-->

Defence and Strategic Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Defence and Strategic Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper III 



1. Which one is not fundamental element of a State?





(A) Territory





(B) Resources





(C) Government





(D) Population





Answer: (B)











2. Match the following in respect of theories and key actors:





List – I                                                List – II





(a) Liberalism                          (i) International Organizations and States





(b) Realism                              (ii) International System and States





(c) Radicalism                         (iii) Social Classes and International Elites





(d) Constructivism                  (iv) Individuals and Collective Identities





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (i) (iv) (ii)





(B) (i) (ii) (iii) (iv)





(C) (iv) (ii) (i) (iii)





(D) (ii) (iii) (iv) (i)





Answer: (B)











3. Match the names of the Army Chief (Table-I) with their respective war fought under their general ship (Table II) and choose the appropriate codes.





Table – I                                  Table – II





(a) PS Thapar                          (i) 1965 war





(b) JN Chaudhuri                    (ii) 1962 war





(c) KM Cariappa                     (iii) Bangladesh liberation war





(d) SHFJ Manekshaw                         (iv) Indo-Pak war on Kashmir





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (i) (iv) (iii)





(B) (iii) (ii) (i) (iv)





(C) (iv) (i) (iii) (ii)





(D) (iii) (ii) (iv) (i)





Answer: (A)











4. Bhutan shares international border with which of the following group of countries?





(A) China, Nepal, India, Bangladesh





(B) Bangladesh, Nepal, China





(C) China and India





(D) China and Bangladesh





Answer: (C)











5. Which of the following is symbolic to Sino-Pak nexus?





(A) Lhasa-Golmo Rail Link





(B) Karakoram Highway





(C) Ledo Road





(D) Gartok Air Base





Answer: (B)











6. Which Strait on the globe has the maximum flow of oil transport?





(A) Beb-el-mandeb





(B) Strait of Malacca





(C) Strait of Hormuz





(D) Suez Canal





Answer: (C)











7. Assertion (A): Because of globalization the sovereignty principle has been eroding considerably.





Reason (R): The expenditure on fencing of international borders in recent time has been increased enormously.





Codes:





(A) Both (A) & (R) are true, but (R) is contradictory to (A).





(B) (A) is true, but (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











8. Assertion (A): A State refrains from taking aggressive action using its first strike capability because of the concept of MAD.





Reason (R): If opponent has second strike capability, the deterrence can be successful.





Codes:





(A) (A) is true, but (R) is false.





(B) (A) and (R) both are correct and (R) is the proper explanation of (A).





(C) (A) and (R) both are correct, but (R) is not the proper explanation of the (A).





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (B)











9. Match the Table – I and Table – II related to Major Arms Control Agreements and Years.





Table – I                                                                                  Table – II





(a) Chemical Weapons Convention                                        (i) 1996





(b) ASEAN Nuclear Weapon Free Zone Treaty                     (ii) 1999





(c) Antipersonnel Landmines Treaty                                      (iii) 1990





(d) Treaty on Conventional Armed Forces in Europe            (iv) 1993





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (i) (ii) (iii)





(B) (i) (iii) (ii) (iv)





(C) (iii) (ii) (iv) (i)





(D) (iii) (ii) (i) (iv)





Answer: (A)











10. Assertion (A): Non-alignment still continues to be an option as independent foreign policy of a country.





Reason (R): Non-alignment is still relevant in contemporary scenario.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the logical conclusion of (A).





(B) Both (A) and (R) are false and(R) is the logical conclusion of(A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











11. Which of the following statements is not applicable to the traditional concept of National Security?





(A) It is a State-centric.





(B) It emphasizes power in military sense.





(C) It defines security in terms of external threats.





(D) It emphasizes the security of individuals.





Answer: (D)











12. The four elements of the State are





(A) Population, Territory, Army and Sovereignty





(B) Government, Population, Sovereignty and President





(C) Population, Territory, Government and Sovereignty





(D) Population, Bureaucracy, Government and Territory





Answer: (C)











13. Three of the following thinkers belong to a particular school of thought. Identify the person, who is NOT in this group.





(A) H.J. MacKinder





(B) Alfred Mahan





(C) E.B. Haas





(D) Nicholas Spykmann





Answer: (C)











14. “Operation PARAKRAM” refers to military deployment at





(A) India-China Border





(B) India-Bangladesh Border





(C) India-Pakistan Border





(D) India-Sri Lanka Oceanic region





Answer: (C)











15. Match the following events (Table-I) with the year of their occurrence (Table-II) and choose the appropriate code.





Table– I                                                                       Table – II





(a) Glassboro Summit between US & Soviet             (i) 1972





(b) SALT-1                                                                 (ii) 1992-93





(c) Disintegration of Soviet Union                             (iii) 1967





(d) Iraqi invasion of Kuwait                                       (iv) 1990





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (i) (iv) (iii)





(B) (i) (iv) (ii) (iii)





(C) (iii) (i) (ii) (iv)





(D) (iii) (i) (iv) (ii)





Answer: (C)











16. Match the following books (Table-I)with their respective authors (Table-II) and choose the appropriate code.





Table – I                                              Table – II





(a) Himalayan Blunder                        (i) J.L. Nehru





(b) India China War                            (ii) Stephen Cohen





(c) Discovery of India                         (iii) Neville Maxwell





(d) India: The Emerging Power          (iv) J.P. Dalvi





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (iii) (ii) (i)





(B) (iv) (iii) (i) (ii)





(C) (iii) (ii) (i) (iv)





(D) (ii) (iv) (iii) (i)





Answer: (B)











17. “The desert was tactician’s paradise but Quartermaster’s hell.” Relate the statement with the concerned military campaign:





(A) The Burmese Campaign





(B) The Battle of Kasserine Pass





(C) The North African Campaign





(D) The Battle of Hydaspes (326 B.C.)





Answer: (C)











18. Match the following military leaders with battles in Indian Military History.





(a) Battle of Khanwa              (i) Alexander





(b) Battle of Hydaspes            (ii) Babar





(c) Battle of Tarain                  (iii) Rana Sanga





(d) Battle of Panipat I                         (iv) Prithviraj Chauhan





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (iv) (i) (ii)





(B) (i) (iii) (iv) (ii)





(C) (ii) (iii) (i) (iv)





(D) (iii) (i) (iv) (ii)





Answer: (D)











19. Choose the appropriate code for the following treaties in their ascending chronological order.





(A) Partial Test Ban Treaty; Outer Space Treaty, Non-proliferation Treaty; Threshold Test Ban Treaty





(B) Outer Space Treaty, Non-proliferation Treaty, Partial Test Ban Treaty, Threshold Test Ban Treaty





(C) Non-proliferation Treaty, Outer Space Treaty, Partial Test Ban Treaty; Threshold Test Ban Treaty





(D) Threshold Test Ban Treaty, Outer Space Treaty, Non-proliferation Treaty, Partial Test Ban Treaty





Answer: (A)











20. Match the following Military Commanders with their respective battles/war:





(a) Battle of GazalaLine (1942)          (i) Gen. J.S.Arora





(b) Battle of Lyte Gulf (1944)            (ii) Admiral Nimitz





(c) Korean War (1950)                        (iii) Gen. Montgomary





(d) Bangladesh War (1971)                (iv) Gen. Mac Arthur





Codes:





      (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iii) (iv) (ii)





(B) (iii) (i) (ii) (iv)





(C) (iii) (ii) (iv) (i)





(D) (iii) (ii) (i) (iv)





Answer: (C)











21. Match the following boundary lines with their respective countries:





(a) 17th Parallel           (i) USA andCanada





(b) 49th Parallel           (ii) Germany andPoland





(c) 38th Parallel           (iii) North andSouthVietnam





(d) HindenburgLine    (iv) North andSouth Korea





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (i) (iv) (ii)





(B) (i) (ii) (iii) (iv)





(C) (i) (iii) (iv) (ii)





(D) (ii) (iv) (i) (iii)





Answer: (A)











22. Arrange the following Secretary General of United Nations in ascending chronological order.





(A) U. Thant, Boutros Boutros Ghali, Kofi Annan, Ban KiMoon





(B) Ban Ki Moon, Kofi Annan, Boutros Boutros Ghali, U.Thant





(C) Boutros Boutros Ghali, U.Thant, Ban Ki Moon, KofiAnnan





(D) Boutros Boutros Ghali, Ban Ki Moon, U. Thant, Kofi Annan





Answer: (A)











23. Match the following Table I & Table II in respect of International Political Economy.





Table – I                                                                                              Table – II





(a) Rise of OPEC                                                                                (i) 1994





(b) First trans boarder electronic link between stock exchanges        (ii) 1985





(c) NAFTA established                                                                       (iii) 1973





(d) World Trade Organization replaced GATT                                  (iv) 1995





Codes:





      (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iii) (ii) (i) (iv)





(C) (iv) (i) (ii) (iii)





(D) (ii) (i) (iv) (iii)





Answer: (B)











24. Assertion (A): The fall in oil prices in 2009 severely affected the revenue of the Middle East oil producers.





Reason (R): It is because of increase in oil revenue of Iraq and Oman.





Codes:





(A) (A) is true, but (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) Both (A) & (R) are true.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











25. Choose the appropriate code of Assertion (A) and Reason (R).





Assertion (A): Indian Constitution is the largest and most detailed Constitutional document produced in the world.





Reason (R): It includes even provisions relating to administrative details.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (R) and (A) are true and(R) is the logical conclusion of (A).





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) (R) is true and (A) is false and(R) is not the logical conclusion of (A).





Answer: (B)











26. Which Indian border State has lowest population density?





(A) Himachal Pradesh





(B) Rajasthan





(C) Arunachal Pradesh





(D) Jammu & Kashmir





Answer: (C)











27. Mark the correct answer for shares of population in regions of world, in descending order.





(A) Europe, Asia, North America, Latin America





(B) Asia, Europe, Latin America, North America





(C) Asia, North America, Latin America, Europe





(D) Europe, North America, Asia, Latin America





Answer: (B)











28. Who of the following opined the concept of Naval Power?





(A) J.F.C. Fuller





(B) A.T. Mahan





(C) Clausewitz





(D) Chester Bowles





Answer: (B)











29. ‘Religion is the opium of the masses.” Who said it?





(A) V.I. Lenin





(B) Karl Marx





(C) Tau Maloko





(D) Mao Tse-Tung





Answer: (B)











30. Assumptions of Collective Security are





I. Wars are prevented by restraint of military action.





II. The aggressor is not always wrong.





III. The aggressor is not easily identified.





IV. Aggressor must be stopped.





Codes:





(A) II and III are correct.





(B) I and IV are correct.





(C) I, II and IV are correct.





(D) Only III is correct.





Answer: (B)











31. Osama bin Laden was killed by American Military Commando force called as





(A) Gestapo





(B) Air tigers





(C) Navy Seal





(D) Cobra force





Answer: (C)











32. Match the following agency (Table I) with their respective country (Table II) and choose the appropriate code.





Table – I          Table – II





(a) KGB          (i) USA





(b) MOSAD    (ii) Pakistan





(c) CIA            (iii) Russia





(d) ISI                         (iv) Israel





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (iv) (iii) (i)





(B) (iv) (iii) (i) (ii)





(C) (iv) (i) (ii) (iii)





(D) (iii) (iv) (i) (ii)





Answer: (D)











33. Who is the author of the book, “The Man on Horseback”?





(A) E.M. Earle





(B) Henry Kissinger





(C) S.E. Finer





(D) Nagendra Singh





Answer: (C)











34. In context to continental strategy, indicate the Autonomous Region of China





(A) Aksai Chin





(B) Xinjiang





(C) Tibet





(D) Lhasa-Golmo Plateau





Answer: (B)











35. Which of the following is not the member of SAARC?





(A) Sri Lanka





(B) Myanmar





(C) Bhutan





(D) Pakistan





Answer: (B)











36. Which one of the following location is known for Organized Crime and Narco Terrorism?





(A) Gulf of Mannar





(B) Golden Triangle





(C) Somalian Sea





(D) Andaman Island





Answer: (B)











37. ‘Commonwealth’ group of countries refers to





(A) Countries with Neutral Policies





(B) Former British Colonies





(C) Developing Countries





(D) Group of Communist Countries





Answer: (B)











38. In which of the following countries Hamban Totta Port is located?





(A) Bangladesh





(B) Myanmar





(C) China





(D) Sri Lanka





Answer: (D)











39. “Joint Working Group” was created during visit of which Indian Prime Minister to China?





(A) Indira Gandhi





(B) A.B. Vajpayee





(C) Rajiv Gandhi





(D) J.L. Nehru





Answer: (C)











40. The process of money laundering, largely involves





(A) Conversion of black money into white money





(B) Earning huge interests in foreign banks





(C) Conversion of drug profits into legitimate money





(D) Conversion of white money into black money





Answer: (A)











41. Which of the following is not part of Comprehensive security?





(A) Food security





(B) Biodiversity





(C) Health security





(D) National interest





Answer: (B)











42. Which of the following is not an element of conflict prevention technique?





(A) Mediation





(B) Tribunal





(C) Good offices





(D) CBMs





Answer: (B)











43. Which of the following is the main aim of “Pug-wash Conference”?





(A) Freedom from Racial discrimination





(B) Environmental protection





(C) Nuclear weapon free world





(D) Elimination of land mines





Answer: (C)











44. Which of the following is the prerequisite for formal relation between two sovereign independent countries?





(A) State Recognition





(B) Foreign Policy





(C) International Treaty





(D) Membership of U.N.O.





Answer: (A)











45. For restructuring of UNO following are important:





I. State must renew their commitment to provide leadership.





II. New resources of revenue mustbe developed.





III. Reforms must be occurred.





IV. Member States should look at a reflection of their own policies.





(A) Only I, II and IV are correct.





(B) Only I and IV are correct.





(C) Only I, II and III are correct.





(D) Only III and IV are correct.





Answer: (C)











46. Assertion (A): The driving force in NAFTA is not political elites but multinational corporations.





Reason (R): The social, political and security dimensions we saw in European Union are absent from NAFTA.





Code:





(A) (A) is true, but (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are true.





(C) (A) is true and (R) is proper explanation of the (A).





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (B)











47. Which one of the following is not the goal of the IMF structural adjustment programmes?





(A) Restructure and diversify productive base of economy.





(B) Achieve balance-of-payments.





(C) Create a base for inflationary growth.





(D) Improve public sector efficiency.





Answer: (C)











48. International Boundary between India and Pakistan is known as





(A) McMahon Line





(B) Radcliffe Award





(C) LOC





(D) Durrand Line





Answer: (B)











49. The most famous component of the communication theory in International Politics is





(A) Joseph Frankel





(B) Richard Rosecrance





(C) Joseph Nye





(D) Karl Deutsch





Answer: (D)











50. Kautilya’s Arthasastra was found in1905 by which of the following scholar?





(A) Sama Sastry





(B) Ram Kishna Sastry





(C) Krishna Kiriti





(D) Pt. Giridhar Sastry





Answer: (A)











51. Piracy is rampant in Ocean areas of





(A) Indian waters





(B) England water





(C) Somlia waters





(D) Arctic waters





Answer: (C)











52. Triadic structure of conflict analysis was propounded by





(A) John Milton





(B) Barry Buzan





(C) Mackinder





(D) Mahan





Answer: (B)











53. 1, 2, 3, agreement as part of nuclear deal was signed between





(A) India-China





(B) India-Russia





(C) India-USA





(D) India-France





Answer: (C)











54. Which among the following is India’s first indigenously developed missile?





(A) Akash





(B) Trishul





(C) Agni





(D) Prithvi





Answer: (D)











55. The Atomic reactor of Japan which was destroyed in 2011 Tsunami was





(A) Fukuyama





(B) Fukushima





(C) Hiroshima





(D) Yamahito





Answer: (B)











56. ‘Aung San Su Ki’ is leader of Democratic movement in which of the following country?





(A) Tibet





(B) China





(C) Myanmar





(D) North Korea





Answer: (C)











57. The Cease-fire Line between India and Pakistan after 1971 Indo-Pak war is called as





(A) Line of Control (LOC)





(B) McMahon Line





(C) Line of Actual Control (LOAC)





(D) Line of Action





Answer: (C)











58. Which ethnic group in Ladakh survives on “Pastoral Economy”?





(A) Muslim Baltis





(B) Buddhist Lamas





(C) Chengpas





(D) Lepchas





Answer: (C)











59. Assertion (A): The GATT supports the trade liberalization, since trade is the engine for growth and economic development.





Reason (R): Because use of tariffs as devices for protecting foreign markets.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) (A) is true, but (R) is false.





(C) (A) is false, but (R) is true.





(D) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the proper explanation of (A).





Answer: (B)











60. Instrument of Surrender after 1971Bangladesh War, was signed between





(A) Gen Manekshaw – Gen Yahya Khan





(B) Gen Arora – Gen Niazi





(C) Gen Choudhury – Gen Niazi





(D) Gen Jacob – Gen Tikka Khan





Answer: (B)











61. Who is currently the National Security Adviser of India?





(A) M.K. Narayanan





(B) Shyam Saran





(C) V.P. Malik





(D) Shiv Shankar Menon





Answer: (D)











62. Which one of the following are not the assumptions of deterrence theory?





(A) The threat of destruction from warfare is large.





(B) Decision-makers are not rational.





(C) Alternatives to war are available.





(D) Decision-makers are rational.





Answer: (D)











63. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:





Assertion (A): National Security means the ability of a nation-state to protect its values from external threats, no matter what form the later may take or what quarter they may appear from.





Reason (R): The danger to national security lies in the ‘hidden hand’ and not in the ‘foreign hand’.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the reason of (A).





(B) (A) is correct and (R) is not correct, but (R) is the reason of (A).





(C) Both (A) and (R) are not correct.





(D) (A) is incorrect and (R) is correct.





Answer: (A)











64. Pir Panjal Range belongs to





(A) Eastern Bhutan





(B) The Kashmir Valley





(C) Barahoti Sector





(D) Nathu La Border





Answer: (B)











65. Identify the correct sequence of Army Chief of India in chronological order.





(A) Gen. Thapar, Gen. Sundarji, Gen. Cariappa, Gen. Choudhury.





(B) Gen. Cariappa, Gen. Thapar, Gen. Choudhury, Gen. Sundarji.





(C) Gen. Choudhury, Gen. Cariappa, Gen. Thapar, Gen. Sundarji.





(D) Gen. Sundarji, Gen. Cariappa, Gen. Choudhury, Gen. Thapar.





Answer: (B)











66. Who among the following is associated with the development of Neo-Realist Theory?





(A) Hans J. Morganthou





(B) Mortan A. Kaplar





(C) K.N. Waltz





(D) James N. Rosenau





Answer: (C)











67. Which of the following country has adopted terrorism as a tool of its foreign policy?





(A) Myanmar





(B) Pakistan





(C) Nepal





(D) Saudi Arabia





Answer: (B)











68. Which of the following is known as Chemical weapon?





(A) Petro-Gas





(B) Mustard Gas





(C) Methane Gas





(D) Helium Gas





Answer: (B)











69. Treaty of Versailles was signed in the year





(A) 1920





(B) 1918





(C) 1919





(D) 1921





Answer: (C)











70. ‘Tulagma’ Tactics was introduced in India by





(A) Chengiz Khan





(B) Mohd. Ghori





(C) Mohd. Bin Quasim





(D) Babar





Answer: (D)











Read the passage given below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.





Mahatma Gandhi understood the true nature of nuclear weapons when he said that “Those nations who have atom bombs are feared even by their friends”. From the very beginning, nuclear weapons were instruments of terror and were used for coercion. Security with nuclear weapons is achieved through creation of insecurity in the minds of other States. This is obviously a fragile basis for establishing peace and security. But the problem is that if one State possesses nuclear, the only option for other countries to defend themselves against the threat of such weapons to acquire similar weaponry to deter possible use. Mahatma Gandhi, with his deeper understanding of human nature and affairs of men and states, had recognized from the very beginning that the atom bomb played a political role. Contrary to what might have been expected of the apostle of peace, he did not react for months, at least publicly, to the use of the atom bomb in Japan. However, his concern about its nature, especially as a horrendous weapon of mass destruction, was intense. He was to later describe it as a diabolical instrument of violence. But for months after the bombs were dropped on Hiroshima and Nagasaki, he kept silent because his concern was about the possible “use” of the atomic bomb to deny India its independence. It was only after the commitment to India’s independence became unambiguous that he came out against the bomb publicly.











71. Nuclear weapons are the instruments of





(A) Faith





(B) Deterrence





(C) Politics





(D) Mutual Suspicion





Answer: (B)











72. Mahatma Gandhi had recognized that the atom bomb played





(A) Political role





(B) Military role





(C) Economic role





(D) Abstinence





Answer: (A)











73. Which one of the following is a diabolical instrument of violence?





(A) Terror





(B) Threat





(C) Atom bomb





(D) Leadership





Answer: (C)











74. Mahatma Gandhi came out against the bomb publicly





(A) Before India’s Independence





(B) After India’s Independence





(C) After the commitment to India’s independence





(D) During World War II





Answer: (C)











75. The central message of the above passage is





(A) Nuclear weapons are the instrument of peace.





(B) Nuclear weapons are the instrument of deterrence.





(C) Nuclear weapons is the instrument of faith.





(D) Nuclear weapons are the instrument of terror.





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting