-->

Defence and Strategic Studies 2013 September UGC NET Solved Question Paper III



Defence and Strategic Studies 2013 September UGC NET Solved Question Paper III 



1. Who was the Cartographer who demarcated the borders of India and Pakistan?





(A) Radcliffe





(B) Mac Mohan





(C) Mountbatten





(D) P. Lawrence





Answer: (A)











2. Arrange in sequence with descending order of shares of arms sales of major arms producing countries.





(A) USA, France, Germany, UK, Italy





(B) USA, UK, France, Italy, Germany





(C) France, Germany, UK, USA, Italy





(D) UK, Germany, France, USA, Italy





Answer: (B)











3. India’s TRI-service command is located at





(A) Vishakhapattanam





(B) Port Blair





(C) Lakhshadweep





(D) Goa





Answer: (B)











4. On which river was the Salal Dam Agreement signed between India and Pakistan?





(A) Chenab





(B) Indus





(C) Jhelum





(D) Sutlej





Answer: (A)











5. Which of the following set of activities encompasses the process of drug trafficking?





(A) Cultivation, manufacture and sale of illegal drugs





(B) Purchase, packing and distribution of illegal drugs





(C) Manufacturing of illegal drugs only





(D) Covers distribution and sale of illegal drugs





Answer: (A)











6. Exclusive Economic Zone (EEZ) from its coastline is





(A) 200 kms





(B) 200 nautical miles





(C) 120 nautical miles





(D) 120 kms





Answer: (B)











7. Panchsheel Agreement was signed between





(A) India and Bangladesh





(B) Pakistan and Afghanistan





(C) India and China





(D) India and Tibet





Answer: (C)











8. Who has propounded the Decision making theory?





(A) Mortan Kaplan





(B) Hans J. Margenthau





(C) Barry Buzan





(D) John Burton





Answer: (D)











9. Which one of the following approach is not supported by Liberals?





(A) Balance of Power





(B) Collective security





(C) Arms control





(D) Disarmament





Answer: (A)











10. Which one of the following is not the intangible sources of power of a nation – state?





(A) National Image





(B) Public support





(C) Access to resources





(D) Leadership





Answer: (C)











11. Military operation launched by security forces to flush out Sikh militants from Golden Temple was named as





(A) Operation Vijay





(B) Operation Pawan





(C) Operation Blue Star





(D) Operation Cobra





Answer: (C)











12. Who was the British Prime Minister, when India got its independence on 15th August, 1947?





(A) Lord Chamberlain





(B) Harold Wilson





(C) Clement Atlee





(D) Winston Churchill





Answer: (C)











13. Which one of the following is not the irredentism?





(A) Kurdish in Iran and Iraq





(B) Nagas in India and Myanmar





(C) Baluch in Iran and Pakistan





(D) Jews in Israel and Germany





Answer: (D)











14. With which of the following countries does India share its maximum border?





(A) Nepal





(B) Pakistan





(C) Bangladesh





(D) China





Answer: (C)











15. Who wrote the book ‘India’s-China War’?





(A) Nevelle Maxwell





(B) L.P. Sen





(C) B.M. Kaul





(D) B.N. Mullick





Answer: (A)











16. Match the type of nuclear weapons with their countries:





a. Jericho III                i. Pakistan





b. Shaheen                   ii. Israel





c. Agni IV                   iii. China





d. DF-31                     iv. India





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) i iv iii ii





(C) iv ii iii i





(D) iii ii i iv





Answer: (A)











17. Identify the correct sequence of N.S.A. in India in a chronological order.





(A) M.K. Narayanan, J.N. Dixit, Brijesh Mishra, Shiv Shankar Menon





(B) Brijesh Mishra, J.N. Dixit, M.K. Narayanan, Shiv Shankar Menon





(C) Shiv Shankar Menon, M.K. Narayanan, Brijesh Mishra, J.N. Dixit





(D) J.N. Dixit, Brijesh Mishra, M.K. Narayanan, Shiv Shankar Menon





Answer: (B)











18. What is Khmer Rouge?





(A) Afghan Rebel group





(B) Cambodian Radical group





(C) Burmese Insurgency group





(D) Philippines Terrorist group





Answer: (B)











19. In which of the following State is ‘Teen Bigha’ located?





(A) West Bengal





(B) Bihar





(C) Meghalaya





(D) Sikkim





Answer: (A)











20. Name of TE Laurence is associated with





(A) Psychological warfare





(B) Guerrilla warfare





(C) Biological warfare





(D) Trench warfare





Answer: (B)











21. Who was the author of a book titled ‘Untold Story’?





(A) Gen. B.M. Kaul





(B) K. Subramaniyam





(C) Gen. Sundarji





(D) Jaswant Singh





Answer: (A)











22. Name the current Secretary General of U.N.O.





(A) U. Thant





(B) Butros Butros Ghali





(C) Ban ki Moon





(D) Julia Gillard





Answer: (C)











23. Internal conflict between Tamils and Sinhalese communities in Sri Lanka is seen as





(A) Political Revolution





(B) Communal violence





(C) Ethnic assertion





(D) Democratic movement





Answer: (C)











24. Which of the following is a landlocked country?





(A) Kenya





(B) South Africa





(C) Botswana





(D) Mozambique





Answer: (C)











25. Match the following in respect of UN organs and responsibilities:





Organs                                                 Responsibilities





a. Security Council                              i. Coordinate economic and social welfare programmes





b. General Assembly                           ii. Non compulsory jurisdiction on cases brought by States





c. Economic and Social Council         iii. Decides on enforcement measures





d. International Court of Justice         iv. Debate any topic within Charter’s purview





Codes:





       a b c d





(A) i iv ii iii





(B) iii i ii iv





(C) ii iii iv i





(D) iii iv i ii





Answer: (D)











26. In relation to Intergovernmental organizations mark the correct option.





Assertion (A): War is caused by economic deprivation.





Reason (R): In long run, economic disparities will lessen and war will be eliminated.





Codes:





(A) (A) is true, but (R) is false.





(B) (A) is false, but (R) is true.





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (C)











27. Match the following:





Arms Control Agreements                              Years





a. Start II                                                         i. 1992





b. Open Skies Treaty                                       ii. 1996





c. CTBT                                                          iii. 1993





d. NPT                                                            iv. 1968





Codes:





       a b c d





(A) i iv iii ii





(B) ii i iv iii





(C) iv iii i ii





(D) iii i ii iv





Answer: (D)











28. Identify the following agreements in their descending chronological order and choose the appropriate code:





(A) Tashkent Agreement, Panchsheel Agreement, Lahore Declaration, Shimla Agreement





(B) Panchsheel Agreement, Tashkant Agreement, Shimla Agreement, Lahore Declaration





(C) Lahore Declaration, Panchsheel Agreement, Shimla Agreement, Tashkent Agreement





(D) Tashkent Agreement, Shimla Agreement, Panchsheel Agreement, Lahore Declaration





Answer: (B)











29. ‘Geronimo’ was the code name given to which of the following individual by US administration?





(A) Col Gaddafi





(B) Saddam Hussain





(C) Bin Laden





(D) Mustafa Abu al-Yazid





Answer: (C)











30. The term ‘War Strategy’ can be defined as





(A) The art of projecting and directing a campaign.





(B) The method by which a commander seeks to bring his enemy to battle.





(C) An art of mobilising and directing the resources to safeguarding and promoting one’s own interests.





(D) It is the science of utilising armed forces.





Answer: (C)











31. The Indian Space Programme began in the year





(A) 1960





(B) 1962





(C) 1964





(D) 1969





Answer: (B)











32. The Indian name of Russian MIG-29 is





(A) Baaz





(B) Crow





(C) Peacock





(D) None of the above





Answer: (D)











33. Which of the following elements does not contribute to the escalation of defence expenditure?





(A) Existence of military-industrial complex





(B) Arms Race





(C) Modernisation programmes





(D) Defence-budgeting process





Answer: (D)











34. Which one of the following is not the IMF goals of structural adjustment programs?





(A) Improve public-sector efficiency





(B) Overvalued currency





(C) Achieve balance of payments and fiscal equilibrium





(D) Stimulate growth potential of the private sector





Answer: (B)











35. R.M.A. stands for





(A) Regional Maritime Agreement





(B) Regional Military Association





(C) Revolution in Military Affairs





(D) Revolution in Maritime Affairs





Answer: (C)











36. Falkland war was fought between





(A) Argentina and Britain





(B) France and Germany





(C) Mexico and USA





(D) China and Japan





Answer: (A)











37. Mediation is a part of





(A) Efforts to end the war





(B) Peace building





(C) Amicable settlement of dispute





(D) Conflict prevention





Answer: (C)











38. Coco Islands, presently under Myanmar is being militarized with the help of





(A) Indonesia





(B) China





(C) Malaysia





(D) India





Answer: (B)











39. Which of the following is the last country to join SAARC?





(A) Myanmar





(B) Afghanistan





(C) Maldives





(D) East Timor





Answer: (B)











40. Match the following theorist (List – I) with the theories they propounded (List – II) and choose the appropriate code:





List – I                                                                        List – II





a. MacKinder                                                              i. Organic Theory of State





b. Carl Haushofer                                                        ii. Sea Power Theory





c. Alfred Mahan                                                          iii. Heartland Theory





d. Ratzel                                                                      iv. Theory of Geopolitics





Codes:





        a b c d





(A) iv iii i ii





(B) i ii iii iv





(C) ii iv i iii





(D) iii iv ii i





Answer: (D)











41. Proxy War is





(A) Irregular warfare between nations





(B) Civil war within a nation





(C) War between paramilitary and regular forces





(D) None of the above





Answer: (D)











42. Which Indian Institution has given a call for opening negotiations on universal treaties and conventions for a total ban on all nuclear tests?





(A) Gandhi Peace Foundation





(B) Nehru Memorial Foundation





(C) Rajiv Memorial Initiative





(D) Hindustani Andolan





Answer: (C)











43. “For developing nation, security is development. Without development there can be no security” is a statement attributed to





(A) President Eisenhower





(B) Robert MacNamara





(C) John Foster Dulles





(D) Henry Kissinger





Answer: (B)











44. Which is India’s first Naval Air Station?





(A) INS Chakra





(B) INS Shakti





(C) INS Hansa





(D) INS Garuda





Answer: (D)











45. ‘New Moore’ island dispute is between





(A) Bangladesh – Burma





(B) India – Bangladesh





(C) Sri Lanka – India





(D) China – Japan





Answer: (B)











46. RMA (Revolution in Military Affairs) takes place whenever





(A) New technology is incorporated in consideration of likely war.





(B) New technology and doctrine are incorporated in considerations of likely war.





(C) New technology, doctrine and organizations are incorporated in consideration of likely war.





(D) Major powers incorporate all three of them in their policy formulations of likely war.





Answer: (D)











47. Which one of the following is correct elements of sea power proposed by A.T. Mahan?





(A) Maritime security, governance, population, industrial development, aptitude, length of coast





(B) Foreign relations, national economy, national policy, naval capability, governance





(C) Resources, Population, Aptitude, length of the coast, nature of coast, Government policy





(D) Nature of coast, National policy, Population, Aptitude, Defence policy, maritime security





Answer: (C)











48. Problems of ‘Chakma Refugee’ refers to the issue related to





(A) India – Bangladesh





(B) India – Sri Lanka





(C) India – Afghanistan





(D) India – Tibet





Answer: (A)











49. ‘Camp David’ accord was a Peace agreement between





(A) Egypt – Israel





(B) Jordan – Israel





(C) Lebanon – Israel





(D) Palestine – Israel





Answer: (A)











50. The concept of collective security implies





(A) Machinery for joint action





(B) Arrangement among nationstates





(C) Principle of ‘one for all and all for one’.





(D) Joint action against an adversary





Answer: (C)











51. Which one of the following is not the means of Pacific Settlement of disputes?





(A) Economic sanctions





(B) Negotiations





(C) Mediations





(D) Good offices





Answer: (A)











52. Choose the appropriate code of Assertion and Reason:





Assertion (A): The President of India is only the formal head of the executive.





Reason (R): He has to exercise all his functions in accordance with the advice of the Council of Ministers.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are not true.





(B) Both (A) and (R) are true.





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) (R) is true and (A) is false.





Answer: (B)











53. Assertion (A): Economic globalization means new ideas and technology are rapidly transmitted to states and individuals around the world.





Reason (R): Under economic globalization, an economic elite will emerge as most powerful, leaving the rest behind.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (A)











54. In which year economic liberalization introduced in India?





(A) 1973





(B) 1985





(C) 1991





(D) 2001





Answer: (C)











55. Teeth & Tail ratio means





(A) Ratio between logistic persons and fighting forces





(B) Ratio between weapons and equipments





(C) Ratio between men and material





(D) Ratio between active forces and reserved force





Answer: (A)











56. Arrange the following group of battles of W.W. II in chronological descending order:





(A) Battle of France, Battle of Gazala line, Battle of Britain, Battle of Lyte Gulf





(B) Battle of France, Battle of Britain, Battle of Gazala line, Battle of Lyte Gulf





(C) Battle of Britain, Battle of Gazala line, Battle of France, Battle of Lyte Gulf





(D) Battle of Gazala line, Battle of Lyte Gulf, Battle of Britain, Battle of France





Answer: (Wrong question)











57. Arrange the following Supreme Commander of Indian Armed Forces in chronological ascending order:





(A) Pratibha Devi Singh Patil, A.P.J. Abdul Kalam, K.R. Narayanan, Giani Zail Singh





(B) Giani Zail Singh, A.P.J. Abdul Kalam, K.R. Narayanan, Pratibha Devi Singh Patil





(C) K.R. Narayanan, Giani Zail Singh, A.P.J. Abdul Kalam, Pratibha Devi Singh Patil





(D) A.P.J. Abdul Kalam, Pratibha Devi Singh Patil, Giani Zail Singh, K.R. Narayanan





Answer: (Wrong question)











58. Which is not the part of organic theory of State?





(A) Childhood stage





(B) Stability stage





(C) Maturity stage





(D) Decline and Decay stage





Answer: (B)











59. A Secular State means





(A) People are not allowed to follow any religion





(B) People following only one religion are allowed to live in the State.





(C) People are forced to follow a particular religion only.





(D) State does not patronise or favour any religion.





Answer: (D)











60. Which is the major source energy in India?





(A) Nuclear Energy





(B) Thermal Energy





(C) Solar Energy





(D) Hydal Energy





Answer: (B)











61. Which of the following State do not have a common border with Pakistan?





(A) Jammu & Kashmir





(B) Himachal Pradesh





(C) Rajasthan





(D) Gujarat





Answer: (B)











62. The main emphasis of the Shimla Agreement of 1972 signed between India and Pakistan was





(A) Both countries will sign bilateral trade.





(B) Both countries will have joint army exercises.





(C) Both countries will solve their disputes bilaterally.





(D) Both countries will have faith in the United Nations.





Answer: (C)











63. Match the following books (List – I) with their respective authors (List – II) and choose the appropriate code:





List – I                                                                                    List – II





a. Himalayan Blunder                                                             i. Karl Deutsch





b. Makers of Modern Strategy                                                ii. A.P.J. Abdul Kalam





c. Conflict and Communication                                              iii. E.M. Earle





d. Vision 2020                                                                        iv. J.P. Dalvi





Codes:





       a b c d





(A) i iii iv ii





(B) iii i ii iv





(C) ii iv iii i





(D) iv iii i ii





Answer: (D)











64. Match the terrorist groups with their location of operations:





a. Al Qaeda                                         i. Lebanon





b. Abu Nidal Organization                 ii. Afghanistan, Pakistan and Iran





c. Hamas                                             iii. Iraq, Lebanon, Palestinian





d. Hezbollah                                        iv. Israel, West Bank, Gaza strip





Codes:





        a b c d





(A) iii i ii iv





(B) i ii iv iii





(C) iv iii i ii





(D) ii iii iv i





Answer: (D)











65. Arrange in descending order in respect of length of International border, India sharing with her neighbouring countries:





(A) China – Pakistan – Bangladesh – Myanmar





(B) Pakistan – China – Myanmar – Bangladesh





(C) Myanmar – Pakistan – China – Bangladesh





(D) Bangladesh – China – Pakistan – Myanmar





Answer: (D)











66. The abbreviation ‘CSCE’ stands for





(A) Common Security and Common Economic Growth





(B) Conference on Security and Co-operation in Europe





(C) Collective System of Cooperation on Environment





(D) Collective Security in Conservation of Energy





Answer: (B)











67. Which one of the following is not the limited war?





(A) World War I





(B) Vietnam War





(C) The Korean War





(D) 1991 Gulf War





Answer: (A)











68. Which of the following country does not share land border with India?





(A) Nepal





(B) Bangladesh





(C) Bhutan





(D) Sri Lanka





Answer: (D)











69. Which one of the following has not supported the radicalism/dependent theory?





(A) Hobson





(B) Kant





(C) Wallerstein





(D) Lenin





Answer: (B)











70. McMahon line is a border demarcation between





(A) India – Burma





(B) India – Pakistan





(C) India – China





(D) China – Pakistan











Read the following passage and answer the given questions based on your understanding of the passage:





Deterrence is a type of influence. Its purpose is essentially negative i.e. to dissuade an adversary from certain undertakings. It is practiced by threatening to impose punishment. In international relations (as well as in other forms of human interaction) deterrence is an old and widely understood method of influence. Punitive threats have been particularly utilized in the field of diplomacy because relations among States are frequently governed by military factors. In this latter respect, then, deterrence is a type of military policy practiced by governments for the purpose of preventing hostile action by other States. These policies have gained greater currency, more elaborate conceptual development and more explicit military implementation with the advent of nuclear weapons and rapid means of delivery.





Answer: (C)











71. Deterrence is a kind of





(A) Terror





(B) Influence





(C) Diplomacy





(D) Slogan





Answer: (B)











72. Relations between States are normally governed by





(A) Economic factors





(B) Military factors





(C) Strategic factors





(D) Diplomatic factors





Answer: (B)











73. The essential purpose of deterrence is to





(A) Persuade the adversary





(B) Dissuade the adversary





(C) Encourage friends





(D) Discourage friends





Answer: (B)











74. Policy of deterrence gained currency only after the invention of





(A) Nuclear weapons





(B) Delivery systems





(C) Nuclear weapons and means of delivery





(D) ABC weapons





Answer: (C)











75. The theory of deterrence is quite old in





(A) Intra-State relations





(B) Inter-state relations





(C) Policy formulations





(D) Threat perception





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting