-->

UGC NET Original Questions Paper II in Indian Culture { 2013 June }



1. That the Neolithic inhabitants of some place lived in pit dwellings is suggested by the archaeological excavations in


(A) Assam


(B) Kashmir


(C) Madhya Pradesh


(D) Maharashtra


Answer: (B)





2. Which of the following Aryan deities have been referred in the Boghazköi inscription?


1. Indra


2. Mitra


3. Nasatya


4. Varuna


5. Yama


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) 1 and 2 only


(B) 2 and 3 only


(C) 1, 4 and 5


(D) 1, 2, 3 and 4


Answer: (D)





3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                        List – II


(Vedic Rivers)             (Modern Names)


a. Asikni                      1. Chenab


b. Kubha                     2. Kabul


c. Parushni                   3. Jhelam


d. Vitasta                    4. Ravi


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 4 3


(B) 2 1 3 4


(C) 3 4 2 1


(D) 4 3 1 2


Answer: (A)





4. Which Samhita of the Yajurveda contains only hymns and no prose?


(A) Vajasaneyi


(B) Taittiriya


(C) Maitrayaniya


(D) Katha


Answer: (A)





5. The officer responsible for the collection of taxes in the later Vedic period was called


(A) Sangrahita


(B) Baladhikrita


(C) Akshavapa


(D) Bhagadudha


Answer: (D)





6. Who among the following is known as the author of Vedanga Jyotisha?


(A) Aryabhatta


(B) Brahmagupta


(C) Lagadha


(D) Latadeva


Answer: (C)





7. That Gautama Buddha and Tirthankara Mahavira were contemporaries is known from


(A) Acharanga sutra


(B) Kalpasutra


(C) Lalitavistara


(D) Vinayapitaka


Answer: (D)





8. Which of the following provides an epigraphic evidence of the birth place of Gautama Buddha?


(A) Nigalisagar inscription of Asoka


(B) Rummindei inscription of Asoka


(C) Sarnath inscription of Kanishka


(D) Mathura inscription of Huvishka


Answer: (B)





9. In which of the following types of marriage payment of the bride price was a condition?


(A) Arsha


(B) Asura


(C) Daiva


(D) Prajapatya


Answer: (A)





10. As a branch of learning Varta denotes:


(A) Debate


(B) Contemporary events


(C) Diplomacy


(D) Trade and Agriculture


Answer: (D)





11. Which one of the following has not been named among the seven limbs of State?


(A) Duta


(B) Janapada


(C) Kosha


(D) Mitra


Answer: (A)





12. Which ancient Tamil text states that marriage as a sacrament was established in the Tamil country by the Aryans?


(A) Valayapati


(B) Kundalakesi


(C) Tolakappiyam


(D) Manimekalai


Answer: (C)





13. Which of the following represent the ancient mint centres of the Yaudheyas? Select the correct answer with the help of the codes given below:


1. Agroha


2. Bayana


3. Rohtaka


4. Sunet


Codes:


(A) 1 and 2


(B) 2 and 3


(C) 3 and 4


(D) 2, 3 and 4


Answer: (C)





14. Which of the following ports were situated on the eastern coast of South India?


1. Kaveripattanam


2. Korkai


3. Musiri


4. Tondi


Choose the correct answer from the codes given below:


(A) 1 and 2


(B) 2 and 3


(C) 1 and 4


(D) 3 and 4


Answer: (A)





15. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                        List – II


(Kings)                        (Queens)


a. Samudragupta         1. Anantadevi


b. Chandragupta II     2. Dattadevi


c. Kumaragupta I        3. Dhruvadevi


d. Narasimhagupta      4. Mitradevi


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 2 3 1 4


(C) 1 2 4 3


(D) 4 3 2 1


Answer: (B)





16. Who among the following authors of inscriptions claims to have achieved the fame of Kalidasa?


(A) Harisena


(B) Ravikirti


(C) Vasula


(D) Vatsabhatti


Answer: (B)





17. Kumaradevi who constructed Dharmachakrajina-vihara at Sarnathwas a queen of


(A) Gupta King Chandragupta I


(B) Pushyabhuti King Harsha


(C) Pala King Mahipala


(D) Gahadavala King Govinda Chandra


Answer: (D)





18. Which astronomer has been severely criticised by Brahmagupta in his Brahmasiddhanta?


(A) Aryabhatta


(B) Bhaskaracharya


(C) Varahamihira


(D) Paul of Alexandria


Answer: (A)





19. Who among the following was a Saiva teacher?


(A) Bhutayogi


(B) Bhrantayogi


(C) Kulasekhara


(D) Sundaramurti


Answer: (D)





20. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                        List – II


(Teachers)                    (Schools of Philosophy)


a. Isvarakrishna           1. Madhyamika


b. Lakulisa                   2. Mimamsa


c. Nagarjuna                3. Pasupata


d. Sabarasvamin          4. Samkhya


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 2 3 4 1


(C) 3 1 2 4


(D) 4 3 1 2


Answer: (D)





21. The Dharmasastra writer Ballalasena was a ruler of


(A) Bengal


(B) Odisa


(C) Gujarat


(D) Malwa


Answer: (A)





22. Images of which of the following deities are represented wearing long boots?


(A) Vishnu


(B) Siva


(C) Surya


(D) None of the above


Answer: (C)





23. The largest of the Pallavarathas is


(A) Dharmaraja


(B) Bhima


(C) Arjuna


(D) Nakula-Sahadeva


Answer: (A)





24. Who among the following was a lady Alwar?


(A) Andal


(B) MadhuraKavi


(C) Perumal


(D) Tirupan


Answer: (A)





25. Which of the following provides the first epigraphic evidence of sati?


(A) Andhau inscription of Rudradaman


(B) Naneghat inscription of Naganika


(C) Eran inscription of Samudragupta


(D) Eran inscription of Bhanugupta


Answer: (D)





26. The Valabhi era is identical with


(A) Vikrama era


(B) Saka era


(C) Gupta era


(D) Harsha era


Answer: (C)





27. Who among the following writers called himself ‘Kalikala-Valmiki’?


(A) Kalidasa


(B) Bhavabhuti


(C) Bharavi


(D) Sandhyakara Nandi


Answer: (D)





28. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Equalitarian religious reformers such as Ramanand, Basava and Kabir tried to abolish caste among their followers.


Reason (R): Their sects soon took on the characteristics of new castes.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





29. Which one of the following is not correctly matched?


(A) Chaturvargachintamani- Hemadri


(B) Dayabhaga - Vijnanesvara


(C) Krityakalpataru - Lakshmidhara


(D) Viramitrodaya - MitraMisra


Answer: (B)





30. Sutradhara Mandana famous for his works on architecture and iconography was attached to the court of


(A) Bhoja


(B) Kumarapala


(C) Rana Kumbha


(D) Krishnadevaraya


Answer: (C)





31. Hauzkhas in Delhi was built by


(A) Balban


(B) Ala-ud-din Khalji


(C) Ghyas-ud-din Tughlaq


(D) Firuz Tughlaq


Answer: (B)





32. A book popularly known Rehla throws immense light on Indian culture was written by


(A) Alberuni


(B) Ibnbatutta


(C) Amir Balkhi


(D) Abdul Latif


Answer: (B)





33. Who expressed the view that Bhakti suited the feudal ideology perfectly?


(A) D.D. Kosambi


(B) R.S. Sharma


(C) Irfan Habib


(D) Yusuf Hussain


Answer: (A)





34. Which of the following statements is true?


(A) Kabir does not see any contradiction in true devotion and family life.


(B) He favours gender equality in all spheres of life.


(C) He denounces the practice of sati.


(D) Kabir is opposed to open the path of liberation to women.


Answer: (A)





35. Which one is odd in the following?


(A) Shaikh Moinuddin Chishti


(B) Bahauddin Zakaria


(C) Shaikh Qutubuddin Bakhtyar Kaki


(D) Shaikh Abul Fazl


Answer: (D)





36. Point out the name of the Mughal emperor and the source where it is recorded that after seeing the ElloraArt, he could not resist praising in the following words:


‘San ‘sānhaq q subhānaast’


(It is the truth of glorifying creator.)


(A) Emperor Akbar - Tarikh-i-Alfi


(B) Emperor Jahangir - Iqbalnama i- Jahangiri


(C) Emperor Shah Jahan- Shah Jahanama


(D) Emperor Aurangzeb - Karimat-itayyabat


Answer: (D)





37. Ragdarpana was translated into Persian during the reign of


(A) FiruzTughlaq


(B) Akbar


(C) Shah Jahan


(D) Jahandar Shah


Answer: (A)





38. Which Bahmani ruler according to Ferishta was well versed in Persian, Arabic, Turkish, Telgu, Kannada and Marathi?


(A) Firuz Shah Bahmani


(B) Ahmad Shah I


(C) Muhammad II


(D) Daud II


Answer: (A)





39. Which Mughal emperor is known for showing extra-ordinary interest in the miniature painting?


(A) Humayun


(B) Akbar


(C) Jahangir


(D) Shah Jahan


Answer: (C)





40. Point out the pair of those five cities where Jantar Mantar was founded:


(A) Jaipur, Prayag, Ujjain, Banaras and Mathura


(B) Jaipur, Banaras, Delhi, Mathura and Ujjain


(C) Jaipur, Ayodhya, Delhi, Mathura and Ujjain


(D) Jaipur, Banaras, Pushkar, Delhi and Ujjain


Answer: (B)





41. Who gave the title of ‘Raja’ to Raja Ram Mohan Roy?


(A) The followers and admirers of Raja Ram Mohan Roy


(B) The Intellectuals of Calcutta


(C) Akbar II


(D) Lord William Bentinck


Answer: (C)





42. The origins of Kathak dance form is traced to the court of


(A) The Mughals


(B) TheNawab of Awadh


(C) The Maharaja of Jaipur


(D) TheNizam of Hyderabad


Answer: (B)





43. Which of the following statement is not correct about the Theosophical Society?


(A) It glorified the ancient Indian religious and philosophical traditions.


(B) It advocated universal brotherhood.


(C) The Hindu doctrines of Karma and transmigration of soul and the Buddhist doctrine of Nirvana were recognized.


(D) None of the above.


Answer: (D)





44. Arrange the following events in chronological order:


1. Non-cooperation Movement


2. Mountbatten Plan


3. Surat Split


4. Round-Table Conference


Codes:


(A) 4 2 1 3


(B) 3 2 1 4


(C) 3 1 4 2


(D) 3 1 2 4


Answer: (C)





45. Which of the following was made illegal by Act V of 1843?


(A) Sati custom


(B) Infanticide


(C) Slavery


(D) Child Marriage


Answer: (C)





46. Who among the following founded the S.N.D.T. Women’s University, Bombay?


(A) N.C. Kelkar


(B) D.K. Karve


(C) DurgaBhagwat


(D) HariNarainApte


Answer: (B)





47. Consider the following statements: Assertion (A): The age of consent bill was opposed by Bal Gangadhar Tilak.


Reason (R): In his opinion the society should undertake the social reforms, instead of the State.


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





48. Match List-I (Author) with List-II (Work) and select the correct answer using the codes given below:


List – I                                    List – II


(Author)                                  (Work)


a. Bankim Chandra                 1. Neel Darpan


b. DinbandhuMitra                 2. Devi Chaudhrani


c. MadhusudanDutt                3.Premashrama


d. Prem Chand                        4.Meghanad-vadhKavya


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 4 3


(B) 2 1 4 3


(C) 3 1 2 4


(D) 4 3 1 2


Answer: (B)





49. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                List – II


(Institution)                                         (Person)


a. Poona Seva Sadan                           1. G.K. Gokhale


b. Deccan Education Society              2. Rama Bai


c. Theosophical Society                      3. H.S. Olcott


d. Servants of India Society               4. N.M. Joshi


Codes:


       a b c d


(A) 1 3 4 2


(B) 2 4 3 1


(C) 3 2 4 1


(D) 4 2 3 1


Answer: (B)





50. In which session of the Indian National Congress the programme of Non-Co-operation was endorsed?


(A) Lahore


(B) Kanpur


(C) Nagpur


(D) Bombay


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting