-->

Folk Literature 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Folk Literature 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



1. Folklore means “of the people, by the people and for the people” is commented by





(A) Stith Thompson





(B) Archer Taylor





(C) Theodor H. Gaster





(D) George M. Foster





Answers: (C)











2. Grimm brothers denoted ‘oral folk narratives” as





(A) Volkskunde





(B) Landeskunde





(C) Kulturkunde





(D) Herrenvolk





Answers: (A)











3. Analytical Psychology deals with





(A) Castration Complex





(B) Oedipus Complex





(C) Collective Unconscious





(D) Individual Consciousness





Answers: (C)











4. Ethnography is





(A) The study of social setting of folktale





(B) The study of village architecture





(C) The study of verbal folklore





(D) The study of a community





Answers: (D)











5. According to R.M. Dorson, the literary critic establishes relation with folk tradition through three evidences





(A) Biographical, internal, corroborative





(B) History, Geography, narrative





(C) Oral tradition, mythology, biography





(D) Personal narrative, oral history, corroborative





Answers: (A)











6. Oicotype is





(A) Globalization of tale tradition





(B) Localization of tale tradition





(C) Nationalization of tale tradition





(D) Internationalization of tale tradition





Answers: (B)











7. World Heritage Day is celebrated on





(A) 18 March





(B) 18 May





(C) 18 April





(D) 18 June





Answers: (C)











8. ‘Brihat Katha Sarit Sagar’ is written by





(A) Vishnu Sharma





(B) Subandhu





(C) Gunadhya





(D) Somadev





Answers: (D)











9. ‘Folklore is an echo of the past but at the same time it is also the vigorous voice of the present, stated by





(A) Y. Lotman





(B) Sokolov





(C) Gorky





(D) Lenin





Answers: (B)











10. Alan Dundes is the author of





I. The Morphology of North American Indian Folktales





II. Savage mind and Myth in primitive psychology





III. Folktales of the Arabs





IV. The Study of Folklore





Codes:





(A) I and III are correct.





(B) II and IV are correct.





(C) II and III are correct.





(D) I and IV are correct.





Answers: (D)











11. Shamanism is related to





I. Folk music





II. Folk divination





III. Folk healing





IV. Folk art





Codes:





(A) I and II are correct.





(B) II and III are correct.





(C) I and IV are correct.





(D) III and IV are correct.





Answers: (B)











12. Find out the correct Folk Genre group:





(A) Song, Narrative, Wisdom





(B) Material culture, Chant, Lyric





(C) Folk medicine, Short story, Folk game





(D) Epic, Riddle, Ethnic Slur





Answers: (D)











13. The characteristics of Folklore are





I. Oracy





II. Multiple existences





III. Context free





IV. Authorial





Codes:





(A) I and II are correct.





(B) II and III are correct.





(C) I and IV are correct.





(D) III and IV are correct.





Answers: (A)











14. Richard Dorson’s classification of Folklore is





I. Oral Folklore





II. Social Folk Custom





III. Material Culture





IV. Performing Folk Arts





Codes:





(A) II and III are correct.





(B) I and IV are correct.





(C) II and IV are correct.





(D) All are correct.





Answers: (D)











15. “Myth is like language. It is a higher level of communication, just as language can be analysed, myth can also be analysed” is the statement of





(A) Alan Dundes





(B) Dell Hymes





(C) Levi-Strauss





(D) Marcel Mauss





Answers: (C)











16. Assertion (A): Millman Parry in order to understand the process of composition and performance in epics studied the Yugoslavian narrative poetry.





Reason (R): Only during rendition by the folk singers, the process of composition can be understood.





Codes:





(A) (A) is false and (R) is correct explanation.





(B) (A) is true and (R) is correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is true and (R) is false.





Answers: (B)











17. Assertion (A): Children folk games according to Marxists represent non-hegemonic structure.





Reason (R): Hegemonic structures reveal hierarchies and children games are not power centric.





Codes:





(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.





(B) (A) is true and (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are true and(R) is not the correct explanation.





Answers: (C)











18. Assertion (A): According to Jung, the collective unconscious is universal.





Reason (R): It is shared by all human beings.





Codes:





(A) (A) is false and (R) is true.





(B) (A) is true and (R) is false.





(C) (A) is correct explanation, but (R) is false.





(D) (A) is true and (R) is correct explanation.





Answers: (D)











19. Assertion (A): The shadow constitutes the contents of the psyche which a person does not prefer to show.





Reason (R): Because, they are the parts of the self that are strong, presentable and socially acceptable.





Codes:





(A) (A) is false and (R) is true.





(B) (A) is true and (R) is not correct explanation.





(C) (A) and (R) are true.





(D) (A) and (R) are false.





Answers: (B)











20. Assertion (A): Meta folklore is folklore about folklore.





Reason (R): Proverbial tales are Meta folklore.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is false and (R) is true.





(D) (A) is true and (R) is false.





Answers: (A)











21. Assertion (A): Max Muller’s concept of Malady of Language is derived from the Christian worldview.





Reason (R): According to Christian theology man is created in the image of God.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) (A) is false and (R) is true.





(C) (A) is false and (R) is the correct explanation of (A).





(D) (A) is true and (R) is correct explanation of (A).





Answers: (D)











22. Assertion (A): ‘Museum of Man’ is meant for the preservation of artefacts.





Reason (R): Globalisation affects life styles and production of artefacts.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) and (R) are true.





(C) (A) is false, but (R) is true.





(D) (A) is true, but (R) is false.





Answers: (C)











23. Arrange the sequence of concepts in folklore studies:





(A) Active bearers, Oicotype, Oral formulae, Ritual process





(B) Ritual process, Active bearers, Oicotype, Oral Formulae





(C) Active bearers, Ritual process, Oral formulae, Oicotype





(D) Oicotype, Ritual process, Active bearers, Oral formulae





Answers: (A)











24. Identify the rivers in the order of geographical origin from north to south





(A) Ganges, Tamraparani, Krishna, Tapti





(B) Ganges, Tapti, Krishna, Tamraparani





(C) Tapti, Ganges, Krishna, Tamraparani





(D) Krishna, Ganges, Tamraparani, Tapti





Answers: (B)











25. Arrange the ritual dance forms from South to North:





(A) Theyyam, Bhutakola, Rasaleela, Bihu





(B) Bhutakola, Theyyam, Rasaleela, Bihu





(C) Rasaleela, Theyyam, Bihu, Bhutakola





(D) Theyyam, Bhutakola, Bihu, Rasaleela





Answers: (D)











26. Which one is the correct sequence?





(A) Film, print, computer, television





(B) Television, film, print, computer





(C) Print, film, television, computer





(D) Television, computer, print, film





Answers: (C)











27. Which one is the correct group of theories of folklore?





(A) Philological, Contextual, Mass cultural





(B) Folk-cultural, Oral-formulaic, Popular cultural





(C) Cross-cultural, Structural, Existential





(D) Functional, Psychoanalytical, Contextual





Answers: (D)











28. Sequence the pilgrim places from South to North:





(A) Rishikesh, Varanasi, Ujjain, Srisailam





(B) Varanasi, Rishikesh, Ujjain, Srisailam





(C) Srisailam, Ujjain, Varanasi, Rishikesh





(D) Rishikesh, Ujjain, Varanasi, Srisailam





Answers: (C)











29. Point out the chronological order of the books of Alan Dundes:





I. Folklore Matters





II. Interpreting Folklore





III. Life is Like a Chicken Coop Ladder: A Portrait of German Culture through Folklore





IV. The Morphology of North American Indian Folktales





Codes:





(A) IV, II, III, I





(B) I, III, II, IV





(C) IV, I, II, III





(D) II, I, III, IV





Answers: (A)











30. Identify the concepts propounded by Derrida, Foucault, Ricour and Barthes in the order of sequence:





I. Difference





II. Death of the Author





III. Meta-Archaeology





IV. Narrative Identity





Codes:





(A) I, III, IV, II





(B) I, III, II, IV





(C) IV, III, II, I





(D) IV, II, III, I





Answers: (A)











31. Match the following List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Functional                           1. Jacob Grimm





b. Historical reconstruction     2. Erich Fromm





c. Historical Geographical       3. William Bascom





d. Psychoanalytical                 4. Warren Roberts





Codes:





       a b c d





(A) 2 4 3 1





(B) 4 3 1 2





(C) 3 1 4 2





(D) 1 2 3 4





Answers: (C)











32. Match the following List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. Motif                       1. V. Propp





b. Typology                 2. Alan Dundes





c. Function                  3. Stith Thompson





d. Motifeme                4. Antti Aarne





Codes:





       a b c d





(A) 2 1 4 3





(B) 3 2 1 4





(C) 4 3 2 1





(D) 3 4 1 2





Answers: (D)











33. Match the following List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. Proverb                    1. Validate conduct





b. Riddle                     2. Release hostility





c. Myth                        3. Sharpen wit





d. Satire                       4. Means to instruct





Codes:





       a b c d





(A) 3 4 2 1





(B) 4 3 1 2





(C) 2 3 4 1





(D) 1 4 3 2





Answers: (B)











34. Match the following List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Clifford Geertz                   1. Performance Studies





b. J.G. Frazer                           2. Cultural Studies





c. Richard Bauman                 3. Historical Studies





d. Edward Said                       4. Post-colonial Studies





Codes:





       a b c d





(A) 2 3 1 4





(B) 3 2 4 1





(C) 4 1 3 2





(D) 1 4 2 3





Answers: (A)











35. Match the following List – I with List – II:





List – I            List – II





a. Lotha           1. Nilgiri Hills





b. Toda            2. Jharkhand





c. Chenchu      3. Nagaland





d. Munda        4. Andhra Pradesh





Codes:





       a b c d





(A) 2 3 4 1





(B) 4 1 3 2





(C) 3 1 4 2





(D) 1 3 2 4





Answers: (C)











36. Match the following List – I with List – II:





List – I                                                            List – II





a. Folklore and Folkloristic                             1. National Folklore Support Centre





b. Journal of Indian Folkloristic                      2. Folklore Resources and Research Centre





c. South-Indian Folklorists                             3. Makbul Islam





d. Indian Folklore Research Journal               4. J.L. Handoo





Codes:





       a b c d





(A) 4 3 2 1





(B) 3 4 2 1





(C) 2 3 4 1





(D) 1 2 3 4





Answers: (B)











37. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Dynamics of Folklore: Alan Dundes





(B) Folklore and Folklife: Richard Bauman





(C) Verbal Art as Performance: Ben-Amos





(D) Foundations in Sociolinguistics: Dell Hymes





Answers: (D)











38. Which one of the following pairs is not correctly matched?





(A) Etymological Study: Word Origin





(B) Paremiological Study: Proverb





(C) Etiological Study: Origination





(D) Ethnological Study: Language





Answers: (D)











39. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Harmonium: Percussion instrument





(B) Shahanai: Wind instrument





(C) Bansuri: Metal instrument





(D) Chanda: String instrument





Answers: (B)











40. The book “Singer of Tales” deals with





I. Oral narrative tradition





II. Composition of oral epics by bards





III. Memorization skills of bards





IV. Transmission of oral traditions





Codes:





(A) I and IV are correct.





(B) I and III are correct.





(C) II and III are correct.





(D) II and IV are correct.





Answers: (C)











41. According to Neil R. Grobman there are three sources of Folklore in Literature:





(A) Indigenous, acquired, borrowed





(B) Verbal, lexical, oral





(C) Traditional, modern, innovative





(D) Myth, legend, proverb





Answers: (A)











42. According to Malinowski-myths are not viewed by the primitives as mere stories but as revealing





(A) The primitive basis of life





(B) The folk basis of life





(C) The secular basis of life





(D) The sacred basis of life





Answers: (D)











43. The context of folklore means





(A) The area where folklore event occurs





(B) The situation in which folklore event occurs





(C) The culture in which folklore event occurs





(D) The people among whom folklore event occurs





Answers: (B)











44. Ritual is a





(A) Social practice both structured and structuring





(B) Typical tradition of the whole nation





(C) Belief acted out in a symbolic action





(D) Historical practice and history producing





Answers: (C)











45. Oral literature is





(A) Spoken, sung and voiced forms of traditional utterance





(B) Written, sung and non-voiced form of utterance





(C) Telecasted through mass media to create tradition





(D) Orally performed in public sphere





Answers: (A)











46. Assertion (A): Frany Boas had claimed that tribal narratives mirrored the ethnography of the culture.





Reason (R): His student Ruth Benedict countered with illustrations to show that the folklore often violated the cultural norms as a means of gratifying fantasies and expressing the hostilities of the culture bound.





Codes:





(A) (A) is not correct but (R) is correct.





(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(C) (A) is not correct, but (R) is correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answers: (D)











Read the passage below and answer the questions (47 – 50):





Verbal art is composed and transmitted verbally, while literature is composed in writing and transmitted in writing. Yet it is obvious that these two traditions have not followed independent courses, but have intermingled and influenced one another. One result has been tales, proverbs, or other forms of verbal art which have been reworked and adapted to literary standards of style and propriety, and are thereafter transmitted by writing or printing. This would include not only the utilization of the materials of folklore but also the use of folktales from other lands for children in our own society. For the lack of a better term, these may be referred to as literary adaptations.





There are instances where materials from written or printed resources have been incorporated into the verbal tradition, and in the course of time have been reworked and modified in accordance with its standards. These we may call folkloriazation.











47. Which is the correct idea?





(A) Verbal art and literature are independent and have their own influences drawn from within.





(B) Verbal art and literature are interdependent and hardly intermingled.





(C) Verbal art and literature have intermingled and not followed independent course.





(D) Verbal art and literature have taken independent course but have intermingled.





Answers: (C)











48. Influence of verbal art on literature and vice-versa can be seen in





(A) Proverbs





(B) Folktales





(C) Riddles





(D) All the above





Answers: (D)











49. What is folkloriazation?





(A) Reworked and modified performative forms incorporated into verbal tradition.





(B) Reworked and modified printed sources incorporated into verbal tradition.





(C) Reworked and modified print material entering into written tradition.





(D) Reworked and modified verbal tradition incorporated into printed tradition.





Answers: (B)











50. Literary adaptations are





(A) Utilization of folklore material through writing and printing





(B) Utilization of folklore material through verbal transmission





(C) Utilization of literary material through print transmission





(D) Utilization of verbal material through oral transmission





Answers: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting