-->

UGC NET Adult Education PAPER -2(2013 December)



UGC NET Adult Education PAPER - 2 (2013 DECEMBER)


1. Which of the following is not the objective of universalization of primary education?

(A) Universal Provision

(B) Universal Supervision

(C) Universal Enrolment

(D) Universal Relention

Answer: (B)



2. One of the social objectives of extension education is

(A) Restoration of caste and culture harmony

(B) Increase income

(C) Training of artisans

(D) None of the above

Answer: (A)



3. Provision of ‘Right to Equality’ has been incorporated in Indian Constitution under the articles

(A) 16 to 20

(B) 15 to 19

(C) 14 to 18

(D) 13 to 17

Answer: (C)



4. Which of the following is an example of a community?

(A) Family

(B) Marriage

(C) Village

(D) Refugee camp

Answer: (C)



5. As per 2011 census (Final data) the literacy rates in rural and urban areas of the country stands at

(A) 70.3% and 83.1% respectively

(B) 67.8% and 84.1% respectively

(C) 65.3% and 82.6% respectively

(D) 69.2% and 78.9% respectively

Answer: (B)



6. ‘Nirman Bharat Abhiyan’ Yojana is associated with

(A) Development of villages

(B) Community toilets in slum areas

(C) Construction of houses for low income groups

(D) None of the above

Answer: (B)



7. Adult learning process includes:

I. From whole to part

II. From simple to complex

III. From direct to indirect

IV. From invisible to visible

Codes:

(A) I, II, IV are correct

(B) I, II, III are correct

(C) II, III, IV are correct

(D) I, III, IV are correct

Answer: (B)



8. The main objective of “Education for all” is to be

(A) Promote to learning society

(B) Promote to economic development

(C) Promote to health facilities development

(D) Promote to child education

Answer: (A)



9. Main objective of the National Policy on Women Empowerment 2001 was

(A) Women’s progress development and empowerment

(B) Education for women

(C) Economic development of women

(D) Health facilities development for women

Answer: (A)



10. Education technology is

(A) Use of books

(B) Use of material

(C) Use of learning theories

(D) Use of teaching techniques

Answer: (D)



11. Training is treated as

I. Two sided process

II. One sided process

III. Systematic process

IV. Planned process

Choose right code given below:

(A) I, II, IV are correct

(B) II, III, IV are correct

(C) I, II, III are correct

(D) I, III, IV are correct

Answer: (D)



12. Population education deals with

I. Death rate

II. Population situation

III. Quality of life

IV. Economic growth

Choose right code given below:

(A) I, II, IV are correct

(B) I, II, III are correct

(C) II, III, IV are correct

(D) I, III, IV are correct

Answer: (B)



13. Which of the following were included in five technology missions in 1988?

I. Immunization

II. Literacy

III. Energy

IV. Communication

Choose right code given below:

(A) I, II, III are correct

(B) II, III, IV are correct

(C) I, II, IV are correct

(D) I, III, IV are correct

Answer: (C)



14. Which of the following components are essential in any type of communication?

I. A communicator

II. A massage

III. A sentence

IV. A receiver

Choose right code given below:

(A) I, III, IV are correct

(B) I, II, III are correct

(C) II, III, IV are correct

(D) I, II, IV are correct

Answer: (D)



15. The four pillars of ‘Sakshar Bharat’ are

I. Functional Literacy

II. Moral Education

III. Basic Education

IV. Vocational Skill Development

V. Continuing Education Programmes

Choose right code given below:

(A) I, III, IV, V are correct

(B) I, II, III, IV are correct

(C) II, III, IV, V are correct

(D) I, II, IV, V are correct

Answer: (A)



16. Pilot survey is conducted

I. After finishing research

II. In the beginning of a research

III. In the middle of a research

IV. Before conducting of a research

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and III are correct

(C) III and IV are correct

(D) II and IV are correct

Answer: (D)



17. Which of the following are more closer to extension education?

I. Need based education

II. Formal education

III. Flexible education

IV. Multidimensional education

V. School education

Codes:

(A) I, III & IV are correct

(B) I, IV & V are correct

(C) II, III & V are correct

(D) V, I & II are correct

Answer: (A)



18. Quality education means

I. Improvement of education system

II. Improvement of teacher students relationship

III. Improvement of transport facility to all

IV. Improvement of teaching technology

Code:

(A) I, III & IV are correct

(B) I, II & IV are correct

(C) II, I & III are correct

(D) I, II & III are correct

Answer: (B)



19. Skills of a leader include

I. Humanistic skills

II. Conceptual skills

III. Employment skills

IV. Efficiency skills

Codes:

(A) I and III are correct

(B) I and II are correct

(C) III and IV are correct

(D) II and III are correct

Answer: (B)



20. Characteristics of adult learner include

I. Remediation attitude

II. Motivation attitude

III. Experience attitude

IV. Indolence attitude

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and IV are correct

(C) III and IV are correct

(D) I and IV are correct

Answer: (A)



21. Assertion (A): Formative evaluation is important for monitoring of adult education.

Reason (R): Adult teaching techniques are more important for adult education programme.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) (R) is wrong, but (A) is correct.

Answer: (B)



22. Assertion (A): The development of higher education in India is a responsibility of central govt.

Reason (R): The higher education system of India is supported by each & every state government too.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is a correct explanation of (A).

Answer: (D)



23. Assertion (A): Computer application in adult education, is important for research and evaluation.

Reason (R): Information technology is helpful for adult learning.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is a correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).

Answer: (C)



24. Assertion (A): Motivation implies any emotion or desire which so conditions one’s will that individual is propelled in to action.

Reason (R): Motivation means a process, by which peoples start to move to achieve goals.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct, and (R) is correct explanation of (A).

Answer: (D)



25. Assertion (A): India is a developing nation with poor people.

Reason (R): People of India are still under poverty.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (R) is correct, but (A) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct, and (R) is correct explanation of (A).

Answer: (D)



26. Assertion (A): Extension activities give an exposure to the university students and teachers.

Reason (R): Extension is the ‘Third important dimension of higher education’.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) (A) and (R) are false.

(D) (A) and (R) are correct.

Answer: (D)



27. Assertion (A): Adults learns from simple to complex.

Reason (R): Adult learning is a rapid-process.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) (A) and (R) are correct.

(D) (A) and (R) are false.

Answer: (A)



28. Assertion (A): Education helps in developing human resource in a country.

Reason (R): Literacy is the first step in educational process.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) (A) and (R) are correct.

(D) (A) and (R) are false.

Answer: (C)



29. Assertion (A): Trained man power is the biggest asset to an organisation.

Reason (R): Training is a systematic process to improve the acquired abilities of the workers.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct, and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)



30. Assertion (A): Adoption of innovation is a mental process.

Reason (R): Adoption rate of innovation is higher in communities favourable to change.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) (A) and (R) are correct.

(D) (A) and (R) are false.

Answer: (C)



31. Arrange the following in correct order of their implementation.

(i) MNP

(ii) Community Development

(iii) IRDP

(iv) Total literacy campaign

Codes:

(A) (ii), (iii), (i), (iv)

(B) (i), (ii), (iv), (iii)

(C) (iv), (ii), (i), (iii)

(D) (iii), (iv), (ii), (i)

Answer: (A)



32. Arrange the following programmes in order of their implementation.

(i) Saakshar Bharat

(ii) CEC

(iii) PLC

(iv) TLC

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (D)



33. Arrange the following in order they appeared:

(i) Non formal education

(ii) Extension education

(iii) Continuing education

(iv) Social education

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iv), (i), (iii), (ii)

(C) (iii), (ii), (iv), (i)

(D) (ii), (iii), (i), (iv)

Answer: (B)



34. Arrange the following stages of communication in order of the best sequence:

(i) Receiver

(ii) Source

(iii) Coding

(iv) Decoding

Codes:

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (iii), (i), (ii), (iv)

(C) (ii), (i), (iii), (iv)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (C)



35. Arrange the following as they appeared in ascending order by using the code given below:

(i) Open Schooling

(ii) Adult literacy centre

(iii) Continuing education centre

(iv) Post literacy centre

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (ii), (iv), (iii), (i)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (C)



36. Arrange the following programme implemented in order by using the code given below:

(i) FFLP

(ii) MPFL

(iii) NAEP

(iv) NLM

Codes:

(A) (ii), (i), (iii), (iv)

(B) (iii), (ii), (i), (iv)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (iv), (iii), (i), (ii)

Answer: (B)



37. Arrange the following media in order in which they are popularly used in adult education. Use the codes given below:

(i) Radio

(ii) Folk arts, Kalajatha

(iii) Print media

(iv) Television

Codes:

(A) (iv), (ii), (iii), (i)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: (B)



38. Put the correct sequence of Hierarchical theory of needs:

(i) Social needs

(ii) Self actualization

(iii) Physiological needs

(iv) Basic need

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (iv), (i), (iii)

(C) (iv), (i), (ii), (iii)

(D) (iv), (iii), (i), (ii)

Answer: (D)



39. Choose the correct sequence of growth of educational and communication technologies.

(i) Visual

(ii) Audio-visual

(iii) Interactive

(iv) Audio

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (iv), (ii), (i), (iii)

(D) (iii), (iv), (i), (ii)

Answer: (C)



40. Arrange the following management steps in order by using the code given below:

(i) Implementation

(ii) Planning

(iii) Evaluation

(iv) Monitoring

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (i), (iv), (iii)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (i), (iii), (iv), (ii)

Answer: (B)



41. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

List-I                                                               List-II

(I) Reading, Writing and Arithmetic              (1) CE

(II) Extension Education                                (2) 3R

(III) Continuing Education                             (3) 3H

(IV) Head, Hand and Heart                           (4) EE

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (2) (4) (1) (3)

(B) (4) (2) (3) (1)

(C) (1) (2) (3) (4)

(D) (1) (3) (2) (4)

Answer: (A)



42. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

List-I                                                                           List-II

(I) Population education                                             (1) UTA

(II) National Service Scheme                                      (2) PERC

(III) Adult Education                                                 (3) DPEP

(IV) Primary Education                                              (4) NAEP

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (2) (1) (4) (3)

(C) (2) (1) (3) (4)

(D) (3) (2) (1) (4)

Answer: (B)



43. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

List-I                                                               List-II

(I) NLM                                                          (1) Follow up programme

(II) NAEP                                                       (2) Life long education

(III) PLP                                                         (3) Center based approach

(IV) CEP                                                         (4) Total literacy compaign

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (3) (4) (1) (2)

(D) (4) (3) (1) (2)

Answer: (D)



44. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

List-I                                                               List-II

(I) National Youth Day                                  (1) 3 October

(II) National Science Day                               (2) 8 September

(III) World Nature Day                                  (3) 12 January

(IV) International Literacy Day                      (4) 28 February

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (4) (3) (1) (2)

(B) (3) (4) (1) (2)

(C) (1) (2) (3) (4)

(D) (2) (1) (3) (4)

Answer: (B)



45. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

List-I                                                               List-II

(I) Case study                                                 (1) Innovation

(II) Flash card                                                (2) Teaching technique

(III) Perceiving a new idea                             (3) Method

(IV) Way of presentation                                (4) Teaching aid

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (3) (4) (1) (2)

(B) (1) (3) (2) (4)

(C) (1) (4) (3) (2)

(D) (1) (2) (3) (4)

Answer: (A)



Read the passage given below and answer the questions that followed based on your understanding of the passage. (Question No. 46 to 50)


In India alcoholism is the curse of the poor strata of society. While it shatters their health it further aggravates their poverty so much so that their wives and children do not get even the bare necessities of life. Alcoholism also leads to violence, marital conflict, family disorganizations and increase in mental tensions and diseases. In the west, on the other hand, alcoholism has not much relationship with poverty. Drinks are very much a part of their life and alcoholism is the result of excess of resources. While it does affect the physical and mental health of the person concerned it does not create so much concerned it does not create so much hardship for wife and children as in the case of India.


India is a poor country. Most of the people are even below subsistence level. Nutrition is not sufficient even for the middle class people. Hence alcoholism creates to much hardship. It is therefore, absolutely necessary that the sale of wines and intoxicants should be limited to cardholders and not to everyone. Mass awareness against alcoholism should also be created at various level by government and non-government organisations to root it out.



46. The author of the paragraph is presenting

(A) A very coherent argument

(B) A very disorganized argument

(C) A very clear argument

(D) An unwarranted argument

Answer: (C)



47. The author feels that alcoholism leads to

(A) Aggravates their poverty

(B) Spoils their wives and children

(C) Violence and family disintegration

(D) All the above

Answer: (D)



48. The writer focused and stressed the evils of alcoholism in the west.

(A) Drinks are very much part of their life.

(B) Alcoholism is the result of excess of resources.

(C) Does not affect the physical and mental health.

(D) None of the above

Answer: (D)



49. The writer is trying to explain that alcoholism in the west does not have direct relationship with

(A) Poverty

(B) Mental health

(C) Nutrition

(D) All the above

Answer: (D)



50. The author suggest to curb the bad practices of alcoholism in India.

(A) To provide alcohol only for card holders

(B) To rich people

(C) To Government servant

(D) To Non-government employees

Answer: (A)

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting