Showing posts with label Education Paper - III. Show all posts
Showing posts with label Education Paper - III. Show all posts

5/11/2019

UGC-NET Solved Paper - III Education (Previous Questions)

5/11/2019 0
UGC-NET Solved Paper - III Education (Previous Questions)




UGC-NET Solved Paper - III Education

(Previous Questions)













Sl.NoPrevious Question Papers with AnswerLink

1

Education Solved Paper III 2012 June

2

Education Solved Paper III 2012 December

3

Education Solved Paper III 2013 June

4

Education Solved Paper III 2013 September

5

Education Solved Paper III 2013 December

6

Education Solved Paper III 2017

Click Here










UGC-NET Solved Paper I 2006 to 2017 Download



UGC-NET Paper III for All Subjects: Download




10/21/2017

UGC NET Paper III in Education { 2013 September - Previous Questions}

10/21/2017 0
UGC NET Paper III in Education { 2013 September - Previous Questions}


1. Pragmatism as a School of Philosophy assumes that


(A) Learning takes place through pure trial and error


(B) Predictions can be made only in terms of probabilities


(C) Laws governing the universe is the only universals


(D) Nature of the universe is best described by stability


Answer: (B)





2. Who among the following is an existentialist thinker?


(A) Sartre


(B) Kilpatrick


(C) Rousseau


(D) Froebel


Answer: (A)





3. Which of the following philosophies claimed that Vāsna and Trishna (irrational desires and appetites) lie at the root of human suffering?


(A) Jainism


(B) Vedanta


(C) Buddhism


(D) Samkhya


Answer: (C)





4. For equality of educational opportunities among women, the Constitution has provision under


(i) Article 45


(ii) Article 15(3)


(iii) Article 16(1) and (2)


(iv) All the above


Which of the above is correct?


(A) Only (i) is correct.


(B) (i) and (ii) are correct.


(C) (i) and (iii) are correct.


(D) (iv) is correct.


Answer: (D)





5. Special schools are required for equality of educational opportunities among


(A) Talented students


(B) Backward students


(C) Physically challenged students


(D) SC/ST students


Answer: (C)





6. Who said ‘Education follows social change’?


(A) Durkheim


(B) Johnson


(C) Ottaway


(D) John Dewey


Answer: (C)





7. Which of the following is not correct in the context of formal operational stage of Piaget’s theory of cognitive development?


(A) Children start using abstract symbols.


(B) Children start formulating hypotheses and testing them in their experience.


(C) They follow trial and error methods to solve problems.


(D) They develop the capacity to analyse, synthesize and generalize.


Answer: (C)





8. Which of the following is not a condition for creativity?


(A) Rationality


(B) Non-rationality


(C) Openness to experience


(D) Correctedness


Answer: (A)





9. The most common “model” a child selects is


(A) An older sibling


(B) His parent, a teacher or a person in authority


(C) A person whose conduct approaches perfection


(D) A person who approximates the child’s self-ideal


Answer: (D)





10. Chain learning is connected with


(A) Bruner


(B) Gagne


(C) Tolman 


(D) Thorndike


Answer: (B)





11. In List – I name of the psychologists and in List – II the concepts developed by them are given. Match List – I with List – II in correct order.


List – I                        List – II


a. Thurston                  1. Emotional Intelligence


b. Goleman                  2. Social Intelligence


c. Guilford                  3. Mutifactor Theory of Intelligence


d. Gardner                   4. Structure of Intellect


5. Two factor Theory of Intelligence


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          3          2          4


(B)       3          2          1          5


(C)       2          1          4          3


(D)       4          2          1          5


Answer: (C)





12. Learning driving is based on


(A) Insight learning


(B) Operant conditioning


(C) Instrumental conditioning


(D) Trial and Error learning


Answer: (D)





13. Psychoanalysis is propounded by


(A) Carl Justav Jung


(B) Anna Freud


(C) Alfred Adler


(D) Sigmund Freud


Answer: (D)





14. Match the following in List – I with that of in List – II in the correct order:


List – I                        List – II


a. Alfred Adler           1. TAT


b. Henry Murray         2. Inferiority feelings


c. Sigmund Freud       3. Creative thinking


d. Wallach- Kogan      4. Defence mechanism


5. Critical thinking


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          3          2          4


(B)       2          4          3          5


(C)       2          1          4          3


(D)       4          2          3          1


Answer: (C)





15. Critically judge the following:


Assertion (A): Creativity can be nurtured in the classroom.


Reason (R): If the teacher is open to experience and tolerant of ambiguity


(A) Both (A) and (R) are correct.


(B) Only (A) is correct.


(C) Only (R) is correct.


(D) Both (A) and (R) are not correct.


Answer: (A)





16. Purpose of guidance is to


(A) Free the child of all serious conflicts.


(B) Prevent conflicts from overcoming the child.


(C) Prevent conflicts from arising in the life of the child.


(D) See that pupils conform to the school regulations.


Answer: (B)





17. In handling placement services, one should remember that


(A) The placement officer should not attempt to do counselling.


(B) Placement should include training as well as job placements.


(C) Follow-up of job placement is a function of counselling.


(D) Answer (B) and (C)


Answer: (D)





18. The key advantage of using group counselling over individual counselling is


(A) Confidentiality


(B) Social interaction


(C) Peer exploration of issues


(D) Less fear of speaking about emotions


Answer: (C)





19. Critically judge the following and answer:


Assertion (A): You can safely generalize the findings of your experiment.


Reason (R1): It is target population.


Reason (R2): It is experimentally accessible population.


(A) (A) matches with both (R1) and (R2)


(B) (A) matches with (R1) more than (R2)


(C) (A) matches with (R2)


(D) (A) matches neither with (R1) nor with (R2)


Answer: (C)





20. In experimental research an investigator normally prefers to formulate null hypotheses rather than research hypotheses because


(A) It is easy to formulate null hypotheses.


(B) It is wrong to formulate research hypotheses.


(C) Null hypotheses are statistically testable.


(D) None of these


Answer: (C)





21. In the context of testing of a null hypothesis, if it is significant at


(A) α = 0.05, it is also significant at α = 0.01


(B) α = 0.01, it is also significant at α = 0.05


(C) α = 0.05, it is not significant at α = 0.01


(D) α = 0.01, it is not significant at α = 0.05


Answer: (B)





22. Read the assertion and reasons given below and find the correct match.


Assertion (A): An experimenter used section – A students of a class as experimental group and section – B students of the same class as control group for a period of one year.


Reason-1 (R1): Both the groups are equivalent.


Reason-2 (R2): The experiment would disturb normal activities of the school.


(A) (A) matches with (R1)


(B) (A) matches with (R2)


(C) (A) matches with both (R1) and (R2)


(D) (A) matches neither with (R1) nor with (R2)


Answer: (B)





23. Which of the following factors does not affect internal validity of an experimental design?


(A) Statistical regression


(B) Maturation of subjects


(C) Pre-testing


(D) Noise during experiment


Answer: (D)





24. A researcher compared the mean IQ scores of randomly selected government and private school students and arrived at conclusion that private school curriculum has significant positive effect on intelligence of students as compared to that of the government school. This study can be categorized as


(A) Experimental


(B) Ex-post facto


(C) Historical


(D) Case study


Answer: (B)





25. Which of the following is the foremost factor in the determination of the effectiveness of the curriculum?


(A) The competence of the teacher


(B) The cooperation of the community


(C) The interest of the body


(D) The leadership of the administration


Answer: (C)





26. The school curriculum should be planned to agree with


(A) The goals, purposes and interests of the pupils


(B) Available text books in various subjects.


(C) College entrance requirements


(D) Training and interest of teachers


Answer: (A)





27. The main purpose of co-curricular activities is to


(A) Facilitate pupil development.


(B) Provide a progressive school.


(C) Keep pupils from dropping out.


(D) Meet the demands of the community.


Answer: (A)





28. The mid-day meal programme for Pr. Schools was initiated with a view to


(A) Increase enrolment


(B) Involve community


(C) Engage teachers


(D) Increase the employment


Answer: (A)





29. VEC under SSA stands for


(A) Village Education Committee


(B) Village Enabling Council


(C) Village Environment Committee


(D) None of the above


Answer: (A)





30. The strategy adopted in India for the universalization of elementary education is


(A) Universal enrolment


(B) Universal retention


(C) Universal provision for schooling


(D) All above


Answer: (D)





31. Supervision in school administration should be primarily


(A) Preventive and critical


(B) Preventive and corrective


(C) Constructive and creative


(D) Constructive and critical


Answer: (D)





32. The effectiveness of supervision must, in the final analysis be judged in term of


(A) Greater community satisfaction


(B) Greater personal satisfaction


(C) Greater pupil progress towards the goal of education


(D) Reduced classroom misbehaviour


Answer: ()





33. The chief responsibility of the Principal is to


(A) Organize and administer the guidance programme


(B) Provide leadership in the institutional programme


(C) Listen to parental criticism


(D) Keep proper school records


Answer: (B)





34. Who has advocated Human Relation approach?


(A) Henry Fayol


(B) Elton Mayo


(C) Taylor


(D) Davis


Answer: (B)





35. Who replaced rule the thumb with science and advocated principles of scientific management?


(A) Carl Davis


(B) F. Taylor


(C) R. Bruner


(D) H. Fayol


Answer: (B)





36. Which of the following is not a kind of Leadership?


(A) Charismatic leadership


(B) Formal or situational leader


(C) Functional leadership


(D) Mass leadership


Answer: (D)





37. Who stated that “some are born great, some achieve greatness and others have greatness thrust upon them”?


(A) Katz & Kahn


(B) W. Shakespeare


(C) Rauch & Behing


(D) Hosking


Answer: (B)





38. Which of the following can be the most effective leadership style in your opinion for a country like India?


(A) Autocratic


(B) Democratic


(C) Laissez Faire


(D) None of the above


Answer: (B)





39. The responsibility of managing an Educational Institution lies with


(A) Principal


(B) The Administrator


(C) Every Teacher


(D) All the above


Answer: (D)





40. Which of the following type of test items would result in wide range of scores?


(A) Too easy


(B) Too difficult


(C) Average difficult


(D) Combination of (A) and (B)


Answer: (D)





41. Rearrange in proper order, the following activities related to test standardization:


(a) Preparation of test items


(b) Planning the test


(c) Assessment of reliability and validity


(d) Tryout of the test


(A) (b), (a), (d), (c)


(B) (c), (d), (a), (b)


(C) (d), (a), (b), (c)


(D) (a), (d), (c), (b)


Answer: (A)





42. Difficulty level of item is not a matter of concern in the case of


(A) Placement test


(B) Intelligence test


(C) Criterion referenced test


(D) Norm referenced test


Answer: (C)





43. Rearrange, in proper order, the following points of Likert type attitude scale:


(a) Strongly agree


(b) Strongly disagree


(c) Agree


(d) Disagree


(e) Undecided


(A) (a), (c), (d), (e), (b)


(B) (b), (d), (e), (c), (a)


(C) (a), (b), (e), (c), (d)


(D) (a), (c), (d), (b), (e)


Answer: (B)





44. Which of the following is correct explanation about a test?


(A) Reliability is sufficient.


(B) Validity is sufficient.


(C) Reliability and validity are not essential.


(D) Reliability is essential but not sufficient.


Answer: (BD)





45. Rorschach ink-blot test is related to measurement of


(A) Intelligence


(B) Attitude


(C) Aptitude


(D) Personality


Answer: (D)





46. Which of the following is an unstructured tool?


(A) Attitude scale


(B) Objective test


(C) Intelligence test


(D) Essay test


Answer: (D)





47. The type of grading that asserts fixed proportion of learners at different grade points is known as


(A) Direct grading


(B) Indirect grading


(C) Relative grading


(D) Absolute grading


Answer: (C)





48. Preparation of a test according to test specification/test blue-print mostly enhances


(A) Reliability


(B) Content validity


(C) Concurrent validity


(D) Construct validity


Answer: (B)





49. Assertion (A): Important contribution of educational technology is in qualitative and quantitative development of education.


Consequences (C): Goal of universalisation of education can be achieved by educational technology.


(A) (A) is true but (C) is false.


(B) Both (A) and (C) are true.


(C) (A) is false and (C) is true.


(D) Both (A) and (C) are wrong.


Answer: (B)





50. Mathetics Programmed Instruction is based on


(A) Connectionism


(B) Configuration theories


(C) Operant conditioning theory


(D) None of the above


Answer: (A)





51. Which micro teaching skill is not described by Allen and Rayon?


(A) Student Participation


(B) Question Fluency


(C) Blackboard skill


(D) Objective writing


Answer: (D)





52. What is currently the most popular method of delivering distance learning courses?


(A) Video conferencing


(B) Video broadcasting


(C) Teleconferencing


(D) Internet


Answer: (C)





53. Concept attainment model was propounded by


(A) Ausubel


(B) Bruner


(C) Piaget


(D) Dewey


Answer: (B)





54. Concept of proprioceptive feedback is related with


(A) Training psychology


(B) Cybernetics


(C) Instructional designs


(D) System analysis


Answer: (B)





55. In different levels of teaching problem solving ability develops at


(A) Memory level


(B) Understanding level


(C) Reflective level


(D) All above


Answer: (C)





56. The use of multimedia approach in teaching learning process is in


(A) Attainment of learning objectives


(B) Individualized instruction


(C) Enrichment of instructional material


(D) All of the above


Answer: (D)





57. Distance education is not


(A) Telemetric teaching


(B) Distance study


(C) Work oriented education


(D) De-schooling


Answer: (C)





58. Which is the following agency regulates and monitors special education programme in India?


(A) Ministry of Social Justice and Empowerment


(B) Ministry of Human Resource and Development


(C) Rehabilitation Council of India


(D) National Council of Teacher Education


Answer: (C)





59. In which models of Integrated Education Programme is being implemented in large scale by governmental and non-governmental agencies in India?


(A) Resource model


(B) Itinerant model


(C) Both (A) & (B)


(D) Dual Teaching Model


Answer: (C)





60. Match the following List – I with List – II in correct order:


List – I                                                                                    List – II


a. Mild mental retardation                                                      1. 25%


b. Moderately, severely or profoundly mental retardation     2. 75%


c. Mental retardation has associated medical condition         3. 4%


d. Mental retardation have multiple handicaps                       4. 10%


5. 3%


Codes:


a          b          c          d


(A)       2          1          4          3


(B)       2          3          1          4


(C)       1          4          2          5


(D)       3          2          1          5


Answer: (A)





61. There are three emerging patterns of technologies in teaching for the mentally retarded is followed. Which of the following is incorrect one?


(A) Using both Braille and sign language


(B) Assistive technologies


(C) Technologies in therapy and education


(D) Standard technologies in the workplace, community and home


Answer: (A)





62. Who have signed MOU for recognition of Teacher Education in Special Education Programme in India?


(A) NCTE and NAAC


(B) RCI and NCERT


(C) NCDS and RCI


(D) RCI and NCTE


Answer: (D)





63. Match the following List – I with List – II in correct order:


List – I                                                                                                                        List – II


a. Expanded programme of immunisation implemented in India                               1. 1986


b. National iodine deficiency disorder control programme started in India               2. 1978


c. Child survival and safe mother hood programme launched in India.                     3. 1993


d. National nutritional policy was launched in India                                                  4. 1992-93


5. 1992


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          4          3          2


(B)       2          1          3          4


(C)       2          1          4          3


(D)       3          2          5          1


Answer: (C)





64. Glaucoma is a result of


(A) Vitamin A deficiency


(B) Malnutrition


(C) Aging process


(D) In case of intra ocular pressure in eye ball


Answer: (D)





65. Which of the following does not belong to measure for employment of the hearing impaired?


(A) Identification, assessment of hearing impaired children


(B) Establishment of special employment exchange and special cells


(C) Establishment of vocational rehabilitation centres


(D) Restrictions of jobs in the public sector


Answer: (A)





66. In List – I the common condition causing learning disability are given and in List – II the statements are given. Match the List – I with List – II in correct order.


List – I                                    List – II


a. Cerebral Palsy                     1. Absence of all or part of the limb


b. Muscular dystrophies          2. Joint inflammation


c. Arthritis                               3. Heterogeneous group of inherited disorders with gradual degeneration of muscle fibres


d. Amputation                         4. Persistent disorder of movement and posture due to developmental non-progressive disorder of brain


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          2          4          3


(B)       2          4          1          3


(C)       3          1          2          4


(D)       4          3          2          1


Answer: (D)





67. The National flagship programme of education (SSA) aims at


(A) Universalization of Elementary Education


(B) Universalization of Secondary Education


(C) Special Education in Primary Schools


(D) Special Secondary Academic Programs


Answer: (A)





68. “A teacher can never truly teach unless he is still learning himself. A lamp can never light another lamp unless it continues to burn its own flame” who pronounced


(A) Gandhi


(B) Aurobindo


(C) Tagore


(D) Vivekananda


Answer: (C)





69. The role of a teacher is to


(A) Impart knowledge and skills


(B) Correct the behaviour of students


(C) Conduct examinations and award degree


(D) Facilitate learning and development


Answer: (D)





70. Match the following:


List – I                                                List – II


(Special Schools)                                 (Teaching Program)


a. School for the Blind                        1. Sign language


b. School for the deaf                          2. Braille language


c. School for the mentally retarded     3. Braille and Sign language


d. School for the deaf-dumb               4. Individual Educational Programme


5. Lip reading


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          3          4          5


(B)       2          3          1          4


(C)       2          1          4          3


(D)       4          2          1          5


Answer: (C)





71. ERIC which sponsors research projects in education is a unit of


(A) NCTE


(B) NCERT


(C) UGC


(D) NUEPA


Answer: (B)





72. As per the NCTE norms the man power required for starting up M.Ed. with a strength of 25 students is


(A) 1 + 4


(B) 1 + 5


(C) 1 + 8


(D) 1 + 9


Answer: (A)





73. Refresher courses for teacher education in secondary level are conducted by


(A) State Institutes of Education


(B) Academic Staff Colleges


(C) National Institute of Education


(D) National Council for Teacher Education


Answer: (A)





74. In teaching, if nothing has been learned, nothing has been


(A) Taught


(B) Studied


(C) Examined


(D) Observed


Answer: (A)





75. DIET stands for


(A) District Institute of Educational Technology


(B) District Institute of Education and Training


(C) District Institute of Elementary Training


(D) District Institute of Elementary Teachers


Answer: (D)


UGC NET Paper III in Education { 2013 June - Previous Questions}

10/21/2017 0
UGC NET Paper III in Education { 2013 June - Previous Questions}


1. The use of media either sequentially or simultaneously in a single communication is called as


(A) Computer Assisted Instruction


(B) Multi-media Instruction


(C) Technology Aided Instruction


(D) Web Aided Instruction


Answer: (B)





2. The technology useful to student who is visually impaired, but not blind


(A) Software that magnifies everything by 2 to 16 times


(B) Hands free keyboard


(C) Text to speech software


(D) Touch screen


Answer: (A)





3. Taxonomy of teacher behaviour is developed by


(A) Workshop


(B) Refresher course


(C) Simulated training


(D) Micro teaching


Answer: (C)





4. Which of the following is not a characteristic of a gifted child?


(A) High Intelligence


(B) High Achievement


(C) Critical Analysis


(D) Conformist Attitude


Answer: (D)





5. Which of the following is true for intelligence and creativity?


(A) All intelligent children are creative.


(B) All creative children have high IQ.


(C) Some creative children have high IQ.


(D) Some creative children have low IQ.


Answer: (C)





6. Which of the following terms is related to the idea of validity of a test?


(A) Errors of measurement


(B) True score variance


(C) Common factor variance


(D) Random errors


Answer: (C)





7. While writing a general instructional objective, the most appropriate action verb would be


(A) States


(B) Names


(C) Recognizes


(D) Analyses


Answer: (D)





8. I.A.S.Es in teacher education were started in


(A) 1964


(B) 1968


(C) 1986


(D) 1992


Answer: (D)





9. Which of the following is not true for a specific aptitude?


(A) Acquired through long experience


(B) Measures potential for future behaviour


(C) Relates to limited aspect of behaviour


(D) Result of past learning or schooling


Answer: (D)





10. What are the stages involved in a comprehensive guidance programme?


Choose the correct sequence of stages


(A) Taking action, referral, appreciating problem, accepting individual, consideration of problem


(B) Consideration of problem, appreciating problem, referral, taking action, accepting individual


(C) Appreciation of problem, accepting individual, referral, consideration of problem, taking action


(D) Accepting individual, appreciating problem, consideration of problem, taking action, referral


Answer: (D)





11. What is Guidance?


I. Helping a person systematically to overcome his/her difficulties.


II. Helping an individual to understand himself/herself, his/her needs and his/her environment.


III. Helping a boy, going out of the way, to score more marks.


IV. Giving a mild electric shock and activating the brain of a person mentally disturbed.


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (A)





12. Which one of the following is the broadest in scope of treatment?


(A) The school as a social organisation


(B) Educational Sociology


(C) Social Foundations of Education


(D) Sociology of Education


Answer: (C)





13. Who was the first Chairman of University Grant Commission?


(A) Dr. Manmohan Singh


(B) Prof. Yash Pal


(C) Prof. S.S. Bhatnagar


(D) Prof. D.S. Kothari


Answer: (C)





14. Emotions are usually governed by


(A) Central Nervous System


(B) Automatic Nervous System


(C) Peripheral Nervous System


(D) Sacral System


Answer: (C)





15. The nature of truth is basically a problem for


(A) Law


(B) Ethics


(C) Epistemology


(D) Axiology


Answer: (C)





16. One of the appropriate statistics that can be used for Solomon four experimental designs is


(A) Correlational Analysis


(B) One-way ANOVA


(C) Chi-square


(D) Median Test


Answer: (B)





17. Pre-test-post-test randomized matching control group design is an example of


(A) True experimental design


(B) Pre- experimental design


(C) Quasi-experimental design


(D) Post-facto experimental design


Answer: (A)





18. What is the distinction between formative and summative evaluation of curriculum?


I. Formative Evaluation considers a part of the course content, midway of the course and provides feedback.


II. Formative Evaluation is concerned with the form and structure of the course.


III. Summative Evaluation considers the whole course content at the end of the course, for taking important decisions.


IV. Formative Evaluation and Summative Evaluation are complementary.


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I, II and III


(B) II, III and IV


(C) II, IV and I


(D) I, III and IV


Answer: (D)





19. What are the various concepts of curriculum?


I. Experience 


II. Subject


III. Objective


IV. Teaching


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I, II and III


(B) II, III and IV


(C) III, IV and I


(D) IV, I and II


Answer: (A)





20. A method in which the skill and expertise of many teachers is combined to teach a class is called as


(A) Panel discussion


(B) Group discussion


(C) Team teaching


(D) Tutorial method





21. International Institute of Educational Planning is at(A) London


(B) Paris


(C) New York


(D) New Delhi


Answer: (B)





22. Who of the following governs in a democracy?


(A) The Minister


(B) The People


(C) The Leaders


(D) The Bureaucrats


Answer: (B)





23. The Father of Creativity


(A) Charles Spearman


(B) Torrance E.P.


(C) Thorndike E.L.


(D) Skinner B.F.


Answer: (B)





24. Which of the following is not a characteristic of intellectual development of later childhood?


(A) Careful for future


(B) End of imaginary fears


(C) High interest in science fiction


(D) Increased logical power


Answer: (A)





25. Which of the following is not assessed by using essay type questions?


(A) Thinking skills


(B) Knowledge of wide content area


(C) Supplying suitable arguments


(D) Detailed description of an event


Answer: (B)





26. Which of the following Commission first decentralized the primary education?


(A) Hunter Commission


(B) Mudaliar Commission


(C) Kothari Commission


(D) Sadler Commission


Answer: (A)





27. According to 2011 Census Report, the difference between literacy rates of men and women in India is about


(A) 10%


(B) 17%


(C) 21%


(D) 27%


Answer: (B)





28. ‘Basal Age’ is related to the measurement of


(A) Personality


(B) Attitude


(C) Intelligence


(D) Aptitude


Answer: (C)





29. Match the following:


List – I                                    List – II


(Target)                                   (Kind of Guidance)


i. Members of a ladies club     a. Vocational Guidance


ii. Criminals                             b. Social Guidance


iii. Aged, sickly people           c. Moral Guidance


iv. College students                d. Health Guidance


e. Leisure time Guidance


Choose the correct answer from the given codes:


       i ii iii iv


(A) e c d a


(B) d a e b


(C) a e b c


(D) c b a d


Answer: (A)





30. The policy recommended by the Kothari Commission vis-à-vis language is


(A) Three language formula


(B) Two language formula


(C) Hindi


(D) Mother Tongue


Answer: (A)





31. Identify the odd item among the following:


(A) Cooperation


(B) Competition


(C) Interaction


(D) Conflict


Answer: (D)





32. Which of the following State does not have State Open University?


(A) Odisha


(B) Bihar


(C) Assam


(D) West Bengal


Answer: (A)





33. RTE Act was implemented in India with effect from


(A) 1st April 2009


(B) 1st May 2010


(C) 1st April 2008


(D) 1st April 2010


Answer: (B)





34. ‘Longitudinal Studies’ are a type of


(A) Historical studies


(B) Developmental studies


(C) Survey studies


(D) Philosophical studies


Answer: (B)





35. Ethno methodical study is a


(A) Philosophical research


(B) Historical research


(C) Experimental research


(D) Sociological research


Answer: (D)





36. What are the components of Tyter’s model of curriculum?


(A) Purpose, Educational Experiences, Effective Organisation of Experiences, Verification of Goal.


(B) Aims, Subject Content, Teaching, Evaluation


(C) Aims of Education, Organisation of Content, Testing, Feedback


(D) Subject Content, Teaching, Learning, Testing


Answer: (A)





37. The barrier created in communication due to the dual meaning of words is a


(A) Semantic barrier to communication


(B) Psychological barrier to communication


(C) Technological barrier to communication


(D) Environmental barrier tocommunication


Answer: (A)





38. Which is the best form of government to develop education?


(A) Aristocracy


(B) Monarchy


(C) Democracy


(D) Dictatorship


Answer: (C)





39. Mostly Gestaltist theories of learning are based on the idea of


(A) Concentration


(B) Perception


(C) Meditation


(D) Introspection


Answer: (B)





40. The concept of Intelligence Quotient was first given by


(A) J.P. Guilford


(B) Alfred Benet


(C) J.S. Bruner


(D) William Stern


Answer: (D)





41. Xerophthalmia is a result of insufficient amount of


(A) Vitamin C


(B) Vitamin B


(C) Vitamin D


(D) Vitamin A


Answer: (D)





42. Which of the following cannot be achieved by using objective test items?


(A) Problem solving ability


(B) High degree of reliability


(C) Objectivity in scoring


(D) Wide content coverage


Answer: (A)





43. Internship Programme of teacher education provides


(A) Content courses


(B) Practical courses


(C) Complete school environment


(D) Research courses


Answer: (C)





44. The first National Policy on Education in free India was launched in the year


(A) 1947


(B) 1964


(C) 1968


(D) 1986


Answer: (C)





45. MMPI is associated with


(A) Intelligence


(B) Creativity


(C) Personality


(D) Mental Age


Answer: (C)





46. Why is the Interview considered the best tool for assessing the gravity of the client’s problem?


(A) The face to face contact between the counsellor and the counsellee is known as the counselling interview.


(B) It helps to get first-hand information about the client and his/her problem.


(C) It is very easy to organise and conduct an interview with the client.


(D) The interview can be video graphed.


Answer: (B)





47. Modernization is a type of social change in which society becomes


(A) More open


(B) More stratified


(C) Less orderly


(D) More closed


Answer: (A)





48. In which country the first Open University was established in the world?


(A) U.S.A.


(B) U.K.


(C) India


(D) Australia


Answer: (B)





49. Continuous Comprehensive Evaluation in school education was started by


(A) CBSE


(B) UGC


(C) SCERT


(D) IGNOU


Answer: (A)





50. Syntactic abilities referred to


(A) Ability to make sentence structure


(B) Ability for spell well


(C) Ability to visualize sentences


(D) Ability to hear well


Answer: (A)





51. Phenomenological Research is a


(A) Qualitative Research


(B) Quantitative Research


(C) Trend Research


(D) Descriptive Research


Answer: (A)





52. Which one of the following is not a type of Descriptive Research method?


(A) Correlational


(B) Causal Comparative


(C) Survey


(D) Developmental study


Answer: (D)





53. What are the determinants of “Objectives” in the development of a curriculum for the secondary level?


I. Socio-psychological needs of the individuals of the level concerned.


II. Economic needs of the society.


III. Thrust area at the time of curriculum development.


IV. National aims of secondary level of education.


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I, II and IV


(B) II, III and IV


(C) I, III and IV


(D) I, II and III


Answer: (A)





54. ‘Learning at one’s own pace’ is a special feature of


(A) Teacher-centered method


(B) Programmed instruction method


(C) Learner-centered method


(D) Activity-centered method


Answer: (B)





55. Cost-benefit analysis is the


(A) Objective


(B) Approach


(C) Characteristic


(D) Function


Answer: (B)





56. The need for measuring intelligence of children emerged out of


(A) Concern for helping slow learners


(B) Requirement of good army officers


(C) Social pressures regarding talent development


(D) Scarcity of funds for constructing new schools


Answer: (A)





57. The knowledge of educational psychology mostly helps the teacher to


(A) Decide general aims of education


(B) Write specific instructional objectives


(C) Choose right instructional approach


(D) Device good evaluation methods


Answer: (C)





58. The child who reads numbers wrongly has the following learning disability:


(A) Dyscrasia


(B) Dyslexia


(C) Dyspepsia


(D) Dyscalculia


Answer: (B)





59. The process of assigning numerals to objects according to some rules istermed as


(A) Observation


(B) Measurement


(C) Analysis


(D) Statistics


Answer: (B)





60. According to 2011 Census, the overall literacy rate in India is about


(A) 64%


(B) 72%


(C) 74%


(D) 82%


Answer: (C)





61. A less experienced learner acquires knowledge and skills under the guidance of an expert is a concept of


(A) Constructivism


(B) Scaffolding


(C) Situated Learning


(D) Cognitive Apprenticeship


Answer: (D)





62. The conscious ego is one of the elements of personality given by the Psychologist


(A) Freud


(B) Jung


(C) Adler


(D) Allport


Answer: (B)





63. Which of the following add to the resourcefulness of a practitioner of Guidance?


I. Scholarship and Accessibility


II. Qualification and punctuality


III. The skill of listening and face reading


IV. Empathy


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (C)





64. Education leading to unemployment is an example for


(A) Normative social change


(B) Descriptive social change


(C) Dysfunctional social change


(D) Synchronic social change


Answer: (C)





65. First Open University in India was established in the year


(A) 1961


(B) 1982


(C) 1985


(D) 2001


Answer: (B)





66. Inclusive Education refers to


(A) Special teaching to disabled students


(B) Sarva Shiksha Abhiyan


(C) Equal educational opportunities to disabled and normal students


(D) Special education in special schools


Answer: (C)





67. Reading-disability in primary grades develops feelings of


(A) Adjustment


(B) Security


(C) Insecurity


(D) Peer Affection


Answer: (C)





68. While conducting experimental research a researcher should control the


(A) Independent variables


(B) Dependent variables


(C) No variables


(D) Extraneous variables


Answer: (D)





69. ‘Subject Mortality’ leads to internal invalidity of


(A) Historical Research


(B) Experimental Research


(C) Descriptive Research


(D) Philosophical Research


Answer: (B)





70. What are the guidelines for organizing the content in a subject curriculum?


I. Year by year description of content.


II. Place by place description of content.


III. Linear or spiral form of expansion of content.


IV. Degree of importance-wise of the content.


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (A)





Paraphrasing: Read the following passage and answer questions 71 to 75:


       Dr. Johnson described sleep as a ‘gentle tyrant’. ‘Sleep’ is a tyrant because nobody can escape its regimen; ‘gentle’ because there is some flexibility …of course, within limits … in the distribution of the hours of sleeping and being awake. We go to sleep way 15 to 16 hours; and sleep for about 8 hours in a 24 hours cycle. The outer limit for keeping sleep at bay for the average individual is 72 hours. An average individual cannot keep continuously awake for more than 72 hours. Of course, there have been exceptional individuals like the tyrant Napoleon and Arjuna.





     ‘Sleep’ and ‘Education’ are intimate enemies. Most often they go together but they always work against each other. Often students lose sleep thanks to fear of failing in the examinations. However, when they sit down to study sleep overpowers them. Is it possible to develop and impart education about sleep? Has anybody successfully done it? What should be the aims of education vis-à-vis sleep? What are the best agencies for imparting education about sleep? What should be a curriculum for sleep education be like? There is urgent need for research in this area.





71. Sleep is described as a ‘gentle tyrant’ because


(A) Nobody can escape sleep.


(B) Everybody has to sleep.


(C) We need a comfortable environment for sleeping.


(D) There is some flexibility within limits for the distribution of sleeping hours.


Answer: (D)





72. The longest duration an individual can remain awake is


(A) 24 hours


(B) 16 hours


(C) 8 hours


(D) 72 hours


Answer: (D)





73. ‘Gentle Tyrant’ refers to


(A) Arjuna


(B) Sleep


(C) Napoleon


(D) Dr. Johnson


Answer: (B)





74. ‘Sleep’ and ‘Education’ are described as ‘intimate enemies’ because


(A) They go together.


(B) They work against each other.


(C) Education cannot conquer sleep.


(D) They are together but work against each other.


Answer: (D)





75. The most suitable title for this passage would be


(A) Sleep: A Gentle Tyrant


(B) Dr. Johnson’s Idea on sleep


(C) Education for Sleep


(D) Sleep and Education: Intimate Enemies


Answer: (D)