-->

UGC NET Paper III in Education { 2013 June - Previous Questions}



1. The use of media either sequentially or simultaneously in a single communication is called as


(A) Computer Assisted Instruction


(B) Multi-media Instruction


(C) Technology Aided Instruction


(D) Web Aided Instruction


Answer: (B)





2. The technology useful to student who is visually impaired, but not blind


(A) Software that magnifies everything by 2 to 16 times


(B) Hands free keyboard


(C) Text to speech software


(D) Touch screen


Answer: (A)





3. Taxonomy of teacher behaviour is developed by


(A) Workshop


(B) Refresher course


(C) Simulated training


(D) Micro teaching


Answer: (C)





4. Which of the following is not a characteristic of a gifted child?


(A) High Intelligence


(B) High Achievement


(C) Critical Analysis


(D) Conformist Attitude


Answer: (D)





5. Which of the following is true for intelligence and creativity?


(A) All intelligent children are creative.


(B) All creative children have high IQ.


(C) Some creative children have high IQ.


(D) Some creative children have low IQ.


Answer: (C)





6. Which of the following terms is related to the idea of validity of a test?


(A) Errors of measurement


(B) True score variance


(C) Common factor variance


(D) Random errors


Answer: (C)





7. While writing a general instructional objective, the most appropriate action verb would be


(A) States


(B) Names


(C) Recognizes


(D) Analyses


Answer: (D)





8. I.A.S.Es in teacher education were started in


(A) 1964


(B) 1968


(C) 1986


(D) 1992


Answer: (D)





9. Which of the following is not true for a specific aptitude?


(A) Acquired through long experience


(B) Measures potential for future behaviour


(C) Relates to limited aspect of behaviour


(D) Result of past learning or schooling


Answer: (D)





10. What are the stages involved in a comprehensive guidance programme?


Choose the correct sequence of stages


(A) Taking action, referral, appreciating problem, accepting individual, consideration of problem


(B) Consideration of problem, appreciating problem, referral, taking action, accepting individual


(C) Appreciation of problem, accepting individual, referral, consideration of problem, taking action


(D) Accepting individual, appreciating problem, consideration of problem, taking action, referral


Answer: (D)





11. What is Guidance?


I. Helping a person systematically to overcome his/her difficulties.


II. Helping an individual to understand himself/herself, his/her needs and his/her environment.


III. Helping a boy, going out of the way, to score more marks.


IV. Giving a mild electric shock and activating the brain of a person mentally disturbed.


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (A)





12. Which one of the following is the broadest in scope of treatment?


(A) The school as a social organisation


(B) Educational Sociology


(C) Social Foundations of Education


(D) Sociology of Education


Answer: (C)





13. Who was the first Chairman of University Grant Commission?


(A) Dr. Manmohan Singh


(B) Prof. Yash Pal


(C) Prof. S.S. Bhatnagar


(D) Prof. D.S. Kothari


Answer: (C)





14. Emotions are usually governed by


(A) Central Nervous System


(B) Automatic Nervous System


(C) Peripheral Nervous System


(D) Sacral System


Answer: (C)





15. The nature of truth is basically a problem for


(A) Law


(B) Ethics


(C) Epistemology


(D) Axiology


Answer: (C)





16. One of the appropriate statistics that can be used for Solomon four experimental designs is


(A) Correlational Analysis


(B) One-way ANOVA


(C) Chi-square


(D) Median Test


Answer: (B)





17. Pre-test-post-test randomized matching control group design is an example of


(A) True experimental design


(B) Pre- experimental design


(C) Quasi-experimental design


(D) Post-facto experimental design


Answer: (A)





18. What is the distinction between formative and summative evaluation of curriculum?


I. Formative Evaluation considers a part of the course content, midway of the course and provides feedback.


II. Formative Evaluation is concerned with the form and structure of the course.


III. Summative Evaluation considers the whole course content at the end of the course, for taking important decisions.


IV. Formative Evaluation and Summative Evaluation are complementary.


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I, II and III


(B) II, III and IV


(C) II, IV and I


(D) I, III and IV


Answer: (D)





19. What are the various concepts of curriculum?


I. Experience 


II. Subject


III. Objective


IV. Teaching


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I, II and III


(B) II, III and IV


(C) III, IV and I


(D) IV, I and II


Answer: (A)





20. A method in which the skill and expertise of many teachers is combined to teach a class is called as


(A) Panel discussion


(B) Group discussion


(C) Team teaching


(D) Tutorial method





21. International Institute of Educational Planning is at(A) London


(B) Paris


(C) New York


(D) New Delhi


Answer: (B)





22. Who of the following governs in a democracy?


(A) The Minister


(B) The People


(C) The Leaders


(D) The Bureaucrats


Answer: (B)





23. The Father of Creativity


(A) Charles Spearman


(B) Torrance E.P.


(C) Thorndike E.L.


(D) Skinner B.F.


Answer: (B)





24. Which of the following is not a characteristic of intellectual development of later childhood?


(A) Careful for future


(B) End of imaginary fears


(C) High interest in science fiction


(D) Increased logical power


Answer: (A)





25. Which of the following is not assessed by using essay type questions?


(A) Thinking skills


(B) Knowledge of wide content area


(C) Supplying suitable arguments


(D) Detailed description of an event


Answer: (B)





26. Which of the following Commission first decentralized the primary education?


(A) Hunter Commission


(B) Mudaliar Commission


(C) Kothari Commission


(D) Sadler Commission


Answer: (A)





27. According to 2011 Census Report, the difference between literacy rates of men and women in India is about


(A) 10%


(B) 17%


(C) 21%


(D) 27%


Answer: (B)





28. ‘Basal Age’ is related to the measurement of


(A) Personality


(B) Attitude


(C) Intelligence


(D) Aptitude


Answer: (C)





29. Match the following:


List – I                                    List – II


(Target)                                   (Kind of Guidance)


i. Members of a ladies club     a. Vocational Guidance


ii. Criminals                             b. Social Guidance


iii. Aged, sickly people           c. Moral Guidance


iv. College students                d. Health Guidance


e. Leisure time Guidance


Choose the correct answer from the given codes:


       i ii iii iv


(A) e c d a


(B) d a e b


(C) a e b c


(D) c b a d


Answer: (A)





30. The policy recommended by the Kothari Commission vis-à-vis language is


(A) Three language formula


(B) Two language formula


(C) Hindi


(D) Mother Tongue


Answer: (A)





31. Identify the odd item among the following:


(A) Cooperation


(B) Competition


(C) Interaction


(D) Conflict


Answer: (D)





32. Which of the following State does not have State Open University?


(A) Odisha


(B) Bihar


(C) Assam


(D) West Bengal


Answer: (A)





33. RTE Act was implemented in India with effect from


(A) 1st April 2009


(B) 1st May 2010


(C) 1st April 2008


(D) 1st April 2010


Answer: (B)





34. ‘Longitudinal Studies’ are a type of


(A) Historical studies


(B) Developmental studies


(C) Survey studies


(D) Philosophical studies


Answer: (B)





35. Ethno methodical study is a


(A) Philosophical research


(B) Historical research


(C) Experimental research


(D) Sociological research


Answer: (D)





36. What are the components of Tyter’s model of curriculum?


(A) Purpose, Educational Experiences, Effective Organisation of Experiences, Verification of Goal.


(B) Aims, Subject Content, Teaching, Evaluation


(C) Aims of Education, Organisation of Content, Testing, Feedback


(D) Subject Content, Teaching, Learning, Testing


Answer: (A)





37. The barrier created in communication due to the dual meaning of words is a


(A) Semantic barrier to communication


(B) Psychological barrier to communication


(C) Technological barrier to communication


(D) Environmental barrier tocommunication


Answer: (A)





38. Which is the best form of government to develop education?


(A) Aristocracy


(B) Monarchy


(C) Democracy


(D) Dictatorship


Answer: (C)





39. Mostly Gestaltist theories of learning are based on the idea of


(A) Concentration


(B) Perception


(C) Meditation


(D) Introspection


Answer: (B)





40. The concept of Intelligence Quotient was first given by


(A) J.P. Guilford


(B) Alfred Benet


(C) J.S. Bruner


(D) William Stern


Answer: (D)





41. Xerophthalmia is a result of insufficient amount of


(A) Vitamin C


(B) Vitamin B


(C) Vitamin D


(D) Vitamin A


Answer: (D)





42. Which of the following cannot be achieved by using objective test items?


(A) Problem solving ability


(B) High degree of reliability


(C) Objectivity in scoring


(D) Wide content coverage


Answer: (A)





43. Internship Programme of teacher education provides


(A) Content courses


(B) Practical courses


(C) Complete school environment


(D) Research courses


Answer: (C)





44. The first National Policy on Education in free India was launched in the year


(A) 1947


(B) 1964


(C) 1968


(D) 1986


Answer: (C)





45. MMPI is associated with


(A) Intelligence


(B) Creativity


(C) Personality


(D) Mental Age


Answer: (C)





46. Why is the Interview considered the best tool for assessing the gravity of the client’s problem?


(A) The face to face contact between the counsellor and the counsellee is known as the counselling interview.


(B) It helps to get first-hand information about the client and his/her problem.


(C) It is very easy to organise and conduct an interview with the client.


(D) The interview can be video graphed.


Answer: (B)





47. Modernization is a type of social change in which society becomes


(A) More open


(B) More stratified


(C) Less orderly


(D) More closed


Answer: (A)





48. In which country the first Open University was established in the world?


(A) U.S.A.


(B) U.K.


(C) India


(D) Australia


Answer: (B)





49. Continuous Comprehensive Evaluation in school education was started by


(A) CBSE


(B) UGC


(C) SCERT


(D) IGNOU


Answer: (A)





50. Syntactic abilities referred to


(A) Ability to make sentence structure


(B) Ability for spell well


(C) Ability to visualize sentences


(D) Ability to hear well


Answer: (A)





51. Phenomenological Research is a


(A) Qualitative Research


(B) Quantitative Research


(C) Trend Research


(D) Descriptive Research


Answer: (A)





52. Which one of the following is not a type of Descriptive Research method?


(A) Correlational


(B) Causal Comparative


(C) Survey


(D) Developmental study


Answer: (D)





53. What are the determinants of “Objectives” in the development of a curriculum for the secondary level?


I. Socio-psychological needs of the individuals of the level concerned.


II. Economic needs of the society.


III. Thrust area at the time of curriculum development.


IV. National aims of secondary level of education.


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I, II and IV


(B) II, III and IV


(C) I, III and IV


(D) I, II and III


Answer: (A)





54. ‘Learning at one’s own pace’ is a special feature of


(A) Teacher-centered method


(B) Programmed instruction method


(C) Learner-centered method


(D) Activity-centered method


Answer: (B)





55. Cost-benefit analysis is the


(A) Objective


(B) Approach


(C) Characteristic


(D) Function


Answer: (B)





56. The need for measuring intelligence of children emerged out of


(A) Concern for helping slow learners


(B) Requirement of good army officers


(C) Social pressures regarding talent development


(D) Scarcity of funds for constructing new schools


Answer: (A)





57. The knowledge of educational psychology mostly helps the teacher to


(A) Decide general aims of education


(B) Write specific instructional objectives


(C) Choose right instructional approach


(D) Device good evaluation methods


Answer: (C)





58. The child who reads numbers wrongly has the following learning disability:


(A) Dyscrasia


(B) Dyslexia


(C) Dyspepsia


(D) Dyscalculia


Answer: (B)





59. The process of assigning numerals to objects according to some rules istermed as


(A) Observation


(B) Measurement


(C) Analysis


(D) Statistics


Answer: (B)





60. According to 2011 Census, the overall literacy rate in India is about


(A) 64%


(B) 72%


(C) 74%


(D) 82%


Answer: (C)





61. A less experienced learner acquires knowledge and skills under the guidance of an expert is a concept of


(A) Constructivism


(B) Scaffolding


(C) Situated Learning


(D) Cognitive Apprenticeship


Answer: (D)





62. The conscious ego is one of the elements of personality given by the Psychologist


(A) Freud


(B) Jung


(C) Adler


(D) Allport


Answer: (B)





63. Which of the following add to the resourcefulness of a practitioner of Guidance?


I. Scholarship and Accessibility


II. Qualification and punctuality


III. The skill of listening and face reading


IV. Empathy


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (C)





64. Education leading to unemployment is an example for


(A) Normative social change


(B) Descriptive social change


(C) Dysfunctional social change


(D) Synchronic social change


Answer: (C)





65. First Open University in India was established in the year


(A) 1961


(B) 1982


(C) 1985


(D) 2001


Answer: (B)





66. Inclusive Education refers to


(A) Special teaching to disabled students


(B) Sarva Shiksha Abhiyan


(C) Equal educational opportunities to disabled and normal students


(D) Special education in special schools


Answer: (C)





67. Reading-disability in primary grades develops feelings of


(A) Adjustment


(B) Security


(C) Insecurity


(D) Peer Affection


Answer: (C)





68. While conducting experimental research a researcher should control the


(A) Independent variables


(B) Dependent variables


(C) No variables


(D) Extraneous variables


Answer: (D)





69. ‘Subject Mortality’ leads to internal invalidity of


(A) Historical Research


(B) Experimental Research


(C) Descriptive Research


(D) Philosophical Research


Answer: (B)





70. What are the guidelines for organizing the content in a subject curriculum?


I. Year by year description of content.


II. Place by place description of content.


III. Linear or spiral form of expansion of content.


IV. Degree of importance-wise of the content.


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (A)





Paraphrasing: Read the following passage and answer questions 71 to 75:


       Dr. Johnson described sleep as a ‘gentle tyrant’. ‘Sleep’ is a tyrant because nobody can escape its regimen; ‘gentle’ because there is some flexibility …of course, within limits … in the distribution of the hours of sleeping and being awake. We go to sleep way 15 to 16 hours; and sleep for about 8 hours in a 24 hours cycle. The outer limit for keeping sleep at bay for the average individual is 72 hours. An average individual cannot keep continuously awake for more than 72 hours. Of course, there have been exceptional individuals like the tyrant Napoleon and Arjuna.





     ‘Sleep’ and ‘Education’ are intimate enemies. Most often they go together but they always work against each other. Often students lose sleep thanks to fear of failing in the examinations. However, when they sit down to study sleep overpowers them. Is it possible to develop and impart education about sleep? Has anybody successfully done it? What should be the aims of education vis-à-vis sleep? What are the best agencies for imparting education about sleep? What should be a curriculum for sleep education be like? There is urgent need for research in this area.





71. Sleep is described as a ‘gentle tyrant’ because


(A) Nobody can escape sleep.


(B) Everybody has to sleep.


(C) We need a comfortable environment for sleeping.


(D) There is some flexibility within limits for the distribution of sleeping hours.


Answer: (D)





72. The longest duration an individual can remain awake is


(A) 24 hours


(B) 16 hours


(C) 8 hours


(D) 72 hours


Answer: (D)





73. ‘Gentle Tyrant’ refers to


(A) Arjuna


(B) Sleep


(C) Napoleon


(D) Dr. Johnson


Answer: (B)





74. ‘Sleep’ and ‘Education’ are described as ‘intimate enemies’ because


(A) They go together.


(B) They work against each other.


(C) Education cannot conquer sleep.


(D) They are together but work against each other.


Answer: (D)





75. The most suitable title for this passage would be


(A) Sleep: A Gentle Tyrant


(B) Dr. Johnson’s Idea on sleep


(C) Education for Sleep


(D) Sleep and Education: Intimate Enemies


Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting