-->

UGC NET Original Questions Paper III in Indian Culture { 2013 June }



1. Match List-I with List-II and select the correct answers from the code given below the lists:


List – I                                    List – II


(Harappan sites)          (Locations)


a. Alamgirpur              1. Gujarat


b. Rakhigarhi               2. Haryana


c. Rangpur                   3. Punjab


d. Ropar                      4. Uttar Pradesh


Codes:


       a b c d


(A) 1 3 4 2


(B) 4 2 1 3


(C) 3 1 2 4


(D) 4 2 3 1


Answer: (B)





2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Copper tools simultaneously found along with stone tools during the chalcolithic period.


Reason (R): Copper was abundantly available during the chalcolithic period.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





3. The priest who recited the Vedic mantras was known as:


(A) Udgatra


(B) Hotri


(C) Adhvaryu


(D) Brahma


Answer: (B)





4. ‘Bali’ in the early historical period was a


(A) Tax


(B) Voluntary offering


(C) Toll


(D) Land revenue


Answer: (A)





5. Which of the following Vedic text describes sabha and samiti as two daughters of prajapati?


(A) Rigveda


(B) Atharvaveda


(C) Aitareya Brahmana


(D) Satapatha Brahmana


Answer: (B)





6. During the period of sixteen Mahajanapadas Mathura was the capital of:


(A) Vajji


(B) Kasi


(C) Surasena


(D) Vatsa


Answer: (C)





7. Where did Jivaka study Medical Science?


(A) Taxila


(B) Nalanda


(C) Vikramasila


(D) Kasi


Answer: (A)





8. The mention of southern kingdoms of Pandyas, Cholas, Satyaputras and Keralaputras found in which of the following Asokan edicts?


(A) Minor Rock edict I


(B) Pillar edict VII


(C) Second Rock edict


(D) Thirteenth Rock edict


Answer: (C)





9. Where did Asoka appoint a Greek official incharge of administration?


(A) Taxila


(B) Isila


(C) Udaigiri


(D) Girnar


Answer: (D)





10. Ayaka Pillars form architectural feature of the stupa at:


(A) Sanchi


(B) Bharhut


(C) Amaravati


(D) Sarnath


Answer: (C)





11. The figure of Buddha first occurs on the gold coins of:


(A) Kunindas


(B) Kushanas


(C) Sakas


(D) Satavahanas


Answer: (B)





12. Lead coins were first issued by


(A) Mauryas


(B) Indo-Greek


(C) Satavahanas


(D) Kushanas


Answer: (C)





13. Concept of Dharma Vijaya is reflected in which Gupta Inscription?


(A) Mehrauli Iron pillar inscription of Chandra


(B) Eran inscription of Bhanugupta


(C) Allahabad pillar inscription of Samudragupta


(D) Bhitri inscription of Skandagupta


Answer: (C)





14. The Ajanta painting of mother and child is found in


(A) Cave No. 9


(B) Cave No. 10


(C) Cave No. 16


(D) Cave No. 17


Answer: (D)





15. The claim of the Nanadesi to have wandered over different lands is proved by a fragmentary Tamil inscription from


(A) Funan


(B) Java


(C) Sumatra


(D) Simhala


Answer: (C)





16. Match List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below the lists:


List – I                        List – II


(Sculpture)                  (Monument)


a. Jaitvan Dan                         1. Deogarh


b. Yakshi                     2. Didarganj


c. Lion Capital            3. Bharhut


d. Gajendra Moksha   4. Sarnath


Codes:


       a b c d


(A) 3 2 4 1


(B) 2 3 1 4


(C) 1 2 4 3


(D) 2 1 3 4


Answer: (A)





17. The ancient port of Puhar was situated at the mouth of the river


(A) Kaveri


(B) Periyar


(C) Tamraparni


(D) Vaigai


Answer: (A)





18. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Aryanisation of South India reached its culmination during the time of Pallavas.


Reason (R): Ghatika was established at Kanchi.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





19. Arrange the following Eras in chronological order:


1. Gupta Era


2. Kali Era


3. Vikrama Era


4. Shaka Era


Select your answer from the codes given below:


(A) 4, 3, 2, 1


(B) 3, 4, 1, 2


(C) 4, 3, 1, 2


(D) 2, 3, 4, 1


Answer: (D)





20. Which one of the following under the Sangam Age does not fall under the eighteen anthologies?


(A) Ahanānuru


(B) Puranānuru


(C) Kalittogai


(D) Tolkappium


Answer: (D)





21. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): The Lingayata religion turned into a radical movement against caste system and Brahmanical orthodoxy.


Reason (R): Its founder Basava was himself a non-Brahmana.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





22. Who among the following recognized the wife as a successor to her husband if he died without a son?


(A) Apastamba


(B) Manu


(C) Narada


(D) Yajnavalkya


Answer: (D)





23. Who among the following was awarded highest punishment for theft in the scheme of Manu?


(A) Brahmana


(B) Kshatriya


(C) Vaisya


(D) Sudra


Answer: (A)





24. Which writer refers to the depiction of Ganga and Yamuna in temple architecture?


(A) Bhasa


(B) Bharavi


(C) Kalidasa


(D) Jayadeva


Answer: (C)





25. Which rockent temple is known as dream in the rock?


(A) Elephanta


(B) Ellora


(C) Mamallapuram


(D) Udaigiri


Answer: (B)





26. Bhairva worship was started during the period of


(A) Satavahanas


(B) Kushanas


(C) Chalukyas


(D) Vakatakas


Answer: (D)





27. ‘Kalayana Sundara’ image is found carved in the cave of


(A) Udaigiri cave


(B) Ajanta cave


(C) Elephanta cave


(D) Khandgiri cave


Answer: (C)





28. In which Khajuraho temple image of Rama and Sita is depicted?


(A) Khandariya Mahadeo temple


(B) Lakshman temple


(C) Adinath temple


(D) Parshwanath temple


Answer: (D)





29. Bhairava image described by Abul Fazl was found at


(A) Khajuraho


(B) Kalanjara


(C) Mahoba


(D) Deogarh


Answer: (B)





30. The famous Salabhanjikamurti from Gyaraspur is displayed in the museum of


(A) Bhopal


(B) Ujjain


(C) Vidisa


(D) Gwalior


Answer: (D)





31. ‘Makaratorana’ is found in the temples of


(A) Kalachuris


(B) Pratiharas


(C) Chandellas


(D) Paramaras


Answer: (C)





32. Who among the following is famous for his commentary on Manusmriti?


(A) Apararka


(B) Medhatithi


(C) Vijnanesvara


(D) Visvarupa


Answer: (B)





33. Who is the author of Nitivakyamrita?


(A) Hemachandra


(B) Kamandaka


(C) Kshemendra


(D) Somadeva


Answer: (D)





34. Which one of the following Mauryanofficer was incharge of weights and measures?


(A) Panyadhyaksha


(B) Pautavadhyaksha


(C) Rajjuka


(D) Rupadarsaka


Answer: (B)





35.Huna princess Avalladevi was a queen of


(A) Gangeyadeva


(B) Karna


(C) Dharmapala


(D) Prithviraja Chauhana


Answer: (B)





36. Which of the following places are known for the Pallava culture?


1. Madurai


2. Kanchipuram


3. Mahabalipuram


4. Tanjavur


Select the correct answer from the codes given below:


(A) 2 only


(B) 2 and 3 only


(C) 1 and 3 only


(D) 1, 2, 3 and 4


Answer: (B)





37. Ellora Kailash temple is famous for Siva images of which form?


(A) Tripurantakmurti


(B) Vishnuanugrahmurti


(C) Ravananugrahmurti


(D) Arjunanugrahmurti


Answer: (C)





38. Who among the following Cholarulers invaded to South East Asian countries to safeguard the trade of the empire?


(A) Rajaraja I


(B) Rajendra


(C) Both of the above


(D) None of the above


Answer: (C)





39. Who among the following Cholarulers had matrimonial relation with the Chalukyas of Vengi?


(A) Parantaka


(B) Rajaraja I


(C) Rajendra


(D) Rajaraja II


Answer: (B)





40. Who among the following chola rulers sent a diplomatic and commercial emissary to China?


(A) Rajaraja I


(B) Rajendra


(C) Rajaraja II


(D) Kulottunga


Answer: (B)





41. Who commented that Zia-ud-din Barani, the author of Tarikh-i- Firuzshahi treats history as a branch of Theology?


(A) Muhammad Habib


(B) A.B.M. Habibulah


(C) I.H. Qureshi


(D) Peter Hardy


Answer: (D)





42. Guldasta in Islamic architecture of India is:


(A) An ornamental turret


(B) Floral decoration


(C) Perforated lattice in stone


(D) Decoration with fanciful interwoven elements


Answer: (A)





43. Who describes the medieval Bhakti Movement as a reflection of the medieval feudal order?


(A) K.A. Nizami


(B) D.D. Kosambi


(C) R.S. Sharma


(D) Tarachand


Answer: (C)





44. Who among the following remarked in one of his own works that the Sufis had always adopted the language of the people among whom they lived and worked?


(A) Mulla Daud


(B) Malik Muhammad Jaisi


(C) Shaikh Farid-ud-din Shakarganj


(D) Dara Shikoh


Answer: (B)





45. Which of the following works is a treatise on Music and Dance?


(A) Natyachudamani


(B) Tuhfat-ul-Hind


(C) Parimana Manjari


(D) Rasik-Priya


Answer: (A)





46. Which one of the following statements is not true about Vijayanagara State?


(A) The Vijayanagara rulers also gave patronage to Jainism.


(B) The Christian missionaries who had settled down in South India were allowed to do missionary work.


(C) The Muslim soldiers employed in the Vijayanagara army were given freedom for offering namaz.


(D) Portuguese traveller, Fernao Nuniz visited Vijayanagara in 1467 A.D.


Answer: (D)





47. Which of the Sultan of Kashmir participated in the Non-muslim festivals like worship of vessels celebrated by Sri Jain Monarchy, Nagayatra and Ganachakra?


(A) Shamsuddin


(B) Sultan Sikander


(C) Zain-ul-Abidin


(D) Yusuf Shah


Answer: (C)





48. The Madrassa of Muhammad Gawan was built at:


(A) Gulbarga


(B) Daulatabad


(C) Bijapur


(D) Bidar


Answer: (D)





49. Who laid the foundation of a new city at Delhi styled ‘Din Pannah’?


(A) Sikandar Lodi


(B) Humayun


(C) Sher Shah Suri


(D) Shahjahan


Answer: (B)





50. The concept of Abul Fazl’s Rawa-i- Rozi is interpreted as:


(A) Social contract between the State and people


(B) To provide employment to the people


(C) Principle of employment


(D) None of the above


Answer: (A)





51. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): For the first time, a conscious effort was made by Akbar to liberate painting from the strait-jacket of sectarian ideology.


Reason (R): Akbar was deeply influenced by the traditional Indian art which was suffused with secular themes.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





52. Which Mughal emperor used to check the authenticity of the portraits from different sources?


(A) Akbar


(B) Jahangir


(C) Shahjahan


(D) Muhammad Shah


Answer: (B)





53. Which form of Hindustani classical singing takes its name from a Persian word mean ‘imagination’?


(A) Khyal


(B) Dhurpad


(C) Bhairvi


(D) Malhar


Answer: (A)





54. There was tradition of laid down the foundation of important buildings. Following tradition the foundation of Jama Masjid of Delhi was laid down by:


(A) Emperor Shahjahan


(B) Prince Aurengzeb


(C) Prince Dara Shikoh


(D) Jahan Ara Begum


Answer: (A)





55. The last great poet of the early Deccani School of Urdu was:


(A) Samsuddin Waliullah Wali


(B) Sadullah Gulsan


(C) Zattali


(D) Mirza Bedil


Answer: (A)





56. Raja Deen Dayal was the official photographer of the


(A) Court of Jodhpur


(B) Court of Patiala


(C) Court of the Nizam of Hyderabad


(D) Court of Travancore


Answer: (C)





57. Which is the odd name out of the following British artists of the colonial era who painted Indian scenes?


(A) Henry Hardinge


(B) William Prinsep


(C) Thomas Daniell


(D) William Daniell


Answer: (A)





58. Who was the founder of the Mohammedan Anglo-Oriental College which later became Aligarh Muslim University?


(A) Maulana Abul Kalam Azad


(B) Sir Sayyid Ahmed Khan


(C) Zakir Hussain


(D) M.A. Ansari


Answer: (B)





59. Who among the following was not an artist in pre-independent India?


(A) Nandlal Bose


(B) Basanti Devi


(C) Amrita Sher-Gil


(D) Abarendranath Tagore


Answer: (B)





60. All India Women’s Conference was formed in


(A) 1922


(B) 1927


(C) 1929


(D) 1930


Answer: (B)





61. Match the following names with their fields of contribution:


a. Muthulakshmi Reddy         1. National Movement


b. Margaret Cousins                2. Education of Child Widows


c. Sister Subbakashni              3. All-India Women’s Conference


d. Satyavati Devi                    4. Adult Franchise


Codes:


       a b c d


(A) 4 3 2 1


(B) 3 4 1 2


(C) 1 2 4 3


(D) 2 4 1 3


Answer: (A)





62. Mark the most important Nationalist Organisation before the emergence of the Indian National Congress?


(A) The Madras Mahajan Sabha


(B) The Indian Association of Calcutta


(C) Poona Sarvajanik Sabha


(D) Bombay PresidencyAssociation


Answer: (B)





63. In which Session of the Indian National Congress the resolution on Fundamental Rights was passed?


(A) Surat Session (1907)


(B) Gaya Session (1922)


(C) Lahore Session (1929)


(D) Karachi Session (1931)


Answer: (D)





64. Match the following names with their fields of achievements:


a. Homai Vyrawalla                1. Literature


b. Raja Ravi Verma                 2. Science


c. Bhartendu Harishchandra   3. Photography


d. J.C. Bose                             4. Painting


Codes:


       a b c d


(A) 3 1 4 2


(B) 1 3 2 4


(C) 4 3 2 1


(D) 3 4 1 2


Answer: (D)





65. Who among the following names was not a leader of militant nationalism?


(A) Rajnarain Bose


(B) V.S. Chiplunkar Vishnu Shastri


(C) Aurobindo Ghosh


(D) Sasipada Bannerjee


Answer: (D)





66. Who, among the following wrote “Why I am an atheist”?


(A) Bhagat Singh


(B) Chandrasekhar Azad


(C) Rajguru


(D) Surya Sen


Answer: (A)





67. Who among the following writers did not have any influence on Gandhi’s thoughts?


(A) Leo Tolstoy


(B) Ruskin


(C) Adam Smith


(D) Narmada Shankar


Answer: (C)





68. Which of the following statement is incorrect pertaining to Gandhi’s ideas of rural development?


(A) Setting-up of large industries in the villages.


(B) Emphasis on the system of ‘Basic Education’ for the masses.


(C) Campaign to keep the villages clean.


(D) Improving food nutrition of the villagers.


Answer: (A)





69. Who was the Chairman of the National Planning Committee constituted by the Indian National Congress in 1938?


(A) Jawaharlal Nehru


(B) M.R. Jayakar


(C) Ram Manohar Lohia


(D) Rajendra Prasad


Answer: (A)





70. Who among the following was the leader of Prarthana Samaj?


(A) Gopal Hari Deshmukh


(B) Vasudeo Balwant Phadke


(C) R.G. Bhandarkar


(D) Gopal Krishna Gokhale


Answer: (C)





Read the following passage carefully and answer questions from 71 to 75:


The term culture itself has its own history. The primary meaning of culture is the cultivating of natural growth and by extension in recent times it has come to mean the cultivating of the human mind. Among historians of the eighteenth and nineteenth centuries culture and civilization became synonymous. The association of culture was however with superior social groups. The inadequacy of this limitation contributed towards the redefinition of the term in which it was extended to include all patterns of behaviour and ways of life. Culture therefore refers to behaviour patterns socially acquired and socially transmitted by means of symbols. It includes language, tradition, customs and institutions. It is in this wider sense that I am using the term.


Furthermore, culture in relation to tradition links the past to the present. It has therefore a historical context which is as significant as the cultural form itself.





71. Which aspects are primarily covered by cultural study?


(A) Language and Tradition


(B) Economy of the people


(C) Geography of a region


(D) History of a Nation


Answer: (A)





72. Which one of the following is not the correct statement?


(A) Culture is not a way of life.


(B) Culture is a study of behavior and way of life of society.


(C) Culture is a study of language, tradition and customs.


(D) Culture in relation to tradition links the past to the present.


Answer: (A)





73. As stated in the text, culture is simply:


(A) To know only about the religion of the people.


(B) To know all patterns of behaviour and ways of life of the people.


(C) To know only the social customs and rituals of a religious group.


(D) To know about the institutions of a society.


Answer: (B)





74. Point out the correct statement as indicated in the paragraph:


(A) Culture is not related to history.


(B) Culture has its own history.


(C) Culture and anthropology have their own past.


(D) Culture is only the history of superior groups.


Answer: (B)





75. In the above paragraph, the perception and concept of culture is discussed in the ‘Cultural Transaction and Early India’. Point out the author of the booklet from the following:


(A) M.N. Srinivas


(B) Romila Thapar


(C) Sumit Sarkar


(D) Smriti Sarkar


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting