-->

UGC NET Original Questions Paper II in Indian Culture { 2012 December }



1. The work which mentions Buddha’s last journey to Kushinagara, is


(A) Mahaparinirvana Sutra


(B) Lalitavistara


(C) Buddha - Charita


(D) The Jatakas


Answer: (A)





2. Which of the following is the Sri Lankan Buddhist source?


(A) Lankavatara Sutra


(B) Ashokavadana


(C) Dipavamsa


(D) None of the above


Answer: (C)





3. From whose accounts do we know about the functioning of the Nalanda University?


(A) Megasthenes


(B) Hiuen-Tsang


(C) Bana


(D) Fa-hien


Answer: (B)





4. Which of the following Harappan sites is stated to have been destroyed by fire?


(A) Kotdiji


(B) Amri


(C) Dholavira


(D) Lothal


Answer: (A)





5. To which Palaeolithic phase are related the pre-historic microlithic tools?


(A) Palaeolithic


(B) Mesolithic


(C) Neolithic


(D) None of the above


Answer: (C)





6. Who explored the first Harappan site?


(A) Sir John Marshall


(B) Daya Ram Sahani


(C) R.D. Banerji


(D) M. Wheeler


Answer: (B)





7. How were the Harappan seals manufactured?


(A) By Cutting


(B) By Moulding


(C) By Punching


(D) By Casting


Answer: (A)





8. The hymns of which God are dedicated in the Ninth Book of Rigveda?


(A) Indra


(B) Agni


(C) Mitra


(D) Soma


Answer: (D)





9. Whose houses did the king visit after the Ratnahvimsi ceremony?


(A) Mahishi


(B) Vavata


(C) Rathakara


(D) All the above


Answer: (D)





10. The Upanishad which mentions all the four Ashramas for the first time, is


(A) Isha


(B) Chhandogya


(C) Jabalopanishad


(D) Brihadaranayaka


Answer: (C)





11. Who was not the contemporary of Kanishka?


(A) Nagasena


(B) Ashvaghosha


(C) Vasumitra


(D) Charaka


Answer: (A)





12. In which language has Mahavira given his sermons?


(A) Magadhi


(B) Shuraseni


(C) Ardha-Magadhi


(D) Pali


Answer: (C)





13. Which of the following are the characteristics of the Advaita Philosophy of Shankara?


(A) Brahman an ultimate reality


(B) All mistakes due to ignorance


(C) Two levels of realities – conventional reality and absolute reality.


(D) All the above


Answer: (D)





14. In which Indian sculptural art have emerged the scenes from the Ramayana for the first time?


(A) Nachna - Kuthara


(B) Eran


(C) Osian


(D) Khajuraho


Answer: (A)





15. Which of the following Rock Edict of Ashoka speaks of religious synthesis?


(A) Rock Edict II


(B) Rock Edict X


(C) Rock Edict XII


(D) Rock Edict XIII


Answer: (C)





16. How many types of slaves are mentioned by Narada?


(A) 05


(B) 10


(C) 15


(D) 20


Answer: (C)





17. The Pancharatr system is a part of which sect?


(A) Vaishnavism


(B) Jainism


(C) Shaivism


(D) Ajivikism


Answer: (A)





18. What is meant by the term ‘Vishti’?


(A) State share of produce


(B) Emergency cess


(C) Forced Labour


(D) Tax collected by Intermediaries


Answer: (C)





19. The deities of which religious sects are depicted on the gold coins of Kanishka?


(A) Indian deities


(B) Iranian deities


(C) Greek deities


(D) All the above


Answer: (D)





20. Medhatithi was the commentator of which of the following smritis?


(A) Manu Smriti


(B) Vishnu Smriti


(C) Narada Smriti


(D) Katyayana Smriti


Answer: (A)





21. Who constructed the Brihadeshvara Temple at Tanjore?


(A) Parantaka I


(B) Rajendra I


(C) Rajaraja I


(D) Rajadhiraja


Answer: (C)





22. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                        List – II


(Place)                         (Art Work)


a. Sanchi                      1. DashavataraTemple


b. Karle                       2. The Stupa


c. Deogarh                   3. KandariyaTemple


d. Khajuraho               4. Chaitya Hall


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 2 4 1 3


(C) 3 2 1 4


(D) 4 2 3 1


Answer: (B)





23. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                                    List – II


(Mahajanapada)                      (Capital)


a. Vats                                     1. Champa


b. Avanti                                 2. Sothivati Nagari


c. Chedi                                   3. Ujjaiyini


d. Anga                                   4. Kausambi


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 2 3 4 1


(C) 3 4 2 1


(D) 4 3 2 1


Answer: (D)





24. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                        List – II


(Author)                      (Work)


a. Bhavabhuti              1. Dhavanyaloka


b. Vaghabhatta            2. Lilavati


c. Anandavardhana     3. Malatimadhava


d. Bhaskaracharya       4. Ashtanga


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 4 3


(B) 2 3 1 4


(C) 3 4 1 2


(D) 4 3 2 1


Answer: (C)





25. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                                                            List – II


(Inscription)                                                    (Ruler)


a. Rock Edict XIII                                          1. Pulakeshin-II


b. Hathigumpha Inscription                            2. Harsha


c. Aihole Inscription                                       3. Ashoka


d. Madhuban Copper-Plate Inscription          4. Kharavela


Codes:


       a b c d


(A) 3 4 1 2


(B) 4 1 2 3


(C) 1 2 3 4


(D) 2 3 4 1


Answer: (A)





26. Arrange the following works in chronological order:


(i) Meghadoota


(ii) Buddhacharita


(iii) Kathasaritasagara


(iv) Ashtadhyayi


Select your answer from the codes given below:


(A) (i), (ii), (iii), (iv)


(B) (ii), (iii), (i), (iv)


(C) (iii), (iv), (i), (ii)


(D) (iv), (ii), (i), (iii)


Answer: (D)





27. Arrange the following monuments in chronological order:


(i) Lad Khan Temple, Aihole


(ii) Bhitargaon Brick Temple


(iii) Bharhut Stupa


(iv) Parshvanath Temple, Khajuraho


Select your answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i), (iii), (ii), (iv)


(B) (ii), (iv), (iii), (i)


(C) (iii), (ii), (i), (iv)


(D) (iv), (i), (ii), (iii)


Answer: (C)





28. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): The Buddha did not believe in the authenticity of the Vedas.


Reason (R): He was against the Brahmanas.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





29. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Ashoka went on tour every five years in his Empire.


Reason (R): He wanted to spread Buddhism.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





30. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Hiuen-Tsang maintained his links with Nalanda even after his return to China.


Reason (R): He could not forget his bitter opposition there.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





31. Point out the work which do not concern with the life of Sankaracharya.


(A) Shankaravijaya


(B) Shankaradigvijaya


(C) Shri Shankarabhyudayamahakavya


(D) Shankarabharana


Answer: (D)





32. Who among the following stated “Mahmud utterly ruined the prosperity of the country (India) and performed their wonderful exploits, by which the Hindus became like atoms of dust scattered in all directions?”


(A) Alberuni


(B) IbnBatuta


(C) Barani


(D) Isami


Answer: (A)





33. Zilallah a concept of kingship is associated with


(A) Iltutmish


(B) Balban


(C) Firoz Tughlaq


(D) Bahlol Lodi


Answer: (B)





34. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the:


List – I                                    List – II


1. Rajatarangini                       a. A work on Arthmetic


2. Lilavati                                b. A work on Religions


3. Tajik                                    c. A work on History


4. Dabistan-a Mazahib            d. A work on Astronomy


Codes:


       a b c d


(A) 3 4 1 2


(B) 4 3 2 1


(C) 2 1 4 3


(D) 2 4 1 3


Answer: (D)





35. The title of ‘farzand’ was given by Akbar to:


(A) Mirza Abdur Rahim Khan-I khanon


(B) Birbal


(C) Raja Man Singh


(D) Mirza Manohar Shaikhawat


Answer: (C)





36. Who among the following Sufi saints did not belong to the Chishti Order (Silsilah)?


(A) Shaikh Hamiduddin Nagori


(B) Shwaja Qutubuddin BakhtiyarKaki


(C) Shaikh Bahuddin Zakaria


(D) Shaikh Nizamuddin Auliya


Answer: (C)





37. The correct name of the mosque built at Mehrauli is


(A) Qubbat-ul Islam


(B) Quwwat-ul Islam


(C) Nurul-ul Islam


(D) Qamar-ul Islam


Answer: (A)





38. In South India the merchants donated money, livestock and gold to the temples mostly for


(A) Maintenance of devadasis


(B) Maintenance of temple priests


(C) Maintenance of religious endowments


(D) Maintenance of perpetual lamps


Answer: (D)





39. Five astro labs were constructed in the different five cities by


(A) Mirza Raja Jai Singh


(B) Sawai Jai Singh


(C) Mota Raja Udai Singh


(D) Mirza Raja Man Singh


Answer: (B)





40. Amir-Khusrau is known to have innovated the musical instrument:


(A) Violin


(B) Flute


(C) Sitar


(D) Guitar


Answer: (C)





41. The First Telegraph line was opened in 1854 in India run between


(A) Calcutta to Bombay


(B) Calcutta to Delhi


(C) Calcutta to Madras


(D) Calcutta to Agra


Answer: (D)





42. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                List – II


a. MadusudanDutt                              1. Ananda math


b. BankimchandraChatterjee              2. Meghanabadh


c. Rabindranath Tagore                       3. Neel Darpan


d. DinbanduMitra                               4. Geethanjali


Codes:


      a b c d


(A) 3 2 1 4


(B) 2 1 4 3


(C) 1 2 3 4


(D) 4 2 1 3


Answer: (B)





43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Raja Ram Mohan Roy opposed the Sati Practice.


Reason (R): Because Raja Ram Mohan Roy wanted to become champion of the women.


In the context of two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                                    List – II


a. Mirat-ul- Akhbar                 1. Raja Ram Mohan Roy


b. Amrit Bazar Patrika            2. Gajula Laxminarsuchetti


c. Crescent                              3. Marshman


d. SamacharDarpan                 4. Sisir Kumar Gosh


Codes:


       a b c d


(A) 1 4 2 3


(B) 2 1 3 4


(C) 4 3 1 2


(D) 3 2 4 1


Answer: (A)





45. In which year the Simon Commission was appointed?


(A) 1925 AD


(B) 1927 AD


(C) 1928 AD


(D) 1930 AD


Answer: (B)





46. “Drink not, serve not, and produce not liquor” was the slogan of


(A) Mahatma Gandhi


(B) Periyar Ramaswamy


(C) Sri Narayan Guru


(D) JyothibaPhule


Answer: (C)





47. Who was the first Vice-chancellor of Indian Women’s University of Poona in 1916?


(A) Dhondo Keshav Karve


(B) R.G. Bhandarkar


(C) Sir Tej Bahadur Sapru


(D) W.T. Wacha


Answer: (B)





48. The author of ‘Jati Mimasa’ is:


(A) B. R.Ambedkar


(B) Jyothiba Phule


(C) Periyar Ramaswamy


(D) Sri Narayan Guru


Answer: (D)





49. On whose efforts the Devadasi Practice was abolished in the Madras Presidency?


(A) Annie Besant


(B) Durgabai Deshmukh


(C) Muttulakshmi Reddy


(D) Radhabai Subramaniam


Answer: (C)





50. Which Committee was appointed to suggest improvement in the University Education system?


(A) Whitley Commission


(B) Philip Hartog Commission


(C) Sadler Commission


(D) Lord Chancellor Commission


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting