Showing posts with label PAPER - II. Show all posts
Showing posts with label PAPER - II. Show all posts

6/06/2021

Important Question in Library Science in Paper II

6/06/2021 0
Important Question in Library Science in Paper II



Important Question in Library Science



  1. Mode of formation of subjects was given by S.R.Ranganathan

  2. Bibliographic Classification was devised by H.E.Bliss

  3. Universal Decimal Classification scheme is Almost faceted

  4. MARC-II programe was started in the year of 1968

  5. Who was the author of Grammar of Classification - W.C.B.Sayers

  6. Who is teacher of S.R.Ranganathan - W.C.B.Sayers

  7. 20th Edition of D.D.C was published in 1989

  8. 5th Edition of CCC was pulished in  1964

  9. Catalaoguing Practice was Published in 1974 by S.R.Ranganathan

  10. ISDN stands for Integrated Service Digital Network in 1990.

  11. Online Union Catalogue - Worldcat

  12. How many digits are there in the ISSN - 8

  13. PPBS related to Budgeting system

  14. The ISSN is a Unique number which idendifies a particular serial

  15. CIP stands for cataloguing in publication

  16. The full form of ISBN and How many digits- International Standard Book Number, 13

  17. Asian Recorder is published by Asian Recorder Publications, New Delhi

  18. FID was founded by Paul Otlet and Henri La Fantaine

  19. UGC founded in the year of 1953

  20. The basic communication model was developed by Aristotle



5/14/2019

Important Questions for Life Science Paper -II

5/14/2019 0
Important Questions for Life Science Paper -II

1. Golden rice is a transgenic crop for the future with the bellow mentioned trait.


  1. Insect resistence

  2. High protein content

  3. High vitamin A contents

  4. High fiber contents


Answer : (3)



2. Which part of the plant is used for culturing


  1. Explant

  2. Callus

  3. Stock

  4. Scion


Answer : (1)



3. Father of tissue culture is


  1. Bonner

  2. Gautheret

  3. Haberlandt

  4. Babbage


Answer : (3)



4.Formation of the embryoids from pollen grains(in tissue culture medium) is because of


  1. Test tube culture

  2. Double fertilization

  3. Micropropagation

  4. Cellular totipotency


Answer : (4)



5. Animal cell culture technology is highly famous for the production of


  1. Antigens

  2. Vaccines

  3. Insulin

  4. Antibiotics


Answer : (2)

UGC - NET Paper 2 for All Subjects (Previous Original Questions)

5/14/2019 2
UGC - NET Paper 2 for All Subjects (Previous Original Questions)

UGC-NET Solved Paper - II

(For All Subjects - Previous Original Questions)

Sl.No Subject Name Download Link
1Library and Information ScienceClick Here
2Computer ScienceClick Here
3HistoryClick Here
4Political ScienceClick Here
5Social WorkClick Here
6Adult EducationClick Here
7EnglishClick Here
8CommerceClick Here
9EconomicsClick Here
10ManagementClick Here
11EducationClick Here
12Environmental SciencesClick Here
13Public AdministrationClick Here
14SociologyClick Here
15Physical EducationClick Here
16LawClick Here
17Indian CultureClick Here
18AnthropologyClick Here

10/02/2018

Important Questions and answer for Library and Information Science - Paper II

10/02/2018 0
Important Questions and answer for Library and Information Science - Paper II


Important Questions and answer for Library and Information Science


  1. University of Delhi started M.LISC and M.Phil course in First

  2. International Institute of Documentation founded in Year of 1931

  3. In which association & tagline is managing Information - ASLIB

  4. Fair use is a term most relevant to Copyright

  5. Encyclopedia of Library and Information Science - Marcel Dekker

  6. Information Science theory and Practice - B.C.Victory, A.Vikery

  7. Head Quarters of SLA (Special Library Association) - New York

  8. CCF stands for Common Communication Format

  9. MEDLARS stands for  Medical Literature Analysis and Retrieval System

  10. Michigan Electronic Library was the First Virtual Library

  11. PERT acronym for Program Evaluation and Review Technique

  12. X and Y theory - Mc.Gregar



7/01/2018

UGC-NET 2017 November Solved Paper - II - Download PDF Original Questions

7/01/2018 0




UGC-NET Solved Paper - II



Download PDF Original Questions with Answer Keys 



CBSE NET PORTAL: UGC NET SUBJECT GATE WAY

























































SubjectDownload Question Papers Answer Keys
1Adult Education Question Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
2Anthropology Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
3Archaeology Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
4Commerce Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
5Comparative Literature Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
6Comparative Study of Religion Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
7Computer Science Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
8Criminology Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
9Dance Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
10Economics Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
11Education Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
12Electronic Science Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
13Environmental Science Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
14Folk Literature Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
15Forensic Science Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
16Hindustani Music Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
17Geography History Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
18History Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
19Home Science Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
20Human Rights and Duties Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
21Indian Culture Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
22Karnatik Music Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
23Law Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
24Linguistic Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
25Management Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
26Mass Communication and Journalism Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
27Political Science Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
28Percussion Instrument Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
29Philosophy Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
30Physical Education Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
31Population Studies Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
32Psychology Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
33Public Administration Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
34Rabindra Sangeet Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
53Sanskrit Traditional Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
36Social Medicine and Community Health Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
37Social Work Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
38Sociology Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
39Visual Arts Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
40Women Studies Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here
40Yoga Questions Paper PDF - 2017 NovemberClick Here










3/14/2017

UGC NET Adult Education PAPER -2 (2013 September)

3/14/2017 0
UGC NET Adult Education PAPER -2 (2013 September)


UGC NET Adult Education PAPER - 2 (2013 SEPTEMBER)


1. Direct indication of Social Justice includes

(A) Wellbeing of the people.

(B) General Behaviour of the people.

(C) Internal Events.

(D) Government contact.

Answer: (A)



2. Ministry of Social Justice & Empowerment was coined in

(A) May 1988

(B) May 1998

(C) May 1978

(D) May 1968

Answer: (B)



3. National Handicapped Finance & Development Corporation (NHFDC) which provides loan at concessional rates of interest to

(A) Women and Children for self-employment.

(B) People with disabilities for self-employment.

(C) Senior citizens for self-employment.

(D) Mentally retarded for self-employment.

Answer: (B)



4. Which of the two departments was created under the Ministry of Social Justice & Empowerment vide Notification dated 12.05.2012?

(A) Dept. of Women Welfare and Dept. of Hill Area Development.

(B) Dept. of Women Empowerment and Dept. of Self-Help Groups (SHG)

(C) Dept. of Social Justice & Empowerment and Dept. of Disability Affairs.

(D) Dept. of Social Education and Dept. of Empowerment.

Answer: (C)



5. The term Extension was first used in

(A) UK

(B) USA

(C) Canada

(D) Australia

Answer: (A)



6. Extension Education is the education for the betterment of people for changing their

(A) Behaviour

(B) Status

(C) Income

(D) Values

Answer: (A)



7. Formal Education corresponds to

(A) only Primary Education.

(B) correspondence and open learning.

(C) systematic and organized form of Education.

(D) None of the above.

Answer: (C)



8. Informal Education follows the curriculum of

(A) Open curriculum

(B) Hidden curriculum

(C) Arts curriculum

(D) None of the above

Answer: (A)



9. Expansion of NFE is

(A) Non-Form Education

(B) No-Formal Education

(C) Non-Farmers Education

(D) Non-Formal Education

Answer: (D)



10. Life long learning is to

(A) Persue in the early stage of life

(B) Persue throughout all stages of life

(C) Persue in the later stage of life

(D) None of the above

Answer: (B)



11. The goal of National Literacy Mission is to provide

(A) Only functional literacy

(B) Total literacy alone

(C) Post-literacy and continuing Education

(D) All of the above

Answer: (D)



12. NAEP stands for

(A) National Agro Environment Programme

(B) National Adult Education Programme

(C) National Adult Employment Programme

(D) National Adult Employment Project

Answer: (B)



13. NLM was started by Government of India during

(A) 1988

(B) 1998

(C) 1978

(D) 2008

Answer: (A)



14. NLM is collaboration with the UN Agency confers every year the Award of

(A) NLM – UN Award

(B) NLM – UNESCO Award

(C) NLM – UN Cash Award

(D) None of the above

Answer: (B)



15. Shramik Vidyapeeth has been renamed as

(A) Jan Shikshan Sansthan

(B) Life Long Education

(C) Total Literacy Programme

(D) None of the above

Answer: (A)



16. The programmes implemented in the following order under NLM are

(A) TLC, PLC & CEP

(B) CEP, TLC & PLC

(C) PLC, CEP & TLC

(D) None of the above

Answer: (A)



17. Directorate of Adult Education (DAE) has been functioning under the Control of Ministry of

(A) SJ & E Ministry

(B) HRD Ministry

(C) RD Ministry

(D) Atomic Energy Ministry

Answer: (B)



18. The main activity of population Education cell of the university was to

(A) integrate population education messages in the teaching/learning materials.

(B) integrate adult education messages in the teaching/learning materials.

(C) integrate population statistics alone in the teaching/learning materials.

(D) All of the above.

Answer: (A)



19. Social issues pertaining to society’s perception are

(A) People’s personal lives

(B) Happiness of the Society

(C) Income of the Society

(D) All of the above

Answer: (B)



20. Transactional Leadership deals with

(A) Team Members disagree their leaders.

(B) Team Members agree to obey their leader.

(C) Leaders have complete power over their people.

(D) Leaders have moderate power over their people.

Answer: (B)



21. Assertion (A): Bureaucratic leaders work “by the rule”, because they have been trained for that.

Reason (R): This is an appropriate style of work.

Codes:

(A) Assertion (A) is false, Reason (R) is true.

(B) Assertion (A) is true and Reason (R) is false.

(C) Both Assertion (A) and Reason (R) are false..

(D) Both Assertion (A) and Reason (R) are correct and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).

Answer: (D)



22. Assertion (A): Laissez-Faire French phrase means “leave it be” and it describes leaders who allow their people to work on their own.

Reason (R): This type of leadership can also occur naturally, when managers don’t have sufficient control over their work and their people.

Codes:

(A) Assertion (A) is false, (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Assertion (A) is true and Reason (R) is false.

Answer: (C)



23. Assertion (A): Task-oriented leaders focus only on getting the job done and can be autocratic.

Reason (R): They actively define the work and they motivate towards achieving the targets.

Codes:

(A) Assertion (A) is false, (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Reason (R) is false and (A) is true.

Answer: (B)



24. Assertion (A): Group communication refers to communication between 3 or more individuals.

Reason (R): Personal issues are those that community deals with

Codes:

(A) Assertion (A) is false, (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Assertion (A) is true, Reason (R) is false.

Answer: (D)



25. Assertion (A): Population and Development Education is being implemented through community college scheme.

Reason (R): Group communication cannot be implemented through several ways.

Codes:

(A) Assertion (A) is false, (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Assertion (A) is true and Reason (R) is false.

Answer: (B)



26. Assertion (A): Face to face communication method is a tool for effective expansion system.

Reason (R): PRA is a type of participatory communication to generate data from the participants by the extension worker.

Codes:

(A) Assertion (A) is correct, (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) Both Assertion (A) and Reason (R) are correct.

(D) Assertion (A) is wrong and Reason (R) is correct.

Answer: (C)



27. Assertion (A): The role and importance of life-long learning in India have increased in recent times.

Reason (R): Due to the one and only factor of Health.

Codes:

(A) Assertion (A) is false and (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Reason (R) is false and (A) is true.

Answer: (D)



28. Assertion (A): The UGC began to encourage the Universities and Colleges to participate in Lifelong learning programmes and started functioning it.

Reason (R): It was mainly after the launching of the National Adult Education programme (NAEP) by the Government of India in 1978.

Codes:

(A) Assertion (A) is false and (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Reason (R) is false and (A) is true.

Answer: (B)



29. Assertion (A): Bharat Jan Vigyan Jatha came into existence as NGO registered organisation.

Reason (R): With core support from the National Council for Science and Technology Communication (NCSTC) – to organize the Bharat Jan Vigyan Jatha.

Codes:

(A) Assertion (A) is false and (R) is true.

(B) Reason (R) is false and (A) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Assertion (A) and Reason (R) are true.

Answer: (D)



30. Assertion (A): Media policy of NLM aims at to strengthen the delivery mechanism of the NLM.

Reason (R): It aims to create awareness among potential beneficiaries of the literacy programme.

Codes:

(A) Assertion (A) is false, (R) is true.

(B) Assertion (A) & Reason (R) both are true.

(C) Assertion (A) is true and Reason (R) is false.

(D) Assertion (A) & Reason (R), both are false.

Answer: (B)



31. Arrange the following sentences in meaningful order by using the following code:

(i) Lifelong learning Education has been considered as an important indicator of a learning society.

(ii) In the promotion of Lifelong Learning, Universities and Colleges have an important role to play.

(iii) Unless the Universities DLL are well equipped and staffed, they cannot be very effective.

(iv) It is suggested that during the XI Plan all the existing departments should be strengthened.

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iii), (iv), (i), (ii)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (A)



32. Arrange the following sentences in meaningful order by using the following code:

(i) The National Institute of Open Schooling (NIOS) formerly known as National Open School (NOS) was established in November, 1989.

(ii) NIOS is providing a number of Vocational Life Enrichment and Community oriented Courses besides General and Academic Courses at Secondary and Senior Secondary level.

(iii) It also offers Elementary level courses through its Open Basic Education Programmes (OBE).

(iv) Government of India through a gazette notification vested NIOS units the authority to examine and certify learners registered with it upto pre degree level courses whether Academic, Technical or Vocational.

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (B)



33. Arrange the following Scheme in meaningful order by using the following code.

(i) The scheme of Jan Shikshan Sansthan (JSS) is a unique scheme crafted by the GOl.

(ii) JSS are institutes of Peoples Education focusing on the poor, the illiterates, the neoliterates, the under-privileged and the un-reached.

(iii) The JSS are unique, they do not provide just skill development.

(iv) But they link literacy with vocational skills and provide LEE to the people.

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (C)



34. Arrange the following NCERT events in meaningful order by using the following code:

(i) NCERT has comprehensive extension programme.

(ii) The Departments of the NIE, RIE, CIVE and offices of the field Advisors in the states are engaged in activities of NCERT.

(iii) IN 2012, the organization has been blamed for publishing ‘offensive’ cartoons against B.R. Ambedkar.

(iv) The controversy led to the resignation of NCERT Chief Advisors Yogendra Yadav and Suhas Palshikar.

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (B)



35. Arrange the following programme in the order by using the code given below:

(i) Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) is Government of India’s flagship programme.

(ii) SSA is for achievement of Universalization of Elementary Education (UEE) in a time bound manner.

(iii) SSA seeks to provide quality Elementary Education including life skills.

(iv) SSA also seeks to provide computer education to bridge the digital divide.

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (C)



36. Arrange the following by chronology of events occurred regarding Human Rights in India:

(i) Babri Masjid demolished by Hindu Mobs, resulting in riots across the country.

(ii) National Human Rights Commission is established under the protection of Human Right Act.

(iii) Supreme Court passes extensive orders to implement the right to food.

(iv) Violence in Gujarat, chiefly targeting its Muslim Minority, claims many lives.

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (B)



37. Arrange the advantages of Multimedia low cost programmes in the meaningful order:

(i) Helps teachers in making the students to understand geometrical concepts.

(ii) Helps students learn by exploring through interactive visuals.

(iii) Helps in retaining the concept much better than traditional way.

(iv) Can be used as supplementary, enrichment and remedial material.

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (C)



38. Arrange the chronological order of the educational events of the Computer Aided Learning.

(i) Kothari Commission for Introduction of Vocational Courses.

(ii) National Policy of Education for Introduction of Correspondence Courses.

(iii) Edger Dale for Audio-Visual Methods in Teaching.

(iv) Jacques Delors for the Four Pillars of Education.

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (ii), (i), (iv), (iii)

(D) (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: (D)



39. Arrange the order of Computer Aided Learning Material of Algebra Sub Topics:

(i) Read and understand algebraic statements.

(ii) Use symbols to form algebraic statements.

(iii) Change general statements into algebraic statements.

(iv) Use variables to represent an unknown quality.

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (D)



40. Arrange the following in meaningful order by using the code below:

(i) Interpersonal Communication is the process by which people exchange information, feelingsand meaning.

(ii) Through verbal and non-verbal messages.

(iii) Interpersonal communication is not just about what is actually said.

(iv) But how it is said.

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (C)



41. Match the following List-I with List-II.

List – I                                                                        List - II

(a) Social exchange theory                                          (i) Symbolic interactions perspective

(b) Relational dialectics theory of difference             (ii) Dialogue is simultaneous

(c) Social penetration theory                                       (iii) Irwin Altmar and Dallars Taylor

(d) Relational patterns of interaction theory               (iv) Gregory Baetson, Paul Watzlawick

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (ii) (iv) (iii) (i)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)



42. Match the following List-I with List-II.

List – I                                                                        List - II

(a) Literacy in India                                                    (i) Key for Socioeconomic progress

(b) Educate a women is to educate a family               (ii) Mahatma Gandhi

(c) Indian literacy rate in 2011                                    (iii) 74.04%

(d) Indian literacy rate in 1947                                   (iv) 12% literacy rate

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (ii) (iv) (iii) (i)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (D)



43. Match the following List-I with List-II.

List – I                                                                        List - II

(a) Continuing Education Programme                        (i) OPEN Programmes

(b) Vocational Education Programme                        (ii) Skill Development

(c) Total Literacy Campaign                                       (iii) Eradication of Adult illiteracy

(d) Post Literacy Programme                                      (iv) Identification of learning needs of neoliterates

Codes :

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (ii) (iv) (iii) (i)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (D)



44. Match the following List-I with List-II.

List – I                                                                        List - II

(a) Individual Interest Promotion Programme            (i) Elimination of poverty

(b) Quality of Life improvement Programme             (ii) Upgradation of skills

(c) Equi-valency Programme                                       (iii) On par with other programme

(d) Income Generation Programme                            (iv) Standard of living

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

 Answer: (A)



Read the passage below and answer the questions (45 to 50), that follow based on your understanding of the passage:


The United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO) was founded on 16 November 1945. UNESCO has 195 Members and eight Associate Members. It is governed by the General Conference and the Executive Board. The Secretariat, headed by the Director-General, implements the decisions of these two bodies. The Organization has more than 50 field offices around the world.


UNESCO has consistently supported the need for researching and promoting literacy projects, programmes and campaigns with a developmental aim, in the context of its commitment to life long education. The commitment of UNESCO to adult learning and the leading role it has played in the promotion of adult education has been in clear evidence over the last five decades. The Fifth International Conference on Adult Education held in Hamburg, Germany in July, 1997 marked a turning point for adult learning and for the role expected to be played by UNESCO and its member-countries in this fast growing field. It demonstrated the extent to which adult education has become the key to the future. The new concept of adult education presents a challenge to existing practices because it calls for effective networking within the formal and non-formal systems, and for innovation, creativity and flexibility. Adult literacy, broadly conceived as the basic knowledge and skills needed by all in a rapid changing world, is a fundamental right.



 45. The UNESCO was established on

(A) 16th November, 1945

(B) 06th November, 1945

(C) 26th November, 1945

(D) None of the above

Answer: (A)



46. The expansion of UNESCO is

(A) United Nation’s Organisation for Exchange of Science and Collaboration.

(B) United Nation’s Educational, Scientific and Cultural Organisation

(C) Union of National Organisation for Education, Science and Culture.

(D) United Nation Organisation for Employment Service and Cooperation.

Answer: (B)



47. The decisions of the General Conference and the Executive Board of the UNESCO are being implemented by

(A) General - Director

(B) Director - General

(C) Executive - Director

(D) Secretary - General

Answer: (B)



48. What is the commitment of the UNESCO to promote Lifelong Education?

(A) Researching and Promoting literacy projects.

(B) Researching and Promoting literacy programmes.

(C) Researching and promoting literacy campaign.

(D) All the above.

Answer: (D)



49. What was the major turning point of the Fifth International Conference on Adult Education?

(A) Turning point for Adult Learning.

(B) Turning Point for Adult Education.

(C) Turning Point for Adult Continuing Education.

(D) All of the above.

Answer: (D)



50. The new concept of Adult Education for an effective networking within

(A) Formal and Non-formal systems.

(B) Innovation

(C) Creativity and flexibility

(D) All of the above.

Answer: (A)

UGC NET Adult Education PAPER -2(2013 June)

3/14/2017 0
UGC NET Adult Education PAPER -2(2013 June)
UGC NET Adult Education PAPER - 2(2013 JUNE)

1. Third important dimension of higher education is

(A) Sports

(B) Research

(C) Extension

(D) Teaching

Answer: (C)



2. Basic concept of extension education is

(A) Dissemination of useful information

(B) Development of positive attitude

(C) Development of life skills

(D) All the above

Answer: (D)



3. ZSS stands for

(A) Zila Sewa Samiti

(B) Zila Sadbhawna Samiti

(C) Zila Samanwaya Samiti

(D) Zila Saksharta Samiti

Answer: (D)



4. Sakshar Bharat Mission was launched on

(A) 8th March, 2008

(B) 2nd October, 2008

(C) 8th September, 2009

(D) 2nd October, 2009

Answer: (C)



5. According to 2011 Census, the literacy rate of India is now

(A) 62 percent

(B) 74 percent

(C) 80 percent

(D) 82 percent

Answer: (B)



6. Millennium Development Goals have

(A) 8 goals

(B) 10 goals

(C) 12 goals

(D) 20 goals

Answer: (A)



7. New name of Shramik Vidyapeeth is

(A) Labour Education Group

(B) Jana Shikshan Sansthan

(C) Vanasthali Vidyapeet

(D) None of the above

Answer: (B)



8. Folk High School were created on the concept of

(A) Piaget

(B) Paulo Friere

(C) John Dewey

(D) N.F.S. Grundtwig

Answer: (D)



9. ‘How Adults learn’ book was written by

(A) Alan Rogers

(B) Malcolm Knowles

(C) Roby Kidd

(D) Peter Jarvis

Answer: (C)



10. Sakshar Bharat programme have aimed to impart literacy to how many people?

(A) 40 million

(B) 50 million

(C) 60 million

(D) 70 million

Answer: (D)



11. Which of the following are more-closer to extension education?

I. Need based

II. Formal

III. Flexible

IV. Multidimensional

V. Teacher oriented

Codes:

(A) I, II & III

(B) I, II & IV

(C) I, III & IV

(D) II, IV & V

Answer: (C)



12. Adult Education includes

I. Functional Literacy

II. Social Awareness

III. Women Studies and Research

IV. Skill Development

Codes:

(A) I, II and IV are correct.

(B) I, II and III are correct.

(C) I, III and IV are correct.

(D) II, III and IV are correct.

Answer: (A)



13. The process of social research involves the following steps:

I. Collection of data

II. Statement of objectives

III. Selecting the problem

IV. Methodology

V. Analysis and interpretation of data

VI. Reporting the results

Codes:

(A) III, II, IV, I, V, VI

(B) I, III, II, V, VI, IV

(C) III, II, IV, I, VI, V

(D) III, II, V, I, VI, IV

Answer: (A)



14. Adults learn

I. From whole to part

II. From simple to complex

III. From direct to indirect

IV. From invisible to visible

Codes:

(A) I, II, IV are correct.

(B) I, II, III are correct.

(C) II, III, IV are correct.

(D) I, III, IV are correct.

Answer: (B)



15. Pilot Survey is conducted:

I. After finishing a research.

II. In the beginning of a research.

III. In the middle of a research.

IV. Before conducting a research.

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) II and IV

Answer: (D)



16. UNESCO World Adult Education Conference were held at

I. India

II. China

III. Brazil

IV. Germany

Codes:

(A) I and III

(B) II and III

(C) III and IV

(D) II and IV

Answer: (C)



17. Continuing Education Centre provides services:

I. Equivalency

II. Secondary School Services

III. Information Window

IV. Senior School Certificate

Codes:

(A) I and II

(B) I and III

(C) I and IV

(D) II and IV

Answer: (B)



18. A tentative answer to a proposed research enquiry is

I. Hypothesis

II. Inference

III. Generalisation

IV. Hunch

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and IV

(D) II and IV

Answer: (C)



19. The programme in the National Literacy Missions was:

I. Remedial Education

II. Para Legal Training

III. Human Rights Education

IV. Mopping up operation

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and IV

(D) II and IV

Answer: (C)



20. Alwyin Toffler wrote which of the books?

I. Pedagogy of the Oppressed

II. Deschooling Society

III. Third Wave

IV. Future Shock

Codes:

(A) I and II

(B) I and III

(C) II and III

(D) III and IV

Answer: (D)



21. Which agencies are providers of Non-formal Education?

I. NIOS

II. IGNOU

III. NICD

IV. IIMC

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and III

(D) II and IV

Answer: (A)



22. Factors of Learning are:

I. Engagement

II. Activity

III. Repulsion

IV. Withdrawl

Codes:

(A) I and III

(B) II and III

(C) III and IV

(D) I and IV

Answer: (D)



23. Characteristics of adult learner include:

I. Remediation

II. Motivation

III. Experience

IV. Indolence

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) I and IV

Answer: (B)



24. Assertion (A): University Extension Services attempts to Link University with community.

Reason (R): Teaching and research in universities had a very low relevance to common people.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)



25. Assertion (A): Leadership is the ability to exert interpersonal influence by means of communication towards the achievement of a goal.

Reason (R): Integration and direction create problem in leadership.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)



26. Assertion (A): Literacy demand is low in adult illiterates.

Reason (R): Environment building is done to increase awareness about literacy.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



27. Assertion (A): Effective communication is bringing out the desired change through information sharing.

Reason (R): Response to sharing of information is not a feedback.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)



28. Assertion (A): Literacy relapses in to illiteracy in absence of follow up activities.

Reason (R): Post literacy and continuing education programme has been started to continue and retain basic literacy skills of neo-literates.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (R) is true, but (A) is false.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)



29. Assertion (A): Extension has been included as third dimension of higher education in university system.

Reason (R): University should develop close and meaningful relations with the society.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)



30. Assertion (A): Educated parents are more aware about the education of their children.

Reason (R): Increase in literacy rate has positive impact on primary education.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (R) is true, but (A) is false.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)



31. Match the following terms given in List – I with the terms given List – II:

List – I                                                                        List – II

a. HIV/AIDS is more                                                  i. Vienna

b. Environment conservation is part of                       ii. Population education

c. Incidence of bounded labour                                  iii. Agricultural labourers

d. World conference on Human Rights held on         iv. Socio-medical problem

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) i ii iii iv

(C) iv ii iii i

(D) iii iv i ii

Answer: (C)



32. Match the following terms given in List – I with the terms given List – II:

List – I                                    List – II

a. Basic Literacy                     i. 15-35 age group

b. NAEP                                 ii. Income generating courses

c. Continuing Education         iii. 3 Rs

d. Non-formal Education        iv. 6-14 age group

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii iv

(B) iii i ii iv

(C) i ii iii iv

(D) iv iii ii i

Answer: (B)



33. Match the items given under List – I with the under List – II with the help of codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Shriniketan Programme                               i. 1942

b. Etawah Project                                            ii. 1952

c. Community Development Programme        iii. 1921

d. Grow more food campaign                         iv. 1947

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iii iv i ii

(C) iv iii ii i

(D) i ii iii iv

Answer: (A)



34. Match the items given under List – I with the under List – II with the help of codes given below:

List – I                                                List – II

a. Chipko Movement                          i. Charu Majumdar

b. Naxal Movement                            ii. Medha Patkar

c. Narmada Bachao Movement          iii. Sunder Lal Bahuguna

d. Ganga Bachao Movement              iv. G.D. Agarwal

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii i ii iv

(C) ii iii i iv

(D) iv ii i iii

Answer: (B)



35. Match the items given under List – I with the under List – II with the help of codes given below:

List – I                                                            List – II

a. New Education Policy                                i. 1988

b. Dowry Prohibition Amendment Act          ii. 1987

c. National Literacy Mission                           iii. 1984

d. Operation Black Board Scheme                 iv. 1986

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iv ii iii i

(C) iii iv i ii

(D) iv iii i ii

Answer: (D)



36. List – I                              List – II

a. Youth Services                    i. NRHM

b. Agricultural Services           ii. NLM

c. Literacy Services                 iii. NYK

d. Health Services                   iv. KVK

Codes:

       a b c d

(A) iii i ii iv

(B) iii iv ii i

(C) iii iv i ii

(D) iii ii i iv

Answer: (B)



37. List – I                              List – II

a. Demonstration                     i. Campaign

b. Selective contact                 ii. Experimental section

c. Group Action                      iii. Farmer’s call

d. Individual contact              iv. New practices

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iv i ii iii

(C) iv iii i ii

(D) iv ii i iii

Answer: (D)



38. List – I                  List – II

a. Andragogy              i. John Dewey

b. Praxis                      ii. Ivan Ellich

c. De-schooling           iii. Paulo Friere

d. Pragmatism             iv. M. Knowles

Codes:

      a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iv ii i iii

(C) iv iii i ii

(D) iii iv i ii

Answer: (A)



39. Arrange the following stages of communication in order of the best sequence, use codes given below:

(a) Message

(b) Channel

(c) Source

(d) Receiver

Codes:

(A) (c) (a) (b) (d)

(B) (a) (c) (d) (b)

(C) (c) (a) (d) (b)

(D) (d) (a) (b) (c)

Answer: (A)



40. Arrange the following functionaries of total literacy campaign in respect of their role from lower to higher, use the codes given below:

(a) Resource Person

(b) Master Trainer

(c) Volunteer

(d) Key Resource Person

Codes:

(A) (d) (a) (b) (c)

(B) (a) (b) (c) (d)

(C) (c) (b) (a) (d)

(D) (b) (c) (d) (a)

Answer: (C)



41. Arrange the steps of extension programme planning in which they are performed. Use the codes given below:

(a) Collection of Data

(b) Analysis of Situation

(c) Determination of Objectives

(d) Identification of Problems

Codes:

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (a) (b) (d) (c)

(C) (b) (a) (c) (d)

(D) (c) (a) (b) (d)

Answer: (B)



42. Arrange the following programmes/schemes according to the year of their launch, use codes given below:

(a) Jawahar Rojgar Yojna

(b) DPEP

(c) Revised 20 point programme

(d) MNREGA

Codes:

(A) (b) (c) (d) (a)

(B) (c) (a) (d) (b)

(C) (c) (a) (b) (d)

(D) (a) (c) (b) (d)

Answer: (C)



43. Arrange the stages of research in order of their being performed:

(a) Universe

(b) Statement of the problem

(c) Hypothesis testing

(d) Sampling

Codes:

(A) (a) (d) (c) (b)

(B) (a) (b) (d) (c)

(C) (b) (a) (c) (d)

(D) (b) (a) (d) (c)

Answer: (D)



44. Arrange the stages of communication in correct order:

(a) Noise

(b) Feedback

(c) Source

(d) Channel

Codes:

(A) (c) (d) (a) (b)

(B) (c) (d) (b) (a)

(C) (c) (b) (d) (a)

(D) (d) (c) (a) (b)

Answer: (A)



45. Arrange the following programme in order of their implementation:

(a) National Extension Service

(b) National Adult Education Program

(c) Mahila Samakhya

(d) National Literacy Mission

Codes:

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (a) (c) (b) (d)

(C) (a) (d) (c) (b)

(D) (a) (c) (d) (b)

Answer: (A)



46. Arrange the popular hierarchies in behaviourist learning

(a) Insightful learning

(b) Social learning

(c) Trial and Error

(d) Conditioning

Codes:

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (b) (c) (d) (a)

(C) (c) (a) (b) (d)

(D) (d) (c) (a) (b)

Answer: (D)



Read the passage given below and answer the questions that followed based on your understanding of the passage (Q. 47-50):


Universities that had already created a structure to offer teaching programmes and research in ‘Adult Education’ found it easier to absorb the ‘extension’ function by incorporating activities like ‘extra-mural lecture’, literacy programme for illiterate adults and social awareness programmes through National Adult Education Program with the involvement of university community. To make the effects more sustainable non-credit, short term courses of awareness generation and skill up gradation were started. This provided a new dimension to university function.



47. The author is referring to the new courses popularly known as

(A) Population Education

(B) Popular Education

(C) Recurrent Education

(D) Continuing Education

Answer: (D)



48. Author is talking about how many sets of universities in reference of extension?

(A) 4

(B) 3

(C) 2

(D) 1

Answer: (C)



49. Reference to university community means

(A) Students

(B) Teachers

(C) Both

(D) None

Answer: (C)



50. According to author who provided a new dimension to university function?

(A) An interaction forum for university and community

(B) An interaction forum for university community

(C) An interaction forum for community.

(D) None of the above

Answer: (A)

UGC NET Adult Education PAPER -2(2013 December)

3/14/2017 0
UGC NET Adult Education PAPER -2(2013 December)


UGC NET Adult Education PAPER - 2 (2013 DECEMBER)


1. Which of the following is not the objective of universalization of primary education?

(A) Universal Provision

(B) Universal Supervision

(C) Universal Enrolment

(D) Universal Relention

Answer: (B)



2. One of the social objectives of extension education is

(A) Restoration of caste and culture harmony

(B) Increase income

(C) Training of artisans

(D) None of the above

Answer: (A)



3. Provision of ‘Right to Equality’ has been incorporated in Indian Constitution under the articles

(A) 16 to 20

(B) 15 to 19

(C) 14 to 18

(D) 13 to 17

Answer: (C)



4. Which of the following is an example of a community?

(A) Family

(B) Marriage

(C) Village

(D) Refugee camp

Answer: (C)



5. As per 2011 census (Final data) the literacy rates in rural and urban areas of the country stands at

(A) 70.3% and 83.1% respectively

(B) 67.8% and 84.1% respectively

(C) 65.3% and 82.6% respectively

(D) 69.2% and 78.9% respectively

Answer: (B)



6. ‘Nirman Bharat Abhiyan’ Yojana is associated with

(A) Development of villages

(B) Community toilets in slum areas

(C) Construction of houses for low income groups

(D) None of the above

Answer: (B)



7. Adult learning process includes:

I. From whole to part

II. From simple to complex

III. From direct to indirect

IV. From invisible to visible

Codes:

(A) I, II, IV are correct

(B) I, II, III are correct

(C) II, III, IV are correct

(D) I, III, IV are correct

Answer: (B)



8. The main objective of “Education for all” is to be

(A) Promote to learning society

(B) Promote to economic development

(C) Promote to health facilities development

(D) Promote to child education

Answer: (A)



9. Main objective of the National Policy on Women Empowerment 2001 was

(A) Women’s progress development and empowerment

(B) Education for women

(C) Economic development of women

(D) Health facilities development for women

Answer: (A)



10. Education technology is

(A) Use of books

(B) Use of material

(C) Use of learning theories

(D) Use of teaching techniques

Answer: (D)



11. Training is treated as

I. Two sided process

II. One sided process

III. Systematic process

IV. Planned process

Choose right code given below:

(A) I, II, IV are correct

(B) II, III, IV are correct

(C) I, II, III are correct

(D) I, III, IV are correct

Answer: (D)



12. Population education deals with

I. Death rate

II. Population situation

III. Quality of life

IV. Economic growth

Choose right code given below:

(A) I, II, IV are correct

(B) I, II, III are correct

(C) II, III, IV are correct

(D) I, III, IV are correct

Answer: (B)



13. Which of the following were included in five technology missions in 1988?

I. Immunization

II. Literacy

III. Energy

IV. Communication

Choose right code given below:

(A) I, II, III are correct

(B) II, III, IV are correct

(C) I, II, IV are correct

(D) I, III, IV are correct

Answer: (C)



14. Which of the following components are essential in any type of communication?

I. A communicator

II. A massage

III. A sentence

IV. A receiver

Choose right code given below:

(A) I, III, IV are correct

(B) I, II, III are correct

(C) II, III, IV are correct

(D) I, II, IV are correct

Answer: (D)



15. The four pillars of ‘Sakshar Bharat’ are

I. Functional Literacy

II. Moral Education

III. Basic Education

IV. Vocational Skill Development

V. Continuing Education Programmes

Choose right code given below:

(A) I, III, IV, V are correct

(B) I, II, III, IV are correct

(C) II, III, IV, V are correct

(D) I, II, IV, V are correct

Answer: (A)



16. Pilot survey is conducted

I. After finishing research

II. In the beginning of a research

III. In the middle of a research

IV. Before conducting of a research

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and III are correct

(C) III and IV are correct

(D) II and IV are correct

Answer: (D)



17. Which of the following are more closer to extension education?

I. Need based education

II. Formal education

III. Flexible education

IV. Multidimensional education

V. School education

Codes:

(A) I, III & IV are correct

(B) I, IV & V are correct

(C) II, III & V are correct

(D) V, I & II are correct

Answer: (A)



18. Quality education means

I. Improvement of education system

II. Improvement of teacher students relationship

III. Improvement of transport facility to all

IV. Improvement of teaching technology

Code:

(A) I, III & IV are correct

(B) I, II & IV are correct

(C) II, I & III are correct

(D) I, II & III are correct

Answer: (B)



19. Skills of a leader include

I. Humanistic skills

II. Conceptual skills

III. Employment skills

IV. Efficiency skills

Codes:

(A) I and III are correct

(B) I and II are correct

(C) III and IV are correct

(D) II and III are correct

Answer: (B)



20. Characteristics of adult learner include

I. Remediation attitude

II. Motivation attitude

III. Experience attitude

IV. Indolence attitude

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and IV are correct

(C) III and IV are correct

(D) I and IV are correct

Answer: (A)



21. Assertion (A): Formative evaluation is important for monitoring of adult education.

Reason (R): Adult teaching techniques are more important for adult education programme.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) (R) is wrong, but (A) is correct.

Answer: (B)



22. Assertion (A): The development of higher education in India is a responsibility of central govt.

Reason (R): The higher education system of India is supported by each & every state government too.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is a correct explanation of (A).

Answer: (D)



23. Assertion (A): Computer application in adult education, is important for research and evaluation.

Reason (R): Information technology is helpful for adult learning.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is a correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).

Answer: (C)



24. Assertion (A): Motivation implies any emotion or desire which so conditions one’s will that individual is propelled in to action.

Reason (R): Motivation means a process, by which peoples start to move to achieve goals.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct, and (R) is correct explanation of (A).

Answer: (D)



25. Assertion (A): India is a developing nation with poor people.

Reason (R): People of India are still under poverty.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (R) is correct, but (A) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct, and (R) is correct explanation of (A).

Answer: (D)



26. Assertion (A): Extension activities give an exposure to the university students and teachers.

Reason (R): Extension is the ‘Third important dimension of higher education’.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) (A) and (R) are false.

(D) (A) and (R) are correct.

Answer: (D)



27. Assertion (A): Adults learns from simple to complex.

Reason (R): Adult learning is a rapid-process.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) (A) and (R) are correct.

(D) (A) and (R) are false.

Answer: (A)



28. Assertion (A): Education helps in developing human resource in a country.

Reason (R): Literacy is the first step in educational process.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) (A) and (R) are correct.

(D) (A) and (R) are false.

Answer: (C)



29. Assertion (A): Trained man power is the biggest asset to an organisation.

Reason (R): Training is a systematic process to improve the acquired abilities of the workers.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct, and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)



30. Assertion (A): Adoption of innovation is a mental process.

Reason (R): Adoption rate of innovation is higher in communities favourable to change.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) (A) and (R) are correct.

(D) (A) and (R) are false.

Answer: (C)



31. Arrange the following in correct order of their implementation.

(i) MNP

(ii) Community Development

(iii) IRDP

(iv) Total literacy campaign

Codes:

(A) (ii), (iii), (i), (iv)

(B) (i), (ii), (iv), (iii)

(C) (iv), (ii), (i), (iii)

(D) (iii), (iv), (ii), (i)

Answer: (A)



32. Arrange the following programmes in order of their implementation.

(i) Saakshar Bharat

(ii) CEC

(iii) PLC

(iv) TLC

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (D)



33. Arrange the following in order they appeared:

(i) Non formal education

(ii) Extension education

(iii) Continuing education

(iv) Social education

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iv), (i), (iii), (ii)

(C) (iii), (ii), (iv), (i)

(D) (ii), (iii), (i), (iv)

Answer: (B)



34. Arrange the following stages of communication in order of the best sequence:

(i) Receiver

(ii) Source

(iii) Coding

(iv) Decoding

Codes:

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (iii), (i), (ii), (iv)

(C) (ii), (i), (iii), (iv)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (C)



35. Arrange the following as they appeared in ascending order by using the code given below:

(i) Open Schooling

(ii) Adult literacy centre

(iii) Continuing education centre

(iv) Post literacy centre

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (ii), (iv), (iii), (i)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (C)



36. Arrange the following programme implemented in order by using the code given below:

(i) FFLP

(ii) MPFL

(iii) NAEP

(iv) NLM

Codes:

(A) (ii), (i), (iii), (iv)

(B) (iii), (ii), (i), (iv)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (iv), (iii), (i), (ii)

Answer: (B)



37. Arrange the following media in order in which they are popularly used in adult education. Use the codes given below:

(i) Radio

(ii) Folk arts, Kalajatha

(iii) Print media

(iv) Television

Codes:

(A) (iv), (ii), (iii), (i)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: (B)



38. Put the correct sequence of Hierarchical theory of needs:

(i) Social needs

(ii) Self actualization

(iii) Physiological needs

(iv) Basic need

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (iv), (i), (iii)

(C) (iv), (i), (ii), (iii)

(D) (iv), (iii), (i), (ii)

Answer: (D)



39. Choose the correct sequence of growth of educational and communication technologies.

(i) Visual

(ii) Audio-visual

(iii) Interactive

(iv) Audio

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (iv), (ii), (i), (iii)

(D) (iii), (iv), (i), (ii)

Answer: (C)



40. Arrange the following management steps in order by using the code given below:

(i) Implementation

(ii) Planning

(iii) Evaluation

(iv) Monitoring

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (i), (iv), (iii)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (i), (iii), (iv), (ii)

Answer: (B)



41. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

List-I                                                               List-II

(I) Reading, Writing and Arithmetic              (1) CE

(II) Extension Education                                (2) 3R

(III) Continuing Education                             (3) 3H

(IV) Head, Hand and Heart                           (4) EE

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (2) (4) (1) (3)

(B) (4) (2) (3) (1)

(C) (1) (2) (3) (4)

(D) (1) (3) (2) (4)

Answer: (A)



42. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

List-I                                                                           List-II

(I) Population education                                             (1) UTA

(II) National Service Scheme                                      (2) PERC

(III) Adult Education                                                 (3) DPEP

(IV) Primary Education                                              (4) NAEP

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (2) (1) (4) (3)

(C) (2) (1) (3) (4)

(D) (3) (2) (1) (4)

Answer: (B)



43. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

List-I                                                               List-II

(I) NLM                                                          (1) Follow up programme

(II) NAEP                                                       (2) Life long education

(III) PLP                                                         (3) Center based approach

(IV) CEP                                                         (4) Total literacy compaign

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (3) (4) (1) (2)

(D) (4) (3) (1) (2)

Answer: (D)



44. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

List-I                                                               List-II

(I) National Youth Day                                  (1) 3 October

(II) National Science Day                               (2) 8 September

(III) World Nature Day                                  (3) 12 January

(IV) International Literacy Day                      (4) 28 February

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (4) (3) (1) (2)

(B) (3) (4) (1) (2)

(C) (1) (2) (3) (4)

(D) (2) (1) (3) (4)

Answer: (B)



45. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

List-I                                                               List-II

(I) Case study                                                 (1) Innovation

(II) Flash card                                                (2) Teaching technique

(III) Perceiving a new idea                             (3) Method

(IV) Way of presentation                                (4) Teaching aid

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (3) (4) (1) (2)

(B) (1) (3) (2) (4)

(C) (1) (4) (3) (2)

(D) (1) (2) (3) (4)

Answer: (A)



Read the passage given below and answer the questions that followed based on your understanding of the passage. (Question No. 46 to 50)


In India alcoholism is the curse of the poor strata of society. While it shatters their health it further aggravates their poverty so much so that their wives and children do not get even the bare necessities of life. Alcoholism also leads to violence, marital conflict, family disorganizations and increase in mental tensions and diseases. In the west, on the other hand, alcoholism has not much relationship with poverty. Drinks are very much a part of their life and alcoholism is the result of excess of resources. While it does affect the physical and mental health of the person concerned it does not create so much concerned it does not create so much hardship for wife and children as in the case of India.


India is a poor country. Most of the people are even below subsistence level. Nutrition is not sufficient even for the middle class people. Hence alcoholism creates to much hardship. It is therefore, absolutely necessary that the sale of wines and intoxicants should be limited to cardholders and not to everyone. Mass awareness against alcoholism should also be created at various level by government and non-government organisations to root it out.



46. The author of the paragraph is presenting

(A) A very coherent argument

(B) A very disorganized argument

(C) A very clear argument

(D) An unwarranted argument

Answer: (C)



47. The author feels that alcoholism leads to

(A) Aggravates their poverty

(B) Spoils their wives and children

(C) Violence and family disintegration

(D) All the above

Answer: (D)



48. The writer focused and stressed the evils of alcoholism in the west.

(A) Drinks are very much part of their life.

(B) Alcoholism is the result of excess of resources.

(C) Does not affect the physical and mental health.

(D) None of the above

Answer: (D)



49. The writer is trying to explain that alcoholism in the west does not have direct relationship with

(A) Poverty

(B) Mental health

(C) Nutrition

(D) All the above

Answer: (D)



50. The author suggest to curb the bad practices of alcoholism in India.

(A) To provide alcohol only for card holders

(B) To rich people

(C) To Government servant

(D) To Non-government employees

Answer: (A)