-->

Folk Literature 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



Folk Literature 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



1. “Folklore” is an artistic communication in small group” stated by





(A) Richard Bauman





(B) Dan-Ben-Amos





(C) A.K. Ramanujan





(D) E.B. Taylor





Answer: (B)











2. The folk genre ‘Epic’ is a





(A) Sacred Narrative





(B) Individual’s Narrative





(C) Heroic Narrative





(D) Magic Narrative





Answer: (C)











3. The name of the discipline that deals with the Human evolution





(A) Anthropology





(B) Sociology





(C) Linguistics





(D) Philosophy





Answer: (A)











4. Reminiscence of the past in folklore is considered as





(A) Mythology





(B) Popular Antiquities





(C) Ancient Literature





(D) Fossils





Answer: (B)











5. Matrilinial custom of inheritance is prevalent in





(A) Santhal





(B) Mizo





(C) Khasi





(D) Kuki





Answer: (C)











6. Shamanism is





(A) Music tradition





(B) Dance form





(C) Fine Art expression





(D) Medical practice





Answer: (D)











7. “Folklore and Folklife” is authored by





(A) Stith Thompson





(B) Roger D. Abrahams





(C) R.M. Dorson





(D) Archer Taylor





Answer: (C)











8. Identify the correct sequence of Diachronic theory and synchronic theory





I. Structuralism and Functionalism





II. Solar Mythology and Psycho Analytical theory





III. Myth Ritual and Syntagmatic structuralism





IV. Cultural evolution and Finnish theory





Codes:





(A) II and III are correct





(B) III and IV are correct





(C) IV and III are correct





(D) I and IV are correct





Answer: (A)











9. The concept of ‘Folklorismus’ is associated with





I. Roger Abrahams





II. Benjamin Botkin





III. Regina Bendix





IV. Hans Moser





Codes:





(A) I and III are correct





(B) II and III are correct





(C) II and IV are correct





(D) III and IV are correct





Answer: (D)











10. The characteristics of folklore genre are





I. Functional





II. Variable





III. Structural





IV. Constants





Codes:





(A) I and II are correct





(B) III and IV are correct





(C) II and III are correct





(D) I and IV are correct





Answer: (B)











11. The functions of Riddle are





I. Incorporation





II. Resolution of conflict





III. Separation





IV. Clarification





Codes:





(A) I and II are correct





(B) II and III are correct





(C) III and IV are correct





(D) II and IV are correct





Answer: (A)











12. “Ethnography of speaking approach” is associated with





I. Victor Turner





II. Dell Hymes





III. Tedlock





IV. Emilie Durkheim





Codes:





(A) I and II are correct





(B) II and III are correct





(C) III and IV are correct





(D) II and IV are correct





Answer: (B)











13. Best examples for ‘folklore’ as cited by Dorson are





I. Pilgrim’s progress





II. Cinderella





III. Household tales





IV. Star Husband tale





Codes:





(A) I and II are correct





(B) II and III are correct





(C) I and IV are correct





(D) I and III are correct





Answer: (D)











14. Jatra is performed in





(A) Assam and Bengal





(B) Bengal and Odisha





(C) Assam and Manipur





(D) Odisha and Manipur





Answer: (B)











15. Rural peasantry life which reflects in the distant past was considered as





(A) Anthropology





(B) History





(C) Folklore





(D) Archeology





Answer: (C)











16. According to Von Sydow six types of environments i.e. time depth, isolation, boundaries, migrating nature of materials, group disposition and geographical experience formed to make





(A) Active Bearers





(B) Passive Bearers





(C) Tale type





(D) Oico type





Answer: (D)











17. “Collective unconscious is called as objective psyche because it is independent of consciousness and it is common to all human beings” this statement is related to





(A) Archetype





(B) Oicotype





(C) Steriotype





(D) Prototype





Answer: (A)











18. The author of “Raw and the Cooked” is





(A) J.S. Mill





(B) AnttiAarne





(C) Levi-Strauss





(D) James Frazer





Answer: (C)











19. Psychoanalysis deals with





(A) Collective consciousness





(B) Castration complex





(C) Clustro phobia





(D) Mass hysteria





Answer: (B)











20. Zend-Avesta is the religious texts of





(A) Jews





(B) Buddhists





(C) Zorastrians





(D) Sikhs





Answer: (C)











21. The author of “Folklore: The pulse of the people”





(A) L.P. Vidyarthi





(B) Sankar Sen Gupta





(C) P.D. Goswami





(D) Mazharul Islam





Answer: (D)











22. The following books are written by J. Handoo





I. A Bibliography of Indian Folk Literature





II. Folklore: An Introduction





III. Folkloristics and Indian Folkore





IV. Ballads and Tales of Assam





Codes:





(A) I and II are correct





(B) I and III are correct





(C) II and III are correct





(D) III and IV are correct





Answer: (A)











23. Which one is the ‘Association of Folklorists’ in India?





I. FOSSILS





II. IFA





III. IFC





IV. AFS





Codes:





(A) II and III are correct





(B) III and IV are correct





(C) I and III are correct





(D) II and IV are correct





Answer: (C)











24. Indira Gandhi National Centre for Arts is situated in





(A) Chennai





(B) New Delhi





(C) Mumbai





(D) Kolkata





Answer: (B)











25. Identify the wind instrument from the following:





(A) Chenda





(B) Ektara





(C) Bansuri





(D) Ginni





Answer: (C)











26. Assertion (A): ‘Wisdom of many and wit of one’.





Reason (R): Proverbs are the community creation.





(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is false and (R) is correct explanation.





(D) (A) is correct and (R) is false.





Answer: (D)











27. Assertion (A): Set of units arranged in the linear form based on the principle of difference is known as syntagmatic structure.





Reason (R): Syntagmas are formed based on syntax.





(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation.





(D) (A) is correct and (R) is false.





Answer: (C)











28. Assertion (A): Dramatis personal are the variable characters that appear in the tale but their functions are constant.





Reason (R): Functions do not form the basic structure of a tale.





(A) (A) is correct explanation but (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is false and (R) is correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (A)











29. Assertion (A): Survey methodology is the field that studies the sampling and individuals from a population with a view towards marking statistical inferences about the population using the sample.





Reason (R): Statistical inferences are deployed only in ‘case study method’.





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is false and (R) is correct.





(D) (A) is correct and (R) is false.





Answer: (B)











30. Assertion (A): Multiculturalism is study of the ethnic group in a region.





Reason (R): Ethnography is the appropriate method for studying multiculturalism.





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) (A) is false but (R) is correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) (A) is correct and (R) is false.





Answer: (C)











31. Assertion (A): The content of the myth is not found in isolation.





Reason (R): Appropriation and addition in a creative process is done by all cultures.





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation.





(B) (A) is true and (R) is not correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is false (R) is correct explanation.





Answer: (B)











32. Assertion (A): Festival is a cluster of verbal and nonverbal expressive traditions.





Reason (R): Festival is sponsored by power groups.





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct and (R) is not correct explanation.





(C) (A) is false and (R) is correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (B)











33. Assertion (A): Folk speech is embedded in dialects.





Reason (R): Folklore is contextual.





(A) (A) is wrong (R) is correct explanation.





(B) (A) and (R) are wrong.





(C) (A) is correct (R) is correct explanation.





(D) (A) is correct (R) is wrong.





Answer: (C)











34. Assertion (A): Culture is communication.





Reason (R): It consists of encoder and decoder.





(A) (A) is correct and (R) is wrong.





(B) (A) is wrong and (R) is correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation.





Answer: (D)











35. Assertion (A): Each ballad performance is a unique performance text.





Reason (R): Performance text is governed by context.





(A) (A) is wrong and (R) is correct.





(B) (A) is correct (R) is correct explanation.





(C) (A) is correct and (R) is wrong.





(D) (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











36. Assertion (A): Historical Geographical method is employed to find out the stereo-type of a narrative genre.





Reason (R): Stereo-type narrative genres are folklore





(A) Both (A) and (R) are wrong.





(B) (A) is correct and (R) is correct explanation.





(C) (A) is correct (R) is wrong.





(D) (A) is wrong and (R) is correct.





Answer: (A)











37. Assertion (A): Analytical categories are universal.





Reason (R): Folklore genres are in multiple existences.





(A) Both (A) and (R) are wrong.





(B) (A) is correct and (R) is correct explanation.





(C) (A) is correct and (R) is wrong.





(D) (A) is wrong and (R) is correct.





Answer: (B)











38. Characteristics of Folklore are





I. Version and Variation





II. Tradition





III. Liminality





IV. Universality





Codes:





(A) I and II are correct





(B) II and III are correct





(C) I and IV are correct





(D) III and IV are correct





Answer: (A)











39. Hermeneutics deals with





(A) Story telling





(B) Textual interpretation





(C) Narrative inquiry





(D) Semiotics





Answer: (B)











40. According to which theory barbarians are considered as survivals in the stage of development of civilisation





(A) Evolution theory





(B) Myth ritual theory





(C) Migration theory





(D) Psycho analytical theory





Answer: (A)











41. Arrange the sequence of functions in the fairy tales according to Proppian schema





(A) Interdiction, Violation, Reconnaissance, Absentation





(B) Violation, Interdiction, Absentation, Reconnaissance





(C) Absentation, Interdiction,Violation, Reconnaissance





(D) Reconnaissance, Violation, Absentation, Interdiction





Answer: (C)











42. Identify the chronological order of these scholars:





(A) Morgan, Lang, Levi-Strauss, Abrahams





(B) Levi-Strauss, Morgan, Abrahams, Lang





(C) Lang, Morgan, Abrahams, Levi-Strauss





(D) Abrahams, Morgan, Lang, Levi-Strauss





Answer: (A)











43. Find out the chronological order of establishment of folklore studies in India





(A) Gauhati University, Calicut University, Hyderabad University, Mysore University





(B) Hyderabad University, Calicut University, Mysore University, Gauhati University





(C) Calicut University, Mysore University, Gauhati University, Hyderabad University





(D) Mysore University, Gauhati University, Hyderabad University, Calicut University





Answer: (D)











44. Citation of Books according to MLA style sheet select the right answer





(A) Title of Book, Last name, First name, Publisher, Place of Publication, Year





(B) Last name, First name, Title of book, Place of Publication, Publisher, Year





(C) Year, Last name, First name, Title of Book, Place of Publication, Publisher





(D) Last name, First name, Year, Title of Book, Place of publication, Publisher





Answer: (B)











45. Geographically arrange the rivers from North to South India





(A) Brahmaputra, Tapti, Tamraparani, Krishna





(B) Krishna, Tapti, Brahmaputra, Tamraparani





(C) Brahmaputra, Tapti, Krishna, Tamraparani





(D) Brahmaputra, Krishna, Tamraparani, Tapti





Answer: (C)











46. Sequence the four functions of folklore as narrated by William Bascom.





I. Folklore lets people escape from repressions imposed upon them by society.





II. Folklore validates culture, justifying its rituals and institutions.





III. Folklore is a pedagogic device which reinforces morals and values





IV. Folklore is a means of applying social pressure and exercising social control.





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) I, III, II, IV





(C) III, I, IV, II





(D) IV, II, I, III





Answer: (A)











47. Give the chronological order of the books of Alan Dundes





I. Folklore matters





II. Interpreting Folklore





III. Life is like a Chicken Coop Ladder





IV. The morphology of North American Indian Folktales





Codes:





(A) I, III, II, IV





(B) IV, I, III, II





(C) II, IV, I, III





(D) IV, II, III, I





Answer: (D)











48. Identify the order of concepts according to the pro founders, Derrida, Foucault, Reoccur and Barthes





I. Difference





II. Death of the Author





III. Meta-Archaeology





IV. Narrative Identity





Codes:





(A) I, III, II, IV





(B) I, III, IV, II





(C) IV, II, III, I





(D) IV, I, II, III





Answer: (B)











49. Sequence the deities Siva, Kamakhya, Visnu, and Surya with the places





I. Kashi





II. Konark





III. Guwahati





IV. Thiruvananthapuram





Codes:





(A) I, III, II, IV





(B) III, I, II, IV





(C) I, III, IV, II





(D) II, IV, I, III





Answer: (C)











50. Sequence the folk performances associated with the states Punjab, Bengal, U.P. Odisha





I. Baul





II. Ramlila





III. Bhangra





IV. Dalkhai





Codes:





(A) III, I, II, IV





(B) II, III, IV, I





(C) I, IV, III, II





(D) IV, II, I, III





Answer: (A)











Q. No. 51 to 55 consists of two lists. Match List – I with List – II





51.





List – I                                                            List – II





(Research Method)                                         (Research Approach)





a. Survey method                                i. Quantitative approach





b. Experimental method                      ii. Field approach





c. Hermeneutic method                       iii. Textual approach





d. Ethnographicmethod                      iv. Qualitativeapproach





Codes:





      a b c d





(A) ii iii iv i





(B) i iv iii ii





(C) iv i ii iii





(D) iii i ii iv





Answer: (B)











52





List – I                                                List – II





a. Nibelungenlied                                i. France





b. Kalevala                                          ii. Germany





c. Chanson de Geste                           iii. Estonia





d. Kalevipoeg                                      iv. Finland





Codes:





      a b c d





(A) i iii ii iv





(B) iii i iv ii





(C) ii iv i iii





(D) ii iii iv i





Answer: (C)











53.





List – I                                    List – II





(Concept)                                (Profounders)





a. Gross constituent                i.Alan Dundes





b. Motifeme                            ii. LawriHonko





c. Function                              iii. Levi-Strauss





d. Multiform                           iv. V. Propp





Codes:





       a b c d





(A) ii iv i iii





(B) iv i iii ii





(C) i iii ii iv





(D) iii i iv ii





Answer: (D)











54.





List – I                                    List – II





(Folk group)                (State)





a. Badaga                    i. Karnataka





b. Boya                        ii. Maharashtra





c. Dhangar                   iii. Andhra Pradesh





d. Okkaliga                 iv. Tamil Nadu





Codes:





       a b c d





(A) iv iii ii i





(B) ii iii iv i





(C) iii i ii iv





(D) i iii iv ii





Answer: (A)











55.





List – I)                       List – II





(Genre                         (Content)





a. Ballad                      i. Museum





b. Legend                    ii. Poetic narrative





c. Material culture       iii. Healing practice





d. Shamanism              iv. Prose narrative





Codes:





       a b c d





(A) iv iii ii i





(B) ii iii iv i





(C) iv ii i iii





(D) ii iv i iii





Answer: (D)











56. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Separation in rites of passage is – Liminality





(B) Between and betwixt position in rites of passage – Liminality





(C) Incorporation in rites of passage is followed by – Reincorporation





(D) Separation in rites of passage is followed by – Reincorporation





Answer: (B)











57. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Insiders’ perspective – Etic





(B) Outsiders’ perspective – Emic





(C) Insiders’ perspective – Emic





(D) Researchers’ perspective – Emic





Answer: (C)











58. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Dynamics of Folklore – Alan Dundes





(B) Folklore and Folklife – Richard Bauman





(C) Verbal Art as Performance – Ben-Amos





(D) Folklore Genres – Elliot Oring





Answer: (D)











59. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Vgadi – Odisha





(B) Baisakhi – Punjab





(C) Bihu – Karnataka





(D) Onam – Assam





Answer: (B)











60. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Indian Oedipus – E.B. Taylor





(B) Fakelore – Alan Dundes





(C) Schematicanalysis– Levi-Strauss





(D) Acculturaion – A.K. Ramanujan





Answer: (C)











61. Which one of the following pairs is not correctly matched?





(A) The analysis of the results is much more subjective – Qualitative research





(B) The data is usually gathered using less structured research instruments – Quantitative research





(C) The data is usually gathered using more structured research instruments – Quantitative research





(D) The research is more intensive and more flexible, allowing the researcher to proble since she/he has greater latitude to do so





Answer: (B)











62. Which one of the following pairs is not correctly matched?





(A) Film and Television Institute of India – Kolkata





(B) Regional Resource Centre – Uduppi





(C) National Folklore Support Centre – Chennai





(D) Indira Gandhi National Centre for the Arts – New Delhi





Answer: (A)











63. Sequence various levels in language study:





I. Morphology





II. Phonetic





III. Phonemic





IV. Syntactic





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) II, III, I, IV





(C) III, IV, II, I





(D) I, IV, II, III





Answer: (B)











64. Identify by the correct pair





(A) Shayadri – Surya





(B) Kailash – Vishnu





(C) Sabarimala – Ayyappan





(D) Aravali – Kali





Answer: (C)











65. Who applied Morphology of the Folktale to analyse American Indian tales?





(A) Stith Thompson





(B) Alan Dundes





(C) Brenda F. Beck





(D) Margaret Trawick





Answer: (B)











66. ‘Id’ is related to





I. Morality





II. Instinct





III. Desire





IV. Libido





Codes:





(A) I and II are correct.





(B) II and III are correct.





(C) III and IV are correct.





(D) II and IV are correct.





Answer: (D)











67. ‘Folklore is the expression of oppressed’. This definition is associated with





(A) Psycho analytical approach





(B) Analytical psychological approach





(C) Marxian approach





(D) Max Webbarian approach





Answer: (C)











68. Identify the pair which is not correct:





(A) Introvert – Eric Fromm





(B) Anima – Jung





(C) Oedipus complex – Freud





(D) Mirror stage – Laccan





Answer: (A)











69. The author of ‘Interpretation of Culture’ is





(A) Clifford Marcus





(B) Clifford Geerz





(C) Hobsbowm





(D) Margaret Mead





Answer: (B)











70. Verrier Elwin worked on





(A) Western India





(B) South India





(C) Middle India





(D) Coastal India





Answer: (C)











Read the passage below and answer the questions that follow based on the passage:





Story-telling has been an integral ingredient of the cultures of all societies throughout human history. Narratives recounting unusual happenings accepted as truth on faith, or incidents rather vaguely believed to have taken place, and stories of purely fictitious formulations are told and retold. Correspondingly, myths, legends and folktales have been accepted as the three basic forms of narratives of universal distribution. These three have generally been taken as “prose narrative forms” in western folklore scholarship. It is, however, to be noted that this three-fold classification of narratives does not apply to folklore material in all societies, and secondly such narrative genres are not necessarily in prose form in all societies. This in various North-Eastern societies, both tribal and non-tribal, the lines between the three categories – myth, legend and tale – are not very clearly drawn, and even if the notion of distinction between them is present, separate terms to designate them are not available. While folktales normally do have the prose character, other narrative items which have the contents normally associated with myths and legends are more often than not in the verse form and they are chanted or sung. This is particularly true of items connected with ritualistic beliefs and practices.











71. Identify the prose narrative form given in the passage





(A) Proverb





(B) Ballad





(C) Myth





(D) Epic





Answer: (B)











72. In the North-Eastern societies the distinction between prose narrative forms are not available identify the prose narratives that are found in Western folklore:





I. Myth





II. Belief





III. Legend





IV. Anecdote





Codes:





(A) I & II are correct.





(B) II & IV are correct.





(C) I & III are correct.





(D) I & IV are correct.





Answer: (C)











73. Assertion (A): Three fold classification of narrative does not apply to all societies.





Reason (R): They are also found in verse form.





(A) (A) is correct and (R) is not correct explanation.





(B) Both (A) & (R) are not correct.





(C) (A) is false and (R) is correct





(D) (A) is correct and (R) is correct explanation.





Answer: (C)











74. Sequence the order of folk genres as appear in the passage





(A) Legend, Myth, Folktale, Belief





(B) Myth, Legend, Folktale, Belief





(C) Folktale, Legend, Belief, Myth





(D) Belief, Legend, Myth, Folktale





Answer: (A)











75. Match the items of List – I with List – II.





List – I                        List – II





(Genre)                        (Nature of Genre)





a. Myth                        i. Believed as fact





b. Folktale                   ii. Accepted as truth





c. Belief                       iii. Fictions formulation





d. Legend                    iv. Ritualistic practice





Codes:





       a b c d





(A) ii iii iv i





(B) ii iv i iii





(C) i ii iii iv





(D) iv ii i iii





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting