Showing posts with label Indian Culture Paper - III. Show all posts
Showing posts with label Indian Culture Paper - III. Show all posts

5/11/2019

UGC-NET Solved Paper - III in Indian Culture (Previous Questions)

5/11/2019 0
UGC-NET Solved Paper - III in Indian Culture (Previous Questions)




UGC-NET Indian Culture Solved Paper - III 

(Previous Original Questions)













Sl.NoPrevious Question Papers with AnswerLink

1

UGC NET - Indian Culture Paper III 2012 June

2

UGC NET - Indian Culture Solved Paper III 2012 December

3

UGC NET - Indian Culture Solved Paper III 2013 June

4

UGC NET - Indian Culture Solved Paper III 2013 September

5

UGC NET - Indian Culture Solved Paper III 2013 December

6

UGC NET - Indian Culture Solved Paper III 2017

Click Here











  • Research Methodology Solved Paper - I Mock Test (260 Questions) : Click Here



  • UGC NET Solved Paper - I Reasoning and Logical Reasoning (60 Questions with Answers): Click Here





11/01/2017

UGC NET Original Questions Paper III in Indian Culture { 2013 September }

11/01/2017 0
UGC NET Original Questions Paper III in Indian Culture { 2013 September }


1. Which one of the following is Tekkalakota?


(A) Palaeolithic site in West Bengal


(B) Neolithic site in Karnataka


(C) Chalcolithic site in Gujarat


(D) Megalithic site in Andhra Pradesh


Answer: (B)





2. Mention of which of the rivers in the Rigveda suggests that Afghanistan formed a part of the vedic geography?


(A) Asikni and Parushni


(B) Kubha and Kramu


(C) Sindhu and Vitasta


(D) Vipas and Sutudri


Answer: (B)





3. The available Rigveda Samhita is the recension of


(A) Bashkala


(B) Sakala


(C) Saunaka


(D) Paippala


Answer: (B)





4. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:


List – I (Samhitas)                                                      List – II (Brahmanas)


a. Rigveda                                                                   1. Satapatha Brahmana


b. Yajurveda                                                               2. Pancavimsa Brahmana


c. Samaveda                                                                3. Gopatha Brahmana


d. Atharvaveda                                                           4. Aitareya Brahmana


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          3          2          4


(B)       4          1          2          3


(C)       2          1          3          4


(D)       4          2          1          3


Answer: (B)





5. Who among the following priests was the overall supervisor of vedic sacrifices?


(A) Adhvurya


(B) Brahma


(C) Hotri


(D) Udgatri


Answer: (B)





6. Ratnins played an important role in the coronation of a vedic king. Whom did he visit first in connection with ratna-havi?


(A) Gramani


(B) Mahishi


(C) Purohit


(D) Senani


Answer: (D)





7. According to the Jaina tradition who among the following Tirthankaras was from the same Yadava clan as Krishna?


(A) Neminatha


(B) Mallinatha


(C) Parsvanatha


(D) Adinatha


Answer: (A)





8. Which of the following was the principal city of the Asmaka Mahajanapada?


(A) Viratanagar


(B) Dantapura


(C) Mahishmati


(D) Potana


Answer: (D)





9. Which among the following was a Bhiksuni-vihara?


(A) Jivakarama of Rajagriha


(B) Rajakarama of Sravasti


(C) Kukkutarama of Pataliputra


(D) Kakanadavota of Sanchi


Answer: (B)





10. ‘Siddhamatrika’ signifies


(A) a Buddhist text


(B) a Jain goddess


(C) a temple style


(D) a kind of Indian script


Answer: (D)





11. Which is the oldest work on polity available in India?


(A) Arthasastra


(B) Bahudantaka


(C) Barhaspatya sastra


(D) Vaisalaksha


Answer: (A)





12. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:


List – I (Official)                                            List – II (Designation)


a. Collector of Taxes                                       1. Kupyadhyaksha


b. Incharge of Treasury                                   2. Sannidhata


c. Incharge of Forest Resources                      3. Panyadhyaksha


d. Incharge of Commerce                               4. Samaharta


Codes:


a          b          c          d


(A)       4          2          1          3


(B)       2          1          3          4


(C)       4          2          3          1


(D)       1          3          4          2


Answer: (A)





13. Tiruvachakam which occupies a place akin to the Upanishads in the Sanskrit tradition was composed by


(A) Tirumangai


(B) Kulasekhara


(C) Tirumular


(D) Manikkavachakar


Answer: (D)





14. Which one of the following is a work on astrology?


(A) Baveru Jataka


(B) Sibi Jataka


(C) Sutasoma Jataka


(D) Yavana Jataka


Answer: (D)





15. According to the inscriptional evidence the relative value of gold and silver coins during the Saka-Satavahana period was


(A) 1:5


(B) 1:15


(C) 1:25


(D) 1:35


Answer: (D)





16. Who had the first right in the succession of stridhana?


(A) Son


(B) Daughter


(C) Daughter-in-law


(D) Husband


Answer: (B)





17. The elevan headed Bodhisattva image is represented in a Chaitya hall of


(A) Ajanta


(B) Ellora


(C) Kanheri


(D) Karle


Answer: (C)





18. The guild which had migrated from Lata to Dasapura during the Gupta period traded in


(A) oil


(B) silk


(C) food grain


(D) wine


Answer: (B)





19. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:


List – I (Philosophical Schools)                                              List – II (Teachers)


a. Nyaya                                                                                  1. Gautama


b. Purva Mimamsa                                                                  2. Isvarakrisna


c. Sankhya                                                                               3. Jaimini


d. Vaisesika                                                                             4. Kanada


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          3          4          2


(B)       1          3          2          4


(C)       4          2          1          3


(D)       2          1          3          4


Answer: (B)





20. Where was a Chaitya griha constructed specially for the Buddhist monks of Sri Lanka during the Ikshvaku period?


(A) Ajanta


(B) Amaravati


(C) Karle


(D) Nagarjunakonda


Answer: (D)





21. Which of the Pallava rathas has a hut like roof?


(A) Arjuna


(B) Bhima


(C) Dharmaraja


(D) Draupadi


Answer: (D)





22. Where had the Sailendra king Balaputradeva constructed a Buddhist Vihar in India?


(A) Nalanda


(B) Nagipatanam


(C) Sarnath


(D) Vikramasila


Answer: (A)





23. Which of the following had been the chief centres of casting bronze images during the Pala Period?


1. Kurkihar


2. Nalanda


3. Rajgriha


4. Vaisali


Choose the correct answer from the code given below:


(A) 1 and 2


(B) 2 and 3


(C) 3 and 4


(D) 2 and 4


Answer: (A)





24. Which kind of gift ceremony was performed by the Rashtrakuta king Dantidurga at Ujjain?


(A) Tulapurusha


(B) Hiranyagarbha


(C) Saptasagar


(D) Ratnadhenu


Answer: (B)





25. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Basava compeletely rejected the Vedas and authority of the Brahmana class.


Reason (R): He ordained a new priesthood the Jangamas.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





26. Which of the following Orissan temples has a khakhara type of Sikhara?


(A) Jagannath Temple


(B) Lingaraja Temple


(C) Rajarani Temple


(D) Vaitala deul Temple


Answer: (D)





27. The seeds of Borobudur temple of ancient Java can be traced in which of the following stupas?


(A) Amaravati


(B) Ghantasala


(C) Nagarjunakonda


(D) Nalanda


Answer: (B)





28. Identify the temple which served as a centre of higher education:


(A) Dashavatar temple at Devgarh


(B) Sasbahu temple at Gwalior


(C) Shore temple at Mamallapuram


(D) Trayipurush temple at Salotgi


Answer: (D)





29. A gold coin attributed to Harsha depicts on the reverse


(A) Gautama Buddha


(B) Maitreya


(C) Surya


(D) Siva


Answer: (D)





30. Who among the following authors is known for his satires on the evils of contemporary society?


(A) Bana Bhatta


(B) Kshemendra


(C) Pravarasena


(D) Rajasekhara


Answer: (B)





31. Match List I and List II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I (Temples)                                            List – II (Builders)


a. Brihadesvara temple, Tanjavur                    1. Dhanga


b. Virupaksha temple, Pattadakal                   2. Rajaraja


c. Visvanath temple, Khajuraho                      3. Lalitaditya


d. Martanda temple, Kashmir                         4. Lokamahadevi


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          3          2          4


(B)       2          4          1          3


(C)       4          1          3          2


(D)       2          3          4          1


Answer: (B)





32. Out of 18 rulers of the family at least one third were women. This refers to


(A) Bhaumakaras


(B) Chalukyas


(C) Rashtrakutas


(D) Vakatakas


Answer: (A)





33. Who among the following called themselves ‘Brahma-Kshatriya’?


(A) Palas


(B) Senas


(C) Cholas


(D) Rashtrakutas


Answer: (B)





34. The celebrated mathematician Bhaskara lived in the court of:


(A) Chalukyas of Badami


(B) Cholas of Tanjavur


(C) Pallavas of Kanchi


(D) Yadavas of Devagiri


Answer: (D)





35. Who among the following founded the city of Parihasapura?


(A) Didda


(B) Harsha


(C) Lalitaditya


(D) Yasovarman


Answer: (C)





36. Sultan Ghari built by Iltutmish in 1231 A.D. is a:


(A) Mosque


(B) Tomb


(C) Madrassa


(D) Kotla


Answer: (B)





37. Who stated that for the first time in India a true arch was introduced in Balban’s tomb?


(A) Percy Brown


(B) E.B. Havell


(C) H. Goetz


(D) James Fergusson


Answer: (A)





38. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:


List – I (Concept)                                           List – II (Meaning)


a. Tasawwuf                                                    1. Concept of one God


b. Tauhid                                                         2. Unity of God and being


c. Wahadat-ul-Wazud                                     3. Mysticism


d. Mujtahid                                                     4. One entitled to interprete holy laws


Codes:


a          b          c          d


(A)       3          1          2          4


(B)       1          3          2          4


(C)       1          3          4          2


(D)       3          2          1          4


Answer: (A)





39. Which of the following statement is true?


(A) The cult of Rambhakti was popularized by Ramanand in northern India.


(B) Chaitanya cultivated the ceremonial side of Krishnabhakti.


(C) Vallabhacharya believed that all ten incarnations of Vishnu are a part of the maya.


(D) Nabhadas was a nirguna bhakti saint.


Answer: (A)





40. Which of the following statements are true?


1. Sayyid Muhammad of Jaunpur proclaimed himself to be the Mahdi.


2. Mahdavi movement became widely popular in the Punjab.


3. Obliged to leave the kingdom of Jaunpur, Mahdi found shelter in Mandu under sultan Mahmud.


4. He was opposed by the Ulema.


Codes:


(A) 1, 2, 3


(B) 1, 3, 4


(C) 2, 3


(D) 1, 4


Answer: (D)





41. Which of the following poet was not connected with Shahjahan’s court?


(A) Abul Talib Kalim


(B) Samant


(C) Kavindra Acharya


(D) Chintamani


Answer: (B)





42. Shaikh Gesudaraz, a khalifa of Shaikh Nizamuddin Auliya established dargah of Chishti Silsilah at:


(A) Mysore


(B) Bidar


(C) Gulbarga


(D) Bijapur


Answer: (C)





43. Who is the author of ‘The Sources of Vijayanagara History’?


(A) S.K. Aiyangar


(B) K.A. Nilakanta Sastri


(C) T.V. Mahalingam


(D) N. Venkataramanayya


Answer: (A)





44. Which were the temples built by Krishnadevaraya?


(A) Vithalaswami and Hazara Ramaswami temples


(B) Shri Ranganatha and Brihadesvara temples


(C) Hazara Ramaswami and Virupaksha temples


(D) Vithalaswami and Kailasanatha temples


Answer: (A)





45. The concept of Charbagh was brought by


(A) The Turks


(B) The Mughals


(C) The Aryans


(D) The Britishers


Answer: (B)





46. Badauni says that Akbar segregated prostitutes in a locality and it was called:


(A) Zanan khana


(B) Shaitanpurah


(C) Malzadipurah


(D) Vaishyapurah


Answer: (B)





47. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Akbar rescued painting from religious connotations.


Reason (R): Akbar’s interest in painting was in its thematic aspect rather than its ideological dimensions.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (R) is true, but (A) is false.


Answer: (B)





48. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:


List – I (Authors)                                                                    List – II (Books)


a. Abdul Sattar bin Qasim Lahori                                           1. Majalis-i-Jahangiri


b. Moitmid Khan                                                                    2. Iqbalnama-i-Jahangiri


c. Shaik Farid Bhukhari                                                          3. Zakhiral-ul Khawanin


d. Khawaja Kamgar Husaini                                                   4. Maasir-i-Jahangiri


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          2          3          4


(B)       2          1          3          4


(C)       4          2          1          3


(D)       3          1          2          4


Answer: (A)





49. Which of the following statements are true?


1. Mughal miniatures also present various facets of the life of ordinary people.


2. Persian elements became an integral part of the Mughal painting.


3. Mughal painting was an off shoot of the traditions of Persian painting.


4. Ustad Mansur specialized in the portrayal of flora and fauna.


Codes:


(A) 1, 2, 3


(B) 1, 2, 4


(C) 2, 3, 4


(D) 3, 4


Answer: (B)





50. Who among the following rulers was the patron of musician Lal Khan Gunsamudra?


(A) Hussain Shah Sharqi


(B) Baj Bahadur of Malwa


(C) Shah Jahan


(D) Jahandar Shah


Answer: (C)





51. The city of Shah Jahanabad founded by Emperor Shah Jahan was not consisted of:


(A) Lal Qila


(B) Jama Masjid


(C) Din Panah


(D) Chandni Chowk


Answer: (C)





52. The book Asar-us Sanadid written by Sir Syed Ahmad Khan in 1846 is a history of monuments of Delhi and it was written in the language


(A) Arabic


(B) Persian


(C) Urdu


(D) English


Answer: (C)





53. In Tuzuk-i-Jahangiri, Jahangir writes, ‘In the whole of the hereditary dominions, both the crown lands and the jagirs, I ordered the preparation of bulghar-khanas.’ Bulghar-khanas were for


(A) Accommodation for nobles


(B) Residences for Sufis


(C) Free eating houses where cooked food might be provided for the poor according to their condition


(D) Accommodation for travellers


Answer: (C)





54. Which of the following is not a work of poet Kesavdas?


(A) Rasik-Priya


(B) Ramchandrika


(C) Jahangir-yas-Chandrika


(D) Nam-mala


Answer: (D)





55. In South India there are variety of ragas. Some ragas are identified with regions. Point out from the following which one can be identified with a region


(A) The Suddhas


(B) The Gaudas


(C) The Turhi Todi


(D) The Talas


Answer: (C)





56. Which of the following colleges was established first?


(A) Muhammedan Anglo-Oriental College, Aligarh


(B) Delhi College


(C) Mayo College, Ajmer


(D) Hindu College, Calcutta


Answer: (D)





57. Who among the following transformed the traditional Ganapati festival of Maharashtra into a national festival and also gave it a political colour?


(A) Shivaji


(B) Bal Gangadhar Tilak


(C) Ram Das


(D) M.G. Ranade


Answer: (B)





58. Who among the following launched the Depressed Class Mission Society in 1906?


(A) V.R. Shinde


(B) N.C. Kelkar


(C) S. Paranjpe


(D) A.V. Thakkar


Answer: (A)





59. Who was the author of the book Unhappy India written as a response to the book Mother India?


(A) Lala Lajpat Rai


(B) Lala Hardayal


(C) Mahatma Gandhi


(D) B.G. Tilak


Answer: (A)





60. Which of the following is not true about Raja Ram Mohan Roy?


(A) The Permanent Settlement of Bengal was opposed by him.


(B) He had to close down the publication of Mirat-ul-Akhbar under the Licensing Regulation of 1823.


(C) He organised the first intercaste marriage under the auspices of the Brahmo Samaj.


(D) He supported the western education.


Answer: (C)





61. Which of the following is not one of the recommendations of the Wood’s Despatch, 1854?


(A) The aim of Government’s policy of education is to spread the western education.


(B) The vital place is assigned for the English language, but it is also felt that the regional languages should also be kept in order to take the European knowledge to the remote areas.


(C) To open primary and vernacular high schools at district levels.


(D) To set up universities on the large scale.


Answer: (D)





62. The Theosophical Society was opened in the U.S.A. by:


(A) Madam H.P. Blavatski and Col. H.S. Olcott


(B) Annie Besant


(C) A.O. Hume


(D) Lala Hardayal


Answer: (A)





63. Who established the Muhammadan Literary Society in Calcutta in 1863?


(A) Sir Syed Ahmad


(B) Syed Ameer Ali


(C) Mohd. Iqbal


(D) Nawab Abdul Latif


Answer: (D)





64. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:


List – I (Authors)                                                        List – II (Books)


a. B.G. Tilak                                                                1. Ganadebata


b. Catherine Mayo                                                      2. Mother India


c. Dadabhai Naoroji                                                    3. Gita Rahasya


d. Tara Shankar Bandopadhyaya                                4. Poverty and Unbritish Rule in India


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          3          2          4


(B)       2          4          3          1


(C)       3          2          4          1


(D)       4          3          1          2


Answer: (C)





65. Arrange the following events related to Gandhiji in a chronological order and select the correct answer using the code given below:


1. Rowlatt Satyagraha


2. Dandi March


3. Champaran Satyagraha


4. Khera Satyagraha


Codes:


(A) 1 3 2 4


(B) 2 4 1 3


(C) 3 4 1 2


(D) 4 2 3 1


Answer: (C)





66. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Swami Vivekananda attended the Parliament of Religions in Chicago, and impressed the Westerners about India’s rich cultural heritage and his excellent oratory.


Reason (R): He emphasized that the Indian culture is superior to its western counterparts and hence there is nothing in the western culture to give to India.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





67. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Gandhiji sat on fast unto death in 1932.


Reason (R): He was opposed to the grant of separate electorates to the depressed classes.


In the context of the above two\ statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





68. The founder President of Harijan Sewak Sangh launched by Mahatma Gandhi, was:


(A) Amrit Lal Thakkar


(B) G.D. Birla


(C) B.R. Ambedkar


(D) Mahadev Desai


Answer: (B)





69. The Parliament building in New Delhi was designed by:


(A) Robert Toll Russell


(B) A.G. Shoesmith


(C) Le Corbusier


(D) Herbert Baker


Answer: (D)





70. Who was the Architect of Victoria Memorial, Calcutta (Kolkata)?


(A) Vincent J. Esch


(B) Sir William Emerson


(C) William Berges


(D) Hodgeson


Answer: (B)





Read the following passage carefully and answer questions from 71 to 75:


V.A. Smith had observed that there was a general decline in everything from about 647. The statement is a little exaggerated and is therefore rightly criticized. In the early medieval period there are important names in the different fields of art and scholarship who compare favourably with their counterparts in earlier times. What is however significant and which is often overlooked is the fact that there was not much original and creative activity in most aspects of cultural life. It was an age mostly of commentaries and digests and not of original works. The emphasis seems to have been on the preservation and explanation of the existing fund of knowledge. This tendency is found in legal writings, philosophical literature and works on astronomy, medicine and other similar technical branches. The literary works also do not reveal any freshness, but bound to earlier conventions, excel in laboured and pedantic imitation of the past masters. The output in the field of art and architecture, though imposing in size and volume, is formal and conventional in approach, without much life and vigour. The intrusion of Islam accelerated the process of the decline of Indian culture which had started in the early medieval period.





71. 647 is a landmark date in India from the point of view of:


(A) Political history


(B) Economic history


(C) Social history


(D) Art history


Answer: (A)





72. V.A. Smith’s observation is:


(A) True


(B) False


(C) Overstatement


(D) Neutral


Answer: (C)





73. Who, among the following early medieval play writers, can be placed second only to his predecessor Kalidasa?


(A) Bhavabhuti


(B) Bhatta Narayana


(C) Rajasekhara


(D) Krisnamisra


Answer: (A)





74. Different aspects of cultural life after 647 were characterised by:


(A) Profuse creativity


(B) Writing of original works


(C) Writing of commentaries and digests


(D) Expansion of new knowledge


Answer: (C)





75. The examples of Art of early- Medieval period are:


(A) Few in number


(B) Lifeless and weak in execution


(C) Innovative in imagination


(D) Excel their precursors


Answer: (B)


UGC NET Original Questions Paper III in Indian Culture { 2013 June }

11/01/2017 0
UGC NET Original Questions Paper III in Indian Culture { 2013 June }


1. Match List-I with List-II and select the correct answers from the code given below the lists:


List – I                                    List – II


(Harappan sites)          (Locations)


a. Alamgirpur              1. Gujarat


b. Rakhigarhi               2. Haryana


c. Rangpur                   3. Punjab


d. Ropar                      4. Uttar Pradesh


Codes:


       a b c d


(A) 1 3 4 2


(B) 4 2 1 3


(C) 3 1 2 4


(D) 4 2 3 1


Answer: (B)





2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Copper tools simultaneously found along with stone tools during the chalcolithic period.


Reason (R): Copper was abundantly available during the chalcolithic period.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





3. The priest who recited the Vedic mantras was known as:


(A) Udgatra


(B) Hotri


(C) Adhvaryu


(D) Brahma


Answer: (B)





4. ‘Bali’ in the early historical period was a


(A) Tax


(B) Voluntary offering


(C) Toll


(D) Land revenue


Answer: (A)





5. Which of the following Vedic text describes sabha and samiti as two daughters of prajapati?


(A) Rigveda


(B) Atharvaveda


(C) Aitareya Brahmana


(D) Satapatha Brahmana


Answer: (B)





6. During the period of sixteen Mahajanapadas Mathura was the capital of:


(A) Vajji


(B) Kasi


(C) Surasena


(D) Vatsa


Answer: (C)





7. Where did Jivaka study Medical Science?


(A) Taxila


(B) Nalanda


(C) Vikramasila


(D) Kasi


Answer: (A)





8. The mention of southern kingdoms of Pandyas, Cholas, Satyaputras and Keralaputras found in which of the following Asokan edicts?


(A) Minor Rock edict I


(B) Pillar edict VII


(C) Second Rock edict


(D) Thirteenth Rock edict


Answer: (C)





9. Where did Asoka appoint a Greek official incharge of administration?


(A) Taxila


(B) Isila


(C) Udaigiri


(D) Girnar


Answer: (D)





10. Ayaka Pillars form architectural feature of the stupa at:


(A) Sanchi


(B) Bharhut


(C) Amaravati


(D) Sarnath


Answer: (C)





11. The figure of Buddha first occurs on the gold coins of:


(A) Kunindas


(B) Kushanas


(C) Sakas


(D) Satavahanas


Answer: (B)





12. Lead coins were first issued by


(A) Mauryas


(B) Indo-Greek


(C) Satavahanas


(D) Kushanas


Answer: (C)





13. Concept of Dharma Vijaya is reflected in which Gupta Inscription?


(A) Mehrauli Iron pillar inscription of Chandra


(B) Eran inscription of Bhanugupta


(C) Allahabad pillar inscription of Samudragupta


(D) Bhitri inscription of Skandagupta


Answer: (C)





14. The Ajanta painting of mother and child is found in


(A) Cave No. 9


(B) Cave No. 10


(C) Cave No. 16


(D) Cave No. 17


Answer: (D)





15. The claim of the Nanadesi to have wandered over different lands is proved by a fragmentary Tamil inscription from


(A) Funan


(B) Java


(C) Sumatra


(D) Simhala


Answer: (C)





16. Match List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below the lists:


List – I                        List – II


(Sculpture)                  (Monument)


a. Jaitvan Dan                         1. Deogarh


b. Yakshi                     2. Didarganj


c. Lion Capital            3. Bharhut


d. Gajendra Moksha   4. Sarnath


Codes:


       a b c d


(A) 3 2 4 1


(B) 2 3 1 4


(C) 1 2 4 3


(D) 2 1 3 4


Answer: (A)





17. The ancient port of Puhar was situated at the mouth of the river


(A) Kaveri


(B) Periyar


(C) Tamraparni


(D) Vaigai


Answer: (A)





18. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Aryanisation of South India reached its culmination during the time of Pallavas.


Reason (R): Ghatika was established at Kanchi.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





19. Arrange the following Eras in chronological order:


1. Gupta Era


2. Kali Era


3. Vikrama Era


4. Shaka Era


Select your answer from the codes given below:


(A) 4, 3, 2, 1


(B) 3, 4, 1, 2


(C) 4, 3, 1, 2


(D) 2, 3, 4, 1


Answer: (D)





20. Which one of the following under the Sangam Age does not fall under the eighteen anthologies?


(A) Ahanānuru


(B) Puranānuru


(C) Kalittogai


(D) Tolkappium


Answer: (D)





21. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): The Lingayata religion turned into a radical movement against caste system and Brahmanical orthodoxy.


Reason (R): Its founder Basava was himself a non-Brahmana.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





22. Who among the following recognized the wife as a successor to her husband if he died without a son?


(A) Apastamba


(B) Manu


(C) Narada


(D) Yajnavalkya


Answer: (D)





23. Who among the following was awarded highest punishment for theft in the scheme of Manu?


(A) Brahmana


(B) Kshatriya


(C) Vaisya


(D) Sudra


Answer: (A)





24. Which writer refers to the depiction of Ganga and Yamuna in temple architecture?


(A) Bhasa


(B) Bharavi


(C) Kalidasa


(D) Jayadeva


Answer: (C)





25. Which rockent temple is known as dream in the rock?


(A) Elephanta


(B) Ellora


(C) Mamallapuram


(D) Udaigiri


Answer: (B)





26. Bhairva worship was started during the period of


(A) Satavahanas


(B) Kushanas


(C) Chalukyas


(D) Vakatakas


Answer: (D)





27. ‘Kalayana Sundara’ image is found carved in the cave of


(A) Udaigiri cave


(B) Ajanta cave


(C) Elephanta cave


(D) Khandgiri cave


Answer: (C)





28. In which Khajuraho temple image of Rama and Sita is depicted?


(A) Khandariya Mahadeo temple


(B) Lakshman temple


(C) Adinath temple


(D) Parshwanath temple


Answer: (D)





29. Bhairava image described by Abul Fazl was found at


(A) Khajuraho


(B) Kalanjara


(C) Mahoba


(D) Deogarh


Answer: (B)





30. The famous Salabhanjikamurti from Gyaraspur is displayed in the museum of


(A) Bhopal


(B) Ujjain


(C) Vidisa


(D) Gwalior


Answer: (D)





31. ‘Makaratorana’ is found in the temples of


(A) Kalachuris


(B) Pratiharas


(C) Chandellas


(D) Paramaras


Answer: (C)





32. Who among the following is famous for his commentary on Manusmriti?


(A) Apararka


(B) Medhatithi


(C) Vijnanesvara


(D) Visvarupa


Answer: (B)





33. Who is the author of Nitivakyamrita?


(A) Hemachandra


(B) Kamandaka


(C) Kshemendra


(D) Somadeva


Answer: (D)





34. Which one of the following Mauryanofficer was incharge of weights and measures?


(A) Panyadhyaksha


(B) Pautavadhyaksha


(C) Rajjuka


(D) Rupadarsaka


Answer: (B)





35.Huna princess Avalladevi was a queen of


(A) Gangeyadeva


(B) Karna


(C) Dharmapala


(D) Prithviraja Chauhana


Answer: (B)





36. Which of the following places are known for the Pallava culture?


1. Madurai


2. Kanchipuram


3. Mahabalipuram


4. Tanjavur


Select the correct answer from the codes given below:


(A) 2 only


(B) 2 and 3 only


(C) 1 and 3 only


(D) 1, 2, 3 and 4


Answer: (B)





37. Ellora Kailash temple is famous for Siva images of which form?


(A) Tripurantakmurti


(B) Vishnuanugrahmurti


(C) Ravananugrahmurti


(D) Arjunanugrahmurti


Answer: (C)





38. Who among the following Cholarulers invaded to South East Asian countries to safeguard the trade of the empire?


(A) Rajaraja I


(B) Rajendra


(C) Both of the above


(D) None of the above


Answer: (C)





39. Who among the following Cholarulers had matrimonial relation with the Chalukyas of Vengi?


(A) Parantaka


(B) Rajaraja I


(C) Rajendra


(D) Rajaraja II


Answer: (B)





40. Who among the following chola rulers sent a diplomatic and commercial emissary to China?


(A) Rajaraja I


(B) Rajendra


(C) Rajaraja II


(D) Kulottunga


Answer: (B)





41. Who commented that Zia-ud-din Barani, the author of Tarikh-i- Firuzshahi treats history as a branch of Theology?


(A) Muhammad Habib


(B) A.B.M. Habibulah


(C) I.H. Qureshi


(D) Peter Hardy


Answer: (D)





42. Guldasta in Islamic architecture of India is:


(A) An ornamental turret


(B) Floral decoration


(C) Perforated lattice in stone


(D) Decoration with fanciful interwoven elements


Answer: (A)





43. Who describes the medieval Bhakti Movement as a reflection of the medieval feudal order?


(A) K.A. Nizami


(B) D.D. Kosambi


(C) R.S. Sharma


(D) Tarachand


Answer: (C)





44. Who among the following remarked in one of his own works that the Sufis had always adopted the language of the people among whom they lived and worked?


(A) Mulla Daud


(B) Malik Muhammad Jaisi


(C) Shaikh Farid-ud-din Shakarganj


(D) Dara Shikoh


Answer: (B)





45. Which of the following works is a treatise on Music and Dance?


(A) Natyachudamani


(B) Tuhfat-ul-Hind


(C) Parimana Manjari


(D) Rasik-Priya


Answer: (A)





46. Which one of the following statements is not true about Vijayanagara State?


(A) The Vijayanagara rulers also gave patronage to Jainism.


(B) The Christian missionaries who had settled down in South India were allowed to do missionary work.


(C) The Muslim soldiers employed in the Vijayanagara army were given freedom for offering namaz.


(D) Portuguese traveller, Fernao Nuniz visited Vijayanagara in 1467 A.D.


Answer: (D)





47. Which of the Sultan of Kashmir participated in the Non-muslim festivals like worship of vessels celebrated by Sri Jain Monarchy, Nagayatra and Ganachakra?


(A) Shamsuddin


(B) Sultan Sikander


(C) Zain-ul-Abidin


(D) Yusuf Shah


Answer: (C)





48. The Madrassa of Muhammad Gawan was built at:


(A) Gulbarga


(B) Daulatabad


(C) Bijapur


(D) Bidar


Answer: (D)





49. Who laid the foundation of a new city at Delhi styled ‘Din Pannah’?


(A) Sikandar Lodi


(B) Humayun


(C) Sher Shah Suri


(D) Shahjahan


Answer: (B)





50. The concept of Abul Fazl’s Rawa-i- Rozi is interpreted as:


(A) Social contract between the State and people


(B) To provide employment to the people


(C) Principle of employment


(D) None of the above


Answer: (A)





51. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): For the first time, a conscious effort was made by Akbar to liberate painting from the strait-jacket of sectarian ideology.


Reason (R): Akbar was deeply influenced by the traditional Indian art which was suffused with secular themes.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





52. Which Mughal emperor used to check the authenticity of the portraits from different sources?


(A) Akbar


(B) Jahangir


(C) Shahjahan


(D) Muhammad Shah


Answer: (B)





53. Which form of Hindustani classical singing takes its name from a Persian word mean ‘imagination’?


(A) Khyal


(B) Dhurpad


(C) Bhairvi


(D) Malhar


Answer: (A)





54. There was tradition of laid down the foundation of important buildings. Following tradition the foundation of Jama Masjid of Delhi was laid down by:


(A) Emperor Shahjahan


(B) Prince Aurengzeb


(C) Prince Dara Shikoh


(D) Jahan Ara Begum


Answer: (A)





55. The last great poet of the early Deccani School of Urdu was:


(A) Samsuddin Waliullah Wali


(B) Sadullah Gulsan


(C) Zattali


(D) Mirza Bedil


Answer: (A)





56. Raja Deen Dayal was the official photographer of the


(A) Court of Jodhpur


(B) Court of Patiala


(C) Court of the Nizam of Hyderabad


(D) Court of Travancore


Answer: (C)





57. Which is the odd name out of the following British artists of the colonial era who painted Indian scenes?


(A) Henry Hardinge


(B) William Prinsep


(C) Thomas Daniell


(D) William Daniell


Answer: (A)





58. Who was the founder of the Mohammedan Anglo-Oriental College which later became Aligarh Muslim University?


(A) Maulana Abul Kalam Azad


(B) Sir Sayyid Ahmed Khan


(C) Zakir Hussain


(D) M.A. Ansari


Answer: (B)





59. Who among the following was not an artist in pre-independent India?


(A) Nandlal Bose


(B) Basanti Devi


(C) Amrita Sher-Gil


(D) Abarendranath Tagore


Answer: (B)





60. All India Women’s Conference was formed in


(A) 1922


(B) 1927


(C) 1929


(D) 1930


Answer: (B)





61. Match the following names with their fields of contribution:


a. Muthulakshmi Reddy         1. National Movement


b. Margaret Cousins                2. Education of Child Widows


c. Sister Subbakashni              3. All-India Women’s Conference


d. Satyavati Devi                    4. Adult Franchise


Codes:


       a b c d


(A) 4 3 2 1


(B) 3 4 1 2


(C) 1 2 4 3


(D) 2 4 1 3


Answer: (A)





62. Mark the most important Nationalist Organisation before the emergence of the Indian National Congress?


(A) The Madras Mahajan Sabha


(B) The Indian Association of Calcutta


(C) Poona Sarvajanik Sabha


(D) Bombay PresidencyAssociation


Answer: (B)





63. In which Session of the Indian National Congress the resolution on Fundamental Rights was passed?


(A) Surat Session (1907)


(B) Gaya Session (1922)


(C) Lahore Session (1929)


(D) Karachi Session (1931)


Answer: (D)





64. Match the following names with their fields of achievements:


a. Homai Vyrawalla                1. Literature


b. Raja Ravi Verma                 2. Science


c. Bhartendu Harishchandra   3. Photography


d. J.C. Bose                             4. Painting


Codes:


       a b c d


(A) 3 1 4 2


(B) 1 3 2 4


(C) 4 3 2 1


(D) 3 4 1 2


Answer: (D)





65. Who among the following names was not a leader of militant nationalism?


(A) Rajnarain Bose


(B) V.S. Chiplunkar Vishnu Shastri


(C) Aurobindo Ghosh


(D) Sasipada Bannerjee


Answer: (D)





66. Who, among the following wrote “Why I am an atheist”?


(A) Bhagat Singh


(B) Chandrasekhar Azad


(C) Rajguru


(D) Surya Sen


Answer: (A)





67. Who among the following writers did not have any influence on Gandhi’s thoughts?


(A) Leo Tolstoy


(B) Ruskin


(C) Adam Smith


(D) Narmada Shankar


Answer: (C)





68. Which of the following statement is incorrect pertaining to Gandhi’s ideas of rural development?


(A) Setting-up of large industries in the villages.


(B) Emphasis on the system of ‘Basic Education’ for the masses.


(C) Campaign to keep the villages clean.


(D) Improving food nutrition of the villagers.


Answer: (A)





69. Who was the Chairman of the National Planning Committee constituted by the Indian National Congress in 1938?


(A) Jawaharlal Nehru


(B) M.R. Jayakar


(C) Ram Manohar Lohia


(D) Rajendra Prasad


Answer: (A)





70. Who among the following was the leader of Prarthana Samaj?


(A) Gopal Hari Deshmukh


(B) Vasudeo Balwant Phadke


(C) R.G. Bhandarkar


(D) Gopal Krishna Gokhale


Answer: (C)





Read the following passage carefully and answer questions from 71 to 75:


The term culture itself has its own history. The primary meaning of culture is the cultivating of natural growth and by extension in recent times it has come to mean the cultivating of the human mind. Among historians of the eighteenth and nineteenth centuries culture and civilization became synonymous. The association of culture was however with superior social groups. The inadequacy of this limitation contributed towards the redefinition of the term in which it was extended to include all patterns of behaviour and ways of life. Culture therefore refers to behaviour patterns socially acquired and socially transmitted by means of symbols. It includes language, tradition, customs and institutions. It is in this wider sense that I am using the term.


Furthermore, culture in relation to tradition links the past to the present. It has therefore a historical context which is as significant as the cultural form itself.





71. Which aspects are primarily covered by cultural study?


(A) Language and Tradition


(B) Economy of the people


(C) Geography of a region


(D) History of a Nation


Answer: (A)





72. Which one of the following is not the correct statement?


(A) Culture is not a way of life.


(B) Culture is a study of behavior and way of life of society.


(C) Culture is a study of language, tradition and customs.


(D) Culture in relation to tradition links the past to the present.


Answer: (A)





73. As stated in the text, culture is simply:


(A) To know only about the religion of the people.


(B) To know all patterns of behaviour and ways of life of the people.


(C) To know only the social customs and rituals of a religious group.


(D) To know about the institutions of a society.


Answer: (B)





74. Point out the correct statement as indicated in the paragraph:


(A) Culture is not related to history.


(B) Culture has its own history.


(C) Culture and anthropology have their own past.


(D) Culture is only the history of superior groups.


Answer: (B)





75. In the above paragraph, the perception and concept of culture is discussed in the ‘Cultural Transaction and Early India’. Point out the author of the booklet from the following:


(A) M.N. Srinivas


(B) Romila Thapar


(C) Sumit Sarkar


(D) Smriti Sarkar


Answer: (B)