-->

Folk Literature 2012 June UGC NET Solved Question Paper III



Folk Literature 2012 June UGC NET Solved Question Paper III



1. ‘Who are the folk? Among others we are’ stated by





(A) Stuart Blackburn





(B) Rozar Abraham





(C) Barre Toelken





(D) Alan Dundes





Answer: (D)











2. ‘Wisdom of many and wit of one’ is a





(A) Riddle





(B) Folktale





(C) Proverb





(D) Folksong





Answer: (C)











3. The name of the discipline that deals with the laws of language is





(A) Sociology





(B) Literature





(C) Linguistics





(D) Psychology





Answer: (C)











4. The quest of identity is the thrust area of





(A) Folklore





(B) History





(C) Economics





(D) Psychology





Answer: (A)











5. Avanculocal custom of marriage is prevalent in





(A) Negroid





(B) Aryan





(C) Dravidian





(D) Mongoloid





Answer: (C)











6. The Malabar Muslims are known as





(A) Shaik





(B) Pathan





(C) Sayed





(D) Mapilla





Answer: (D)











7. The editor of ‘Folklore’





(A) Shankar Sengupta





(B) Jawaharlal Handoo





(C) L. P. Vidyarthi





(D) Vanamamalai





Answer: (A)











8. Kenneth Pike has stated that feature mode, manifestation mode and distribution mode are the characteristic features of





(A) Emic Unit





(B) Type





(C) Etic unit





(D) Motif





Answer: (A)











9. ‘The way a people characteristically looks outward upon universe’ is called as





I. Wordview





II. Folk Religion





III. Folk Ritual





IV. Cosmogony





(A) II and III are correct.





(B) I and II are correct.





(C) I and IV are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (C)











10. Ethno-Musicology is featured by





I. Phonometrics





II. Choriometrics





III. Cantometrics





IV. Rhetoric





(A) I, II and III are correct.





(B) II, III and IV are correct.





(C) II and IV are correct.





(D) I and III are correct.





Answer: (A)











11. The fixed phrase genre is





I. Proverb





II. Curse





III. Ethnic slur





IV. Saying





(A) I and III are correct.





(B) I and IV are correct.





(C) II and III are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (B)











12. The concept of folklore process is associated with





I. Ben – Amos





II. Lauri Hanko





III. Analina Sikala





IV. Theoder Benfey





(A) I and II are correct.





(B) I and III are correct.





(C) II and III are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (C)











13. Folklore in Mass Media:





I. Public Folklore





II. Fakelore





III. Popularlore





IV. Applied Folklore





(A) I and II are correct.





(B) I and III are correct.





(C) II and III are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (B)











14. ‘Chhau’ is performed in





I. Assam





II. Bengal





III. Jharkhand





IV. Odisha





(A) I and II are correct.





(B) I and III are correct.





(C) I and IV are correct.





(D) II, III and IV are correct.





Answer: (D)











15. R. S. Boggs classification of folklore into Groups, Categories, Types and subdivisions is called





(A) Archival cataloguing system





(B) Library cataloguing system





(C) SPSS cataloguing system





(D) Artifact cataloguing system





Answer: (B)











16. The constant actions of variable characters are:





(A) Interdiction





(B) Liquidation





(C) Function





(D) Designation





Answer: (C)











17. The personality that one projects to the outside world to gain the approval of the society is termed as:





(A) Anima





(B) Super Ego





(C) Persona





(D) Extrovert





Answer: (C)











18. ‘Golden Bough’ is authored by





(A) A. S. Goldenweiser





(B) J. G. Frazer





(C) E. B. Taylor





(D) L. H. Morgan





Answer: (B)











19. The ‘Solar Mythology’ is associated with





(A) Malinowski





(B) Levi-Strauss





(C) Stith Thompson





(D) Max Muller





Answer: (D)











20. The concept of Liminality is associated with





(A) Alan Dundes





(B) Victor Turner





(C) Emilie Durkhiem





(D) Mircea Eliade





Answer: (B)











21. ‘Lai Haraoba’ is a festival of





(A) Assam





(B) Mizoram





(C) Manipur





(D) Nagaland





Answer: (C)











22. The case study method is





(A) Quantitative method





(B) Survey method





(C) Ethnography method





(D) Qualitative method





Answer: (D)











23. Proppian analysis is based on the genre of folklore:





(A) Fairy Tale





(B) Epic





(C) Ballad





(D) Myth





Answer: (A)











24. The concept of Allo-motifeme is propounded by





(A) Andrew Lang





(B) Franz Boas





(C) Alan Dundes





(D) Roman Jakobson





Answer: (C)











25. Identify which art form does not come under folk performance:





(A) Koodiyattam





(B) Terakuthu





(C) Gidha





(D) Bihu





Answer: (A)











26. Assertion (A): ‘Folklore is artistic communication in small group.’





Reason (R): Folklore in the context has no dichotomy between process and product.





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) and (R) are true.





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answer: (B)











27. Assertion (A): Folklore is considered as the relics of the civilization by profounders of the Evolution Theory.





Reason (R): Civilization does not reflect advancement.





(A) (A) is false and (R) is correct explanation.





(B) Both (A) and (R) is false and (R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answer: (B)











28. Assertion (A): The pressures of the id and super-ego cause repression, which results in dreams.





Reason (R): Individual fantasies cause dreams.





(A) (A) is false and (R) is true.





(B) (A) is correct explanation and (R) is false.





(C) (A) is false explanation and (R) is correct.





(D) (A) is false and (R) is correct explanation.





Answer: (B)











29. Assertion (A): Ethnographic method is the description of physical features of the earth.





Reason (R): Earth comprises all human races.





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (D)











30. Assertion (A): The study of Folklore is static.





Reason (R): Folklore archive is the depository of verbal and nonverbal genres.





(A) Both (A) and (R) are wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is false and (R) is not correct explanation.





(D) (A) is correct, but (R) is wrong.





Answer: (C)











31. Assertion (A): Legend is a narrative which is wholly created out of Fantasy.





Reason (R): Place and time referred in the legend are believed as true.





(A) (A) is wrong (R) is correct.





(B) (A) and (R) are correct.





(C) (A) and (R) are wrong.





(D) (A) is correct, (R) is wrong.





Answer: (A)











32. Assertion (A): Durgapuja is the symbolic celebration of victory over evil.





Reason (R): The myth is the explanation for Durgapuja.





(A) (A) is correct and (R) is wrong.





(B) (A) is correct and (R) is also correct.





(C) Both explanation (A) and (R) are wrong.





(D) (A) is wrong and (R) is correct.





Answer: (B)











33. Assertion (A): Television is a Mass Communication Media.





Reason (R): Television as Mass Media is controlled by masses.





(A) (A) is correct and (R) is wrong explanation.





(B) (A) is wrong and (R) is correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (A)











34. Assertion (A): Proverb functioning as a sentence by itself whereas idiom is part of a sentence.





Reason (R): Proverb and idiom are not cultural derivatives.





(A) (A) and (R) are wrong.





(B) (A) is correct (R) is not correct.





(C) (A) is wrong (R) is correct.





(D) (A) is correct and (R) is correct explanation.





Answer: (B)











35. Assertion (A): Memorisation of text by a ballad singer is governed by oral formulaic.





Reason (R): Oral formulaic is dictated by the audience.





(A) Both (A) and (R) are wrong.





(B) (A) is wrong and (R) is correct.





(C) (A) is correct and (R) is wrong.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (C)











36. Assertion (A): Finish method is basically diachronic.





Reason (R): Finish method consider only special texts for analysis.





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct and (R) is wrong.





(C) (A) is wrong and (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











37. Assertion (A): Authentication of the accepted norms is one of the functions of folklore.





Reason (R): Folk behaviour is based on tradition.





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct and (R) is wrong.





(C) (A) is wrong and (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











38. The book “Caste and Tribes of South India” is by





I. Heimenderf





II. Rangachary





III. Edgar Thurston





IV. Gopal Naika





(A) II and III are correct.





(B) I and IV are correct.





(C) II and IV are correct.





(D) I and III are correct.





Answer: (A)











39. Saussurian Concepts are:





I. Langere and Parole





II. Diachronic and synchronic





III. Conscious and unconscious





IV. Gross Constituent and Mytheme





(A) IV and III are correct.





(B) I and II are correct.





(C) II and III are correct.





(D) I and IV are correct.





Answer: (B)











40. Author of the ‘Savage Art’





(A) Theoder Benfey





(B) Malinowski





(C) Andrew Lang





(D) E. B. Tylor





Answer: (C)











41. Correct sequence of the concepts in ‘Folkloristics’ development.





(A) Solar Mythology, Structuralism, Performance centered, Cultural Metabolism





(B) Structuralism, Solar Mythology, Performance centered, Cultural Metabolism





(C) Solar Mythology, Performance centered, Cultural Metabolism, Structuralism





(D) Performance centered, Cultural Metabolism, Structuralism, Solar Mythology





Answer: (A)











42. Identify the order of ‘Young Turks’ of Folklore as given by Alan Dundes.





(A) Ben Amos, Roger Abrahams, Richard Bauman





(B) Roger Abrahams, Ben Amos, Richard Bauman





(C) Richard Bauman, Roger Abrahams, Ben Amos





(D) Ben Amos, Richard Bauman, Roger Abrahams





Answer: (A)











43. Identify the sequence of Research Process.





(A) Data collection, Literature Survey, Analysis, Report Writing





(B) Literature Survey, Data collection, Analysis, Report writing





(C) Literature Survey, Analysis, Report writing, Data collection





(D) Report writing, Literature Survey, Data collection, Analysis





Answer: (B)











44. Find out the chronological order of the development of Folkloristics.





(A) Folklorism, Folklore, Popular Antiquities, Public Folklore





(B) Popular Antiquities, Folklorism, Folklore, Public Folklore





(C) Popular Antiquities, Folklore, Folklorism, Public Folklore





(D) Public Folklore, Folklorism, Folklore, Popular Antiquities





Answer: (C)











45. Sequence the folklorists who are connected with historic – geographical method.





I. Kaarle Krohn





II. C. W. Von SyDow





III. Axel Orlik





IV. Julius Krohn





(A) I, II, III, IV





(B) I, III, II, IV





(C) IV, I, III, II





(D) IV, II, I, III





Answer: (C)











46. Arrange folklore classification as done by Richard M. Dorson





I. Social Folk Custom





II. Oral Folklore





III. Performing Folk Arts





IV. Material Culture





(A) I, III, II, IV





(B) II, I, IV, III





(C) II, I, III, IV





(D) I, IV, II, III





Answer: (B)











47. Identify the order of cities having Kalamandalam, Manavsangrahalaya, Kalakshetra, Sangeet Natak Akadami.





I. New Delhi





II. Thrissur





III. Chennai





IV. Bhopal





Codes





(A) II, III, I, IV





(B) II, IV, III, I





(C) IV, III, II, I





(D) IV, II, III, I





Answer: (B)











48. Arrange the order of wind, percussion, string and mixed instruments:





I. Kinnera





II. Sarangi





III. Chanda





IV. Shehnai





Codes :





(A) I, III, II, IV





(B) II, I, IV, III





(C) IV, III, II, I





(D) IV, II, III, I





Answer: (C)











49. Sequence the festivals with places Rio, Madrid, San Francisco, Berlin:





I. Mardi Gras





II. Carnival





III. La Tomatina





IV. Love Parade





Codes:





(A) II, III, I, IV





(B) II, IV, III, I





(C) IV, III, II, I





(D) I, III, IV, II





Answer: (A)











50. Sequence the folk performances associated with States:





Mizoram, Manipur, Karnataka, Tamilnadu





I. Doddatta





II. Khuallam





III. Thabal Chong ba





IV. Karagatam





Codes :





(A) I, III, II, IV





(B) IV, I, II, III





(C) III, I, II, IV





(D) II, III, I, IV





Answer: (D)











No. 51 to 56 consists of two lists. Match List-I with List-II:











51. List – I (Art Form)                                    List – II (State of Origin)





I. Mohiniyattam                                              1. Andhra Pradesh





II. Lavani                                                        2. Odisha





III. Gotipua                                                     3. Kerala





IV. Kuchipudi                                                 4. Maharashtra





Code





       I II III IV





(A) 1 4 3 2





(B) 2 3 4 1





(C) 4 1 2 3





(D) 3 4 2 1





Answer: (D)











52. List – I (Concept)                                     List – II (Profounder)





I. Myth-Ritual                                     1. Van Gennp





II. Rites of Passage                             2. Edward Said





III. Orientalism                                   3. Malinowski





IV. Morphology of Folktale               4. Vladimir Propp





Code





      I II III IV





(A) 1 4 3 2





(B) 2 3 4 1





(C) 3 1 2 4





(D) 4 3 2 1





Answer: (C)





53. List – I (Approach)                       List – II (Scholars)





I. Binary Opposition                           1. Kaarle Krohn





II. Comparative Philology                  2. Levi-Strauss





III. Historical Geographical Method  3. Richard Bauman





IV. Performance Approach                 4. Max Muller





Codes:





       I II III IV





(A) 4 3 2 1





(B) 2 3 4 1





(C) 2 4 1 3





(D) 1 3 2 4





Answer: (C)











54. List – I (Books)                                         List – II (Author)





I. An Outline of Indian Folklore                    1. Sankar Sengupta





II. Theoretical Essays in Indian Folklore        2. Durga Bhagwat





III. Folklore and Folklife in India                  3. P. D. Goswami





IV. Folk Literature of Assam                         4. J. Handoo





Codes:





       I II III IV





(A) 1 2 3 4





(B) 3 1 4 2





(C) 2 4 1 3





(D) 4 3 2 1





Answer: (C)











55. List – I (Epic)                                            List – II (States)





I. Siri                                                               1. Rajasthan





II. Prithwiraj Raso                                          2. Manipur





III. Khamba Thoibi                                         3. Tamil Nadu





IV. Silappathikaram                                        4. Karnataka





Codes:





       I II III IV





(A) 4 1 2 3





(B) 2 4 3 1





(C) 3 2 4 1





(D) 1 3 2 4





Answer: (A)











56. List – I (Scholar)                                       List – II (Area of Study)





I. Homi Bhaba                                                1. Performance Studies





II. Hayden White                                            2. Cultural Studies





III. Clifford Geertz                                         3. Historical Studies





IV. Joel Sherzer                                              4. Post-Colonial Studies





Codes:





      I II III IV





(A) 1 3 2 4





(B) 4 3 2 1





(C) 2 4 1 3





(D) 3 4 1 2





Answer: (B)











57. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Panchatantra was translated into Hindi by : George Muller





(B) Panchatantra was translated into English by : Theodore Benfey





(C) Panchatantra was translated into German by : Max Muller





(D) Panchatantra was translated into Hebrew : Roger Abrahams





Answer: (B)











58. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Cauvery : Andhra Pradesh





(B) Brahmaputra : Assam





(C) Satluz : Uttar Pradesh





(D) Mahanadi : Punjab





Answer: (B)











59. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Munda : Jharkhand





(B) AO-Naga : West Bengal





(C) Irula : Maharashtra





(D) Khond : Kerala





Answer: (A)











60. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?





(A) ‘Folklore comes early an stays late in the lives of all of us’ : Richard Bauman





(B) ‘Folklore is the survival of the past refuses to die’ : Francis Potter





(C) ‘Folklore is the weapon of class conflict’ : Y. M. Sokolov





(D) ‘Folklore is a body of  traditional belief, custom and expression, handed down largely by  word of mouth’ : B. A. Botkin





Answer: (A)











61. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?





(A) Objective investigation of facts attempts to expand the limits of knowledge : Basic research





(B) Objective investigation of facts attempts to find the solution to a specific problem : Applied research





(C) Objective investigation of facts is a myth : Field research





(D) Objective investigation of facts : Individualistic





Answer: (D)











62. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?





(A) Folklorisation Process : Archer Taylor





(B) Fakelore : Dorson





(C) Folklore Process : Lauri Honko





(D) Folklore : W. J. Thoms





Answer: (A)











63. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?





(A) Komal Kothari : Rajasthan





(B) Haridas Bhatt : Karnataka





(C) Rama Raju : Andhra Pradesh





(D) Shankar Sengupta : Tripura





Answer: (D)





64. Sequence the order of Analysis in Levi-Straussian structuralism:





I. Identifying gross constituents





II. Reanalysing the units into horizontal and vertical order





III. Finding the binary opposition.





IV. Rewriting the story of myth in to minimum sontences





(A) I, II, III, IV





(B) II, III, IV, I





(C) III, IV, II, I





(D) IV, II, I, III





Answer: (D)











65. Identify the pair which is not correct:





(A) Krishna : Janmastami





(B) Kali : Holi





(C) Jagannath : Rathyatra





(D) Balaji : Bramhotsava





Answer: (B)











66. Oral formulaic theory associated with





(A) Milman Parry





(B) Alan Lomax





(C) Walter Scott





(D) Edmund Leach





Answer: (A)











67. Which are the lexical items associated with ‘oral formulaic theory’?





I. Chorus





II. Incremental repetition





III. Refrain





IV. Melody





(A) I & III





(B) II & III





(C) II & IV





(D) I & IV





Answer: (B)











68. The concept of cultural hegemony is associated with





(A) Karl Marx





(B) Antonio Gramsci





(C) Althussar





(D) Laccan





Answer: (B)











69. Identify the correct pair:





(A) Motif Index – Stith Thompson





(B) Tale Type Index – Kaarle Krohn





(C) Epic Index – Albert B Lord





(D) Proverbial – Index Von Sydow





Answer: (A)











70. The Author of “Art of Subversion”.





(A) Anti Arne





(B) Jacob Grimm





(C) Jack Zipes





(D) Jackobson





Answer: (C)











Read the passage below and answer the question that follow based on the passage.





Not all contacts with informants are made through participation in the community’s activities. Though a large number will, of course, come through introductions and leads supplied by nonperforming folk whom the collector has met during the course of participation, some may have to be sought out by the collector using survey field methods. Many tradition bearers, especially passive ones, may not even be known as performers by their friends and neighbours. Visits to all the farms and rural households within a certain area may turn up some passive bearers from whom a collector may garner a fair amount of folklore. Occasionally, exceptional performers with extraordinary repertories who are not known for their talents by their fellow countrymen will be located by such a survey. Some traditional singers and storytellers are part of a private family tradition and while these talented folk would never think of performing for local people, they may consent to perform for a friendly stranger. In the case of a community which has not previously been covered by field work, or where the field worker has neither the time nor the inclination to avail himself of the many avenues to leads which will come from participation, the survey may be the only road to finding the tradition bearers in a given area. Whatever the reason may be for the collector seeking informants without leads, there can be no greater thrill than to discover by one’s own initiative an unusually fine folklore informant. And since most communities at this late date have at most only one or a few really talented traditional performers (if they have any at all), the collector is indeed fortunate who makes even one such discovery on any field trip. For the field worker who can take advantage of participation, however, the road leading to most of his informants will be paved for him by one or another of his participant contacts.











71. Which of the following method is useful for identifying passive bearers of tradition?





(A) Participant observation





(B) Survey field method





(C) Non-Participant observation





(D) Discovery method





Answer: (C)











72. Participant observation method is useful to





I. Identify informants





II. Find out traditional bearer





III. Find out friends and neighbours





IV. Identify passive bearers





(A) I, II, III and IV are correct.





(B) I, III & IV are correct.





(C) I, II & IV are correct.





(D) III, II & IV are correct.





Answer: (C)











73. Assertion (A): Survey field method helps in locating exceptional and extra-ordinary performers and repertories.





Reason (R): They are non-performing artists.





(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is correct and (R) is false.





(D) (A) is false and (R) is correct explanation.





Answer: (D)











74. Arrange the sequence of research activity to identify informants as per the passage.





I. Participant observation.





II. Discovery of folklore informant.





III. Survey field method.





IV. Informant’s contact.





(A) I, III, II, IV





(B) I, III, IV, II





(C) II, III, I, IV





(D) III, IV, I, II





Answer: (B)











75. Match the items:





List – I (Group)                       List – II (Feature of Group)





I. Traditional bearers               1. Performers





II. Talented folk                      2. Private family Tradition





III. Passive bearers                  3. Non- Performing Folk





IV. Collectors                          4. Participant observers





       I II III IV





(A) 1 4 2 3





(B) 2 3 4 1





(C) 3 1 2 4





(D) 4 2 3 1





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting