-->

UGC NET Original Questions Paper II in Indian Culture { 2013 December }



1. One of the following Harappan culture sites is noticed in the Gangatic Doab:


(A) Kalibangan


(B) Alamgirpur


(C) Ropar


(D) Lothal


Answer: (B)





2. The mention of the city named Ayodhya occurs for the first time in


(A) Rigveda


(B) Atharvaveda


(C) Yajurveda


(D) Samaveda


Answer: (B)





3. During the period of sixteen Mahajanpadas Sothavatinagri was the capital of


(A) Vajji


(B) Surasen


(C) Vatsa


(D) Chedi


Answer: (D)





4. Which of the following physicians was a contemporary of Gautama Buddha?


(A) Charaka


(B) Sushena


(C) Jivaka


(D) Vag Bhatt


Answer: (C)





5. Which source of Mauryan history informs that there was no slavery in India?


(A) Asokan Rock Edict – II


(B) Megasthenes’ Indica


(C) Mudrarakshasa


(D) Dipavamsa


Answer: (B)





6. In which of the following inscriptions Asoka propagated the idea of Dharma vijaya?


(A) Rock Edict – III


(B) Rock Edict – XIII


(C) Rock Edict – XII


(D) Rock Edict – V


Answer: (B)





7. Who among the following Kings made a request to a foreign King for figs, wine and Sophist?


(A) Bimbisara


(B) Chandragupta Maurya


(C) Dasaratha


(D) Bindusara


Answer: (D)





8. Which of the following texts mentions Guna-Karm theory regarding Varna system?


(A) Atharvaveda


(B) Chhandogya Upanishad


(C) Bhagvadgita


(D) Abhijnanasakuntala


Answer: (C)





9. Which one of the following dynasties is not mentioned in the Sangam Literature?


(A) Chola


(B) Pallava


(C) Chera


(D) Pandya


Answer: (B)





10. Arrange the following stupas in chronological order:


i. Bharhut


ii. Amaravati


iii. Dhamek


iv. Bodhgaya


Select your correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) i, ii, iii, iv


(B) ii, i, iv, iii


(C) i, iv, ii, iii


(D) iv, iii, i, ii


Answer: (C)





11. The mention of coin Karshapan occurs in the following inscription:


(A) Hathigumpha Inscription


(B) Rummindei


(C) Naneghat Inscription


(D) Junagarh Inscription


Answer: (C)





12. Who among the following was an Alwar Saint?


(A) Appar


(B) Kulasekhar


(C) Sambandar


(D) Sundarar


Answer: (B)





13. Durjanpur Trithankar images were carved during the time of which ruler?


(A) Chandragupta – I


(B) Ramagupta


(C) Skandagupta


(D) Purugupta


Answer: (B)





14. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Chandragupta – II married his daughter with Vakataka ruler Rudrasen – II.


Reason (R): This relation could help him in uprooting the Sakas from Western India.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





15. Which one was a prominent centre of sculptural art during the Gupta period?


(A) Amaravati


(B) Mathura


(C) Sanchi


(D) Gandhara


Answer: (B)





16. Where did Virasena, who accompanied Chandragupta – II in his military expedition, excavate a cave in honour of Shiva?


(A) Eran


(B) Kausambi


(C) Sanchi


(D) Udaigiri


Answer: (D)





17. Which one of the following places is known for rock-cut temple architecture?


(A) Kanchipuram


(B) Mamallapuram


(C) Thanjavur


(D) Gongaikonda Cholapuram


Answer: (B)





18. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I (Deity & Persons)                   List – II (Names/terms connected with number 8)


a. Shiva                                               i. Ashtanga Yoga


b. Patanjali                                          ii. Ashtamurti


c. Rishi                                                iii. Ashtadhayayi


d. Panini                                              iv. Ashtavakra


Codes:


       a b c d


(A) ii i iv iii


(B) i ii iii iv


(C) ii iii i iv


(D) iv ii iii i


Answer: (A)





19. In which of the following inscriptions Kalidas and Bharvi both are referred together?


(A) Allahabad Pillar Inscription of Samudragupta


(B) Mehroli Iron Pillar Inscription of Chandra


(C) Junagarh Inscription of Skandagupta


(D) Aihole Inscription of Chalukya Pulkesin – II


Answer: (D)





20. The site representing the renowned educational centre Vikramashila Mahavihara is to be located in the region of


(A) Bhagalpur


(B) Gaya


(C) Rajagrih


(D) Vaishali


Answer: (A)





21. The most gigantic rock-cut Bahubali image is located in


(A) Tamil Nadu


(B) Andhra Pradesh


(C) Karnataka


(D) Kerala


Answer: (C)





22. The gajahasta posture is associated with


(A) Shiva


(B) Vishnu


(C) Buddha


(D) Ganesha


Answer: (A)





23. Which of the following inscriptions informs us the provision made for the treatment for men and animals by Asoka?


(A) Rock Edict – XII


(B) Rock Edict – II


(C) Rock Edict – XIII


(D) Rock Edict – V


Answer: (B)





24. Which of the following Chandella temple was originally a Vishnu temple but later converted to a different deity?


(A) Lakshaman temple


(B) Chaturbhuj temple


(C) Chitragupta temple


(D) Devi Jagdambi temple


Answer: (D)





25. Natraj bronze images were cast during the period of


(A) Chandellas


(B) Cholas


(C) Pallavas


(D) Rashtrakutas


Answer: (B)





26. Which of the following temples Natya Mandap and Bhog Mandap are the architectural parts?


(A) Chola temple


(B) Chalukya temple


(C) Orissan temple


(D) Parmar temple


Answer: (C)





27. In which of the following temples Gopuram is the architectural part?


(A) Chandella temple


(B) Chola temple


(C) Parmar temple


(D) Pratihar temple


Answer: (B)





28. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below:


List – I (Author)                                             List – II (Work)


a. Bilhana                                                        i. Ramcharita


b. Sandhyakar Nandi                                      ii. Vikramanka deva charita


c. Vakpati                                                        iii. Balaramayana


d. Rajshekhar                                                  iv. Gaudavaho


Codes:


       a b c d


(A) ii i iv iii


(B) i ii iii iv


(C) ii i iii iv


(D) iii ii i iv


Answer: (A)





29. Who profounded the theory that Brahma is true Jagat is false?


(A) Ramanuja


(B) Sankaracharya


(C) Vallabhacharya


(D) Nibarakacharya


Answer: (B)





30. Kayotsarga posture is associated with the image of


(A) Vishnu


(B) Buddha


(C) Tirthankar


(D) Shiva


Answer: (C)





31. Which among the following works is not the work of Amir Khusaro?


(A) Qiran-us-Sádain


(B) Nuh Sipehar


(C) Miftah-ul-Fatuh


(D) Khair-ul-Majlis


Answer: (D)





32. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the list:


List – I (Author)                                             List – II (Work)


a. Abdulla Malik Isami                                   i. Qamit-ul-Tawarikh


b. Yahya bin Ahmed                                       ii. Fatuh-us-Salatin


c. Abdullah                                                     iii. Tarikh-i-Mubarakshahi


d. Sheikh Abdul Hassan                                 iv. Tarikh-i-Daodi


Codes:


       a b c d


(A) ii iii iv i


(B) i iv iii ii


(C) iv iii ii i


(D) ii iii i iv


Answer: (A)





33. Which tradition of music flourished during the period of Akbar and has contributed significantly to Indian Classical Music?


(A) Ast chhap


(B) Tilak chhap


(C) Kirtan chhap


(D) Gun chhap


Answer: (A)





34. Paintings showing women working in building construction at Agra are extant in


(A) Akbarnama


(B) Alamgirnama


(C) Iqbalnama-i-Jahangiri


(D) Marwar-re-Pargana-ri-vigat


Answer: (A)





35. Which of the following fort is known as ‘Katargarh’?


(A) Kumbhalgarh


(B) Rohtashgarh


(C) Gwalior Fort


(D) Chittorgarh


Answer: (A)





36. Who is the author of the ‘Vijaypal Raso’?


(A) Jagnik


(B) Nalha Singh


(C) Narpat Nath


(D) Sarangdhar


Answer: (B)





37. Who among the following acquired the title of ‘Haindav- Dharmoddharak’?


(A) Shivaji


(B) Sawai Jai Singh


(C) Mirza Raja Jai Singh


(D) Jaichand


Answer: (A)





38. Shariat means


(A) Revenue laws


(B) Sufi way of life


(C) Islamic laws


(D) State laws


Answer: (C)





39. In the second half of the 18th century the Journal ‘Asiatic Researches’ was started by whom?


(A) William Jones


(B) James Mill


(C) V. Smith


(D) W. Irvine


Answer: (A)





40. A foreign traveller of the Vijaynagar Empire was also an Ambassador of his country:


(A) Farnow Nooniz


(B) Domingo Paes


(C) Abdur Razzaq


(D) Nicoli Conti


Answer: (C)





41. The term Qaum refers to


(A) Community based on common descent


(B) Local Muslim association


(C) Muslim respectable class


(D) Custodians of Sufi shrines


Answer: (A)





42. The Act which allowed the Missionaries to preach religion and start education in India for the first time, was


(A) The Pitt’s India Act, 1784


(B) The Charter Act, 1813


(C) The Charter Act, 1833


(D) The Charter Act, 1853


Answer: (B)





43. Who was the founder of the Widow Marriage Sangh in 1861?


(A) Devendranath Tagore


(B) Dayanand Saraswati


(C) Ram Mohan Roy


(D) M.G. Ranade


Answer: (D)





44. Arrange the following in chronological order from their foundation and select the answer from the codes given below:


i. The Indian Patriotic Association


ii. The Mohammadan Anglo-Oriental College


iii. The Mohammadan Anglo-Oriental Defence Association


iv. The Mohammadan Anglo-Oriental Educational Conference.


Codes:


(A) ii, iv, i, iii


(B) ii, iii, i, iv


(C) i, iv, iii, ii


(D) i, iii, iv, ii


Answer: (A)





45. Arrange the following in chronological order of their occurrence:


i. Lord Macaulay’s Minutes on Indian Education


ii. Vernacular Press Act to control seditious publications


iii. Foundation of Asiatic Society of Bengal


iv. Abolition of Sati.


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) iv, iii, ii, i


(B) iii, i, ii, iv


(C) iv, i, iii, ii


(D) iii, iv, i, ii


Answer: (D)





46. Who launched the self-respect movement in South India for the uplift of the dignity of the lower castes?


(A) E.V. Ramaswamy


(B) Jyotiba Phule


(C) Bhim Rao Ambedkar


(D) C. Rajagopalachari


Answer: (A)





47. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): The Constitutional Reforms of 1909 provided to the Indian Muslims an official legitimacy to their minority status.


Reason (R): Muslim identity from minority status to nationhood took a long time.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





48. Consider the following statements concerning the Peasant Movements of the colonial period.


i. The movements that took place after 1857 were mainly localized or isolated but had wider impact.


ii. The Indian agrarian society which had a complex class structure had its bearing on the movement.


iii. The movements often cut across the cultural categories of religion and caste.


iv. It was not so easy to mobilize the peasantry along with their religious or caste identity.


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) i and ii are correct only.


(B) ii and iii are correct only.


(C) i, ii and iii are correct only.


(D) ii, iii and iv are correct only.


Answer: (C)





49. Who started the paper ‘Voice of India’?


(A) Dadabhai Naoroji


(B) V.D. Savarkar


(C) Motilal Nehru


(D) Subhashchandra Bose


Answer: (A)





50. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I (Author )                                                        List – II (Work)


a. Dhananjaya Keer                                                     i. India Divided


b. Subhash Chandrabose                                             ii. Precepts of Jesus


c. Rajendra Prasad                                                      iii. Dr. Ambedkar: Life and Mission


d. Ram Mohan Roy                                                    iv. The Indian Struggle


Codes:


       a b c d


(A) i iii ii iv


(B) ii iv iii i


(C) iii iv i ii


(D) iv ii iii i


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting