





(B) I, II, III, IV





(C) III, II, I, IV





(D) II, IV, III, I





Answer: (A)








56. Organise the following steps in the sequential order of Programme Management:





(a) Situation Analysis





(b) Evaluation





(c) Identifying objectives





(d) Executing plan





Codes:





(A) (c), (a), (d), (b)





(B) (a), (c), (d), (b)





(C) (a), (d), (b), (c)





(D) (b), (d), (c), (a)





Answer: (B)








57. Arrange sequentially the following steps of planning incentives in an enterprise:





(a) Developing achievement reward relationship





(b) Measuring achievement





(c) Selecting the objectives





(d) Designing a system





Codes:





(A) (d), (a), (b), (c)





(B) (a), (b), (c), (d)





(C) (b), (c), (d), (a)





(D) (c), (b), (a), (d)





Answer: (D)








58. The correct sequence for curriculum planning is





(a) Tentative curriculum





(b) Consideration of curriculum needs





(c) Evaluation of tentative curriculum





(d) Pilot testing of tentative curriculum





Codes:





(A) (a), (b), (c), (d)





(B) (b), (a), (d), (c)





(C) (c), (a), (b), (d)





(D) (d), (c), (b), (a)





Answer: (B)








59. Match the active components from





List – I with species in List – II:





List – I                                                List – II





(Active component)                (Spice)





a. Allylisothiocynate               i. Turmeric





b. Allin                                    ii. Clove





c. Curcumin                             iii. Mustard





d. Eugeniol                              iv. Garlic





v. Pepper





Codes:





       a b c d





(A) v iv i ii





(B) iii v i iv





(C) iii iv i ii





(D) ii iii iv v





Answer: (C)








60. Match deficiency diseases from List – I with their symptoms in List – II.





List – I                                                List – II





a. Rickets                                            i. Delirium





b. Fluorosis                                          ii. Parasthesia





c. Beriberi                                            iii. Mottled teeth





d. Pallegra                                           iv. Kyphosis





v. Polyurea





Codes:





       a b c d





(A) v iii i ii





(B) iii iv v i





(C) iv iii v i





(D) iv iii ii i





Answer: (D)








61. Match the following List – I with items in List – II:





List – I                                    List – II





a. Expectancy theory              i. Menu of the day





b. Scientific management        ii. Set menu





c. Perpetual inventory             iii. Taylor





d. Table de hote menu            iv. Small heater placed on side table.





e. Record                                 v. Exact amount of products in store f. Sales mix





vi. Frequency of menu items selected by customers





vii. Vroom





Codes:





      a b c d e f





(A) i iii ii vi iv v





(B) ii iv vii i v iii





(C) vii iii v ii iv vi





(D) ii iv vi v i iii





Answer: (C)








62. Match the disease in List – I to symptoms in List – II





List – I                                                List – II





(Disease)                                 (Symptoms)





a. CHF                                    i. increased LDL





b. Dyslipidemia                       ii. Parasthesia





c. Diabetes                              iii. Peripheral oedema





d. Vitamin D deficiency         iv. Polydypsia





v. Fatmal absorption





Codes:





       a b c d





(A) ii v i iii





(B) v iii ii v





(C) iv v ii i





(D) iii i iv v





Answer: (D)








63. Match the items in List – I with List – II





List – I                                    List – II





a. D.P.T.                                  i. Sensorial training





b. Jealousy                               ii. Whooping cough





c. Maria Montessori                iii. Baumrind’s parenting styles





d. Havighurst                          iv. Negative emotion





v. Developmental tasks





Codes:





       a b c d





(A) ii iv i v





(B) iv ii i iii





(C) ii iii v i





(D) v i iii iv





Answer: (A)








64. Match the items in List – I with List – II





List – I                                    List – II





a. Howard Gardener               i. Apgar scale





b. Cephalocaudal                    ii. 1965





c. Dr. Virginia                         iii. Developmental tasks





d. Head start                           iv. Head to toe





v. Multiple intelligence





Codes:





       a b c d





(A) iii i ii v





(B) ii iv iii i





(C) v iv i ii





(D) i iv v iii





Answer: (C)








65. Match the items in List – I with List – II





List – I                                                List – II





a. Active learning                                i. Freud





b. Heightened emotionality                ii. Adolescence





c. Electra complex                               iii. Outdoor play





d. Visit to post office                          iv. First hand experiences





v. Emotional disturbance





vi. Field Trip





Codes:





       a b c d





(A) iii v ii iv





(B) iv ii i vi





(C) i v ii iii





(D) iii i iv iii





Answer: (B)








66. Match the denim washes given in List – I with their effect given in List – II





List – I                                    List – II





a. Acid wash                           i. Selective fading of edges





b. Atari                                    ii. Faded and softer look





c. Enzyme wash                      iii. Contrasts in colour





d. Sand blasting                      iv. Grey or yellow effects on removal of indigo





e. Sulphur bottom                   v. Abraded look





Codes:





       a b c d e





(A) i ii iii iv v





(B) iii i ii v iv





(C) v iv i ii iii





(D) iv iii v i ii





Answer: (B)











67. Match the items in List – I with the items in List – II





List – I                                    List – II





a. Throatplate                          i. Holds the fabric in place





b. Feed dog                             ii. Provides smooth surface for stitching





c. Pressure foot                       iii. Stops the sewing mechanisms





d. Stop motion screw              iv. Moves the fabric ahead





Codes:





       a b c d





(A) i iii ii iv





(B) ii iv i iii





(C) iii ii iv i





(D) iv i iii ii





Answer: (B)








68. Match the garments given in List – I with the type of case given in List – II





List – I                        List – II





a. Saree blouse            i. Style ease





b. Jackets                     ii. Negative ease





c. Kurta                       iii. Layered ease





d. Swim suit                iv. Comfort ease





Codes:





       a b c d





(A) i iv ii iii





(B) ii i iii iv





(C) iii ii iv i





(D) iv iii i ii





Answer: (D)








69. Match the traditional Indian Textiles of List – I with the centre of productions given in List – II





List – I                        List – II





a. Baluchari                 i. Patan





b. Paithani                   ii. Murshidabad





c. Mushroo                  iii. Dhacca





d. Jamdhani                 iv. Yeola





Codes:





       a b c d





(A) iv iii ii i





(B) iii i iv ii





(C) ii iv i iii





(D) i ii iii iv





Answer: (C)








70. Match the items in List – I with List – II





List – I                                                List – II





a. Overlapping                                     i. Elaboration





b. Ordering                                          ii. Intermittent attention to 2 or more tasks





c. Ability to process information        iii. Creating meaningful sequence





d. Dovetailing                                                 iv. Fixed interaction pattern





v. Concurrent attention to 2 or more tasks





Codes:





       a b c d





(A) v iv iii i





(B) i iii iv v





(C) iv ii v i





(D) v iii i ii





Answer: (D)








71. Match the items in List – I with List – II





List – I                                    List – II





a. Work performance              i. EMG





b. Muscular fatigue                 ii. Pedometer





c. Assisted living                     iii. Calories





d. Gravity                                iv. Elderly





v. Posture





Codes:





       a b c d





(A) v iv i ii





(B) iv i iii ii





(C) iii i iv v





(D) v iii iv ii





Answer: (C)








72. Match the following items in List – I with List – II.





List – I                                                List – II





a. Study of elderly                              i. Goniometer





b. Study of man machine systems      ii. Anthropometer





c. Study of angles of body bend        iii. Geriatrics





d. Study of body dimensions             iv. Ergonomics





v. Flexi curve





Codes:





       a b c d





(A) iii iv i ii





(B) i ii iv iii





(C) iii iv ii i





(D) iv iii i ii





Answer: (A)








73. Match the following items in List – I with List – II





List – I                        List – II





a. Specimen                 i. Enlarged version of original





b. Model                      ii. Miniature replica of an object in working condition





c. Diorama                   iii. Miniature replica of an object





d. Mockups                 iv. Scenic representation of the original





v. Sample which represents the whole





Codes:





       a b c d





(A) v ii iv i





(B) iv v i ii





(C) iii iv ii i





(D) v iii iv ii





Answer: (D)








74. Match the communication function in List – I with its most appropriate description in List– II





List – I                                    List – II





a. Affinity                               i. Change behaviour of others





b. Information                         ii. To play and have fun





c. Persuasion                           iii. Obtain facts





d. Entertainment                     iv. Seek to establish relationships





v. To command respect





Codes:





       a b c d





(A) iv iii i ii





(B) ii i iii iv





(C) v iii i ii





(D) ii iv v iii





Answer: (A)








75. Match the following items in List – I with List – II





List – I                        List – II





a. NREGA                  i. Sanitation





b. NRHM                    ii. Child health and nutrition





c. TSC                         iii. Health





d. ICDS                      iv. Employment





v. Environment





Codes:





       a b c d





(A) ii i iii iv





(B) iv iii i ii





(C) v iii i ii





(D) iii i v iv





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting